Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1035 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26077
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15768)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10309)

23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok - Diskusné fórum - Nehody

Sú chvíle v živote strážnych anjelov, keď nedokážu pohotovo reagovať prípadne nestihnú dôjsť na určené miesto včas. Preto sa nespoliehajte na šťastie či náhodu a jazdite vždy tak, aby ste vedeli pohotovo reagovať a bezpečne zastaviť.

Nech je toto fórum miestom tichej spomienky na tých, ktorí nedošli do cieľa, ale aj miestom varovania pre tých, ktorí sa chcú učiť na vlastných chybách.

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiu23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok - Diskusné fórum - Nehody

OO Zruš sledovanie Pridaj nový príspevok 
24.04.2006 15:23

23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

Tomáš Hajduch - Awia
Darca Krvi  Edvenčr 
Správca
Ikona

Nechcel som to sem ani písať, ale po tom čo som dnes zbadal rubriku Nehody mi to nedá. Jazdil som celý víkend v Poľsku, mám za sebou viac ako 1000 km a z toho bolo len cca 200km na Slovensku. Hádajte kde som sa dostal do krízovky? A to ma kolega varoval pred "nebezpečnými" vodičmi v Poľsku.

V nedeľu som sa vracal z hraníc do KE cez Prešov. Keďže som mal naponáhlo zvolil som diaľnicu. Prechod cez Prešov s dodržiavaním všetkých 40-tok mi trval 10 min. Výjazd z Prešova je štvorprúdovka s obmedzením na 80 km/h. Na konci tejto cesty je relatívne ostrá alebo skôr tiahla ľavotočívá zákruta, ktorou sa vchádza na diaľnicu. Diaľnica začína až za touto zákrutou. V zákrute je odporúčaná rýchlosť 70kmh a povolená klasická 90 mimo obce.

Šiel som v kolóne, predo mnou oktávka. Pred zákrutou sme prešli do ľavého pruhu, aby sme obehli kolónu áut a autobus. Zákrutu som bral už relatívne svižne cca 110 km/h za mnou nešlo nič. Keď som bol vedľa autobusu, v slušnom náklone, zbadal som v späťákoch svetlá. To auto muselo ísť rýchlo lebo pred pár sekundami tam nebolo. Zapol som teda pravú smerovku, že len čo obehnem autobus zaradím sa pred neho a pustím auto na diaľnicu. Len čo som minul autobus začal som sa zaradzovať do pravého pruhu. Akosi podvedome som pozrel do pravého späťáku a to čo som tam uvidel mi vyrazilo dych. Rútila sa tam na mňa čierna svietiaca oktávka. Ja som bol už v polke pravého pruhu. Rýchlo som to zaklopil a vrátil som sa doľava. Oktávka ma predbehla sprava!!! odhadujem tak 130 km/h...

Ten magor, musel vidieť moju smerovku, musel predpokladať, že sa po obiehacom manévri zaradím doprava. Jednoducho v ľavotočivej zákrute v rýchlosti nad 100 km sa rozhodol spraviť myšičku medzi mnou v ľavom pruhu pričom ja som sa už zaradzoval doprava a autobusom v pravom pruhu.

Ostal som šokovaný, že som nestihol ani zatrúbiť. Prekvapilo ma, že ten chlapík ani nebrzdil, ak by som si ho nevšimol a neuhol sa, možno už teraz toto nepíšem. Jednoducho to riskol...

Týmto pozdravujem vodiča čiernej novej oktávky s Košickou značkou...

Awia
P.S.: Dávajte si pozor, kým na slovensku takýto magori jazdia...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Awia (24.04.2006 15:36)


24.04.2006 15:38

Re: 23.4.2005 - Prešsov diaľnica - chýbal kúsok

radoooooo
 Edvenčr 

Ikona

TO je uz hruza co sa deje na slovensku...AJ som tak rozmyslal ze presne koli tomuto predam motorku, ale moc ma to bavi na koniec...Tak som obmedzil mnozstvo a rapidne aj rychlost.
No a este som chcel co nieje uplne k tomuto pripadu, strasne sa mi pacila poznamka naco si kupujeme take silne masiny ked na nich nevieme jazdit? Asi len tolko, takze bacha pani na inych vodicov ale myslim ze v prvom rade hlavne na seba a svoju jazdu...


