Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1202 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26077
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15768)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10309)

Modely motoriek MAISTO? - Diskusné fórum - Len Tak

Diskusia len tak o všetkom okolo motoriek...

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuModely motoriek MAISTO? - Diskusné fórum - Len Tak

OO Sleduj diskusiu Pridaj nový príspevok 

| 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 |

01.03.2012 13:16

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

stiki, ja som to Zero staval hlavne kvôji jeho farbe. A6M2b na začiatku vojny boli celé vo farbe Mitsibishi Grey, ktorá v neskorších verziach zostala len na spodnych plochách. Ide o taku zvláštnu šedú hrajúcu do zelena. Žiaľ, modrý podklad fotky ju trocha posunul a tak na fotke nie je vidieť skutočný odtieň. Mne sa ta farba strašne páči. Tamiya ju vyrába pod číslom XF-12 J.N. Grey.

Miloš, je to autentická farbu, ktorú japonci používali na vnútorne plochy. Jedna sa o Gunze C57 Metalic BlueGreen. Ak by si bol na SK, tak ti z nej kľudne kusok dam, lebo ja celú fľaštičku nespodrebujem ani do smrti.


01.03.2012 13:46

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

Pilgrim - dik za ponuku ;-) , najdem si/namiesam ten odtien

pozeral som vela fotiek Zero a vsade spodne plochy vyzerali byt svetlo modre - taky slabsi odtien RAF pustna modra na spodnych plochach

ja som svoje Zero aj Dinah (Sushi) strekol do seda, dufam ze sa to tej Special Jap Grey aspon priblizi ;-)


01.03.2012 14:28

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona


4a. časť: Maskovanie - kabíny.

Nakoľko som sa pošas Vianoc pustil do svojho ďalšieho japonca (Zero), naskytla sa mi príležitosť nafotiť spôsob maskovania a striekania členitých kabín. Tak táto časť bude práve na túto tému.
Ak sa niekomu zdá, že táram o základných veciach, ktoré všetci vedia, nech túto časť preskočí. Pár vychytávok ale môže niekomu pomôcť.:

Obr. 01) - pasky
Tamiya pásky rôznych hrúbok bez ktorých to jednoducho neide. K dostaniu su hrúbky 6, 12 a 18 mm, buď ako rolka, alebo aj s plastovým púzdrom. Odporúčam si na prvýkrát kúpiť pasku aj s puzdrom a potom už len dokupovať rolky.
Používam ešte 40mm pásku, na ktorú sa daju nakresliť a vyrezať z nej celé kamuflážne polia.
Paska ma neikoľko, pre modelára nepostrádateľnych výhod. Ľahko sa s ňou pracuje, dobre lepí a kryje, takže farba pod ňu nezatečie, jej lepivosť je ale tak akurát a tak pri správnom postupe striekania nehrozí strhnutie podkladu (ak sa tak stane, chyba je v podklade nie v paske), nepúšťa lepidlo.. A naviac, paska ani po rokoch nemení veľkosť a tvar. Takže ak niečo zamaskujete a model z akejkoľvek príčiny necháte aj niekoľko rokov v šuflíku, po jeho vybrati môžte bez obav pokračovať. Paska bude držať a vyzerať ako by ste ju nalepili včera. A rovnako dobre pôjde aj dole.
Takže u mňa jednoznačne material, bez ktorého to neide.

Pozri obrázok

Obr. 02) – maskol a naradie
Na obr.04-02 je maskol od fy. Humbrol. Jedná sa o hustejšiu tekutú hmotu dobre rozotierateľnu štetcom, ktorá po vyschnutí vytvorí gumenú hmotu maskujúcu povrch. Používam ho na zamaskovanie členitých plôch, prípadne vnútornych časti skiel kabín a plôch, na ktoré budem ešte lepiť, aby zostali čisté. Neodporúčam maskol používať priamo na vytvorenie rozhrania striekaných plôch. Či už poli kamufláže alebo skiel kabín. Nikdy sa vám nepodarí nytrieť rovnú hranu. To je potom lepšie natierať štetcom priamo farbu.
Pri maskovaní kabín či iných rozhraní farieb (rôzne pasy, chodníky, označenia) sa nesnažte celú maskovanú plochu zalepiť jednym kusom pasky. Pasky rôznych hrúbok si nalepte na samozaceľovaciu modelársku podložku a ostrým skalpelom, pomocou oceľového pravítky z nich režte tenké 1-2mm pruhy. Pruhmi vytvorte presné rozhranie striekaných plôch.
Napr. U kabín cca 1mm hrubym prúžkom oblepte obdlžnik oknsa okolo stlpikov. Až potom vyplnte vnútrajšok okna. Buď ďalším kusom (už šubovoľnej hrubky) pásky, alebo maskolom.
Tu musim povedať svoju skúsenosť. Používal som množstvo skalpelov. Ale na rezanie papierovej pasky sa mi osvedčil jediný – jemný nôž Tamiya
www.phk.sk/tamiya/365-tamiya-74020-noz-modelarsky-jemny...
a skalpel Olfa AK-1
www.phk.sk/olfa/3653-skalpel-ak-125ks-epeli.html
Obe nože používaju rovnake čepele OLFA a nič sa im nevyrovná. Dokonca si dovolim tvrdiť, že ničim iným sa paska rezať nedá.
Ostrosť noža ma donútila prestať používať umelohmotne pravítka, ktoré som vždy orezal a zadovážil som si oceľove pravitko Rota.
Na prenašanie narezanych kuskov pasky ako aj na ich odlepovanie z modelu sa mi osvedčila kalená pinzeta z ostrým hrotom. Tu si rovnako neviem predstaviť, že by som to mal robiť s niečom iným.

Pozri obrázok

Obr.03) – zamaskovana kabína
Na obr 04-03 je vidieť zamaskovaná kabína a kusok pásky z akých je celé maskovanie vyskladané. Priznam sa, že toto bola práca, ktorú som neznášal. Až mi jeden modelár povedal: „Čo za stres, pustim si obľúbene CD a pohoda. Režem a lepim si kusky pásky...“

Pozri obrázok

Obr.04) – domaskovanie
Na obr 04-04 je vidieť domaskovanie spodnej časti kabíny a zakrytie trupu. Je to potrebné, ak kabína bude striekana inou farbou ako zvyšok lietadla. Hlavne, ak je ta farba tmavá a lietadlo svetlé.

