Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 2227 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26235
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15849)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10386)

Reuma z motoriek: áno či nie? - Diskusné fórum - Len Tak

Diskusia len tak o všetkom okolo motoriek...

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuReuma z motoriek: áno či nie? - Diskusné fórum - Len Tak

OO Sleduj diskusiu Pridaj nový príspevok 

| 1 2 | Nasledujúce

01.01.2010 19:38

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

GaST
 Kávičkár 

Ikona

Priznam sa, necital som prispevky, popisujem vlastnu skusenost.
Jazdim aj v zime, motovystroj povazujem za samozrejmost, bez toho si na moto nesadam. Uplne obycajne cordurove veci pripadne v kombinacii s termovlozkou a termopradlom. Teraz v zime + vyhrievane hefty - ale aj to len pri jazde pod 0 stupnov celzia. Jazdil som aj teraz na Vianoce, aj dnes, bez problemov, u nas na Dolniakoch sa to v pohode dalo. Neviem ci je to prehnane subjektivny pocit, no fakt je, ze ked na jesen/zimu zacinam pocitovat akoby bolesti kolennych klbov, staci 50 -100 km na moto a prestanu. Neviem ci na to ma vplyv jazda, alebo si to len nahovaram...?! Proste sa citim lepsie a preco - to do detailov neriesim!

Raz som pocul, ze chlap okolo 50ky uz ani vstavat nesmie tak, ze akoze vyskoci z postele a podme! To nadranom, otvoris jedno oko -pozries doprava: nikto. Zavries oci. Mozes so povedat "Hm, FASA!" ... Otvoris druhe oko -na druhej strane postele:tiez nikto! Fajn, mozes vstavat! No akonahle zbadas na niektorej strane ženičky v ciernom, ako sa pri tvojej posteli modlia, tak to je VEGEEEEET! Uz nemusis vstavat!

Cize navrat k teme:spravne motooblecenie zabrani pre a nachladnutiu! A k tej reume asi tolko: spusta ludi sa v starsom veku stazuje na reumu a rozne bolesti klbov...a pritom napriklad v zivote nejazdili na motorke. Ak sa toho ozaj dozijem, bude mi ctou a velmi rad sa budem odvolavat, ze ma bolia klby, lebo som si to "nahnal" na motorke.
Uff! Som sa zase rozpisal...nemal som sa "inspirovat" tou 36rocnou.............../čerešňovicou/.


01.01.2010 23:30

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

Pepi
 Geriatrik 

Ikona

Aj ked mlhosove prispevky su zvacsa take, ake su, tak tento, kde vygooglil informacie o reum. artritide a inych ochoreniach boli podla mna dost k veci.

Nie som lekar, ale kedze som posledny rok dost castym navstevnikom spitala a okrem ineho aj Reumatologie, tak tu napisem nejake to info "z prvej ruky"...
Podla mojich informacii reum. artritida vznika u ludi, ktori maju na to geneticke predispozicie. Zistuje sa to vysetrenim, ktore robia tusim iba na specializovanych pracoviskach - u nas v KE je to transfuzne oddelenie FNsP. Konkretne v tom clanku od mlhosa bol uvedeny antigen HLA B27. Jeho pritomnost v krvi znamena, ze testovany clovek ma vyssiu pravdepodobnost k zapalovym ochoreniam klbov, atd. Dalsim z indikatorov je HLA B7. Ako mi vysvetlila moja doktorka, ten sa tiez vyskytuje u ludi, ktori maju problemy s bolestami klbov.

Takze, zjednodusene povedane, niekto moze jazdit na moto aj v zime a "reumu" nedostane, a niekto na moto ani jazdit nemusi a bude trpiet bolestami klbov. Reum. artritidu mu totiz moze v tomto pripade "spustit" narp. aj prekonanie bakterialnej infekcie urologickeho traktu (chlamydie, atd.) alebo criev (salmoneloza) - vola sa to Reiterov syndrom. Idealne by bolo si zistit vopred, ci clovek tieto antigeny ma, ale na take vysetrenie vas poslu az ked uz clovek problemy s bolestami klbov a kosti ma. Snad tu na tuto temu mrkne aj nejaky lekar a vyjadri sa k tomu uplne presne...