24.04.2006 15:44

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

andy78
 Turista 

Ikona

to ako niektorý jazdia na autách je o nervy a ešte v rádii hlasili dnes že polícia vyzýva vodičov motocyklov aby dodržiavali predpisy !!! najprv by mali takýchto magorov na oktávkach a iných plechových šerbloch pozatvárať


24.04.2006 15:47

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

widow
Darca Krvi  Turista 

Som rád, že si zareagoval ako si zareagoval ;-) .


24.04.2006 16:04

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

danielo
 Edvenčr 

No neda mi napisat aj svoj nazor. Aj ked iniciatorom tohto prispevku je moj brat. Mam na vec trochu iny pohlad, zasa je to o tom ze plechovkari, ako volate vodicov aut, ohrozuju iba Vas. Ale pravda je taka ze aj vo vasich radoch su pekni magori a nieje ich zrovna malo. Cez vikend som bol liezt v Kojsove, pre tych co nevedia kde to je tak len tolko ze je to cez Kopec Jahodna pri Kosiciach. No a motorkari si tam chodia radi vyhadzovat z kopytka a robia si z toho sukromnu pretekarsku drahu a vobec ich netrapi ze je to za plnej premavky. Teraz v nedelu ich tam bolo pomerne vela, a aj zo vzdialenejsich Michaloviec a tak. Predvadzali sa tam jazdou na zadnych kolesach a pretekali sa. Dolu kompcom je dvojita plna ciara ale ani jedneho z nich to netrapilo a v pohode obiehali. Tak isto by tam mohli obiehat aj plechovkari ale ani jeden z nich to neurobil, aj ked sa najdu magori co to robia. Tiez sa pytam preco tam nebola policia a neskocovala s tym a neurobila tam poriadok. Nieje to nic prjemne ked taky magor polozi motorku z jazdy na zadnom kole naspat na obe kola, rozkyve ho to a vy len rozmyslate kam sa uhnete aby ste ho nepresli ked to nezmakne, alebo ked sa zrazu z poza vas vyruti a dobre ze vam neodlomi spetak. Na jednej strane bojujete ze svoje prava a na druhej strane ich porusujete kedykolvek na to mate prilezitost. A to este nehovorim o mestkych frajeroch na dvoch kolach co sa vyzivaju v mysickach. Netvrdim ze to robite vsetci, ale percentualne zastupenie magorov na motorkach zo vsetkych motorkarov je o dost vyssie ako percentualne zastupenie magorov za volantami plechoviek. Takze myslim ze by sme sa nemali delit na plechovkarov a motorkarov, ale konecne na tych co vedia jazdit rychlo a slusne, a na arogantnych magorov ktori si, ci uz na dvoch alebo styroch kolesach, riesia nejaky komplex a musia si nieco dokazovat.

Upravené 3 krát. Naposledy upravil danielo (24.04.2006 16:18)


24.04.2006 16:18

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

exploit
 Turista 

Ikona

jojo v tom mas pravdu je to smutne :'( ale jahodna je nasa >:-) tzv. Kosicky okruh :-P


24.04.2006 16:32

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

danielo
 Edvenčr 

Jahodna nieje Vasa, Jahodna je vsetkych. A pravidla platia pre vsetkych. Ked zacnu srat na pravidla aj plechovkari v takom istom percente ako motorkari tak tu bude pekna anarchia. A ratat s tym ze ked bude zle tak plechovkari mi urobia miesto je arogancia. Mam tu smolu ze skoro kazdy weekend tadial chodim a poriadne ma to sere. Asi treba pockat kym sa tam nejaky pozabijaju a potom sa to bude riesit. A rozhodne nebudem nikoho lutovat, ak sa to stane. Ked sa viete zorganizovat na protestnu jazdu tak sa zorganizujte, vybavte si ze sa to uzavrie a urobte si tam preteky alebo co len chcete. Ale za plnej premavky je to nehoraznost a arogancia. Alebo sa dohodnite a chodte na Hungaroring, nieje to tak daleko a ani to nieje tak drahe. Spytajte sa awiu.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil danielo (24.04.2006 17:31)


24.04.2006 17:04

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Awia, dávaj pozor. Po tebe by tu zostalo príliš veľa sirôt. :'(


24.04.2006 17:49

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

mess
 Turista 

Ikona

hmm, este stastie ze sa nikomu nic nestalo. btw som ta potom videl na stopke das o 17:30 akurat si odchadzal aj s harlym ak sa nemilim ;-) a svinstvo ze nemali kofolu :-P


