Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1207 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26077
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15768)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10309)

Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť - Diskusné fórum - Len Tak

Diskusia len tak o všetkom okolo motoriek...

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuVodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť - Diskusné fórum - Len Tak

OO Zruš sledovanie Pridaj nový príspevok 

Predchádzajúce | 1 2 |

18.11.2016 10:08

Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

datadive
 Kávičkár 

autobild.cas.sk/clanok/212349/vodici-platia-statu-ovela...


18.11.2016 10:32

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Plazivec
 Čoprák 

Ikona

To je len ďalšie potvrdenie toho, ako politicko-oligarchická elita zdiera obyčajného človeka. Pod zámienkou -chceš auto /rozumej "nadštandardný" komfort/ - plať všetko, čo ti nariadime, zdierajú ľudí o peniaze do vlastných vrecák. Cieľom tejto elitárskej vládnúcej triedy a to najmä na Slovensku, už nie je tvoriť nové hodnoty, nové zdroje príjmov štátu, ale generovať ďalšie a ďalšie spôsoby a metódy, ako presúvať príjmy obyvateľstva do svojich vrecák. Deje sa to pomocou štátneho a zákonodárneho mechanizmu. Je to celosvetový trend. To isté sa robí cez dane na cigarety, alkohol a iné. Vo svete zreje situácia, kedy už majú ľudia dosť týchto praktík, avšak východisko z tejto situácie nevyzerá ružovo. Prvá lastovička - voľby prezidenta USA - už vyletela z hniezda, ale či aj doletí, kam treba, je otázne. Ja navrhujem selektívnu defenestráciu. Ak bude schválený nejaký blud, ktorý znovu poškodí skupinu občanov, pôjde sa na úrad, kde to vymysleli, najčastejšie ministerstvo príslušného rezortu, a vyhádže sa všetko von oknom, vrátane osadenstva.


18.11.2016 11:22

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Ide o registračné poplatky, podakujte sa Sulikovi ze nabonzoval slovensko v EU


18.11.2016 13:36

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

xtremo
 Kávičkár 

Ikona

registracne poplatky su kvapka v mori zo vsetkych financii ktore stat na vozidlach vyberie a rozkradne ;-)


18.11.2016 15:03

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

barlac
 Jogurťák 

piretes= sa asi kkt >:-) lebo len kkt moze mat taku reakciu ,ako PODAKUJTE SA SULIKOVI. >:-)
si ako je..nuta uvrestana zenska.

aj ked sulika a podobnu haved nemusim,musim uznat ze sulik aspon v tomto troska ludom otvoril oci.aj ked neviem presne o co jemu konkretne slo.
ze sa do ciest skoro nic neinvestuje.tak to vidi kazdy trosinka normalnejsi, co po tych cestach jazdi.
to platanie v poslednych rokoch ma byt ako zachrana na bezpecne jazdenie a zefektivnenie premavky? :-D
vela krat si dokonca nedavaju ani len pracu s dopravnym znacenim na danom useku.
proste terajsia vlada nema skoro ziaden zaujem,pracovat pre tych co to financuju.
tak je niekde obrovska chyba.
ale to necham na kazde posudenie jednotlivca.
ja sa idem podakovat sulikovi,ako tu ten kkt poradil. ;-)


18.11.2016 16:47

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Feror
 Edvenčr 

Ikona

Sulik to by bol len taky neschopny zlodej.
Zato tymto to ide jedna radost a este im aj kopec debilov tlieska I-GRR


18.11.2016 21:12

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Merlin00
 Veteránista 

Ikona

Vidite to velmi emotivne.
Problem je v tom, ze motoristi su vydieratelnejsi a lahsie zdieratelny, ako "nejaka rodina" alebo skor dnes uz len ekonomicky cinna domacnost.
Najmarkantnejsi rozdiel je v tom, ze zijeme vo vychodnej kolonii Europskej Unie, pred tym sme boli zapadny prtektorat ZSSR a nechce sa mi pokracovat, cim vsetkym sme este boli, ako krajina, ale od dob Samovej Rise a neskor Velkej Moravy, sme moc samostatnosti alebo svojbytnosti neuzili.
Nase platy a prijmy, ci uz aktivne, alebo pasivne, su skratka male.
Preto kazda polozka, cloveka vo vychodnej kolonii mrzi.
Avsak z mnohych z nas, spravili alebo umoznili nam stat sa dobrovolne hypotekarnymi a uverovymi otrokmi, takze ak chceme prezit, mame dojem, ze musime drzat hubu a krok.
Z toho vyplyva aj sebeckost a zahladenost do seba a svojich problemov, aj sposob jazdy na cestach, aj sposoby riesenia problemov, ktore ma kazdy z nas.
No a pretoze platime relativne vysoke poplatky i dane a mame houno velke za ne, je otazka preco to tak je.
Zijeme totiz v krajine, kde funguje, ako statne zriadenie, konstitucna kleptokracia*.
Druhy problem je to, ze ceny mame rovnake a niektore aj vyssie, ako v EU a platy mame len zlomkove.
Je podla mna uplne jedno, kdo sedi v Narodnej zrade, na farbe vobec nezalezi, dolezite je, co nam realne prinasa zivot.
Motoristi su vdaka ochote, platit za svoje pohodlie, alebo pre tych, co znamena motorizmus otazku zitia a nebytia vydieratelnou skupinou pre to, lebo su ochotny, alebo musia, pre to aby motoristami boli, si odtrhnut aj od ust, kedze ide aj o otazku viery a pevneho osobneho potoja.
Motorkari a vobec ty, ktory sa prepravuju pomocou vozidla, ktore nechrani priamo pred nepriazdnou pocasia, napriklad aj kabrioletisti, stvorkolkari, mototrojkolari a dalsi, su vzssi level, lebo si za svoje nepohodlie, na miesto moznej zlavy, su ochotny priplait, tak su zodvodovany este vyssie.
Logiku to ma, to mi nemozete upriet.
Pozri obrázok


*cs.wikipedia.org/wiki/Kleptokracie


18.11.2016 21:25

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Feror
 Edvenčr 

Ikona

Doteraz som bol vzdy nasraty, ze moje dane sa rozkrádajú.
Ale vďaka Merlinovi som teraz spokojný občan kleprokratickeho štátu,
kde každé jedno ukradnuté euro považujem za samozrejmosť a som štastný občan. [dobre]
Uz viac nechcem byt sebec.
Este raz dakujem.


18.11.2016 22:17

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Merlin00
 Veteránista 

Ikona

Re: Feror: Ja to rozvediem viac.
V profile mas, ze si Edvenčr, teda je predpoklad, ze prezijes aj mimo civilizaciu, ak mas moto, tak ti staci trocha benalu, vybava na piknik, ktoru vozis na moto a prezijes vsade.
Neviem akeho si vierovyznania, je mi to jedno a z themou to nesuvisi.
Neviem ci je dobre sa zmierit z tym, ze si obcanom kleptokratickeho statu, ale ak mas tuna statne obcianstvo, ani na to nemusis byt hrdy.
Do EU, prichadzaju hordy "Edvenčrov", ktorych sme chodili pred par rokmi okuknut, ako sa im zije, kdesi v tramtarii. Nemaju moto, ani piknikovu a survival vybavicku na piknik, len mobil vo vacku a napriek tomu v Germanii preziju. Obavam sa, ze ich pasivny prijem bude mnohokrat vyssi, ako je plat pred zdanenim, 90% obcanov, vychodnej kolonie EU, ktoru mozeme nazvat napiklad Slovakistan.
Nemyslim si, ze by turistika a cestovny ruch, neoeuropanov, boli nejak prinosne, ale mnohkrat vdaka viere, ktoru sme uz stratili a aj osobnemu odhodlaniu, ktore nemame, naozaj prijdu a naozaj lepsie dosiahnu. A to nevedia castokrat jazyk, nemaju kulturne a hygienicke navyky, ani dokonca navyky pracovne. Napriek tomu ziju a dokonca celkom dobre.
Mnohokrat lepsie, ako zili pred tym, vo svojej krajine, ktoru opustili.
Mozno su tiez na pikniku, ale to nezistime.
Otazka je, co by sme vedeli spravit, aby sme sa mali lepsie, bez toho, aby sme sli piknikovat do Germanie, bez toho, aby sme na nafukovackach plavali cez Dunaj do vychodnej Rise.
Zatial nas este nebombarduju, nasi teroristi nosia usmev a kravaty, dokonca si ich legalne volime, nemame len jednu stranu, ani zakotvene v ustave, veducu ulohu komunistickej strany.
Kde je potom chyba?
Nezmierujeme sa z osudom prilis lahko?
Inak nemas za co dakovat, som rad, ked ludi spravim stastnesimi. Niekedy na to staci len par slov napisat a mnohe sa stava jasnejsim, kontrastnejsim a farebnejsim a tak nejak skrasnie.





Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Merlin00 (18.11.2016 22:21)


21.11.2016 8:30

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: Merlin00:

Bože, ako sme skončili pri migrantoch ? :D :D :D

Na jednej strane ti vadí, že sme "kolonia" EU a EU nám všeličo káže, na druhej strane chceš EU ty kázať, ako má nakladať s migrantami ... Mne to je úplne u prdele ... Nech sa udrží postoj, že ich tu nechceme (čo sa očividne dá) a nech si ich naberú do krajiny, koľko chcú.

Keď im tak závidíš, veď predaj majetky čo máš a choď pešo do nemecka ... Možno sa aj pre teba ujde nejaké luxusné miesto v nejakom tábore či ubytovni a budeš sa mať hej, keď im toľko závidíš ...

Bežný argument, že ceny v EU su rovnake, bla bla. Samozrejme, len tie, ktoré si človek vyberie :-) Veď si choď do Rakúska zaplatiť PZP na auto alebo mesačné náklady na 3 izbový byt vo Viedni :-) A potom napíš o rovnakých cenách. Prečo X ludí do Rakúska radšej dochádza, ako by tam reálne žili ? Myslím, naozaj žili, nie, že bývajú v príhraničnej obci a na všetku kultúru, na všetkých remeselníkov či aj na obyčajné pivo chodia do BA ? Prečo si tam čašník vo Vieni, ktorý zarába 2 tis. Eur (aj s tringeltami) nemôže dovoliť vlastný byť a slušný život, keď sú tam ceny rovnaké, ako u nás ? V BA sa za 2 ku v čistom dá jednému človeku naozaj dôstojne žiť :-)

Tych, pre ktorych je motorizmus otazkou žitia, tak tých dnes nie je vôbec väčšina ... Ľudia len spohodlneli a mestá zaspali dobu ... Cieľ pre žiadne mesto nemôže byť, aby si občania nakúpili ešte viac áut, ako je teraz ale ciel má byť naučiť ich využívať alternatívne spôsoby dopravy ... U nás je to však scifi, nakoľko by tie alternatívne spôsoby dopravy museli najkôr dávať zmysel a mesto by sa muselo postarať o to, aby sa dali aj reálne využívať ... No aj keby v BA spravili metro, odstavné parkoviská na každom vstupe, pridali X liniek mhd a vybudovali tisic km cyklochodníkov, aj tak by bez zakazov a represii na využívanie takejto dopravy neprehovorili dostatok ludí ...

Týmto všetkým si v žiadnom prípade neobhajujem vládu R. Fica a spol ... Ale neustále "p*čovať" na režim stále dookola je tiež trocha mimo ...


21.11.2016 9:08

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

brazel
 Kávičkár 

Ikona

Undefined , netáraj a nevyťahuj len to , čo sa ti hodí , veď základom tejto témy je otázka , čo za svoje peniaze dostaneš .
U nás najnovšie 6 km obchvatu za 239 000 000 Euro , čo je "iba" Miliardadvestomiliónov bývalých SKK za kilometer .

Byt v niektorých viedeňských okresoch (Bezirkoch) sa dá kúpiť lacnejšie ako v BA , prečo asi ? >:-)
Ako odpoveď použijem pointu z jedného vtipu , tí , ktorí ho počuli , vedia aj zápletku , pointa znela : Dobrý deň . sused .


21.11.2016 9:18

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Merlin00
 Veteránista 

Ikona

Re: Undefined:
Nepochopil si to spravne.
Ale to nevadi.
Ja len pisem o nespravnom rozdelovani zdrojov, ktore plynu z nasich dani, poplatkov a odvodov.
Ja viem, ze ani z dani alkoholu a cigariet, sa nebuduju krcmy, fajciarne a neinvestuje sa do palenic, pivovarov, alebo pestovania tabaku, aj ked pestovanie tabaku ma velmi silnu lobby a naozaj sa do podobnych aktivit investuje, ale nie v Slovakistane. Aj ked to ma logiku, ale skor globalnu.
Preto aj poukazujem na to, ze existuju skupiny, ako neoeuropsly edvencri, ktory su dummy load, alebo umela zataz ekonomiky, ktora vytvara nejake nadbytky, ktore sa preinvestuju lokalne, bez naroku na navratnost, alebo ekologiu.
P.s.
Vo Viedni som chvilku byval. Mal som prenajom, ktory v roku asi 2005? Bol 70 eur na mesiac, bez energii. Bola to sice garsonka, ale v cene bolo aj parkovacie miesto, len trocha dalej od domu. Peso asi necely kilometer. Keby som nesiel pracovat inde, tak tam byvam dodnes. Aj keby som mal dochadzat do BA kazdy den.
Rozdiel mezdi SR a trebars AT, alebo DE, je ten, ze kupa bytu, alebo nemovitosti, je povazovana za zbytocnu, pre mladeho cloveka uplne. nemovitost kupuju starsi ludia, ak maju potrebu, mimo mesta, na starobu, alebo skor pre radost.
Ludia mlady, maju moznost prenajmu a nezatazuju sa hypotekami a nesaturuju sa na jednom mieste, byt sa obvykle meni v ramci mesta, podla miesta prace, aby clovek nemusel daleko cestovat.
Je to komplikovanejsie, ako sa zda na prvy pohlad, pretoze vlady po 89roku, sa doslova vysrali na bztovu politiku, ludom dali moznost sa zadlzit a riesit byvanie na uver, cize uplne nepochopitelna politika.
Je neuveritelne, ze pri platoch, ake su dnes napriklad v Germanii, tak ak niekto ma minimalku od 8 eur na hodinu, az po cca 17 eur na hodinu, je pre banku castokrat aj po 20 rokoch, malo "bonitny klient" a na nejake schvalenie hypoteky, alebo uveru na nehnutelnost, moze zabudnut. Manzelia uz sancu maju, ak obaja pracuju.
Ak by u nas, dcerske bankove domy, mali nastavenu podobne uverovu politiku, ved su to predsa dcery velkych bank na zapade, tak by u nas nedostal kreditnu kartu ani poslanec.
Prave z dovodu "malej bonity".
Podobne je to z poplatkami danami a odvodmi motoristov. V malej krajine, je menej love a viac tych, kotry su "potrebny", ako tych co potrebuju, ale nedostanu.


21.11.2016 9:36

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

v Norsku stoji 1km podmorskeho tunela priemerne len o 10% viac ako je priemerná cena 1km dialnice na Slovensku.

Ergo, naše dialnice musia byť jedny z najkvalitnejších sveta... :-~

barlac - cudujem sa ti ze na neho reagujes... ze ti vobec stoji zato...

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil raptor (21.11.2016 9:50)


21.11.2016 9:48

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Plazivec
 Čoprák 

Ikona

Re: raptor: A ty nechápeš, že všetky naše diaľnice sú tunelované? :-D


21.11.2016 9:51

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

ved toto.. u nás sa vŕtajú tunely aj na rovine... :-((((((


22.11.2016 9:47

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: brazel:

A ja som niekde písal o cenách bytov ? Písal som o mesačných nákladoch :-)

A reagoval som na merlina, nie na podstatu tejto témy :-) A ako som napísal, nikde si preboha neobhajujem Fica a spol, alebo ich predražené tendre ... Žiaľ, toto je SK realita a ešte dlho bude ...