02.01.2010 2:09

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

keby bola reuma zo zimy tak je svet obyvany iba okolo rovnika zo zimy ti mozu prechladnut mocove cesty ladviny a mechur tie su najnachylnejsie a ked prechladnes tak vzdy to je od nôh zla obuv oziabanie nôh je spustacom kazdej choroby z prechladnutia


02.01.2010 21:06

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

misosan
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Pepi: tieto HLA zalezitosti nemaju so zimou nic spolocne, len s tymi predoslymi infekciami. Ale ani zdaleka to neznamena, ze iny clovek nebude mat takuto artritidu. Znamena to len, ze je tam vyssia pravdepodobnost.

princip Reiterovho syndromu je ten, ze lymfocyty (biele krvinky) pocas tejto infekcie sa "ucia", ktore bielkoviny (antigeny) su bakterialne a podla toho hladaju mikroba. Toto rozpoznavanie maju na starosti prave HLA molekuly. Niekedy sa ale stane, ze antigen, sa prilis podoba na vlastne casti buniek. Potom je biela krvinka doslova zblbnuta, mysli si ze vlastna bunka je mikrob a ide ju zozrat---vznikne zapal. ked vznikne v klbe je to "reuma". No a HLA-B27 sa skor "pomyli". to je jedna z teorii.

edit: tymto nehovorim ze zima nesposobuje reumu. podchladzovanie klbom skodi, o tom bez debaty...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil misosan (02.01.2010 21:07)


03.01.2010 16:20

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

Pepi
 Geriatrik 

Ikona

misosan: no ved pisem, ze je tam vyssia pravdepodobnost u tychto ludi. :-) Ale jak som pisal, ratal som s tym, ze moje info nebude uplne presne a ten priklad je znacne zjednoduseny. Vdaka za teda upresnenie.


03.01.2010 19:14

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

kaper
 Turista 

Podla mna je reuma taktiez dosledkom jazdy na moto za nevhodneho pocasia ( zima ) . Mozete byt obleceni ako chcete . Pocasie neodrbete . Casy ked som jazdil pri 2 °C su chvalabohu davno prec . Teraz sa uz nad tym len smejem aky som bol sialenec . A nie len ja . No ale vekom clovek dostane rozum 8-)

Upravené 2 krát. Naposledy upravil kaper (03.01.2010 19:24)


07.06.2020 10:58

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

Explo
 Kávičkár 

Ikona

Stale som si myslel ze pri poriadnom obleceni ma bolesti kolien urcite nebudu trapit.
Pred 3r som chodil po ortopedii s bolestami kolien, dostal som lieky atd. a preslo to.

No a vcera som si vybehol len tak v teplakoch trocha pojazdit.
Lenze sa to natiahlo a prisiel som az vecer.
Kolena som si samozrejme prefukal a prechladil.

Schadzam z motorky a lave koleno si hned spomenulo co bolo pred 3r :-(

Takze z vlastnej skusenosti zacinam verit tym dedko/babkinym pletkam :-)


07.06.2020 21:14

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

masa
 Turista 

Tak logicky, z toho, čo sme sa o zápale tkanív učili, fyzikálna príčina môže byť chlad, no a jedným z prejavov zápalu je aj porušená funkcia tkanív, ktorá nie je vždy plne zvratná, čiže rokmi takto skúšané kĺby okrem postupného opotrebovania, nečakala by som, že budú fungovať stále na sto percent. Takže naozaj, treba sa chrániť, a hlavne mladí, čo ste tu, v tomto musíte starším veriť, lebo človek ani netuší, čo všetko má, kým o to nepríde.


12.06.2020 9:12

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

CERBERUS
 Turista 

Ikona

Re: Explo: určite to tak je, tiež s tým mám problem. Niekedy som chodil behávať aj 20km a pravidelne, postupne bysom aj viacej zabehol ale odstavilo ma to, že ma začali bolievať kolená a teraz neodbehnem ani 8km, teda už nebehám vôbec. Cez bolesť sa to nedá, aj turistika je už nič moc. A jeto presne kvôli moto, väčšinou ked sombol niekde na motodovolenke tak sme sa pianko presúvali iba v kratasoch a chráničmi a to nestačí!


12.06.2020 9:17

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

Nozdormu
 Kávičkár 

Ikona

ked tak citam som celkom rad ze toto islo mimo mna a uz od autoskoly som si zvykol na termo pradlo a kevlar rifle alebo turisticke gate...teraz sice ked idem cez obed pojazdit je v tom termo pradle a obleceni trochu teplejsie ale furt lepsie nez problemy s kolenami si myslim...


12.06.2020 9:37

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

KAJL
 Kávičkár 

Re: Nozdormu: este nekric hop.


12.06.2020 9:42

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

Nozdormu
 Kávičkár 

Ikona

sak jasne ze uvidim o 20 rokov ked dozijem...ja len ze jazdit na moto v kratasoch o.O to by mi ani nenapadlo...ale ved aj bezne pri jazde stretnes ludi len tak tenisky kratasy tielko tricko :-) ja som tri dni dozadu pri optime stretol typka (dedka) na chopri nemal ani len prilbu :-D :-D :-D len satka na hlave a okuliare... xD som zastavil vedla sa spytal iba ze kam? a on ze Prešov... :-D :-D :-D :-D taze da sa aj tak no...