24.04.2006 18:36

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

many3
 Turista 

Ikona

danielo mas urcite v niecom pravdu, fakt je to delenie komplikovanejsie ako len motorkari a plechovkári.Mám velmi vela zlých skúseností z plechovkármi ale musim povedat ze najdu sa aj normalny a je ich viac ako nenormálnych , ktorý ked ma vidia v spetáku tak sa aj stiahnu a pustia ma ak ide nieco oproti.Je to smutne co teraz poviem ale aj medzi motorkarmi su niektory uplny magory a samovrahovia co ohrozuju nielen plechovkárov ale aj nas motorkárov.Urcite nejeden motorkár uz zazil nejakeho idiota co pri nom prefrcal 200km.h tak blizko ze ta ide trafit slak, alebo ine pripady vytahovania uprostred cesty ze on ma silnejsiu atd... .Su motorkári co maju stroje len pre frajeriny a su tý ktorý su motorkármi telom aj dusou a myslim ze tí aj rozmýslaju a jazdia normálne.Ja tu nechcem nikoho nikde zaradovat nech sa zaradi kazdy sam kde chce, jazdný stýl uz kazdemu napovie v ktorej skupine si. Tazke je ale povedat ze kde je viac tých nenormálnych a normálnych, Bolo by treba sa viac navzájom respektovat, ale kto je raz idiot ten stale idiot bude a nani tie najsilnejsie obrázky nehod a havárií s jeho jazdným stýlom nic nezmozu.Tá jahodná je pre nas motorkarov z vychodu velmi lákava na vysantenie, aj ked je fakt treba dodat ze niektorý neumerne riskuju a potom ked to schytaju tak hned je na vine plechovkár ale casto si zato mozu sami.Len si musime uvedomit aj mi motorkári ze fakt nabuduce moze sundat taky idiot jedneho znás a kto bude potom na vine?Je to usek ktorý laka masinu poriadne ponaklapat a vysantit sa ale ja osobne to robim iba vtedy ak je volna cesta a (nikedy aj pri autách neviem odolat :-( ).(aj ked priznavam niekedy som tam tiez tu dvojitu ciaru sekol aj ja) ale snazim sa jazdit tak aby som nikoho zbytocne neohrozoval, jednak pre seba a jednak aj pre druhych - nie je to sranda zabit sa a zanechat za sebou smutiacich bliznych a priatelov alebo zobrat zivot druhemu(nevinnemu) len tak lebo si isiel prilis rýchlo.

Awia a teraz k tebe: Dobre ze sa ti nic nestalo, ako ti napisal pilgrim bolo by vela sirôt a o jedneho normalneho motorkara menej

Upravené 3 krát. Naposledy upravil many3 (24.04.2006 22:10)


24.04.2006 20:48

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

rapid
 Turista 

Ikona

kazdy ma svoju pravdu, ale motorkary aspon davaju prednost autam a pozeraju sa na dopravné znacky(okrem MPR) podaktory. ale min 5 aut denne mi neda prednost. :-(((((( a to som siroky ako 3/4 auta skoro.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil rapid (24.04.2006 20:53)


24.04.2006 21:46

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

Tomáš Hajduch - Awia
Darca Krvi  Edvenčr 
Správca
Ikona

danielo má samozrejme pravdu. Nechcel som otvoriť diskusiu motorkári vs. plechovkári. Opísal som horeuvedenú situáciu hlavne kvôli tomu, že sa mi to zdalo úplne neuveriteľné. Dovolím si tvrdiť, že ten magor musel mať v hlave úplne vykradnuté a najhoršie je, že on si vôbec neuvedomuje, čo spravil. No a stále jazdí medzi nami...

Magor bude magorom aj na dvoch kolesách aj na štyroch!!!



dano: Inak vieš sám, že si mal nedávno nehodu. Nebol si navine, nestálo sa nič vážne, ženská sa iba nepozrela do zrkadla. Proste Ťa nevidela a odniesli to plechy... Predstav si že by si v tej istej situáci šiel povedzme na skútriku a ešte teraz by si sa zotavoval zo zranení... :-( No a ja jazdím každý deň a každý deň si ma niekto "nevšimne"...


