ISSN 1336-6491 | Online: 1669 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26650
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (16052)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10598)

Nehody starších vodičov - Diskusné fórum - Nehody

Sú chvíle v živote strážnych anjelov, keď nedokážu pohotovo reagovať prípadne nestihnú dôjsť na určené miesto včas. Preto sa nespoliehajte na šťastie či náhodu a jazdite vždy tak, aby ste vedeli pohotovo reagovať a bezpečne zastaviť.

Nech je toto fórum miestom tichej spomienky na tých, ktorí nedošli do cieľa, ale aj miestom varovania pre tých, ktorí sa chcú učiť na vlastných chybách.

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuNehody starších vodičov - Diskusné fórum - Nehody

OO Sleduj diskusiu Pridaj nový príspevok 

| 1 2 3 | Nasledujúce

11.05.2023 11:52

Re: Nehody starších vodičov

Nozdormu
 Kávičkár 

Ikona

Re: Bjorni: niektori o tom vedia a je im to jedno...ale hej suhlasim

Re: tryskac: kto musi ten musi...vela ludi nemusi len si mysli ze musi...nejde len o schopnosti ide o to ked ludia robia vyslovene naschval...ja uz s otcom do auta nesadnem lebo mu to kuruje na hlavu vybrzduje premavku a rehoce sa v aute ze hej hej ponahlas sa ty kokot? s bratom sme mu uz povedali svoje zaplatil som mame 30 hodin kondicnych jazd a kupil jej auto zeby s nim uz nemusela nikde ist...teraz som bol v kauflande a ci na parkingu ci dnu to iste...kopec dochodcov ktori len hladaju hadky konflikty a robia prieky...vojde s autom do protismeru a skeri sa jak kkt za volantom ze he he vsetci trubia a musia pockat he he he alebo rovno vystupuju a sa hadaju xD a takychto psychopatov je tu az az...

a riesenie je pritom jednoduche tak jak sa robia skusky na vodicak v mladom veku od nech sa robia kontroly a skusky aj v starom veku...chces jazdit po 60ke? :-) nech sa paci raz za dva roky 30 minutova jazda s policajtom...chces jazdit po 70ke? nech sa paci kazdy rok 30 minutova jazda s policajtom a poriesene...a kto na to ma nech jazdi aj do 100ky kazdemu prajem taky krasny vek a aj fyzicky/mentalny stav aby sa mohol stale vozit [dobre]


11.05.2023 10:36

Re: Nehody starších vodičov

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

Re: Nozdormu: pointa môjho príspevku bolo len ukázať to z inej strany, že niektorí jazdia aj ked nechcú, ale musia. Možno pre niekoho je cesta do a z kostola či zmrzliny, kofoly to isté ako pre mňa či Teba nedelné motorkovanie . No dám gule do ohňa, že všetci čo cestujú, to naše bezcielne vozenie - vlastne predvádzanie sa, že nie sme socky považujú za hlúposť. A tie nedelné zážitky z takého Šturca či Baby vydajú v pohode aj na ročenku I-GRR
takže sa vlastne všetci vnímame rovnako, iba v opačnom garde...

Je jasné, že vekom sa niektoré schopnosti zhoršujú, ide o to že niektorí sú si vedomí toho aké sú ich aktuálne schopnosti a idú podľa toho a iný ani netušia čo už nezvládnu a iný zas nemajú tušenie, čo ešte nezvládnu ...


11.05.2023 9:43

Re: Nehody starších vodičov

Anton Horváth - Bjorni
 Kávičkár 

Re: Nozdormu: Zdar, vyssie pises: "a co sa tyka temy kazdy nech jazdi kym to ma v hlave v poriadku" Smutne je, ze ked to niekto nema v hlave v poriadku, tak to sam nevie.

Raz som pocul pekny vyrok: "Ked si drbnuty, to je podobne ako ked si mrtvy. Ty o tom nevies, ale tvoji najblizsi trpia"

Tym na nikoho konkretne nenarazam.


11.05.2023 9:24

Re: Nehody starších vodičov

egres2
 Bahniak 

Ikona

Presne tak.
Na dôchodku máš sedieť doma v papučiach pred telkou čumieť na farmu a podobné inteligečné programy a nie lietať na motorke.


11.05.2023 9:05

Re: Nehody starších vodičov

Vidicon
 Geriatrik 

Ikona

a som v prdeli... ja som si predstavoval, ze ked konecne deti odrastu, budem mat viac casu na jazdenie, ako za mlada. A okolo 60tky si kupime Godlwinga a budeme so zenou jazdit po europe. Ako vidim, mozem na to zabudnut. Zoberiete mi vodicak :-D


Nozdormu

Príspevok bol zmazaný Moderátorom, pretože porušoval pravidlá fóra, dôvod: Urážanie a osočovanie.

11.05.2023 7:59

Re: Nehody starších vodičov

hruso25
 Geriatrik 

Ikona

Moja babka vravievali;
každý sa chce dožiť vysokého veku, ale nikto nechce zostarnúť.