12.06.2020 10:14

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

Vidicon
 Geriatrik 

Ikona

Ak sa pohybujes, cvicis, robis turistiku, kludne mozes mat kratase aj v zime, lebo si klby prekrvujes a ohrievas.
Ked vsak len sedis a nechas ofukovat klby, cievy sa stahuju, svaly sa stahuju, si na najlepsej ceste trvalo poskodit tkanivo. Ci uz reuma, alebo aj horsie.
Takze jazda pri 35 stupnoch v kratasoch nie je v ziadnom pripade zdrava, pretoze vietor podchadzuje klby. Cestny lisaj ani nespominam. Nemusi sa to prejavit hned. A ja naozaj nechapem typkov, ci su daju kratase ked je vonku 15 stupnov, uplni blbeckovia.
Dnes jeden lekar tvrdi to, iny ono. Pozrite sa na seba. Ste v niecom odbornici. A mozete tvrdit, ze viete o svojom obore vsetko na 100%? Ze nikdy nevyhlasujute nepodlozene domnienky (napr. na baze osobnych skusenosti) za globalnu pravdu? Proste ja lekarom neverim, oni vedia tak malo o ludskom tele a zivote, lekari vlastne ani neexistuju, su to len farmaceuti, ktori na vas skusaju co pomoze, a liecia priznaky ale nie priciny. Takze dnes vam lekar povie, ze reuma je z chladu, zajtra ze nie je a pozajtra ze je, ako s mliekom, ci je alebo niej e zdrave. Proste preto, lebo sami nevedia. Takze im nemam co vycitat.

Kolegami rozpraval o jeho kamaratovi. Isiel na letnu dovolenku autom. Pustena klima a nasperovana na koleno. Prisiel do ciela a zrazu nevie vystriet koleno. Ide do nemocnice a ze mal tak podchladene koleno, ze mu ho uz nezachranili. Nakoniec skoncil s amputovanou nohou!!!

Este vlastna skusenost: ked som bol mladucky a neskuseny, isiel som aj ja ako hlupak 50km po dialnici v kratkom tricku. Cely den potom som mal mravcanie na kozi po celych rukach. Mala, ale poucna skusenost. Dnes, ked som v strednych rokoch, mam ramenne klby a chrbticu citlive na chlad a prievan. KEd je clovek mlady, neciti to, tak si mysli, ze mu to neskodi.


12.06.2020 10:22

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

egres2
 Bahniak 

Ikona

Pustena klima a nasperovana na koleno. Prisiel do ciela a zrazu nevie vystriet koleno. Ide do nemocnice a ze mal tak podchladene koleno, ze mu ho uz nezachranili. Nakoniec skoncil s amputovanou nohou!!!
Osmijanko?


13.06.2020 17:15

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

Feror
 Edvenčr 

Ikona

Ja som kvoli reume, ktoru mi diagnostikovali pred rokom predal motorku.
Ta moja reuma je taka “kvalitnejsia”, tak neviem ci si este zajazdim.
Snad raz nejake to RT, GT ... v kvalitnych handrach.

Pokial nema niekto predispoziciu, tak z moto dostane reumu velmi tazko.
Ak ju ma, tak velmi lahko.

Viem o dvojvajecnych dvojcatach, ktore spolu sutazne lyzovali.
Jedna v dvatsiake dostala z toho silnu reumu a druha v sesdesiatke dalej veselo lyzuje.


13.06.2020 18:19

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Re: egres2: Zajtra cestujem do Prahy a predpovedajú vraj horúčavy. To aby som si dával bacha kde naspérujem tu klímu. Nieže skončím s amputovanými nohami :-~

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Jeff (13.06.2020 18:20)


14.06.2020 12:15

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

To by potom nesmel ani vietor fukat co si to dovoluju ti ludia v plavkach na pobrezi a vietor 50 za hodinu asi chcu dostat reumu alebo zapal :-D ste smiesny


14.06.2020 17:21

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

Vidicon
 Geriatrik 

Ikona

Pirrates, je nieco ine vanok na plazi a konstatny vietor 50 a viac za hodinu na nehybne koleno, ktore vietor rozraza... jak pravil Polivka: ja som vasu pi.. tiez nevidel a verim, ze ju mate...


14.06.2020 18:16

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

Motospojky jazdili aj v -30 a nikto znich sa nestazoval ani neochorel


14.06.2020 19:30

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

pecival
 Kávičkár 

Ikona

trošku poguglujte :-) ale Pirrates má svojim spôsobom pravdu aj keď nie celkom. stromzdravia.sk/zdrave-klby-a-zdrave-kosti... alebo www.goodwill.eu.sk/clanky/item/90-chrante-klby-pred-chl...


14.06.2020 21:12

Re: Reuma z motoriek: áno či nie?

Mam 59 chodim do fitka chodim do sauny cele leto na mna fuka klima kupem sa v studenom mori jazdim v kratasoch a tielku a ziadne klby ma nebolia


| 1 2 | Nasledujúce


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.