24.04.2006 22:02

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

radoooooo
 Edvenčr 

Ikona

Ved hej raz to uz tak je aj ako pisal danielo aj many, a pokial nezacneme u seba tak sa to bude menit tazko...(myslim dopravnu situaciu...)
rapid no nehadal by som sa ze davaju prednost, minimalne si spominam na 5pripadov co sa mi na hlavnu vopchali nejaky magori na SSkach lebo si ASI mysleli "ved ja mam silny stroj ja to stihnem" =toto mi dokonca raz povedal jeden"znami" o ktorom s od tejto chvile myslim svoje...

A k chybajucemu "kusku" ,je dobre ze sa nikomu nic nestalo, urcite awiovi pomohli aj jeho skusenosti a najazdene km...Ale je to smutne co sa tu deje, a hlavne ked nato doplacaju nevinny...


24.04.2006 22:06

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

Kmotr
 Kávičkár 

Ikona

Bohužiaľ je to už tak, niektorí šoféri mi pekne uhnú doprava, nech akože idem, ale niektorí adrenalín v krvi a hneď na ňom vidíš, že ti to ako motorkárovi "chce ukázať". Sklamaný som bol, keď som sa dozvedel, že dokonca aj jeden môj príbuzný sa raz na margo motorkárov vyjadril, že je celkom zábava, ako prskáme, keď nám len tak zo srandy rýchlym pohybom volantu naznačí, že ide do protismeru...som myslel, že mu rovno jxxxem po hube. Ono by bolo možno dobré, keby každý vodič povinne absolvoval v autoškole aj pár jázd na motorke, nech si uvedomí, aké je to len na dvoch kolesách, nechránený prakticky ničím.


24.04.2006 23:37

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

spirit
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Som rád, že to dopadlo ako dopadlo, hlavne že sa ti nič nestalo a si živý a zdravý. Bohužial na slovensku existuje jeden zaujímavý druh vodičov (dvovh alebo štyroch kolies ) , sú to tzv. "polobossovia polozávodníci" .
Táto kombinácia je velmi nebezpečná pre nás všetkých , či už jazdíme na moto , alebo na aute .


25.04.2006 6:56

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

Pajo
 Kávičkár 

Ikona

Chcel by som zažiť nedeľný obed u Awie a Daniela pri rozoberaní mieri zavinení plechovky verzus motocykle hehe... dobrá to reality show. >:-)
Awia niečo podobné v nedeľu oproti mne motorkári za mnou motorkári a starý pán si to vyrúti z vedľajšej na hlavnú , situácia akých je desiatky každý deň ale tento sa rozhodol že v tej trme - vrme je najlepšie zaflekovať presne na polovici vozovky hehe... to len bolo. :-(((((( No ustáli sme to všetci , ale čo už narobíš ? Čo má prísť príde , taký je život 8-)


25.04.2006 8:23

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

Satan
Darca Krvi  Geriatrik 

Ikona

to danielo: Určite máš v ničom pravdu, ale s tými čiarami nesúhlasím. Na ceste ktorú poznám mi je jedno , či je čiara prerušovaná alebo nie. Keď vidím že nič nejde, a som presvedčený že stihnem predbehnúť tak idem. Vlani som išiel autom do Brna cez TN. Kvalitné cesty, ale keď som v pár vnútorných tiahlych zákrutách videl prerušovanú čiaru - to mohol nakresliť len k*k*t. A teraz si predstav, akých ľudí vypustia z autoškoly - prerušovaná čiara, nič oproti nevidí a predbieha.


25.04.2006 8:29

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

DaliXT
 Turista 

Ikona

Kmotr: Ja som raz zazil, jedneho mladasa, co v skodovke ocumoval spolujazdkynu a pritom mimovolne jednou rukou tahal volant do lava. Spamatal sa az na moje zatrubenie, ked bol v polke mojho pruhu :-P Alebo moja kamoska, ked zacinala jazdit, tak sa pri radeni vzdy pozrela na riadiacu paku a pri tom vzdy lavou rukou tahala volant do lava a tym plynule prechadzala do druheho pruhu. Ked zaradila a dvihla pohlad hore tak rychlo tocila spat...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil DaliXT (25.04.2006 8:30)