Pozri obrázok

Obr.05) – 1.nástrek
Na obr 04-05 je vidieť prvý nástrek kabíny interierovym odtieňom. Tu robi mnoho začinajúcich modelárov zásadnu chybu. Nastriekaju kabinu surfom alebo povrchovou farbou a ta im cez priehľadný ram kabiny presvitá dovnútra. (Neplatí, ak je kabína z vnútra natretá interierovou farvou. Ale to sa u meritok 1/72 nerobí).

Pozri obrázok

Obr.06) – surfNa obr 04-06 je už povrch zjednotený surfacerom, pričom na kabíne je pod nim interierova zelená.

Pozri obrázok

Obr.07) – posvozok
Rovnaký postup maskovanie pomocou tenkých narezanych kúskov pasky sa da použiť u podvozkovych šachiet, nasavacich otvorov atď.

Pozri obrázok

Konečný výsledok vidíte na konci predchadzajúcej strany.

Pokračovanie niekedy nabudúce.


01.03.2012 14:31

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Miloš, ja obdivujem ľudí, čo dokážu miešať farby. [dobre]
Ja to neviem a preto ak sa dá, snažim sa dopracovať k autentickému odtieňu, alebo aspoň k miešacim pomerom. Hlavne u šedých, ktoré hraju do modra či zelena je to vždy problém. Ale zasa, kto už dnes vie, ako presne ktorá farby vyzerala. Takže pohoda.


01.03.2012 18:49

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Mňa teraz núdza prinútila miešať si niektoré odtiene. Zistili mi totiž chronické ochorenie priedušiek a musel som ukončiť používanie emailov a syntetík. Z "neškodlivých" farieb, boli pre mňa dostupné Revell Aqua Color, ale aj pri nich musím používať jednoduchý respirátor. Aquacolorky však majú dosť obmedzený rozsah odtieňov (rovnaký ako syntetiky Revell). Riešil som to tak, že som z "posledných síl" nastriekal vzorky farieb (predtým som používal Model Master Authentic Color) na štvorčeky z kriedového papiera a podľa nich som si namiešal odtiene z aquacoloriek. Nakoľko to bolo úspešné je vidieť napr. na fotke spitu 5 na predchádzajúcej strane. Je celý striekaný aquacolorkami. Mimochodom som s nimi veľmi spokojný, riedim ich 96 %-ným etylalkoholom. Robia perfektný povrch, napr. strieborná je zatiaľ najkvalitnejšia, aké som striekal (C-čkové ani H-čkové Gunze som nikdy neskúšal), nestiera sa.

Upravené 2 krát. Naposledy upravil Bocan (01.03.2012 18:51)


01.03.2012 21:49

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

Bocan - z nudze cnost !!! [dobre] ;-)

ja musim teraz - z roznych dovodov - obracat kazdu peniazku viac krat kym zainvestujem takze uplatnujem porekadlo mojho dedka : "Spusobu bo zahynes !! " ;-)

este nejaky ten tyzden a budem moct fotit Zero aj Dinah - len neviem ci to Zero neodlozim na neskorsie aby neposobilo zakrsnuto oproti tomu z IJN Akagi ;-)


01.03.2012 22:54

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

Milos: to poznam.. ja teraz nekupujem nic nove :-~

pokrok u jeepa.. myslel som ze to bude jednoduchsie.. saka este trosku tmelu a brusenia aby to bolo dobre.. teraz je to podliate sekundakom :-D

Pozri obrázok

ten predok..hlavne spary budu fuska :-~
Pozri obrázok


01.03.2012 23:24

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

stiki - sikovny si ty chlapcisko !!! [dobre] pekny jeb (Jeep :-D )

ja som tiez velky vyznavac Recycling - plechovky od piva, jogurtove kelimky a tak .... :-D


02.03.2012 0:46

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Fuuuh,dalsia nocna za nami :-~
Pilgrim-dik za pokracovanie.Sme sa nacakali,ale [dobre]
Stiki-pekne si ides s tym jeepom [dobre] Nie tak davno som tu polozil otazku,ako poohybat plast a nik neodpovedal.Jednym z mojich pokusov bol aj plamen :-@ neuspesne.Skoda ze som sa nepodelil so skusenostou.Mohol som ti zachranit naraznik :-D
Ja som prisiel o blatnik ;-)


06.03.2012 0:52

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Pozri obrázok


06.03.2012 12:13

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

moj prvy JapWagen ;-) - spodne plochy striekane, horne stetcovane

Mitshubishi A6M5 (type 52) ZERO 203rd Naval Air Squadron, Omura Air Base, Aug 1945

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok


06.03.2012 13:43

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

Milos: ja by som skor skusil solnu metodu na urobenie olietania.. mozno na toto kupim zero od airfixu , lacne a celkom pekne ;-)


06.03.2012 14:24

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

stiki - musim si o nej precitat, viem ze nieco take existuje ale neviem ako to funguje

toto bolo najprv natrete, prelakovane a potom pobdierane ale moc sa mi to nelubi

okrem toho som sa pomerne vykadil na cistotu spoja kridlo-trup - aj ked musim povedat, ze zo zaciatku sa mi do tohto lietadla strasne nechcelo (netusim preco :-O ) a je to na nom trochu vidiet - hlavne cistota stavby :-~
aj ked uz teraz ku koncu sa mi lubilo coraz viac :-D


06.03.2012 19:38

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Ja som rozvŕtal Spitfira IX; 1/72 od Airfixu. Rozhodol som sa, že si ho postavím ružového (bez obáv, som zdravý 8-) ), prieskumáka s výzbrojou. Cez hrubé sklo toho veľa vidieť nebude, ale nevydržal som a doplnil som nejaké veci do kokpitu a vyrobil novú prepážku, zo zásob som vytiahol jednu starú sedačku, a rezinový knipel. Podvozkové šachty potrebovali zavrieť boky, krídla doplniť nejaké krytky a naopak odbrúsiť výstupky nad šachtami.
Nejaké fotky:
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