Re: Merlin00: Napíš, koľko si platil za celú garsónku aj s energiami :D Načo mi je neúplná cena ... Lebo samotných 70 Eur za mesiac za garzonku vo viedni, v ktorej žiješ sám ti neuverím ani nahodou :-)

Ty už si v otázke nájmov odbočil ... Jasné, že všade na západe funguje nájom oveľa viac. Ľudia sú ochotný tam za prácou migrovať ... Tu s tým má problém drvivá väčšina Slovákov ... Ak by som teraz niekomu z Malaciek povedal, že má dobrý job v BB ale mal by sa tam aj presťahovať, tak to väčšina ludí odmietne kdezto na západe je to viac bežné ...

Ale to je už na inú tému :-)

PS: Ako sa správajú banky v Nemecku neviem, celkom pochybujem, že je to také striktné, ako popisuješ, keďže známi úver na dom v AT dostal a to nie je ani ženatý a ani tam nepracuje viac ako 4-5 rokov a ani to nie je jadrový inžinier čo zárába 10 litrov mesačne. Ale naozaj nechápem, prečo by tu banky mali meniť pravidlá za to, že to tebe nevyhovuje ?


24.11.2016 7:53

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Pulinsky
 Kávičkár 

Ikona

Preco hypo a nie najom? No lebo cena je pri najme takmer vyssia ako pri platbe hypo a ak je to rodina s malym deckom, tak si neviem predstavit nic horsie, ako zakazdym sa niekde presuvat len preto aby som byval blizsie k praci. Skor sa pozera na dieta a skoly pren, aby rodic nebol taxikarom na polovicny uvazok.
Ak bude silna potreba sa prestahovat tak za obdobie napr. 10 rokov, viem ten byt pripadne predat za min. taku cenu aku som kupil, aj ked tu bude stale rozhodovat stav na trhu a splatenu cast istiny vyuzijem pri nakupe novej/nahradnej nehnutelnosti.


25.11.2016 9:01

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: Pulinsky:

Tu ani nikto netvrdí, že nájom je riešením pre každú rodinu v akejkoľvek situácií ... Slovensko nie je také, ako Nemecko či Rakúsko, kde môžeš dostať dobrú pracovnú ponuku v podstate v akejkoľvek časti štátu a teda "riziko" ,že sa ti za dobrou prácou oplatí presťahovať je nižšie.

A to, že predáš byt či dom za rovnakú cenu nie je garantované pravidlo. Opýtaj sa tých, čo kupovali byti v či domy v 2007 a 2008 pred vypuknutím krízy ... Žiaľ, poznám takých viacero ... Cena bytu, ktorá bola vtedy trhová je stále vyššia ako teraz a už prešlo 9 rokov :-)

A o predaji bytu a kúpe iného sa ľahko píše, ale reálne to je troška "zložitejšie" ... Nie pre všetkých, ale pre veľké percento obyvateľov hej ... Na to by som mal tiež prípad od suseda, ale nebudem to tu zahlcovať :D


25.11.2016 9:48

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Sťahovanie za prácou nie je o ochote alebo neochote, ani o množstve podnájmov. Je to úplne jednoduché. Všetko je o príjme.
Za tie almužny sa rozumný človek čo mu aspoň trochu záleží na rodinnom živote nebude sťahovať. Každé sťahovanie je stres pre deti a celú (aj širšiu) rodinu.
Ak by sa to však oplatilo, tak si určite každý zváži či do toho rizika a stresu aj s rodinou pôjde a či to za to naozaj stojí.
Ak sa mzdy vyrovnajú s krajinami s ktorými porovnávate schopnosť ľudí migrovať za prácou, (niektoré ceny už skoro máme a niektoré sme dokonca predbehli) tak tá migrácia sa tu rozbehne úplne sama.


25.11.2016 10:17

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

barlac
 Jogurťák 

to vazne,? :'(


25.11.2016 10:23

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

barlac
 Jogurťák 

minule, uz ani neviem, kedy a kde to bolo. mi jedna taka opustena panicka vola. neprisiel by si ku mne?
ja ze a naco? no ten moj je zase vonku a zaraba na splatenie hypoteky.
no aaa? pytam sa ja ;-)
ze co nooo? prides ,alebo nie. ja na to ze ja neviem. ;-) >:-)
asi by to nebolo pekne sa co i len chvilonku roztahovat v dome niekoho,ktomtak pilne a svadomito pracuje v zahranici,alebo inde ;-)
pytam sa. mladenci co to preboha mate za manzelky,ked len paty odlepite z domu uz to nahana ine. 8-)


25.11.2016 10:40

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Stahovanie sa za pracou - to znamena neustale trhanie vazieb pre rodicov aj deti.
Pre rodicov to znamena, ze stratia kamaratov.
Pre deti to znamena, ze sa ozajstne kamaratske vazby sa ani nenaucia vytvarat.

Vysledkom potom je komunita, kde kazdy hladi iba na seba. Spolu so zapadnym sposobom vychovy - kde sa v maximalnej miere podporuje individualita a dravost, je potom vysledkom dnesna europa. Rozdrobena a iba baziaca po statkoch - skuste si spomenut, kedy bol vo francuzsku alebo nemecku strajk za posilnenie obcianskych prav?
Ale za peniaze strajkuju stale. Preto su nase prava cim dalej tym mensie.

toto chceme? Ja urcite nie.


25.11.2016 12:13

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

RE matus: ...Preto su nase prava cim dalej tym mensie.
...mensie ako za Dzurindu? ...komancov? ... Tisa? ...C. a K. monarchie? ...Samovej rise?...
...nehodiace preciarkni :-)

Nasa kultura kolabuje pod tarchou ludskych prav na... cokolvek.
Aj ti strajkujuci za "...vyssie platy", su presvedceni ze maju na ne pravo.
Malokto si uvedomuje, ze tento koncept "...mat pravo na nieco..." nie je nicim podlozeny.


25.11.2016 12:25

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Mozno som nemal pouzit slovo prava, ale slobody. Napada ma napr toto:

- pod zamienkou znizenia hospodarskej kriminality prichadzame pravo platit hotovostou - EU pracuje na zakazani hotovosti. Pritom najvacsie podvody sa uz dnes robia bezhotovostne
- pod zamienkou potravinovej bezpecnosti nemozes chovat a pestovat na svojom pozemku co chces - ale ak si velky a mas kontakty, tak vybavis
- pod zamienkou ochrany pred kriminalitou sa EU snazi zakazat legalnu drzby zbrani - pritom legalni drzitelia su obcianskou skupinou s najmensou kriminalitou
- pod zamienkou ochrany zivotneho prostredia su zakazane motorky s euro III, pritom ich podiel na emisiach je zanedbatelny
- pod zamienkou bezpecnosti ta tajne sluzby mozu spehovat, napr vo FR uz maju rok vyhlaseny vynimocny stav
- stat ta za kazdy chybu vypali, staci sa omeskat o 24h a uz mas na hlave penale, pokuty, daju ta na cierne listiny...ak pochybi stat, nedovolas za zodpovednosti.

Mohol by som hodinu takto pisat. Politici to robia salamovou metodou, postupne ta ukrajuju o prava, ale nevnimas to, lebo to trva.
Ale ked porovnas slobody, ktore si mal v europe pred 20 rokmi a teraz, tak je to velky skok k neslobode.


25.11.2016 12:55

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

...slobody???
Nikto nie je tak beznádejne zotročený ako tí, ktorí falošne veria, že sú slobodní.
Johann Wolfgang Goethe

neviem kto mohol niekomu udelit pravo platit hotovostou... asi len ten kto garantoval ochranu pred hospodarskou kriminalitou :-D a podobne je to aj s tvojimi dalsimi prikladmi
...pravom na drzbu zbrane, pestovatelskou slobodou, pravom na omyly...

