Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1786 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26141
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15799)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10342)
Hodnotenie: (13 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (27)  [Verzia pre tlač] Tlač

Aký bol 1. Mediznárodný festival motorkárskych filmov?

 Zdieľať

Pridané: 02.03.2010 Autor: Juraj Odin Klačko
Čitatelia: 10081 [Novinky - Oznam]

Len pár týždňov dozadu bol Medzinárodný festival motorkárskych filmov iba sen a predstava s pocitom, že by bolo fajn, keby sa to podarilo zorganizovať. Ľudia snívajú radi a niektorí z nich, ktorí sú pre vec zapálení, tieto svoje sny aj pretavia do skutočnosti.

Iste dobre viete, kto sa k ľuďom, čo sa neboja bojovať za splnenie si svojich náročných snov, hrdo radí. Je to jeden z nás, skromný motorkár s veľkým srdcom: Majo Illéš, ktorého tu na motoride.sk poznáme ako Beal.

Verím, že som nebol sám, kto sa výnimočne radoval zo skvelej správy, že v našich zemepisných šírkach jedinečný festival filmov privíta svojich návštevníkov na svojom premiérovom ročníku. Stalo sa tak v piatok 26. februára 2010.

Ružomberské kino Kultúra v Dome kultúry A. Hlinku privítalo svojich prvých festivalových návštevníkov chvíľu pred 14:00. Ako pri každej veľkej akcii, ani túto neobišli malé technické problémy na začiatku, ale tie sa podarilo rýchlo odstrániť a premietanie sa mohlo začať. Diváci už mohli nerušene prežívať veľké dobrodružné výpravy do ťažko prístupných končín sveta, alebo adrenalínom nadopované momenty na tratiach pretekov.

 Plné kino počas premietania už v piatok
Plné kino počas premietania už v piatok

Festival slávnostne otvoril o 19:00 primátor mesta Ružomberok, Ing. Michal SLAŠŤAN, s ktorého podporou mohol tento festival privítať svojich hostí.

Súčasťou festivalu bola aj prezentácia motoriek viacerých značiek a slovenská verejnosť mala príležitosť vzhliadnuť v predstihu tohtoročnej výstavy aj niektoré z noviniek pre sezónu 2010.

Video z predstavenia noviniek

Ale poďme sa bližšie pozrieť na podstatu festivalu. Celkovo sa na festivale predstavilo 16 filmov v šiestich piatkových a deviatich sobotňajších blokoch. Pokiaľ máte záujem pozrieť si spätne program festivalu, pretože chcete zistiť o čo všetko ste prišli, ak ste sa do Ružomberka nevybrali, treba hľadať na stránke festivalu alebo tu: I. Medzinárodný festival motorkárskych filmov 2010 - PROGRAM.

Kto hodnotil

K festivalu neoddeliteľne patrí aj odborná porota. V tej ružomberskej sedeli Anton Šulík, Mgr.Art Július Liebenberger Art.D a Rastislav Hatiar.

 Porota pri vyhlasovaní výsledkov
Porota pri vyhlasovaní výsledkov

Anton Šulík

Korene má v Žiline, absolvoval divadelnú a rozhlasovú réžiu na VŠMU v Bratislave. Režijne spolupracoval s viacerými divadlami po celom Slovensku. Intenzívne sa aktivizuje v práci s ochotníckymi divadelnými súbormi, 10 rokov sa podieľal na hudobnom festivale Bažant Pohoda v Trenčíne a ARTFILM v Trenčianských Tepliciach.

Mgr.Art Július Liebenberger Art.D

Pochádza z Prievidze, absolvoval Vysokú školu múzických umení v Bratislave, katedru kamery. Spolupracoval na niekoľkých filmoch, napr. Jánošík, Frankenstein, Cinka panna, seriáloch Mesto tieňov, V mene zákona, Kriminálka Anděl a pod. Okrem toho pôsobí ako pedagóg na VOŠ Filmovej v Zlíne. Je držiteľom ceny KODAK, film Nazdravíčko ocenili cenou IGRIC a Slnko v sieti. Na motorke absolvoval rôzne expedičné cesty, napr. po Rusku, Kazachstane, Albánsku atď.

Rastislav Hatiar

Filmár, horolezec a cestovateľ z Liptovského Mikuláša. Spolupracoval s STV, momentálne sa venuje výrobe filmov z cestovateľských expedícií. Viacnásobný víťaz CAMERA Slovakia, ale úspechy dosiahol aj na iných filmových festivaloch.

And the winner is...

Keď už máme predstavenú porotu, poďme poodhaliť ich názor na víťazov jednotlivých kategórií. Pripomínam, že nikto okrem nich do poslednej chvíle nevedel výsledok. O to viac bolo možné v očiach všetkých návštevníkov aj organizátorov čítať napätie a očakávanie verdiktu. Tak teda ktorý z filmov zaujal porotu najviac?