06.03.2012 20:52

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Stiki-si myslim,ze robit olietanie solnou metodou bude strasne nahrubo.To skor sa robi na stare auta,hrdzave zelezne brany,vlaky atd,kde je velka zelezna plocha a farba narusena hrdzov,pocasim a obijanim,skor ako olietanie na lietadle.Tam skor jemne narusenie farby na hranach panelazi.Najlepsie sa to podla mna da uhrat jemnym a naozaj kvalitnym spicatym stetcom.Pri tejto uprave plati asi najviac,ze- "menej je viac"
Ale mozno na vychodene plochy kridel by to s tou solou este slo.
Len moja uvaha nahlas ;-)
Milos-napredujes paradne [dobre]


06.03.2012 21:09

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Pekne synci. [dobre]
Ja som na svoje 5-kove Zero (A6M5) práve nastriekal surf. Olietanie horných plôch budem robiť nástrekom chrómu (Gunze C 8), na to príde J.N. Green (Tamiya XF-11), ktorú budem následne skalpelom zoškrabávať. To isté čaká aj motorový kryt.
Nakoľko mam ešte v oku A6M2, musím povedať, že podľa môjho vkusu je dvojkové Zero so svojim štíhlym a dlhším krídlom oveľa krajšie.

Bocan, konečne niekto, kto tu dáva fotky zo stavby [dobre]
Pre mňa je to strašne motivujúce.
Lako, môj výpadok v téme spôsobila práve absencia takýchto podnetov. Tak som sa sa aj ja na to vyprdol...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Pilgrim (06.03.2012 21:10)


06.03.2012 21:24

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

ja som trup svojho ZERA oskrabal tak ako popisuje Pilgrim
motorovu gondolu som najprv strekol ciernou a potom stetcom dorabal odery - a tam je vidno ze su hrubsie

okrem toho som na tomto eroplane po PRVY KRAT v modelarskom zivote kompletne zamaskoval kabinu a vyfatrbickoval ju podla Pilgrimovho postupu - najprv interierova, potom zaklad a nakoniec kamuflaz

z (mne) neznamych dovodov ta mrcha kamuflazna JapGreem nezatiekla vsade kam mala a je vidno na rame kabiny zaklad :-((((((

s tymto som sa crcal cca 2 hodky - album Nightwish + Bon Jovi Gold vyrazne pomohol akurat suseda sa nejako mracila dneska na mna :-O - Home cinema "podtrhlo" celkovy dojem z hudby :-D
Pozri obrázok


07.03.2012 0:30

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

No maskovanie krytu kabiny si ozaj vyzaduje cas,nervy a pevnu ruku.Ale je to operacia,kde sa neoplati ponahlat,odjebkavat,hladat skratky.Treba sa s tym vyhrat [dobre]
Pilgrim-nech uz dovodom Tvojej absencie bolo cokolvek,som rad,ze si spat ;-)
Kazdeho tu poredsej poslednu dobu :-(


07.03.2012 10:15

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Vďaka Pilgrim! Pre mňa je zase motivujúce, že ma nedemotivujete vyhláseniami typu: ten spit od Airfixu je paskvil, vyhoďto, zožeň si radšej Hasegawu" atď, tak ako je v poslednej dobe zvykom na modelfóre. Mne sa tento spit od Arfixu strašne páči, normálne som do neho zamilovaný, ako za mladých čias do spitu IXe od Kovozávodov. Vtedy som v ábíčku čítal, že sa chystá a už som sa nevedel dočkať kedy bude u nás v hračkárstve. Odkladal som si vreckové a keď to konečne doviezli, v priebehu 2 týždňov som si postupne kúpil 3 kusy. Potom som si ešte samozrejme aj neskôr kúpil niekoľko týchto modelov, aj z obnovenej formy. Nedávno som na burze našiel jeden exemplár ešte v pôvodnom balení z 80. rokov, bol za 4 € a v záchvate nostalgie som si ho okamžite kúpil. Ostal tak, nerozbalený, nikdy ho asi stavať nebudem. Na zadnej strane krabičky ešte vidieť štempeľ výstupnej kontroly s cenovkou "MC: 12,- Kčs " :-)))
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Upravené 2 krát. Naposledy upravil Bocan (07.03.2012 10:19)


07.03.2012 10:24

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Bocan, tu nie sme na modelfore. Tu sa nerozdávaju metále. My lepíme pre radosť. Takže pohoda. Každý čo sa mu páči [dobre]
Kovozávody... Ja som ich Spitov tiež postavil zo 4-5tich. Dokonca som z neho robil svoju prvú prestavbu na výškovu Mk.VIII s predlženým krídlom. Ani nebudem počítať pred koľkými rokmi to bolo, lebo s tak veľkými číslami ani počítať neviem :-(

Fotky zhodnotím až doma, lebo v práci ich máme blokované :-~


07.03.2012 11:28

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

no modelforum nebudem komentovat..len jeden postreh.. po dolepeni Mig15 som /na vlastne naklady/ poslal dekaly chalanovi do CZ a ten mi na oplatku v diskusii napisal taku kritiku ze som vazne rozmyslal srat nato
chvalabohu som to prekusol.

ku airfixom.. mam v merku Zero, P40 a spit mk 1 s dvojlistou vrtulou /myslim ze ho maju/ .. fajne modely


07.03.2012 12:03

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Modelforum je fajn stránka [dobre]
Da sa tam načerpať veľa informácii, skúsenosti, motivácie. Je tam veľa fajn chlapov, čo poradia a pomôžu. Ale je to internetové fórum so všetkým čo k tomu patrí. Ako MR ;-)


07.03.2012 13:21

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

Pilgrim: tak tak, vsade sa najde aj tak aj tak :-D
isto je to kvalitna stranka [dobre]


07.03.2012 14:34

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Samozrejme, ja nemám nič proti modelfóru, ako takému. Je tam dosť správnych modelárov, ktorí poradia, pomôžu. Ale je tam niekoľko jedincov, ktorý sa nas..rú do každej témy a svojimi múdrosťami človeka znechutia. Sú to väčšinou zazobaní, namlsaní a zhýčkaní modelári, pre ktorých je jediný správny model Tamigawa. Nad takým, čo treba trochu viac tmeliť, brúsiť a upravovať už ohŕňajú nos.