25.04.2006 8:45

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

many3
 Turista 

Ikona

DaliXT dufam ze uz si ju od toho oducil :-D , Takych pripadov ako ty stym mladasom a nedanim prednosti, odbocenie bez smerovky a ine ohrozenia plechovkarmi by sme mohli pisat asi desiatky po kazdom vyjazde kazdy jeden znas.No je to smutne. Pravda je ze na ceste na kazdeho striehne smrt ci chceme ci nie, ci davame pozor a ci jazdime opatrne ako sa len da. Jazda na motorke sa stava ozaj adrenalinovym sportom a najme rizikovym lebo vetu "chýbal iba kusok" si uz zaciname hovorit coraz castejsie a skoro za kazdym vyjazdom. Ja osobne som mal tu moznost zajazdit si v taliansku konretne v oblasti Sudtirol, okolie Merana (taliansko-rakuske-svajciarske alpy) nie tak vela ale dost na to aby som konstatoval ze clovek ma tam na ceste ovela istejsi pocit, je vidiet ze vodici aut respektuju motorkarov a davaju na nich velky pozor (je to asi tým ze za zranenie alebo usmrtenie chodca alebo , jazdca na bycikly ci motorke sa tam mozes zadlzit na cely zivot).Ale aj motorkary tam jazdia ozaj vzorne, cudoval som sa ako exaktne dodrzuju rychlosti aj na dialnici az na par kovbojov na Monsteroch a fandov Valentina ale boli skutocne ojedineli, aj ked ty mali urcite doma peknu zbierku z fotoradarov ktore boli uplne vsade. Celkovo sa tam jazdi ovela kulturnejsie a bezpecnejsie.Panuje tam obojstranny respekt a ucta voci druhym.


25.04.2006 10:09

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

pucho
Darca Krvi  Jogurťák 

Ikona

Danielo: To s tou Jahodnou asi nevyriesis, tak je v BA Pezinska Baba a myslim ze tu je to este vo vacsom. Ak si myslis, ze smrtou motorkara sa tam zacne nieco riesit, tak si vedla. Na Babe sa ich uz zabilo habadej a aj tak sa tam jazdi. Co s tym maju policajti robit? Len tak lahko tomu nezabrania(dufam). Tiez si na babe rad zajazdim a niekedy sa stane, ze dobry jazdci (rozumej rychli) robia chujoviny ako pubertiaci. Ked som raz siel smerom dole(oddychovka-pomaly), smerom hore obiehalo auto kamion, a to auto este motorkar. Jasne ze nemohol vidiet ci nieco nejde, pretoze to bolo v zakrute. Tiahlej, ale zakrute. Mal som fakt na male, lebo som sa skoro nemestil a zastavit bolo nemozne ako pre mna, tak pre nich. Je to riziko, ale jazdilo sa tam, jazdi sa tam a asi sa aj bude. A ked sa motorkarovi normalne uhnes, tak Ti pravdepodobne to zrkadlo neoblize. A ze predbieha cez 2 plne? No, co dodat. Snad len to, ze predbiehaci manever motorky trva cca 3 sekundy cely, zatial co auto predbieha nezriedka 10sek a viac. A ked nieco vybehne oproti, lahsie to zvladnes so 70cm sirokou moto ako s 1,8m autom. Tym ale nechcem povedat, ze sa to ma robit. A ked uz jedni vyrastu z tychto veci, dalsi zase dorastu. Takze tak.


25.04.2006 11:38

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

majoBA
 Turista 

Ikona

k*k*t sa najde vsade. to je jedno kde a na com.


25.04.2006 13:02

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

danielo
 Edvenčr 

pucho: pokial ide o to predbiehanie tak ani autu to netrva ovela dlhsie ak je rozbehnute ako moto, a aj ked nieje tak to nieje ani tych 10 sek. Ale princip je v tom ze ak sa niekto spolieha no to ze ostatni sa mu uhnu tak je to arogancia. Pravdou je ze aj ja som bol par krat nuteni obmedzit druhych, ale nerobim to umyselne a pravidla platia pre vsetkych, rovnako, a ak nie tak potom to je anarchia. Takze aj 2 plne nie su na Jahodnej pre srandu a ked to vie dodrziavat vacsina plechovkarov tak by to mala robit aj vacsina motorkarov. Ale pravda je taka ze som to vevidel dodrziavat ani u jedneho motorkara. Pokial ide o to uhynanie tak ak si bol v aute niekedy predbiehany podstatne rychlejsou motorkou, tak na tak neprehladnej a klukatej ceste je to dost problem pretoze vacsinou zaregistrujem moto az ked je tesne za mnou alebo vedla mna a tam nemozem jazdit s ocami len na spetakoch. Ja sa Vas snazim respektovat, viem z nema zmysel sa s Vami porovnat pokial ide o rychlost a zrychlenie, ale takisto by ste mali respektovat aj plechovkarov a zbytocne neprovokavat. Myslim ze moto je o radosti z pohybu na "lahko" bez plecho okolo, o dynamike a zrychleni ake sa v beznou aute neda vychutnat a nie o maximalnej rychlosti a dokazovani ze ste panmi ciest.