..kedze povazujem svet za deterministicky, tak pojem "sloboda" je pre mna bezpredmetny
...sloboda, slobodna vola, pravo na ...vecny zivot... je nabozensky koncept, ktory je v protiklade s evolucnou teoriou ktora, zase nezapada do dnesneho antropocentrickeho mainstrimoveho pohladu na svet.
A potom tu je este taka idealna rovnovaha medzi pravami a slobodami o ktorej snivaju a zaroven aj tapu ti najvacsi humanisticki idealisti... take drevene zeliezko, ktore je hlavnou temou tejto a podobnych diskusii


25.11.2016 13:01

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

barlac
 Jogurťák 

prava,sloboda,zakon rovna sa na slovensku nehladaj. stale nechapem vyznam europskeho spolocenstva. :-( :-(


25.11.2016 13:06

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

barlac
 Jogurťák 

je bezna prax,ze si zamestnavatel dovoli nevyplatit zamestnanca aj niekolko mesiacov.ci je slovenska firma,alebo zahranicna.
nastupne platy byvaju na urovni otroka.nic ine ako moderne zotrocovanie ludi.
preco sa tu mame bavit o pravach,zakonoch,ked ich nedodrzuje ani nasa vrchnost,ktora nam ide prikladom.
cele to je na smiech,plac,alebo poriadny strajk. [shake] [shake] [shake]


25.11.2016 13:11

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

matus 25.11.2016 12:25 [dobre]


25.11.2016 13:15

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

pravo,sloboda,zakon su diskatabilne vsade, nie len na slovensku.
...europske spolocenstvo? - ekonomicko-kulturny artefakt domestikacneho tlaku prostredia na cloveka!
..jeho vyznam je taky, ze zvysuje fitnes domestikanta, z coho profituju jak domestikator, tak aj domestikant samotny


25.11.2016 13:19

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Menton
 Skútrista 

Ikona

Re: matus: rozmyslam, kde som za tych 20 rokov stratil v Europe slobodu a nic ma nenapadlo, skor naopak:
- volny pohyb bez hranicnych kontrol, akceptacia ID karty,
- jednotna mena,
- pristup na trh prace,
- moznosti studia,
- moznosti podnikania...


25.11.2016 13:20

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: barlac:

To, kto je vo vláde pramení len a len z toho, aký ľudia na SK žijú. Na jednej strane sa pýtaš, prečo dodržovať zákony alebo niekoho práva, ak ich vláda nedodržuje. A občania ich kedy presne dodržovali ?

Odžubávalo sa za každého režimu ... Je to bežná vlastnosť bežného Slováka ... A tým sa dostávame opäť k výroku, aký občania, taký vláda ...

Re: matus:

Tak inak. Pozri koľko ľudí dnes masívne dochádza za prácou. Bývaš v Bratislave, tak to môžeš vidieť naokolo. Koľko je tých, čo pravidelne dochádzajú autom z rádiusu 100 km a každý deň trávia hodiny v kolónach a zápchacha a koľko je tu "CP" čkarov, ktorý sa sem dovezú v pondelok ráno vlakom, aby bývali na nejakej ubytovni alebo 10 ti v 3 izbovom byte a potom v piatok sadli na vlak a išli domov. Myslíš, že toto netrhá "rodinné" väzby viac, ako migrácia za prácou ? Ako moc je "happy" rodina z východu, ktorá vidí tatka 8 dní z mesiaca ? Aj to asi necelých, lebo piatok príde večer a v nedelu ide skoro spať, lebo vlak do BA mu ide o 3 ráno ?

Aké väzby s priatelmi má neikto, kto denne sedí v práci 9 hodín (lebo obed) a ďalšie 2 či 3 precestuje ? Keď ráno vypadne o 7 dmej z domu aby sa vrátil o 18 tej ? Myslíš, že potom prvé, na čo myslí sú väzby s priatelmi či širšou rodinou ?

Je netvrdím a nikdy som netvrdil, že sťahovanie či migrácia je ideálne riešenie pre všetkých. Nie je, dokonca to nie je riešenie ani pre "väčšinu" tých, ktorý za prácou dochádzajú ... Ja sa však bavím o tom, že problém "migrovať" má aj mladý 25 ročný bezdetný pár ...

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Undefined (25.11.2016 13:21)


25.11.2016 13:58

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Pulinsky
 Kávičkár 

Ikona

Re: Undefined: Spomenul som to v prispevku, na ktory si odpovedal, ze nemusis vobec dostat ani tolko co ta to stalo na zaciatku ;-) V takom pripade ti ozaj zostava to prenajat i ked s rizikami s tym spojenymi, ale to je zase o inom.

O predaji a kupe nepisem s lahkostou, prave tym prechadzam, cize ratam so vsetkymi verziami a nastrahami a stat sa moze vselico. Iste nie je nic.

A migracia tu bola, je a bude, to je holy fakt. To co citame v novinach, o osudoch tych ludi, co musia prejst kusisko zeme aby niekam vobec dorazili, je samozrejme velmi smutne.
Precital som si nedavno knihu o takomto velkom pohybe ludi na prelome storoci, kde vo velkej miere migrovali okrem inych aj ludia zo Slovenska do Ameriky, Kanady, Brazilie.
Bol to velky biznis pre osoby, ktore im umoznovali prepravu, za nie male peniaze, vela krat sa ale stalo, ze bud nedorazili do ciela vobec, a ak ano, tak bez istej vyhry, lebo mohli byt okradnuty, zbity, oddeleny od rodiny, zotroceny a niektore dievcata zial putovali do bordelov.
Ludia si vedia narobit medzi sebou velmi vela zla, ak je to podnietene penaznou odmenou tak sa to hadam aj znasobuje.


25.11.2016 14:08

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Menton> restrikcie, ktore som napisal nemaju so slobodami, ktore si napisal, nic spolocne. Nepozeraj sa na to z pohladu seba, ktory pred 20 rokmi v schengene ani eurozone nebol. Pozri sa na to tak, ze ten system tu bol a dnes je zvierany zakazmi, ktore chrania populistov a pre obcana znamenaju iba restrikciu.

Undefined> za stahovanim za pracou povazujem zapadny system zitia, kedy 2 roky zijes na jednej strane krajiny, o 2 roky na druhej strane krajiny, o 5 rokov zasa inde. Na zapade je to takto coraz beznejsie, v USA normalna vec.

Ak sa niekto z hladovej doliny na vychode SR prestahuje do Bratislavy, kde potom zostane cely zivot, tak toto je pre mna nieco ine a toto akceptujem ako spravne rozhodnutie.

Maat> nie som filozof, nedokazem ti ani oponovat ani suhlasit, lebo v podstate som nepochopil, co si napisal.
Ja verim tomu, ze sloboda koexistuje so zodpovednostou, a zodpovednost koexistuje so slusnostou.
Verim, ze zdrava a uspesna spolocnost moze byt tvorena iba ludmi, ktori su slobodni, zodpovedni za svoje ciny a spravaju sa slusne.

A pozor - zodpovedni a slusni ludia tvoria vacsinu spolocnosti. Iba male percento spolocnosti tvoria nezodpovedni a neslusni ludia. Ale namiesto toho, aby politici vytvarali podmienky pre zivot tych slusnych a tych neslusnych postihovali, tak vedia, ze postihovat tych neslusnych je narocne a nevedia ich ku slusnosti donutit - preto sa restrikcie uplatnuju na tych, ktori ich dodrzia - na slusnych.

K citatu - nenapisal som, ze sa citim slobodny ;-)

"Sloboda bez poslušnosti je zmätok a poslušnosť bez slobody je otroctvo."
Abraham Lincoln


25.11.2016 14:33

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: matus: Ja som myslel práve tú migráciu o ktorej som hovoril. Tá západná, je len pre "úspešných" ludí čo v praxi znamená pre malé percento zamestaných ... A tá tu funguje :-) Nie tak vo veľkom, ako na západe, ale funguje ... Väčšinou za to môžu podmienky, ktoré sa neodmietajú ...