07.03.2012 15:26

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

Bocan - to je jednoducho statistika, v kazdej grupe sa taki najdu

disclaimer: tejto grupe sa statistika vyhyba ;-) :-D


07.03.2012 16:06

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Je to tak. Štatistika je štatistika, alebo ako bolo v jednom českom filme: "Čísla nelžou, Bobo"
Ale keď už sme pri tom, pod akými nickmi ste na modelfóre, nech si môžem pozrieť niektoré vaše "výtvory" aj tam. Ja som tam pod menom Bocán, ako tu, len tu sa nedalo zapísať "a" s dĺžňom.
So spitom som v štádiu tmelenia, brúsenia,a potom zase tmelenie, brúsenie, a tak dookola...


07.03.2012 16:29

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

ja konkretne som na modelfore pasivny citac/prehliadac bez nicku ;-)


07.03.2012 17:43

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Ja som na modelfore pod pod rovnakým nickom a mam tam aj rovnaký avatar. Ale nemám tam zavesený žiaden model. K modelárčine som sa vrátil po dlhých rokoch kvôli vnútornému kľudu, ktorý mi dáva. A tiež pre chorobu, ktorá mi na dlho nedovoľovala robiť veci, ktoré som mal rád. Nemal by som dostatok energie na tamojších mudrlantov. Ale s hrstkou modelárov som v spojení cez SS a mail.
Ale nehovorme o neprítomných.
K tým Tamigawakom. Ono sú niektoré veci možna trochu iné, ako to na prvý pohľad vyzerá. Napríklad ja. Veľa času mi zaberá zamestnanie, rekonštrukcia domu, chcem sa venovať rodine, tráviť čas s priateľmi. Takže na modelarčinu veľa času nezostáva. Preto ak si už k modelu sadnem, chcem modelárčiť, nie opravovať vady stavebnice. Preto si radšej za dobrú stavebnicu priplatím a čas venujem detailom.
Ale to je môj názor a moja cesta. Rešpektujem cesty ostatných. Alebo sa aspoň snažím :-)


07.03.2012 18:01

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

Pilgrim: ha! :-))) uz som tu ;-) ale nie..teba tu beriem ako guru v lietadlach, egresa ako guru v technike
na modelforum nedavam nic.. chodim tam obkukavat a sem tam dat ze sa mi to paci... vsetko davam do tohto vlakna ;-)


07.03.2012 21:52

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Nech zije nase vlakno.Praci cest :-D [dobre]


07.03.2012 23:52

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Pozri obrázok


08.03.2012 8:31

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Lako, v modelárčine je aj smer, že figurkári:

Pozri obrázok

:-D


08.03.2012 20:04

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

hey bratia v zbrani ;-)
kedy to dame takto ???? :-O

Video: www.youtube.com/watch?v=k7LoL_DVRAA&feature=related


09.03.2012 9:28

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Synci, nie ste niekto majiteľom tejto stavebnice, alebo nepoznáte niekoho, kto ju vlastní?
Potreboval by som dekaly na jeden stroj...

Pozri obrázok


09.03.2012 9:34

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

Pilgrim: a neostane ti cira kabinka dajaka? :-}
mam od rewellu 1/48 a nemozem ju dokoncit koli kabinke.. a dekaly mam na verziu so zabaaaakom ;-)


09.03.2012 10:21

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

no kukal som obsah tej stavebnice.. a je tam len jedna otvorena.. :-~ tak nist ;-)


09.03.2012 10:23

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Stiki, nemám. Mam ešte pôvodnu stavebnicu z OEZ za 70Kčs. V nej je len jedna otvorená kabína, na rozdiel od napr. MiG-21 a Su-7, kde boli kabíny dve - otvorená aj zatvorená.
Ja chcem dekaly na stroj ruského námornictva (nakoľko námorne letectvo je moje hlavné zameranie), ktorý je zobrazený na inak poriadne škaredej krabici.

Niečo sa mi marí, že sa ti pôvodnu kabínu podarilo poliať riedidlom, alebo niečo také. Ak ju ešte máš, použi ju ako kopyto a vytiahni si cez ňu novú kabínu.


09.03.2012 10:26

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

to na do24 bola cela zla, tak som ju cistil.. tam kopyto bude.. ale na Su nemam ani kopyto.. asi budem robit zaklad / kopyto nanovo.. :-D


09.03.2012 10:30

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Synci, to my sme už aké hviezdy. Normálne nas pozna aj Google. Niečo som hľadal, a ono my vyhodilo aj naše fotky a tuto tému [dobre] :-)


09.03.2012 10:34

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

napr co? :-D :-D


09.03.2012 13:07

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Veď aj mňa sem hodil gúgl, keď som niečo hľadal :-)))
S tou kabínkou na Su 25 - neprebaľoval náhodou Revell to staré OEZ-ácke súčko?
Keby hej, tak mne sa možno vo vrakovisku po deťoch z krúžku nejaké povaľuje, musel by som to však celé prehrabať...



So spitom je len malý pokrok, po troch dňoch tmelenia, brusenia a prerývania (dorývania), som to uviedol do ako-takej kukateľnej podoby. Hliníkovou som prekontroloval tmelené miesta, myslím. že sa to dá... Najväčší problém bol s napojením spodnej časti krídiel na koncový oblúk, ktorý je v kuse s hornou polovicou. Ale čiastočne si za to môžem aj sám - vznikla tam dosť široká špára a ja som to riešil vlepením plastovej nite z rámčeka. Na zalepenie som však použil Tamiya Extra Thin a ten nie a nie vyschnúť. Nejaké fotečky:
Pozri obrázok
Pozri obrázok


Mimochodom - kúpil som na vyskúšanie tento tmel: Pozri obrázokSíce nie je originálny na modely, ale musím konštatovať, že je lepší, ako Tamiya Basic Puty, ktorý normálne používam.


09.03.2012 13:24

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

Bocan: tak to by dost potesilo [dobre] ;-) .. inac ja som na toto smoliar.. kupil som novy model od Eda il2 v 1/72, a kabinka nikde.. ako firma to promptne napravila...super, ale akosi mam na to smolu :-~

PS: si viedol klub pre deti?