Myslim ze by ste sa mohli zasa raz spojit a zorganizovat take nieco ako robime my horolezci. Na zaciatku a na konci sezony mame akciu tzv. "Otvaranie resp. zatvaranie skal". Jednoducho si vybavit aby ste na zaciatku a na konci sezony mali Jahodnu na par hodin uzavretu a iba pre seba, a zorganizovat preteky do vrchu a co ja viem co. Urcite by to pritiahlo kopec zaujemcov aj z radov plechovkarov, a tym by ste ziskali aj priestor na, povedzme, "osvetu". Dalo by sa tam poukazat na to aky ste zranitelni, ale aj na to ake rizika su spojene s neprimerane vysokou rychlostou co plati pre vsetkych. Zamyslel sa raz niekto z Vas kolko metrov za sekundu prejdete pri tak vysokych rychlostiach? Zamysleli ste sa niekedy nad tym ake su Vase reakcne casy a kolko metrov prejdete kym stihnete zareagovat a rozhodnut sa co s danou situaciou? Toto su celkom zaujimave cisla a nikto to neobabre. To ma suvis aj s tym uhynanim sa plechovkarov, a nedanim prednosti jazdy atd. A plati to pre vsetkych aj pre plechovkarov. Mozno by sme potom nemuseli riesit taketo veci a bolo by aj podstatne menej pripadov ako ten v dalsom prispevku kde motorkar zabil 13-rocne dievca. Kludne to mohol byt plechovkar, ale na Vasu smolu nebol. Mozno aj preto by mozno bolo dobre aby sa na Slovensku organizovali zrazy aj za inym ucelom ako len zabavou. Mavate kadejake zrazy ale asi ani na jednom jedinom z nich sa na taketo aspekty nikdy nepoukazalo. Vacsinou su zrazy iba o zabave a ...

Upravené 4 krát. Naposledy upravil danielo (25.04.2006 13:19)


25.04.2006 13:30

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

DaliXT
 Turista 

Ikona

danielo: vela z nas vedia, ze pri 90km/h urobim za 1s (co je reakcny cas) cca 25 metrov a to este len zacinam brzdit. Bohuzial vela z nas na hodinach fyziky nedavalo pozor a ich mudrost je nad mudrostou vsetkych a nikdy im nic nevysvetlis a uz vobec ich nepresvecis. Howg!


25.04.2006 14:20

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

danielo
 Edvenčr 

No co som tak patral tak priemerny reakcny cas je 1,5 s a v USA dokonca vraj az 2,5 s. Takze pri takychto casoch su to celkom zaujimave vzdialenosti. No kazdopadne by asi bolo dobre aby sa taketo informacie objavili aspon na tomto serveri, a aspon niektori si mozno uvedomia co sa vlastne pri takych 200 km/h a viac deje. Celkom dobry clanok, akurat v anglictine www.visualexpert.com/Resources/reactiontime.html a este aj tu www.skytran.net/09Safety/03sfty.htm

Upravené 1 krát. Naposledy upravil danielo (25.04.2006 14:27)


25.04.2006 15:09

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

DaliXT
 Turista 

Ikona

Suhlasim. Taketo uzitocne zaujimavosti a fakty by tu mali byt. Znos brata...