S tou migráciou z "hladovej doliny" súhlasíš a ja skôr narážam na fakt, že sa moc nedeje ...

A o tvojom "výroku" = zodpovedný a slušní ludia tvoria vacsinu spolocnosti začínam na SK čoraz viac pochybovať ... To, že reštrikcie či zákony postihujú aj slušný ludí, ktorý si to nezaslúžia, s tým súhlasím ...

Avšak na to, aby sme "odstavili" tých neslušných a nezodpovedných bez toho, aby tu boli rôzne zákazi, tak na to potrebujeme vymeniť ešte aspoň 1-2 generácie ...


25.11.2016 14:43

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus: skoda ze nerozumies, asi to neviem zrozumitelne zformulovat.
Rozdielne vnimame podstatu "slobodnej vole"
pre mna su sloboda a slusnost len prazdne pojmy, lebo slobodna vola podla mna defakto neexistuje, pre teba je sloboda a slusnost vzneseny ideal ktoreho zakladom je prave slobodna vola

ale ten Lincolnov citat , "slobodna poslusnost - poslusna sloboda" to je presne to drevene zeliezko, ktore som mal na mysli.


25.11.2016 15:20

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Menton
 Skútrista 

Ikona

Re: matus: vidis a ja prave tieto body vnimam ako podstatne zvysenie mojej slobody za posledne roky. System "na zapade" v urcitej forme uz bol, ale neplatil pre mna a to sa zmenilo. Ludia casto nechcu vidiet aj to dobre, lebo je to uz samozrejmost...

Ake konkretne slobody si stratil ty a zaroven vyznamom prevazia slobody, ktore sme vsetci ziskali (tie som napisal ja)?

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Menton (25.11.2016 15:23)


25.11.2016 15:35

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

sHARk1
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Vlado, ty si zrejme ten šťastnejší a optimistickejší ;-) niektorým sa ale ale približuje bod, keď to už nebudú vedieť ďalej ťahať. Potom treba predať motorku a byť zasa slobodnejší..?

Pozerám že je tu kopa odborníkov na to čo je na pču. Tieto debaty sú všade.
ALE ČO S TÝM?!!


25.11.2016 15:51

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Menton, ak sme ziskali - volny pohyb bez hranicnych kontrol, akceptacia ID karty, jednotna mena, pristup na trh prace, moznosti studia, moznosti podnikania...

preco musime zaplatit tym, ze zrusia hotovost, centralne planuju hospodarstvo, zakazu legalnu drzbu zbrani, zakazu stroje, ktore neovplyvnuju zivotne prostredie, preco sa musime nechat spehovat?

To co si napisal ty tu bolo pred 20 rokmi a fungovalo to aj bez tych zakazov, ktore opisujem ja. Takze uvaha, ze sloboda pohybu a prace je vykupena napr centralne planovanym hospodarstvom, je mylna.


Vzhladom na tvoju reakciu napr Ludia casto nechcu vidiet aj to dobre si zrejme nepochopil, co mam na mysli.
Aby si videl, ako chapem tvoju rec ja: za komunizmu mali vsetci pracu a vsetci mali co jest. Napriek tomu na komunizme nevidim nic dobre. Pretoze ten system utlacal ludskeho ducha, samostatnost, slobodu a zodpovednost.
Ako to dopadlo vsetci vieme.

Takze ja neobetujem svoju vlastnu slobodu za to, ze dostanem nejaku inu vyhodu. To je najvacsia chyba ludskeho zmyslania. So slobodou sa nekupci, lebo na konci potom o nu vzdy prides. To nie je moja myslienka, ale myslienka preverena historiou.


25.11.2016 15:53

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Maat> to zalezi, co si pod tymi pojmami predstavujes.
Preto nehovorim iba o slobode. Ale aj o zodpovednosti a slusnosti.

Sloboda znamena, ze konam tak ako ja uznam za vhodne, hoci to moze byt nespravne. Zodpovednost je, ze ak konam nespravne, sam za to nesiem nasledky. A slusnost je, ze pri svojom konani beriem ohlad na druhych.
Toto su jedine limity slobody.


25.11.2016 16:32

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Menton
 Skútrista 

Ikona

Re: matus: nemas pravdu, to co som pisal tu pred 20 rokmi nebolo, alebo velmi obmedzene. Vybavoval si si vtedy viza do USA? Alebo colna a pasova kontrola pre vsetkych napr. medzi I a F? Alebo si sa skusal zamestnat, ci studovat ako obcan SR? To su obrovske zmeny k lepsiemu...

Vies, ono je to tak trochu ako manzelstvo, ci vztah. Nieco ziskas, nieco stratis, ak ti to casom evyhovuje a zmenis to, zas nieco stratis a nieco ziskas. Iba vyhody su v idealistickom svete a ten nexistuje, napr. ten komunizmus...

Re: sHARk1: ano, som v podstate stastny a zaroven chapem vseobecnu frustraciu. Ale ta nepriniesla riesenia, len podnecovanie nasilia a extremizmus, zial...


25.11.2016 16:41

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

sHARk1
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

ale ani spokojnosť s terajším stavom (trendom) nám svetlú budúcnosť nepripraví..

p.s. a liberalizmus Európe veľa osohu v minulosti tiež nepriniesol


25.11.2016 16:49

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Menton
 Skútrista 

Ikona

Re: sHARk1: Rastik, ja som spokojny so svojim momentalnym zivotom, nie so stavom spolocnosti, to je rozdiel 8-)


25.11.2016 17:50

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Menton> pred 20 rokmi to bolo, ale my sme toho neboli sucastou. To je rozdiel, ktory nechces vidiet.


25.11.2016 18:49

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Menton
 Skútrista 

Ikona

Re: matus: nemas pravdu, napriklad ten Schengen (cize zrusenie hranicnych kontrol) sa zacal implementovat az v roku 1999, aj to len postupne (napr. CH az od 200 8), co je urcite menej ako 20 rokov. A ked si tedy presiel do A, tak to platilo aj pre nas, takze ziaden rozdiel, tvoja osobna sloboda bola zrazu rovnaka, ako francuza, ci taliana.
ESTA, cize zjednodusene viza do USA su od 2008, takze 20 rokov dozadu to bola zas rovnaka sikana pre vsetkych.
Je dobre poznat minulost, pomaha to k uzivaniu si sucastnosti 8-)

Ale rozumiem tvojmu nazoru, len neskusaj svojou slobodou, obmedzovat tu moju :-D



25.11.2016 19:10

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

brazel
 Kávičkár 

Ikona

... napriklad ten Schengen (cize zrusenie hranicnych kontrol) sa zacal implementovat az v roku 1999

Kedy ?

Trochu skôr , o štyri roky . ;-)
A bol to aj pre nich spočiatku šok a nevedeli , čo sa deje , ako reagovať , či sa nedopúšťajú prevozom tovaru nejakého priestupku , atď , atď ...


25.11.2016 19:23

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Menton nemas pravdu, ale to je jedno. Mne je smutno z toho ze taky rozhladeny clovek ako ty nechape suvislosti a je ochotny vzdat sa svojich slobod kvoli niecomu, co by fungovalo aj bez straty danych slobod.

Este raz opakujem ze so slobodou sa nekupci, sloboda nie je o kompromise - pretoze potom raz skonci.

Ale toto je len dosledkom stavu spolocnosti, ked ludia v zaujme dobra ustupuju agresorom. Sloboda sa neda udrzat ustupovanim.