Upravené 1 krát. Naposledy upravil stiki2 (09.03.2012 13:25)


09.03.2012 13:37

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

OK, v nedeľu zbehnem do pivnice (zajtra idem do komisie - budú chechtáky na modely), ale nič ti nesľubujem.
Krúžok som viedol pred 15 rokmi, ale po dvoch rokoch sme ho pre malý záujem museli zrušiť. Na začiatku bolo 12 detí, už po pol roku len 8, a tak to pokračovalo. Do dnešných ní robí modely len jeden - aj ten sci-fi. Urobí tak 1-2 modely do roka. Po dlhom čase ma začiatkom tohto školského roku zase oslovil riaditeľ CVČ s ponukou viesť krúžok, ale robím na zmeny (denná, nočná, dva dni voľna) a to sa tak nedá. A nemám už ani takú trpezlivosť k deťom.


09.03.2012 13:48

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

ako zaraza ma ten nezaujem, ale co mozem cakat ked vsetko len PC ...
v pohodke, beriem to tak ze ak sa najde bude ak nie tak nebude no ;-)


09.03.2012 21:20

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Taaaak a mozem sa veselo prihlasit medzi "panackarov" :-)))
Pozri obrázok


09.03.2012 22:24

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

take popelniky si kupil??? :-O :-D
ta ty si uz do cista shalenak !!! ;-)


10.03.2012 1:54

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

naah,uz ked sme na tom gugole 8-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (10.03.2012 1:56)


10.03.2012 11:53

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

uz som se zleknul ze ta najblizsie nespoznam :-D


10.03.2012 22:00

Re: Modely motoriek MAISTO?

Feri Zubal - zeON
 Turista 

Ikona

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Ešte musím vymyslieť ako zablatiť kolesá a pásy a chcem naň nahádzať aj nejaké to krovie, ale nateraz finiš.


11.03.2012 21:20

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Hlásim malý pokrok na ružovom spite. Má na "tele" aj krídlach nastriekanú pavučinu preshadingu. Keďže to bude mať ten ružový kabátik, tak som miesto čiernej radšej zvolil hnedú. Na spodku krídla som nastriekal aj čierne invázne pásy, aby trochu presvitali pod ružovou.
Pozri obrázok
Pozri obrázok
To stiki2:
Žiaľ prehľadal som krabice v pivnici a asi som sa mýlil. Našiel som len nejaké diely zo Su-25 (polovicu vodorovnej chvostovej plochy, zlomenú polovicu trupu), ale podľa veľkosti to bol model 1/72. Je mi ľúto...


11.03.2012 21:39

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

pohodicka ;-)
kym neurobim kopyto tak stoji tak ako stal doteraz, aj tak neviem ako by som urobil tu kamo :-D


11.03.2012 22:17

Re: Modely motoriek MAISTO?

Feri Zubal - zeON
 Turista 

Ikona

Pomaly finišujem IL-2 Československej letky

Pozri obrázok


12.03.2012 8:00

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

zeON: no pekne. ked bude hotovy tak ho dobre pofot [dobre] [dobre] .... mam ho aj ja len ho nejden rozostavovat este

PS: Eduard hodil na trh lacnejsi variant Aero L-39ZO Albatros .. za gut peniaz ;-) to by nebolo zle osviezenie :-}
Pozri obrázok


12.03.2012 8:37

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

zeON, pekne [dobre]
A tiež oceňujem, že vkladaž fotky cez upnito.sk. To nemám blokované a tak sa môžem fotkami pokochať už ráno v práci [dobre]

Moje Zero čaká na preshading. Bocan je už o krok vpredu [dobre]
Fotky su vo foťáku, tak možna večer ich sem dam.

stiki, ja som na toho Albatrosa tiež pozeral, ale kéď som videl tu kopu nepostavených modelov čo doma mám, tak sa snažím odolávať a nové krabičky nekupovať :'(
Robil som v nich poriadok a našiel som aj F-4F Phantom II od Hasegawy, ěšte zo starej formy spred dobrých 25-tich rokov... Možná sa s nim popasujem...


12.03.2012 9:17

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

Pilgrim: no tak mas svoje zasoby, ako skrecok ;-)


12.03.2012 9:26

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Ono to nie je o škrečkovaní. Skôr o zbieraní a "malých radostiach".
Obrovský pokrok ale je, že obe zera, čo som kúpil "sebe si" na Vianoce, dokončím do troch mesiacov od ich nadobudnutia. Tada dúfam... :-}


12.03.2012 14:09

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

pekne pokracujete chlapci [dobre]

ja som si vcera spravil radost tymto - cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem...
do stredy by to mohlo byt doma ;-) - uz mi povazlivo poklesla zasoba materialu tak som musel "vyrazit na lov" ;-) , problem je teraz v uloznej a vystavnej ploche :-((((((

zeON - vcera som aj s dcerou pozeral 2hodky dokument z WW2 Eastern front: Soviet Storm
z casu na cas tam vycapili na obrazovku mapu bojov a ja som si (celkom podvedome) precvicoval azbuku citanim nazvov miest

dcera (12r) na mna nechapavo :-O ze "odkial to ocko vies??" vtedy mi doslo, ze ona nema o azbuke ani potuchy lebo zatial nemala dovod sa ju ucit ...
len tak ma to napadlo ked som pozeral fotku tvojho sturmovika aj s napisom ;-) , pekny tank, aj ten pozemny aj ten lietajuci ;-) en.wikipedia.org/wiki/File:AntonovA40.jpg tento
mu musel byt ideovym predchodcom :-D


12.03.2012 14:46

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Nice ulovok ;-) [dobre]


12.03.2012 15:26

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Pilgrim, stačí povedať (napísať), odteraz budem vkladať fotky aj ja na upnito.sk, nech sa nenudíš v práci :-)


12.03.2012 15:44

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

otvaraju sa mi nove moznoti...

otec v dobrej viere kupil do svojej dielne toto
Pozri obrázok

a ja som sa zatvaril takto
Pozri obrázok

a uz to mam u seba :-P ;-)


12.03.2012 16:34

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Pokus s upnito ;-)
prvy nastrek German Grey XF-63
Pozri obrázok
Pokus 2 :-}
Pozri obrázok

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (12.03.2012 16:35)


12.03.2012 20:39

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Synci, to kvôli mne? Čím som si to zaslúžil :-}

Ja som dnes nastriekal žltý pruh na nábežne hrany, podvozky a kolesá, popri tom popracoval na motore na F6F-3 a nakoniec som začal prerývať Phantoma, nakoľko ta stará Hasegawa je v pozitíve :'( Ale aspoň z toho môže vzniknúť článok o prerývaní. Možno...