Grand Prix festivalu

One Crazy Ride - Guarav Jani, India

Vyjadrenie poroty: "za úprimné a vtipné spracovanie"


Najlepší cestopisný film

Riding Solo the Top of the World - Guarav Jani, India

Vyjadrenie poroty: "za citlivé a pútavé priblíženie pôvodnej Nomádskej kultúry"


Najlepší športový film

Moto The Movie - Taylor Condgon, Kalifornia

Vyjadrenie poroty: "za profesionálne spracovanie"


Najlepší slovenský motofilm

Malé VEĽKÉ dobrodružstvo 2009 - Tomáš Hajduch, Slovensko

Vyjadrenie poroty: "za odvážnu sólo cestu"


 Uvedenie filmu Malé VEĽKÉ dobrodužstvo 2009
Uvedenie filmu Malé VEĽKÉ dobrodužstvo 2009

Tešíme sa na február 2011

Ak mám stručne zhodnotiť moje dojmy z festivalu, bolo to veľmi priateľské, príjemné, nenútené a prirodzene sympatické. Snáď jediný, kto si festival nemohol užiť naplno, bol samotný organizátor Majo, čo mi je v konečnom dôsledku celkom ľúto. Ale snáď mu je spokojnosť tej hordy návštevníkov, ktorá si prišla pred začiatkom sezóny otestovať svoje zadnice do kresiel kina, dostatočnou náplasťou a zadosťučinením. Nedá mi na tomto mieste nespomenúť, že až na pár maličkostí sa o celý kolotoč vo fáze príprav staral Majo sám a týmto má u mňa ešte väčšie uznanie. Plné kino a diváci sediaci na schodoch určite presvedčia každého pochybovača o úspechu 1. Medzinárodného festivalu motorkárskych filmov. K celkovému pozitívnemu hodnoteniu samozrejme prispeli aj samotné reprezentatívne priestory kina.

Na záver sa už iba prikloním ku všetkým nadšeným divákom a budem si spolu s nimi želať, aby organizátora neprešiel entuziazmus, s ktorým sa festivalu venoval, neopustila ho pevná vôľa bojovať s prekážkami pri realizácii a o rok sa znova stretneme v kinosále dráždiac svoju zvedavosť otázkou: s akými zážitkami sa s nami ostatní motorkári chcú podeliť?

Tomáš Awia Hajduch:

Je to už niekoľko rokov, čo mi Beal hovoril o týchto plánoch zorganizovať festival. Aj preto ma na jeseň potešilo, keď sa to celé roztočilo. Pre mňa to bol skvelý víkend v kolotoči neuveriteľných filmových snímok, ktoré prostredie kina, kvalitný zvuk a obraz ešte umocní a stretnutí a rozhovorov so super ľuďmi a množstvom známych.

Okrem toho to bola príležitosť zhliadnuť svoj vlastný film v kine, čo je vec, ktorú som si predtým nedokázal ani len predstaviť. Nie som profesionálny filmár ani strihač, len som pred pár rokmi objavil čaro kamery a jej umenie oveľa lepšie sprostredkovať atmosféru v porovnaní s fotografiou. Cesta Malé VEĽKÉ dobrodružstvo nevznikla kvôli filmu, ale naopak, film je len skromnou dokumentáciou niektorých zážitkov na tejto ceste. Sám vo filme vidím mnoho chýb, no mojim cieľom bolo hlavne aby bol film autentický. O to viac ma preto prekvapilo ocenenie poroty.

Veľkým úspechom bol aj slovenský film Mongolsko 2009. Ten si budete môcť pozrieť už tento týždeň na výstave Motocykel v bratislavskej Inchebe v stánku Motoride.sk (nedeľa 13:00) spolu s besedou s účastníkmi. Rovnako premietneme aj náš film Malé VEĽKÉ dobrodružstvo alebo potulky za polárnym kruhom a to v piatok o 17:00.

Filmový festival v Ružomberku bola akcia, ktorá ma dokázala doslova napumpovať novou energiou pred už čoskoro začínajúcou sezónou. Pevne verím, že vznikla nová tradícia a každoročne sa tak budeme môcť stretnúť pri sledovaní skvelých filmov a dúfam, že namotivovala aj mnohých z vás aby ste vzali kameru na vaše cesty a uvidíme viac slovenských filmov.

Na záver už len jedno veľké poďakovanie Majovi Beal Illéšovi za skvelú organizáciu.

Video:

Pridané: 02.03.2010 Autor: Juraj Odin Klačko Zdieľať

Súvisiace články:

Ďalšie články tohto autora:

Hodnotenie: (13 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (27)  [Verzia pre tlač] Tlač

Galéria ku článku:

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria