Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1642 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26149
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15804)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10345)

Úver - Diskusné fórum - Len Tak

Diskusia len tak o všetkom okolo motoriek...

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuÚver - Diskusné fórum - Len Tak

OO Zruš sledovanie Pridaj nový príspevok 

| 1 2 | Nasledujúce

17.09.2008 0:42

Re: Úver

asean
 Turista 

Ikona

wing [dobre]
ja zdielam taky isty nazor,radsej sa na par rokov zadlzim,budem jazdit,tazobu zo splacania hravo prebije ten pocit ked sedis na moto , ako kukat 2 roky na obrazky , sediet za kompom v tatkovej kozenej bunde s brachovymi rajdami z bmx-ky a "onanovat" nad tym ake by to bolo keby....za tie dva roky setrenia sa moze toho vela udiat,peniaze nad vydinou niecoho "lepsieho" rozfrckat a pod...a nemienim si v starobe,ked nato mozno nebudem mat vobec nieco vycitat...



17.09.2008 7:36

Re: Úver

Minerva
 Turista 

Ikona

Suhlasim s Luciou999. Zadlzit sa v mladom veku kvoli takej veci ako je moto, sa mi zda dost nerozvazne...a co ak bude treba riesit bytovu otazku?
Moto sme s priatelom kupovali z nasetrenych penazi, sluzi na jednotku, no uz pokukujeme po niecom slinejsom a novom ale stavba domu je prvorada, takze nova moto mi "hrozi" najskor za dva roky.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Minerva (17.09.2008 7:37)


17.09.2008 7:59

Re: Úver

bubo008
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Ja si myslím, že akýkoľvek úver, ktorý neprinesie viac peňazí, ako sám stojí je chujovina. Človek vidí okolo seba veci, čo majú druhí a hneď ich chce aj on. Na túžbe ľudí vlastniť materiálne veci banky zarábajú najviac. Potom sú ľudia celý život zadlžení a to sa prieči s tým čo vlastne motorkári majú najradšej - SLOBODU.

Radšej si prečítaj zopár kníh o tom, ako sa stať finančne intelignetným a potom si tú motorku a aj iné vecí kúpiš v pohode aj bez úveru. Je to investícia pár stovák a ak to správne pochopíš, budeš naozaj slobodný. ;-)


17.09.2008 8:14

Re: Úver

TomoTDM
 Kávičkár 

Ikona

Úvery by mali dávať iba uvedomelím občanom. Aj ja mám jeden, ale na byt, a na motorku som si ťažko našetril a oto viac si vážim ten pocit ked si na ňu sadnem.
Ked našetríš 20 000,- a poviš si že dlhšie už nechcem čakať, tak si kúp Jawku, o rok našetríš
30 000,- Jawku predáš a môžeš si kúpiť Endurko. Postupnosť má svoju krásu. Vyskúšaš si toho viac, a viac sa o moto naučíš, zistuješ včom je lepšia ako staršia, a pod...
Dôležité je to aby si neprepískol začiatok.


17.09.2008 8:54

Re: Úver

eNeM
 Geriatrik 

asean, práve si to vystihol, môže sa veľa stať. A keď máš na krku úver, nikoho nezaujíma, aké máš problémy, splácať treba. Nesplácaš, príde ujo exekútor, vezme motorku, vezme televízor a začne strhávať z platu. A dokonca ani sebevražda nie je riešenie, dlhy sa dedia :-~

A ako vraví Bubo, úver na motorku je dvojitá strata. za prvé preplácaš na úvere, za druhé motorka stráca na cene. Takže ak stojí motorka dnes 120 tisíc, za dva roky má hodnotu cca 85 - 90 (ak ju nedokatuješ) a preplatíš ďalších 20 - 25 tisíc na úvere. Čistá strata 30 - 40 tisíc, čo je dobrých 30 - 35%. A to se vyplatí! :-D

Osobne to riešim tak, že som si vyčlenil koľko potrebujem na zaplatenie účtov, koľko na strau a iné náklady, zvyšok hneď po výplate presúvam na účet, na ktorý nemám prístup ja, ale mama, aby ma ani nenapadlo vyberať :-D.

Druhá vec je, že niekomu nerobí problém bývať do 35 rokov u rodičov v detskej s 20 ročným nábytkom, hlavne že má v garáži motorku a v izbe plazmu [zle] Sú v živote aj iné priority ako motorka, auto alebo iný koníček, preto si netreba zbytočne robiť problémy úvermi na veci "nepodstatné".

Súhlasím ale s Tomom, určitá skupina ľudí so stabilným vysokým príjmom, nejakými životnými a pracovnými skúsenosťami a nejakým tým ekonomickým povedomím si úver zobrať môže, lebo vie do čoho ide.