11.05.2023 7:51

Re: Nehody starších vodičov

zefo
 Čoprák 

Ikona

Mám 60 rokov a nedávno som stretol bývalého spolupracovníka. Pozdravil som a bežné zdvorilostné otázky.
ja: Kde ste bol?
On: pre potvrdenie aby som mohol jazdiť, vlani som si kúpil nového skutríka. (jazdil aj pred tým na staršom)
ja: A koľko máte rokov?
On: 88 rokov (a dodal: viete čo je najhoršie? – že mi pomreli všetci kamaráti)
salem79 čiastočne máš aj pravdu – ale myslím si že u každého je to individuálne.
Cca pred 3-mi rokmi som mal intrudera ale po operácii kolena som ho kvôli váhe predal a kúpil ľahšiu motorku – enfielda. Možno časom si kúpim malého skutríka. Jazdím od svojich 15-tich rokov. Jednoducho kto jazdí, môže urobiť aj chybu. Ja som ich urobil tiež pár, asi som mal šťastie že to nebolo s vážnymi následkami. Ale nevidím dôvod prečo by mi mal niekto brániť v jazdení len kvôli veku, ak dodržiavam všetky ustanovenia zákona.


11.05.2023 0:02

Re: Nehody starších vodičov

salem79
 Kávičkár 

Ikona

Clovek, tak ako ine zive druhy v prirode ma dany svoj biologicky vek. V neskorsom, narastajucom veku jednoducho klesaju motoricke, kognitivne a casto i mentalne schopnosti. Od toho su prave tie zdravotne kontroly, ktore maju dany stav vyhodnotit. A tak ako to chodi aj v inych oblastiach, zlyhava to casto na ludskom faktore. Zatvarat si vsak oci, ze vek je len cislo a budem zit "plnohodnotne vecne" je len obycajna strata sudnosti.


10.05.2023 22:47

Re: Nehody starších vodičov

kemo
 Geriatrik 

Ani som pôvodne nechcel k tejto téme nič písať, lebo by mi niektorí okamžite zobrali vodičák, veď už mám viac ako 71 rokov.
Z praxe uvediem 2 rozdielne a zároveň rovnaké prípady dopravných nehôd, ktoré som robil.
Asi pred 8-mi rokmi. Cca 80-ročný pán sa pohyboval v obci povolenou rýchlosťou, s autom prešiel do protismeru narazil do oproti idúceho auta a pri nehode zomrel. Posádka v aute, do ktorého narazil, mala iba ľahké zranenia.
Pred 4-mi rokmi. 36 ročný pán sa pohyboval v obci rýchlosťou cca 85 km/h, prešiel do protismeru, narazil do auta, kde išla 4-členná rodina (výsledok 1 ťažko a 2 ľahko zranení). 36 ročný vodič na mieste nehody zomrel.
V oboch prípadoch nebol žiadny dôvod na to, aby prešiel vodič do protismeru, pretože to bolo na dlhom rovnom úseku cesty. V oboch prípadoch som si vyžiadal znalecké posudky zo zdravotníctva (vždy pri úmrtí sa robí pitva) a výsledok bol v oboch prípadoch rovnaký. Infarkt miokardum.
Technickou príčinou oboch nehôd bolo síce prejdenie do protismeru z dôvodu, ktorý sa z technického hľadiska nedal vysvetliť (nebola tam porucha, nebola tam zákruta, ktorý by nezvládli a pod., dokonca ani tá rýchlosť by nemusela byť príčinou). Skutočnou príčinou (nie technickou) bola vlastne zdravotná príčina.
A teraz by som sa chcel spýtať, hlavne tých z vás, ktorí by brali starším ľuďom vodičáky, zakazovali jazdy a pod., aký bol medzi tými dvomi vodičmi rozdiel ? Kto nich bol zodpovednejší ?
Ďalšia otázka by bola napr. 24 ročný vodič kamiónu zaspí (lebo naháňa čas, peniaze, celú noc pred jazdou trt- šak viete čo) prejde do protismeru a nemáme šancu (ani v aute, ani na motorke) vybavené.

Tak komu treba v akom veku brať vodičák ?

A to tu vôbec nepíšem o motorkároch - strelcoch, ktorí si zamieňajú cestu z okruhom a niekoľko násobne prekračujú rýchlosť (pred niekoľkými rokmi tá nehoda na Východe, kde sa mladý chlap s motorkou "nasťahoval" na zadné sedadlá osobáku (našťastie na tých sedadlách nikto nesedel).


10.05.2023 22:32

Re: Nehody starších vodičov

barlac
 Jogurťák 

bolo by to docela zabavne, vidiet mladeho uda,ako vozi stareho uda. :-D :-D :-D


10.05.2023 21:54

Re: Nehody starších vodičov

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

Re: Nozdormu: však zober otcovi kľúče a voz ho Ty ... , prípadne aj mamu, či?