Aj Bocan by ale mohol hodiť nejaký návod "Ako to robí on."

stiki, blahoželám. S dobrými nástrojmi vecička na nezaplatenie [dobre]


12.03.2012 20:43

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

Pilgrim..zistil som aj ja ze "s dobry nastrojom" lebo to co tam je pritom je dobre len na hrube brudenie.. nie jemnu pracu ;-)


12.03.2012 20:57

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Pilgrim, ako si to myslel? Môžeš prosím ťa, konkretizovať, že čo ako robím?


12.03.2012 21:16

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Bocan, chlapci chceli, aby som im napísal nejaké návody...
Tak som si vymyslel rubriku s názvom "Takto to robím ja."
Zatiaľ mala štyri časti (Lepidla a lepenie, tmely, farby, maskovanie kabín), posledná je na začiatku tejto strany. V dohľadnej dobe by som chvel napísať niečo o prerývaní a náradí.
Tak som myslel, keď si bol vedúci modelárskeho krúžku, žeby si niečo napísal aj ty. My sme tu taký amatérsky samouci, niektorí začali modelárčiť len minulé Vianoce, tak si tu pomáhame navzájom.


12.03.2012 21:25

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Aha, už som pochopil. Len sa bojím, že ja nemám také "spisovateľské črevo", zo slohových prác som nebol nikdy dobrý :-}


12.03.2012 21:32

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Tu to nie je o slohu, ale o skúsenostiach.


12.03.2012 23:05

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Zosvetlenie Light grey XF-66,Flat White XF-2
Pozri obrázok
Zosvetlenie som narocky kapanek prehnal,lebo chcem spatne ztmavit technikov "suchy stetec" na urcenych miestach + este na to pojdu tmave washe-e ,cize presvetlenie bolo nevyhnutne

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (12.03.2012 23:11)


13.03.2012 0:33

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Povodne som si myslel,ze uz to dnes nestihnem,lebo som planoval ist skor spat,ale nejak sa od toho neviem odtrhnut :-}
Tak este jedna po "suchostetcovani"
Pozri obrázok


13.03.2012 8:02

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Tak synci, aj keď to ešte nie je na prezentáciu, ale aby sa nepovedalo, že len táram:

Pozri obrázok

Horné plochy v surfe. Ta špinavohnedá handrička je brúsna handrička Gunze o zrnitosti 3000, ktorou leštím každý nástek či už surfu alebo farby. (Okrem meralických farieb).

Pozri obrázok

Spodne plochy v surfe, po leštení. Je to fáza stavby, kedy je potrebná finálna príprava paneláže na neskorší wash. Nedostatočne spáry som upravil náradim na prerývanie (rydlo Tamiya, žiletkova pilka, kalená ihla)

Pozri obrázok

Horne plochy nastriekané metalickou farbou Gunze C8 ako podklad pod zelenú. Olietanie bude robené zoškrabávaním vrchnej farby na podklad.

Pozri obrázok

Posledná včerajšia zásielka z lakovne.

stiki, ja mam tento Proxxon. Kúpil som ho tak pred 12-timi rokmi a padli naň všetky diety na služobke. Ale neľutujem. Nie je ro náradie, bez ktorého by sa nedalo, ale uľahčuje mnohe práce.

Pozri obrázok


13.03.2012 10:44

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Ako tak pozerám, ja nie som vôbec presvedčený, že by som mohol niečim vecným prispieť do témy "ako na to". Nie som vôbec profesionál, považujem sa skôr za lepiča. Priznám sa, krúžok som vtedy viedol, lebo sme si založili akýsi klub plastikových modelárov a CVČ nám dalo priestor na klubovňu, ak sa budeme venovať aj mládeži/deťom. To čo tu ukazuje Pilgrim aj Lako (to zosvetlovanie je super) je už pre mňa vyššia kategória. Maximálne sem môžem dať nápady na akési lacnejšie riešenia (keďže ja som taký "Lacný Jožko").
Ale aby som len nekecal - pridávam obrázky nástreku ružovej na spitfirovi. Dosť blbo sa to fotí, tá ružová je veľmi svetlá... Teraz sa chystám urobiť masky na kokardy, lebo som vo svojich zásobách nenašiel nič, čo by sa dalo použiť, takže prvý raz sa pokúsim znaky striekať. Uvidím, ako to dopadne ;-)
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Bocan (13.03.2012 10:45)


13.03.2012 10:48

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

paaani, smekam helmu.. oba stroje budu pekne ;-)

PS: toho spita co ma 2 listy som videl v CA v obchode.. asi sa tam zastavim a ze dobry den >:-)
PS2: mali aj hurricana :-D


13.03.2012 11:01

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Hurricana by som skôr odporúčal od Revellu, je cca. v rovnakej cene. Ale pozor (!), nie verziu Mk.I, to je stará vykopávka.


13.03.2012 12:03

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Toto mam a môžem odporučiť [dobre]
72-ka, čo sa Revellu naozaj podarila.