Za žiadnych okolností mi ale nepríde rozumné, aby sa na dva roky zadlžoval 19 ročný chalan, ktorý práve začal pracovať. Pracujem už 4 roky na normálny úväzok, ale nad úverom som teda neuvažoval, ak aj, tak jedine na dokončenie rekonštrukcie na baráku ;-)


17.09.2008 8:58

Re: Úver

maco
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Aký problém? Veď existuje poistenie voči nesplácaniu úveru z rôznych dôvodov (úraz, strata zamestnania a pod....)


17.09.2008 9:10

Re: Úver

tak ako píše maco......

Na druhú stranu, človek si najviac užije v mladom veku a nie na starobu.....niekto škrečkuje a možno si v 30tke tu motku kúpi bez úveru, ale aké má vyhliadky 20 ročný chalan, ktorý je odkázaný na seba?

Niečo za niečo....nič nie je zadarmo.


17.09.2008 9:51

Re: Úver

petrass
 Čoprák 

Ikona

prepáčte mi moju drzosť, ale v živote ma nenapadlo vyplakávať na fore kolko preplatím v banke.
ked som začiatkom 90 rokov čakal rodinu banka povedala -pane pri vašom oficialnom prijme zabudnite na uver. to ma nasralo ,našiel som si tri zamestnania tie som ťahal skoro štyri roki a 12 rokov som mal dve zamestnania.teraz užívam nový dom,nové auto,novú moto,najväčší problém kam ísť na dovolenky, upsss to auto je na leasing
čo tým chcem vlastne povedať- JE TO LEN V KAžDOM JEDINCOVI- ako si kto ustelie tak sa bude mať. možno manaj času pri pc hrách a viac v robote


17.09.2008 10:47

Re: Úver

maco
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

ak chcete porovnávať výhodnosť úveru, pozerajte a porovnávajte údaj RPMN v %, to je relevantný údaj na to aby ste si zvolili najvhodnejší úver.


17.09.2008 11:39

Re: Úver

valach
 Turista 

Ikona

drake77: v Tvojom prípade Ti doporučujem posluchnuť rady od TomoTDM. Vzhľadom na Tvoj vek vs. výber motoriek (SS 120k) je to to najlepšie, čo môžeš urobiť nielem pre peňaženku ale aj pre svoje zdravie a život. A ako tu už písali predomnou - ani na to nemôžeš v 19 rokoch mať vodičák. ;-)

Takže ak, tak si požičaj 40 tis., do 20 tis. kúpiš JAWA 350 v dobrom stave, za zvyšok kompletný výstroj od hlavy až pätám.

A neskôr predáš, doplatíš atď.


17.09.2008 14:13

Re: Úver

kobula
 Kávičkár 

Ikona

wing - respekt , asean, Lubooo S - [dobre]
je to o srdci - pokial si motorkar tak spravis vsetko pre to aby si sa mal na com vozit

vsetku cinnost ohladom zarabania penazi som orientoval k tomuto konicku - vsetko co sa dalo som si odlozil a nerozbijal som. Nikto ma v tom nepodporoval - vsetko co mam som si kupil z vlastnych- a o to je ten pocit vzacnejsi. A nakoniec nikdy som si nechcel brat uver na moto - ale nikdy - a tadaaa zobral som si uver na novu masinu - nelutujem ani sekundu - to co tu preplatim na uvere a stracam na hodnote masiny som predtym daval do oprav udrzby a to neratam ze som sa nemohol vozit kedy som chcel.
Napocuval som sa reci typu - setri na byvanie, mal si si radsej auto kupit, .... proste masina numero uno a zbytek az pak
Nevravim ze si to netreba poriadne zratat - som sa veru nakalkuloval, ale ludia typu RoboNM to nikdy nepochopia lebo to neni pre nich vec bez ktorej si nevedia predstavit svoj zivot - je to pre nich citujem "nepodstatne"
a toto odlisuje motorkarov od "motorkarov"
tym nechcem povedat ze si nevazim ludi co si setria poctivo a pak kupia - ide o to ake velke zapieranie, snahu, proste co vsetko do toho das aby si to dosiahol mat vlastny stroj. Moja cesta bol uver.

nic - dufam ze ste pochopili co som tym chcel povedat a ospravedlnujem sa za dlzku prispevku
nazdarek


17.09.2008 14:18

Re: Úver

carodej9
 Kávičkár 

Ikona

petrass >> [dobre] [dobre] [dobre] .. je nas takych viac :-)))