28.04.2006 17:58

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

Ja to vidim nejako takto...Narodi sa chuj, tatka ma arogantneho, mamka nanho sere (napriklad) vyrastie z neho grazel, tatko mu kupi auto. Cierne s foliami, 200koni. Az ho svrbia dlane ako chce svetu dokazat kto je tu frajer. Sem tam niekoho vytlaci z pruhu, sem tam niekoho riskante obchadza vpravo (snad nebude cakat na "posraneho" motorkara co mu uhyba?!!), ale podstata je ta, ze vzdy ked niekomu sposobi pot na chrbte tak sa tesi!!! Robi mu radost jazdit arogantne. Z pruseru ho vyseka tatko, lebo ma tlacenku na policii. Potom si zaziada masinu, a ma ju. Na nej to rozbali naplno. Teraz z neho maju pot na cele plechovkari. Je king, kral, boss. Vo svojich ociach narastie do takej velkosti, ze zatieni aj zbytky rozumu co mu kdesi zostali. A zaver... bud dorazi niekoho on, alebo sa dorazi sam, alebo snad, mozno... ??... po rokoch dospeje a zisti sam ze jazdi ako "kok..t". Ale to byva malokedy... Ktovie kolko takych mame medzi sebou? A pointa....kto je viac zly, plechovkar alebo motorkar..??


29.04.2006 21:39

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

FAZER
 Turista 

Ikona

...dnes sa uz s tym stretavam pravidelne , ze na dialnici bezne obiehaju ko..ti z prava :-((( ...a zacina ich byt cim dalej viac :-((( :-((( :-(((((( :-((((((


30.04.2006 23:37

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

ggxx
 Turista 

Ikona

Suhlasim s tym, ze ked je niekto blbec, tak nim aj ostane. Aspon dovtedy, ak sa sam nepresvedci na vlastnej kozi, ze nie je king.
Mne sa stalo zase v Partizanskom, ze ma tam predbehlo auto z pravej strany. Rovna cesta, uz sa zmrakalo, tak som sa prisposobil ryxlostou tej predpisanej a zrazu jeb - auto vedla mna preletelo ako gula. Skoro som sa posral ;) Teda, az take zle to so mnou nebolo, ale prislo to na mna az vtedy, ked som si domyslel nasledky.
Dalsia neprijemna skusenost sa mi stala, ked som isiel v Prievidzi z tunela cez centrum smerom na sidlidko Sever. Uz pred kruhovym objazdom som videl v spatnom, ze sa na mna tlaci zozadu stary peugeot. Vyhadzujem smerovku, odbacam doprava (menej ako 60) v prudsej pravotocivej, ktora sa neskor rozdelila do dvox jazdnyx pruhov a ten xmulo len co mal trosku priestoru obehol zlava. Na tom by samozrejme nebolo nic, keby asi po 20 m nebola krizovatka, na ktorej prudko zabrzdil, aby dal prednost autu zprava. Ja som sa preradil dolava, pretoze som isiel tym istym smerom ako on, ale ten debko zrejme necakal, ze mu tam nieco pojde a ja za nim. Skoro som to do neho napalil zozadu. Este aj moto mi skapala, co mi klesli otacky a zaroven som brzdil. Neskor som ho obehol a brzdil asi 40kou, lebo som bol poriadne nasraty a ked uz zaparkoval a pytal som sa ho, ze ci sa xce so mnou pretekat, tvrdil samozrejme ze nie a ked som mu vysvetlil, co urobil svojim hrdinskym manevrom (ved obehol moto v zakrute) tak, ze on nevedel. Ani neviete, aku som mal xut odkopnut mu spatak, ak by to bolo v inej situacii.
Takze pozor si treba naozaj davat vzdy a vsade.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil ggxx (30.04.2006 23:43)


01.05.2006 17:22

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

Peto24
 Jogurťák 

Ikona

Plechovkari si myslia zesu krali ciest!!!No ked ich obehne hoc aj nejaka baba na moto ta im padaju sanky!!! >:-)


06.05.2006 6:05

Re: 23.4.2005 - Prešov diaľnica - chýbal kúsok

danielo
 Edvenčr 

To iste si mysli vcsina z Vas, pretoze na moto ma len velmi malo aut a podla toho saaj spravate. Uz ma to unavuje, delenie plechovkari a motorkari. To nema nic spolocne s tym kto sa ako sprava na ceste.
Peto24: Uvedom si ze magori su v oboch taboroch a pravda je take ze ich stale akosi pripuda. Hlavne mladych nevyburenych, co si za zarobene prasule na brigadach v Anglicku, Nemecku, .... dovezu kadejake moto, vela krat aj sroty, a potom na cestach machruju a ohrozuju vsetkych dookola, alebo maju bohatych tatkov co im pre pokoj v dome kupi co chcu lebo je to in.



Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.