Pozri obrázok


14.03.2012 13:36

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Včera pred nočnou som vystrihol a nachystal masky na striekanie znakov. Teraz som sa zobudil po nočnej a za chvíľu naštartujem pištoľ a prvý raz v živote skúsim nastriekať znaky. Držte mi palce!
Pozri obrázok

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Bocan (14.03.2012 13:46)


14.03.2012 13:54

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

Bocan: ver ze drzim palce [dobre]

klobuk dole... ;-)


14.03.2012 15:40

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

bocan - vestko je raz po prvy krat :-D

aj mna este caka striekanie znakov na Hurry Mk.IIC - tiez som naramne zvedavy na vysledok :-O


14.03.2012 16:16

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Teraz neviem, či mám davať palec hore [dobre] , alebo ho držať :-}
[dobre] [dobre] [dobre]

Potom napíš, čím a ako si tie kruhy vyrezával [dobre]


14.03.2012 16:27

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Tak a mám to za sebou. Žiaľ nie veľmi sa to podarilo, netrafil som sa do stredu a tak tie znaky trochu škúlia :-~ Navyše aj okraje sú miestami trochu "rozstrapatené". Najbližšie radšej nebudem experimentovať a zoženiem si dekály.
Pozri obrázok


14.03.2012 16:50

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Kruhy som vyrezával starým kružítkom, na ktorý somna nožičku, kde pôvodne dáva tuha, nalepil čepel Olfa. Pôvodne som to urobil na výrobu masiek na disky kolies, ale zistil som, že menší kruh než Ø 5 mm s tým neurobím, aj aj to musím veľmi opatrne, lebo pri takom malom priemere to má snahu robiť špirálu.
Pozri obrázok
Plánujem si zohnať nejaké kovové kružítko, kde sa rozteč nožičiek nastavuje skrutkou.


14.03.2012 17:13

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Pre takéto nápady "z domacej dielne" je dobré byť v skupinke [dobre]

Že si sa netrafil do stredu ma prekvapuje. Ja keď si robim masky na zložitejšie tvary, na umiestnenie na správne miesto používam časť masky, ktorá na voľne miesto patrí.
Napríklad tvoj znak by som striekal následovne:
1) nalepil mysku na veľký kruh a striekol červenú
2) do kruhu vlepil medzikružie (na vystredenie) a do neho vlepil vnútorný kruh. Alebo ešte lepšie, pomocou prenašacej pasky vlepil medzikružie aj vnútorný kruh spolu.
3) vybral medzikružie a striekol modrú.

Myslím, že bočné znaky, kde je aj žltá a biela, sa bez pomocných medzikruží ani nedaju nastriekať.

Znaky na lietadla som ešte nestriekal, ale podobným spôsobom striekam rôzne oznašenia, chodníky, pruhy. Podobne som striekal aj trofejné vlajky na bok motorky.


14.03.2012 17:57

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Úprimne - aj ja som uvažoval tak ako ty, ale potreboval som pod červenú tmavý podklad a nechcel som, aby bola ďalšia vrstva (napr. čierna), tak som použil ako podklad modrú. Čiže postupoval som - modrá, potom som nalepil do výrezu kruh s vyrezaným stredom pre červenú a tam som sa už žiaľ netrafil. Po tejto skúsenosti by som to už riešil tak, že by som striekol čiernu, potom červený stred, ten vykryť a nakoniec modrú. Ale neviem, či niekedy ešte budem striekať znaky. Teraz už sa chystám na ďalšiu "maturitu" invázne pásy na spodku trupu a na boku do polovice.
Toto je vzor pre môjho spitfira:
Pozri obrázok


14.03.2012 21:04

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Výsledok:
Pozri obrázok
Snáď to nie je také zlé.


14.03.2012 22:21

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

Bocan - sak je ten ruzovy Spit celkom sympos !!! ;-) [dobre]

pockaj az tu ja zavesim foto svojho Mitsubushi Dinah "sushi" - masky na znaky hinomaru na kridlach som robil tak ze som 5markovku (NSR :-D ) prilepil BlueTacom na kridlo, ceruzkou obkreslil, prelepil paskou, vyrezal skalpelom kruh a islo sa cervenou na vec

to tvoj "domokruzidlo" pristup je uplny High-Tech evolution :-D


14.03.2012 22:25

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

teraz som sa zacal hrat s Jak 7A od ARK Models

povodne to mal byt stroj Sultana Achmed-Chana ale mlady modelar (5.5r) bol zvedavy preco ma to lietadlo tak dlhu kabinu
po vysvetleni ze to najprv bolo lietadlo kde lietal pilot-ziak a pilot-ucitel chce mat aj on take - tak ideme stavat "sparku" :-)))

problem je v tom ze som trup uz uzavrel takze musim teraz celu zostavu poskladat na stole a namalovanu ju spustit dovnutra - to zas bude nervydrasajuce >:-) :-D


14.03.2012 23:32

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Pustit sa do striekania znakov chce skusenosti.Pustit sa do striekania kruhovych znakov,uz chce skusenosti aj odvahu.No a pustiti sa do toho na malinkom,72-kovom eroplane uz chce odvazneho a skuseneho pacienta :-))) [dobre]


15.03.2012 21:42

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

moj maly postup..
ako to asi bude s tym jeepom ;-)

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

na prednej maske jeepa bude tabulka .. zlta ... veduci konvoja , tak bude aspon z casti schovane zle rebrovanie :-D
stojaci panacik bude mat este dajake upravy, bo ma ruku na viac dielov

inac nastrek celeho jeepa a tvorba terenu na podstavci ;-)

PS: nazivo je to krajsie, len betar fotak je lepsi ako moje oci :-((( :-D :-D

Upravené 1 krát. Naposledy upravil stiki2 (15.03.2012 21:44)


15.03.2012 23:29

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Tak trosku aj zmojej kuchyne ;-)
Posledne ihranie s farbami a pistolkou.Nasleduje lakovanie a hura na 1 000 000 dalsich uprav :-)))

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok

BTW-Pilgrim,dik za tip s upnito ;-) Pracuje sa s tym jednoduchsie,ako s imageshack [dobre]


17.03.2012 7:58

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Nie som síce "technikár", ale tá modulácia vyzerá veľmi dobre. Verím že tá svetlosť je spôsobená svetlom pri fotení. [dobre]

Ja mám spita po dekáloch (sériové číslo na kýlovke som si musel vyrobiť) a po lesklom laku. Teraz pár dní počkám, nech lak poriadne zaschne ("zatvrdne") a potom trochu zašpiním od spalín z výfukov a trochu otečenia na bruchu, na to lak a bude hotovo.