25.11.2016 20:40

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

barlac
 Jogurťák 

otcovia nasi,zavse spominaju,ze sloboda sa v krvy rodila,tak? 8-)


25.11.2016 21:59

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Plazivec
 Čoprák 

Ikona

Postupne prichádzame o slobodu, tak ako to tu niekto napísal, salámovou metódou. Stále viac a viac nás zväzujú nové a nové predpisy vo všetkých oblastiach života a ekonomiky. Nové a nové predpisy generuje prebujnelý a čoraz tučnejší byrokratický aparát, odtrhnutý od reálneho života. Deje sa to pod rôznymi zámienkami, či už ekologickými, ekonomickými, alebo bezpečnostnými. Od nariadenia výkonu vysávačov, objemu splachovačov až po biznis s emisiami, od poplatkov za nadobudnutie majetku - viď reg. poplatok, cez obmedzenie fajčenia na vzduchu /pozn. - som nefajčiar/ to ide niekam, kde sa ani neodvažujem domýšľať. Čítal a videl som rôzne scifi vízie, niekoré boli hrôzostrašné, ale jeden príklad - Demolition Man 1993, za nadávku pokuta 500 kreditov mi neustále pripomína, kam svet speje. Skúste sa všetci zamyslieť, každý za seba, svoje povolanie a pod., že čo sa zmenilo za posledných pár rokov a uvidíte, že svet speje do peknej sračky.


28.11.2016 12:40

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Asi tak.

Pre info: v UK - v koliske parlamentnej demokracie - chcu prijat zakon aby poskytovatelia internetu zbierali a ukladali vsetky aktivity kazdeho pouzivatela a aby tieto boli volne pristupne policii a roznym inym statnym instituciam. UK je velmi dobrym a smutnym pripadom kam az moze dospiet obmedzovanie slobody v zaujme "bezpecnosti".


28.11.2016 15:13

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: matus:

Ja sa len spýtam jednoduchú otázku :-)

Myslíš, že máme teraz menej slobôd, ako sme mali za komančov ?


28.11.2016 16:00

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

janoval
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

K povodnej teme. Nevadilo by mi ako vodicovi doplacat za "nadstandard" na zdravotnictvo, skolstvo, kulturu.... keby tie peniaze sli naozaj tam, kde chybaju. Ale doplacat vzdy nove poplatky pre zlodejov??? Nechcem byt vulgarny, tak nepokracujem....

Na druhej strane, keby napriklad v takej Bratislave fungovala verejna hromadna doprava a taxiky netrebalo pomaly na poste objednavat, aby ta neobtiahli, tak by bolo v meste mozno o tretinu menej aut.

btw: neviem, ci tie filozofie niekam povedu. Podte radsej na pivo, kym nam ho nezakazu, ked zistia, ze sa po nom prdia sklenikove plyny :-D


28.11.2016 23:32

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Plazivec
 Čoprák 

Ikona

Re: matus: No budeš sa čudovať, ale u nás to už je.


29.11.2016 7:38

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Undefined> nie je to jednoducha otazka, prave naopak je uplne nezmyselna. Uvedomujes si preco?


29.11.2016 7:48

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

"Myslíš, že máme teraz menej slobôd, ako sme mali za komančov?"

Login: Undefined
Meno: Utajené (~29 rokov)

:-O


29.11.2016 7:50

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Plazivec> mozes to pls rozviest, alebo dat mi odkaz na zakon? Chcem si to prestudovat. dakujem


29.11.2016 8:34

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

egres2
 Bahniak 

Ikona

Akcia na hygienické vreckovky.
Plačkovia z motoride majú 50% zľavu na balenie 1000 ks.


29.11.2016 9:17

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Plazivec
 Čoprák 

Ikona

Re: matus: Rozviesť ti to neviem, ale kedysi som sa zaujímal, čo treba na poskytovanie internetu a zistil som, že síce ti stačí ohlásiť, ale musíš zabezpečiť ukladanie spojení a dokonca mi jeden kamoš aj ponúkol toto ako službu, bežne sa to ponúka. Viac som po tom nepátral. Ten kamoš je poskytovateľ.


29.11.2016 10:02

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: Plazivec:

Sorry, ale to je kravina :-) Jak mraky :-) Pracujem v Telekomunikáciách a hlavne s operátormi a ISP, čo je aj tvoj kamoš ... Nič také nie je ...

ISP sa môžeš stať aj ty, nepotrebuješ na to špeciálne vzdelanie. Proste si otovríš firmu ... Máš len ohlasovaciu povinnosť voči Telekomunikačnému úradu SR ... Ak používaš freeband pásmo, nepotrebuješ ani žiadne licencie ... Ukladať nemusíš nič, to určite nie je tvoja povinnosť.

Zákon hovorí len o tom, že údaje ktoré máš na svojom koncovom zariadení sa môžu použiť len v prípade, ak dá na to majiteľ služby súhlas a to samozrejme neplatí pre orgáni činné v trestnom konaní.

Ale tie nemajú žiadny voľne dostupný spôsob ... V praxi musia normálne ISP čkari žiadať o informácie o konkrétnom "človeku" ktorého vyšetrujú. Môžu nariadiť, aby bol monitorovaný a podobne ... Ale ISP im poskytuje len to, čo má, nič ho neviaže, aby to mal z historického hladiska uložené ...

PS: A áno, zažil som aj takéto riešenie orgánmi činnými v trestnom konaní = môžem povedať, že je veľmi, veľmi ojedinelé a väčšinou sa jedná o závažné priestupky, ako detská pornografia a podobne ... Ale znova, veľmi, veľmi ojedinelé ...

Re: Pilgrim: Toto je klasický argument, keď nemám aspoň 53 rokov, tak sa nemôžem vyjadriť :-) To máš to isté, ako keby som ti povedal, že si nebol nikdy v živote politik, tak sa k tomu nemáš čo vyjadrovať, nie ?

Re: matus: Pre mňa to jednoduchá otázka naozaj je ... Stačí povedať, Áno alebo Nie ... Ale kľudne sa nechám poučiť :-)


29.11.2016 10:29

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Plazivec
 Čoprák 

Ikona

Re: Undefined: Tak je možné, že ma kamoš ojebával, hádať sa nebudem, nie je to až taký kamoš. Ešte spomínal, že mu semtam chodia papiere od policajtov, aby dal údaje.


29.11.2016 10:47

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: Plazivec: Kľudne napíš, čo to je za kamoša :-) V TT ich poznám skoro všetkých :P

Keď mu chodia papiere s polície, tak to predsa je niečo iné ako to, čo hovoril Matúš o Anglicku, kde má k tomu mať Polícia prístup (ak sa to schváli) bez toho, aby niečo žiadala ...


29.11.2016 10:48

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Undefined> na niektore otazky neexistuju jednoduche odpovede. Ani na tuto.
Pytas sa ma na ludske prava pocas komousov, pricom sa jedna o obdobie vyse 40 rokov. Za ten cas boli platne 3 ustavy a menila sa spusta zakonov.


29.11.2016 11:17

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: matus:

Nepýtam sa ťa len na ľudské práva, pýtam sa ťa na všeobecnú slobodu žitia ... A obdobie socíku si vyber kľudne aké chceš, alebo keď nevieš, tak dajme tomu posledných 10 či 5 rokov režimu :-)


29.11.2016 11:25

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Undefined, kde píšem, že sa nemôžeš vyjadrovať?
Text som ti ešte aj vyčiernil, aj tak si nepochopil...


29.11.2016 11:47

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: Pilgrim:

Pochopil :-) Lebo kebyže sa máme handrkovať o slovíčka, tak 1987 mom tu socík ešte bol, či ? Ale aby si bol spokojnejší, tým SME som myslel Slovákov ako celok ...


29.11.2016 12:07

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Plazivec
 Čoprák 

Ikona

Re: Undefined: nie je z TT ale z východu


29.11.2016 12:08

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Undefined, keď Danko rečnil s rukou vo vrecku, tak mu Bugár do tej ruky buchol. Danko je múdry chlap, tak si ju z vrecky vybral a rečnil ďalej. Vidím, že ty by si sa ohradil, že čo sa buchá. Tvoja vec. Rob čo chceš.


29.11.2016 12:10

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Undefined> ake su vseobecne znaky slobody zitia?