17.09.2008 14:33

Re: Úver

eNeM
 Geriatrik 

kobula, motorky mám strašne rád, od mala, máme to v rodine, jazdil som od 14 - 15, otec mal motorku odkedy som mal asi 11, brat takisto, ale bez urážky, motorka nie je vec, bez ktorej sa nezaobídeš ;-) Mám odjazdené svoje, od budúcej sezóny plánujem robiť hlavne dlhé štreky, jazda na motorke pre mňa znamená veľa,ale nikdy by som nekládol motorku napríklad pred bývanie, alebo zaplatenie účtov :-), vzdelanie a podobne. Je to koníček

Okrem toho, aj tento rok, keď som už mal neznesiteľné nutkanie jazdiť som vytiahol otcovu jawku a previezol som sa. Čo som sa snažil naznačiť je, že nemusíš hneď mať motorku svojich snov a to za každú cenu a preto si na ňu brať úver ;-) . Môžeš jazdiť dva tri roky aj na jawke, rok mať pauzu. ""Ľahká dostupnosť"" peňazí z úveru spôsobuje, že si ľudia kupujú aj veci, ktoré by si inak nekúili a pri šetrení na ne ešte raz rozmysleli, či pre nich naozaj sú nevyhnutné

Petrass, úver na zariadenie si vlastného žitia je niečo iné, to je vec, ktorá je "podstatná", čiže dom, zaobstaranie ženy a detí.


17.09.2008 14:53

Re: Úver

Jura
 Motarďák 

Ikona

... každý úver sa dá poistiť proti neschopnosti jeho splácania...
8-)
klidne si zeber...
...mne ostáva ešte rok a pul 8-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Jura (17.09.2008 15:02)


17.09.2008 14:58

Re: Úver

blade
 Kávičkár 

Ikona

no musim v tomto poslednom prispevku s RoboNM plne suhlasit, motorka nie je priorita v zivote, aj ked je vela ludi co sa tak tvaria su to povacsinou iba obycajny pózery co nevedia o com zivot vlastne je.
Jasne ze v 19 euforia, prva robota, prve vyplaty, z ktorej skoro vsetko ostane no ved byvam u rodicov naco platit podnajom a ucty za ine bezne veci, tak SUP zoberiem si uver aj na 4 roky a budem pomaly splacat. Prejdu 4 roky, chalanisko bude mat 23 rokov a finacne bude na tom ako v 19 tich, ale pozor bude mat v garazi jazdenu motorku, ktora ho stala 2xviac. Nechcem sa ani zamyslat ako by zabezpecil svoju rodinu, kedby mu nahodou v 21 rokoch uslo trosku spermatu :-O ani byvanie ani ziadne uspory, ale uver na krku.
Ja som sa vzdal svojej vysnenej moto (ktora stala v garazi novo kupeneho domu) z dovodu ze ma to financne velmi zatazovalo a nemal som vlastne financie aby som si ju nechal. TAK SOM JU PREDAL, som teraz horsi motorkar, ked som si nechal zajst chut a musim byt v celibate zopar rokov? Asi nie, lebo mam rozum.

A ty co tu riesis, ci zobrat uver alebo nie, tak moja rada je:
Zobral by som si spotrebny uver napr vo VUB Flexipozicku, ale len 50-80.000,- SKK a iba na 12 mesiacov. Pricom zvysok by som si doplatil zo svojeho. Ak nemas tak zabudni na R6ku je to zrut penazi (ca. 30.000 az 50.000,- SKK jedna sezona ked ratam veci co treba na jej prevadzku a pravidleny servis) a kupi si dake starsie endurko alebo MZtu. A ver mi ten pocit z jazdy bude aj na tychto slabsich strojoch rovnaky ak nie lepsi! Pokial ti ide o ten pocit z jazdenia a nie o predvadzanie sa pre Auparkom.

Ale to ze uver na celu hodnotu motorky a viac ako 100 litrov, tak na to kamo zabudni. Je to cista debilita [zle]

blade


17.09.2008 15:06

Re: Úver

Jura
 Motarďák 

Ikona

PS. suhlasim s blade-om, že uver debilita je.... no nic to na vjeci nemjení, že sem si ho zebral....


17.09.2008 15:17

Re: Úver

blade
 Kávičkár 

Ikona

Jura: v podstate suhlasim aj s tvojim nazorom, obcas treba veci robit aj spontanne, ale pri uvere sa tym neodporucam riadit.

Pricom kratkodoby uver tzn. pozicka na 1 max 2 roky je podla mna vyborna vec na preklenutie obdobia ked sa ti az tak financne nedari a potrebujes vykryt dake svoje vydavky. A vies hlavne ze mas na to, ale zrovna vtedy nemas dost hotovosti pokope.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil blade (17.09.2008 15:19)


| 1 2 | Nasledujúce


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.