Pozri obrázok
Pozri obrázok

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Bocan (17.03.2012 8:02)


17.03.2012 7:59

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Apropo - tu výrobu vlastných dekálov alá "Lacný Jožko" sem môžem pridať až budem mať trochu viac času a nálady na písmenkovanie.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Bocan (17.03.2012 8:01)


17.03.2012 16:17

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

bocan - tak na tu vyrobu dekalov som velmi zvedavy [dobre]

pekny spit to bude ;-)


17.03.2012 22:39

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Teraz mám čas - som v nočnej a kým čakám na prípadných "rušičov nočného kľudu", tak Vám napíšem, ako robím vlastné dekály.
Na začiatok musím poznamenať, že toto platí len na čierne nápisy. Takže... vezme si starú dobrú hnedú lepenku (tú čo lepí, keď ju nasliníme). Na tú lepiacu stranu nastriekame tenkú vrstvu lesklého (!) syntetického laku. Necháme poriadne zaschnúť a zatiaľ si v nejakom textovom editore, či grafickom programe (ja používam Corel Draw) vyrobíme nápis či symbol, ktorý chceme mať na nálepke. Keď poriadne zaschne lak na lepenke (to je tak 2-3 dni), vytlačíme naň pomocou laserovej tlačiarne už pripravený nápis, alebo symbol. Nechytáme, neskúšame, či sa dá nápis zotrieť ( :-D ) a prestriekame 1-2 vrstvami lesklého (!) syntetického laku. Po ďalšom poriadnom vyschnutí používame ako klasickú "vodolepku".
Neviem či to funguje aj s atramentovou tlačiarňou. Každopádne ak aj áno, tak tú prvú - základnú vrstvu laku by som radil urobiť matným lakom - na lesklom sa atrament neudrží.

Takto vyzerajú takto vyrobené nálepky:
Pozri obrázok

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Bocan (17.03.2012 22:40)


18.03.2012 19:04

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

dobre vediet to o tych nalepkach [dobre] velmi uzitocne

ja som zacal dneska kontrolovat ten moj troj-ulovok

a) Fujimi P51D - chyba sachovnicova nalepka takze to nebude Big Beautifull Doll z Duxfordu (aj ked som ju nazivo videl a mam aj hromadu fotiek) ale nejaky iny pekny Ponny

b) Fujimi F6F Hellcat - chyba velka cast kokpitu a aj navod na stavbu - takze sa budu podla fotiek kombinovat zbytky z Corsair, nieco z Hellcat a Wildcat a pouzijeme navod z Wildcat

c) ICM Bf 109 Trop (H. J. Marseille) - tam je komplet vsetko a este aj kit sa zda byt lepsi ako ten ICM co som staval v lete - dokonca aj nalepky su kvalitne a sumerne tak ako to ma byt :-O [dobre] :-)))

takl uz len dokoncit Dinah a Jak 7 UTI ;-)


18.03.2012 19:47

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Miloš - tu nájdeš návod na F6F-5 Helcat od Fujimi 1/48:www.model-making.eu/products/GRUMMAN-F6F-5-HELLCAT-3826...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Bocan (18.03.2012 19:50)


18.03.2012 22:49

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

bocan - dik za link [dobre]

z linku som so zdesenim zistil ze stavebnici NIC NECHYBA len je tak UBOHO VYBAVENA v kokpite :-O
tazko tomu uverit ale Fujimi sa ani neobtazovala vyrobou kniplu, o pedaloch a bocnych stenach ani nehovoriac :-O :-O
sedacka pilota je tvorena dvoma zlepenymi dostickami a basta !!! :-(((((( :-O

je sice pravda ze Hellcat ma tak uzky otvor do kokpitu ze tam toho vela nie je vidiet ale take spartanstvo som este nevidel ...

doplnok: prave pozeram aj Mustanga a zistujem ze Fujimi ma asi alergiu na kniple - ani Ponny ho nema !!! :-O :-D
okrem toho - sachovnicova nalepka na nos sa v stavebnici nedodava - prosto sa rata s tym ze modelar to zvladne ;-) :-D

Upravené 1 krát. Naposledy upravil milosZX9R (18.03.2012 22:53)


19.03.2012 8:39

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Nemáš za čo - tá stránka je dosť užitočná, dá sa tam nájsť veľa návodov.
Tie štvrťkové fujimky sú už tuším dosť stará záležitosť, vtedy miesto vybavovania kokpitu tam tresol výrobca pilota a bolo vymaľované :-D


20.03.2012 15:29

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Tak spit je hotový, tu sú fotky na posúdenie:
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Je to fotené večer, tak majte zľutovanie nad kvalitou fotiek.


21.03.2012 10:04

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

no a mame tu dalsieho Pilgrima [dobre] ;-)

velmi pekny Spit [dobre] [dobre] [dobre]
mozno sa budes divit ale asi najviac na tom modely obdivujem krasne viditelnu a cistu linku v koreni kridla (prechod kridlo -trup) - pozeral som teraz 3 moje Spitfiry a ani na jednom nie je ani zdaleka taka fesna ako na tvojom ;-)

jedinu otazku by som mozno mal k velkosti trupoveho znaku (voci predlohe) ale to moze byt sposobene problemami pri vyrezavani malych polomerov ako si spomenul uz pred tym

zasa sa musim viac snazit :-((((((


21.03.2012 11:14

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Ahoj, ďakujem za chválu, ale Pilgrimovi siaham tak možno po pás (a to som možno ešte aj nadsadil). Tá linka, o ktorej píšeš je preto taká "čistá" lebo zadná polovica je pôvodná, nebolo ju treba ani tmeliť (čo vypovedá o kvalite modelu) a predná časť bola 2x tmelená a prerývaná. 6iaľ nie príliš naväzuje na linku na spodnej polovici krídla. Čo sa toho trupového znaku týka, tak ten znak je taký kompromis, vychádzal som z prepočtu do mierky (32" x 25,4 / 72 = 11,2mm), ale možno sa mýlim. Čo sa mi nepodarilo, je zachovať tvar (originál má viac rozovreté nožičky) a tým aj presné umiestnenie toho "X", ale len takéto x-ko som doma našiel. Ani tie invázne pásy nie sú kóšer... Čo už, do vitrínky dobré.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Bocan (21.03.2012 11:21)


21.03.2012 15:55

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Synci, nepoužívajte božie meno nadarmo... :-~

Bocan [dobre] Viac neni čo dodať.

Aj keď jediný prešovčan je toho času za vodou,ak by mal niekto záujem:

Pozri obrázok

www.kpmpresov.sk/kpmpo/w12/w12.htm


| 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 |


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.