29.11.2016 12:25

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Re:matus "Myslíš, že máme teraz menej slobôd, ako sme mali za komančov?"
Tato otazka je nezmyselna z jedneho prosteho dovodu. Za komancov a ani nikdy predtym a samozrejme ani teraz a nikdy v buducnosti, ziadna sloboda nebola, nie je a ani nebude. Takze riesit, ci jej bolo menej, viac, rovnako, postrada akykolvek zmysel. Clovek, tak ako aj akykolvek iny zivy tvor ci vec, jednoducho ziadnou slobodou nedisponuje. Ved odkial by ju asi tak zobral???


29.11.2016 12:34

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Plazivec
 Čoprák 

Ikona

Re: MaAT: Na motorke? ;-) :-D


29.11.2016 12:39

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Re:Plazivec .. nie na com, ale odkial??? [dobre] :-D


29.11.2016 12:52

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

"Ved odkial by ju asi tak zobral???"

Každy svojho šťastia strojcom je. Každý ako si veberie. Niekto dar využije, niekto zahodí ;-)

2 Kor 3,17 :-)


29.11.2016 12:54

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: Pilgrim: Už troška trepeš mimo, handrkoval si sa o slovíčko a nemám pocit, že by som ho mal prepísať inak :-) Ale nápodobne, rob čo chceš :P

Re: MaAT: Tak si skúsme najskôr definovať, čo je to sloboda ...

sk.wikipedia.org/wiki/Sloboda

S výrokom, že žiadna sloboda "neexistuje" nesúhlasím :-) Ale to je už troška moc fylozofie, či ?




29.11.2016 13:08

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Re:Pilgrim .. ano, to je ten teologicky koncept slobody nutne potrebny pre koncept dedicneho hriechu, bez ktoreho sa nabozenstvo sotva zaobide. Ale zase, ako moze mat slobodu nieco, co je absolutne podriadene bozej voli????

Re: Undefined definovat si mozeme co len chceme, aj suhlasit mozeme s cim len chceme, akurat nas to volako nikam neposuva :-D. Ano, je to filozoficke, a co?


29.11.2016 13:08

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: matus:

Základ otázky, ktorú som ti položil bola, či si myslíš, že máme menej slobôd teraz, ako za socíku. Môžem to pretransformulovať aj inak, či si myslíš, že teraz žijeme menej slobodne ako za socíku.

Neviem, aké všeobecné znaky slobody odomňa chceš, neviem, či nejaké existujú :-)

Ale príklad.

Nechcem už žiť na Slovensku ... Chcem žiť niekde pri mory, napríklad na juhu Talianska. Bude ma dnes štáť nútiť, aby som zostal ? A nútil ťa štát, aby si zostal za socíku ? Ak ma niekto nenúti, tu ostať, dáva mi slobodu výberu. A takýchto "slobôd" je veľa. Preto som podal otázku všeobecne, čo si myslíš, kedy sa žilo slobodnejšie :-)




29.11.2016 13:29

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

MaAT, teoligicky jednoducho. Tak že človek nie je božej vôli podriadený, lebo dostal dar slobodnej vôle. Samozrejme s nutnosťou niesť následky svojich rozhodnutí. V teológii sa to berie aj ako prejav obrovskej božej lásky, keď Boh dáva človeku slobodnú vôľu aj keď vie, že ju zneužije.
Sloboda je aj to, že ja si napíšem ako to vnímam, ty napašeš že to vnímaš úplne inak a pritom nam to bude úplne jedno. ;-)

Undefined, podľa tvojej vygooglenej definície je možnosť povedať niekomu "trepeš", keď nedokážem pochopiť čo hovorí, prejavom slobody alebo svojvôle?


29.11.2016 13:48

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Re: Pilgrim: ...Boh dáva človeku slobodnú vôľu aj keď vie, že ju zneužije. to je teologicky fatalizmus nie dokaz slobodnej vole.
pojednava o tom paradox slobodnej vole:
… "Does God know or does He not know that a certain individual will be good or bad? If thou sayest 'He knows', then it necessarily follows that [that] man is compelled to act as God knew beforehand he would act, otherwise God's knowledge would be imperfect.…"

...inac, keby nam to bolo jedno (to o com tu diskutujeme), tak tu asi o tom nediskutujeme :-).
...a tu koncept slobody naraza na koncept determinizmu. Opak determinizmu ale tiez nieje "sloboda" ale nedeterminizmus, coho zakladom je nahoda, cize tiez ziadna "sloboda".


29.11.2016 14:06

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: Pilgrim:

No predsa "svojvôle" :-) K tomu si navyše chybne definoval "keď nedokáže pochopiť, čo hovorí" ... Lebo jednak nehovoríš ale píšeš a jednak veľmi dobre chápem, čo si mi "vyčiernil" a aj to, čo si tým myslel ...


29.11.2016 14:48

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

Zasnežilo aj tu z toho klasická zimná diskuzia :-D
MaAT napísal si :
Rozdielne vnimame podstatu "slobodnej vole"
pre mna su sloboda a slusnost len prazdne pojmy, lebo slobodna vola podla mna defakto neexistuje, /NIE JE PRáVE TOTO FATALIZMUS?/ pre teba je sloboda a slusnost vzneseny ideal ktoreho zakladom je prave slobodna vola

Tak potom ak nemáš slobodnú vôľu, kdo alebo čo Ťa ovláda?
A poprosím Ťa skús po slovensky a tak aby som to pochopil a asi aj ďaľší.


29.11.2016 15:08

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Menton
 Skútrista 

Ikona

Re: janoval: pozvanka na pivo bol asi najlepsi napad v tejto diskusii [dobre] Kedy a kde? Len neviem, ci by to nenarusilo Matusovu slobodu 8-)


29.11.2016 16:33

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

janoval
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Vcera som bol...

m.hudba.zoznam.sk/spravy/16-05-2016-amon-amarth-sa-na-j...


29.11.2016 20:00

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Plazivec
 Čoprák 

Ikona

Chlapci, čo ste hulili? :-O :-D


30.11.2016 12:38

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Re:tryskac... nie, nie je to fatalizmus. Fatalizmus nie je jedinou alternativou ku slobodnej voli. Mne osobne je blizsi determinizmus, v ktorom aktualne konanie je neoddelitelnou sucastou kauzalneho sledu udalosti.
Nie je mojou ambiciou vysvetlovat to tak, aby tomu kazdy porozumel, zvlast ked ludia tomu vacsinou ani porozumiet nechcu. Cudzie slova ako , fatalizmus, determinizmus ci kauzalita, su dostatocne zrozumitelne vysvetlene napriklad vo wikipedii.


30.11.2016 13:44

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

človek by povedal že cesta od vyšších daní ku teóriám o slobode a dišputách o teológii je dlhá a tŕnistá.. a ajhľa !! :-)))


01.12.2016 0:19

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

raptor ešte si nepočul o tom, že všetko so všetkým súvisí. :-D
A nakoniec je téma v sekcii len tak ...

MaAT ak determinizmus je, že akékoľvek dianie je nevyhnutne príčinne dané - podmienečná nutnosť.
Tak tým , že vznikla prvá príčina-udalosť a nastal kauzálny sled sa z toho stala absolútna nevyhnutnosť čiže fatalizmus.
Daľej by ma zaujímal Tvoj názor čím začal alebo čo spustilo kauzálny sled? Či toto riešiť nepotrebuješ ?

Pre mňa náboženský či akýkoľvek idealisticko humanistický koncept je o niekoľko schodíkov vyššie ako "fatálny determinizmus"
Týmto nespochybňujem, že determinizmus existuje. Len tvrdím, že človek sa rozhoduje v rámci slobodnej vôle aj úplne inak ako by mal podľa kauzálneho sledu.







01.12.2016 3:51

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Plazivec
 Čoprák 

Ikona

Kua, toto musel byť matroš! :-D


01.12.2016 9:05

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

egres2
 Bahniak 

Ikona

Trt slobodná vôľa.
Všetky rozhodnutia sú na základe skutočností, aktuálnych v čase rozhodnutia.


01.12.2016 9:05

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

RE.tryskac:
Mi to pride, ze znasilnujes zauzivane pojmy, aby sa hodili do tvojeho vykladoveho ramca.

Fatalizmus, popiera kauzalitu, hovori o tom, ze dej len slepo smeruje k nejakemu konecnemu, vopred definovatelnemu stavu,
cize nutne predpoklada nejaky vychodzi stav, inymi slovami, pracuje v ohranicenom case.
Determinizmus nic ine ako kauzalitu nepripusta, predpoklada ze cas je neohraniceny, cize deterministicky sled udalosti nemoze nikam smerovat a ani nema ziadny zaciatok, konecny stav je nedefinovatelny, inymi slovami, nie je fatalny.

Chapem, ze akykolvek koncept, ktory ti ponukne "slobonu volu" je u teba o niekolko schodikov vyssie, ako koncept ktory ti tuto vymozenost neponuka.

Ale chapes ty, ze tvoje vsetecne otazky ...kto alebo co ma riadi, kto alebo co spustilo kauzalny sled udalosti, ci ja (ako "JA") nieco riesit potrebujem ci nepotrebujem... su v deterministickom koncepte s absenciou slobodnej vole nezmyselne?

Ozaj, a vedel by si uviest nejaky pripad, ked niekto/nieco pomocou slobodnej vole narusilo kauzalny sled udalosti?


01.12.2016 11:36

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

brazel
 Kávičkár 

Ikona

Čo ideš , z dlhšieho íventu ?


01.12.2016 12:55

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

:-O :-@

do akej fatálnej piče (alebo kauzálnej piči?) sa táto debata zdieraní slovače dostala :-D


01.12.2016 13:08

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

ale treba povedat, ze je to debata na urovni...ziadne prekaracky a vzajomne urazky.

A myslim, ze pre kazdeho s otvorenou myslou by aj filozoficka diskusia mohla byt prinosom.


01.12.2016 13:30

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Plazivec
 Čoprák 

Ikona

Re: matus: Mám jedného jediného kamaráta, vlastne spolužiaka, s ktorým sa dalo na podobné témy debatovať nekonečne dlhé hodiny. Teraz sa stretávame len občas, na stretávkach. Jedna vec, na ktorej sme sa zhodli obaja dokonale bez jedinej odchýlky je entropia inteligencie bežného občana.


01.12.2016 14:34

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

duggo
 Kávičkár 

Ikona

slobodna vola kona jedine pri jej uplnej cistote, a tu mame prvych par mesiacov od narodenia


01.12.2016 15:07

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Sloboda je v rozume a vo vôli zakorenená schopnosť konať alebo nekonať, urobiť to alebo ono, a tak vykonať sám od seba vedomé a dobrovoľné činy. Slobodnou vôľou každý disponuje sebou samým. Sloboda je v človekovi sila, ktorá mu umožňuje rásť a dozrievať v pravde a v dobre. /KKC 1731

Sloboda charakterizuje ľudské činy v pravom zmysle slova. Robí človeka zodpovedným za činy, ktorých je dobrovoľne pôvodcom. Jeho vedomé a dobrovoľné konanie mu patrí ako vlastné. /KKC 1745

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Pilgrim (01.12.2016 15:09)


01.12.2016 15:31

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

barlac
 Jogurťák 

sloboda,slobodne sa zamestnat a tvarit sa ze sme slobodny >:-)


01.12.2016 15:36

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

kankoXF
 Kávičkár 

Ikona

Re: Pilgrim: so zdrojom "KKC" fakt nesuhlasim ako s celkom, ale citovane v Tvojom prispevku, je to s cim mozem suhlasit bez pripomienok. [dobre]

Slobodna vola nie je neobmedzena - nekonecna. Konci tam, kde zacinaju prava inych, tam kde sa hlasi vlastne svedomie, univerzalne spravne pravidla.... To nie je prejav neslobody vole (filozoficky mozno, v praktickom zivote a spolocnosti nie), ale jej riadenie vyssim nadradenym principom.
Maximalna "neobmedzena" sloboda je zdrojom chaosu a zaciatok zaniku pravidiel. Slobodna vola je limitovana moznostami a vseobecne platnymi a nemennymi zasadami, pravidlami a zakonmi.

A v nasej krajine, kde "vsetci" su nepohania :-))) a nestaraju sa do iych :-))) 1.Kor. 10:29

p.s.: Idem si dat jeden poharik Zaccapy


01.12.2016 23:50

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

MaAT neviem či znásilňujem zaužívané pojmy, ale len prezentujem ako ich vnímam ja.
Okrem toho, je také obrovské množstvo výkladu pojmov, že si každý nájdeme verziu potvrdzujúcu jeho pohľad /zámerne nepíšem jeho pravdu/
Citát česká Wiki:
Determinismus je filosofické přesvědčení, že každá událost nebo stav věci, včetně každého lidského rozhodnutí, je důsledkem předchozích událostí a stavů věcí, které zároveň NEMOHLY SPÚSOBIT NIC JINÉHO.
Znamená to, že vývoj světa je dán jeho současným stavem (případně jeho stavem v kterémkoli bodě v minulosti) a absolutně platnými přírodními zákony. Existuje tedy POUZE JEDNA MOŽNÁ BUDOUCNOST, a tato je teoreticky zcela předvídatelná.

Aký je teda teraz pre človeka praktický rozdiel medzi - citujem Tvojho fatalistu že: dej len slepo smeruje k nejakemu konecnemu, vopred definovatelnemu stavu ... a pointou z wiki zvýraznenou veľkými písmenami ?
Lebo ja ten rozdiel aj s Raptorom nevidím. :-D

Či viem dať príklad kedy slobodná voľa precikala kauzálny sled ? Prakticky neviem, lebo po bitke je každý generálom. Príklad : Ak by som tu už nenapísal dôvodom by mohlo byť, že si ma presvedčil :-D
No ak Ti odpovedám dôvodom môže byť, že som tvrdohlavý somár. Čiže všetko čo sa už stalo je kauzálne vysvetliteľné, len sa nájde iná príčina.
Inak nikdy v živote si svojím rozhodnutím či postojom neprekvapil sám seba?


02.12.2016 9:13

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Undefined
 Turista 

Ikona

Re: kankoXF:

Si hlavne nemysli, že ten pohárik rumu si dávaš ako prejav tvojej slobodnej vôle !!! To je súčasťou kauzálneho sledu udalostí !

Re: matus: Keďže sa to tu zosunulo na filozofickú debatu o význame a existencii slova "sloboda" tak predsalen dám na teba a svoju otázku z 28.11 preformulujem

Myslíš, že máme teraz menej možností (z ktorých si môžeme vyberať, či už slobodne alebo kauzálne), ako sme mali za komančov ?


02.12.2016 9:26

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

kankoXF: Ku KKC. To že tí, ktorí by sa mali podľa knihy riadiť občas/či často "uletia", ešte nič nemení na hodnote samotnej kniky. Tak ako raz napísal odidený člen MR TomXXX: "Ak niekomu poradím a on to dodrbe, tak ja som za k****a?"

1 Kor 10,30 ;-)


02.12.2016 11:41

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

brazel
 Kávičkár 

Ikona

Pilgrim , prestaň si tu na pomoc brať nejakú KKC , nie všetci ľudia na svete sú katolíci , takže o tom si rozjímajte tam , medzi sebou , veď už hádam nie je okres , kde by sa neorganizovala nejaká motorkárska omša a to máš ideálny priestor , kde môžeš držať svoje kázanie .
A pre mňa-za mňa , aj "do zblbnutia tela aj duše" :-) (teda niekedy už len tela , lebo duša už zblbnutá je 8-) )


02.12.2016 12:57

Re: Vodiči platia štátu oveľa viac než dostávajú späť

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

brazel, doteraz sa pokojne diskutovalo. Nikto nikomu nenadával, nikto nikomu nevnucoval názor, nkto nikoho nezosmiešňoval. Mohol som to napísať aj bez uvedenia zdroja, ale v dobrých rodinách sa to robí.
Skús sa zorientovať. Tu nie si vo svojej garáži ;-)


Predchádzajúce | 1 2 |


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.