Navrhujem označiť vozidlá vedené vodičom cca 70+ výraznou nálepkou geriatrik vehykel, no neviem akú nálepku treba pre rovnako schopných polovodičov mladšieho veku.

Mnohé zdravotné prehliadky sú len akože, čo je chyba, no vyzerá to tak, že nastane druhý extrém a o vodičák Ťa pripraví aj urológ.


barlac

Príspevok bol zmazaný Moderátorom, pretože porušoval pravidlá fóra, dôvod: Urážanie a osočovanie.

10.05.2023 19:50

Re: Nehody starších vodičov

Nozdormu
 Kávičkár 

Ikona

Re: raptor: to ja plne chapem a berem ale to je cele zle cize verim ze toto redakcia nepovie a ma nejake ine hoc len oficialne zdovodnenie preco tento clovek ktoremu ked fakt otvori niekto profil a pozrie poslednych 50 prispevkov tak vsetky su len nadavky na ludi okolo a uplne odveci kraviny, je stale tuna aktivny a nikde ziadne vyjadrenie nepocut...

Re: JoeKTM: neviem ci to je len mladicka namyslenost ale musiet este v 75ke robit(brigadovat) aby sa clovek mohol motorkovat teda aspon pre mna neznie vobec ako dobra inspiracia...ale ze vobec :-D

a co sa tyka temy kazdy nech jazdi kym to ma v hlave v poriadku...oco odkedy je na invalidnom jazdi jak totalny pohlavny ud aj sme mu uz neraz s bratom hovorili nech sa na to vysere ale neda si povedat a to ma este nejaku cestu pred sebou ku 60ke...


10.05.2023 19:40

Re: Nehody starších vodičov

JoeKTM
 Edvenčr 

Ikona

Re: pecival: toto sa mi fakt paci. Dobra inspiracia. [dobre]


10.05.2023 19:21

Re: Nehody starších vodičov

VORman
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Stary je Smokovec a Stara je Lubovna,,,,,Re: pecival: Takže nepodceňujte [dobre]


10.05.2023 19:17

Re: Nehody starších vodičov

pecival
 Kávičkár 

Ikona

Pred pár rokmi pracoval u nás týpek pred 70tkou. Mal brata čo v 75ke 10 mesiacov brigádoval na recepcii čo zarobil si odkladal mimo dôchodku a celé leto potom motorkoval po Európe. Že to robil hneď od odchodu na dôchodok. Takže nepodceňujte. ;-)


10.05.2023 13:41

Re: Nehody starších vodičov

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

nozdormu ja to citam tak ze redakcia alebo nema cas, alebo je pre nu lepsi aj "traffic" ktory vygeneruje ten clovek ako ziadny traffic... ale nie zeby som s tebou nesuhlasil, to sa neda povedat.


10.05.2023 9:27

Re: Nehody starších vodičov

Nozdormu
 Kávičkár 

Ikona

Re: Stromak: to je pohode ja sa skor pytam preco tu vobec este je tento ucet...kolkokrat to niekde spomeniem pomedzi cestovanie vzdy je odpoved ze treba nahlasit nevhodny prispevok...staci otvorit profil a zaradom temy kde prispel a su to sracky nad sracky ani jedno normalne info nikde...preco ini ludia co tu davali aj kopec normaneho info dostali ban a tento odpad tu stale obsmrda je pre mnohych asi dost velka zahada...


10.05.2023 9:14

Re: Nehody starších vodičov

Stromak
 Turista 

Ikona

Re: Nozdormu: treba ho ignorovat, netreba ho krmit. pojde potom ventilovat svoje traumy niekde inde. snad


10.05.2023 8:10

Re: Nehody starších vodičov

Nozdormu
 Kávičkár 

Ikona

Re: Explo: pisat na dochodcovskom fore nieco proti dochodcom je netaktne :-}

zaujimalo by ma kolko reportov este na toho barlolamaca bude treba posielat kym ho konecne redakcia odpoji v kazdej teme len kktiny a potom povedia ze treba nahlasit prispevok :-D a aky to ma efekt? xD


10.05.2023 6:09

Re: Nehody starších vodičov

Explo
 Kávičkár 

Ikona

Re: alexa7: 65 nieje 75...
Len aby si nepatril k dôchodcom, ktorý si nechcú priznať starobu a budeš sa triasť aj s GS :-)))


09.05.2023 19:34

Re: Nehody starších vodičov

Vidicon
 Geriatrik 

Ikona

Alexa7 :-D [dobre]


09.05.2023 18:37

Re: Nehody starších vodičov

alexa7
 Kávičkár 

Ikona

Re: Explo: neviem ci by my mala byt moja GS tazka v 60ke. Budem mat 56 a jazdím radsej motorkros
lebo gs je mi prilis dochodcovska a nudim sa na nej. Planoval som na nej jazdit viac az okolo 65.

Nikto nemože za to, ze jazda na motorke je pre teba tažka. Možno by si si mal najst ine hobby , výšívanie alebo take niečo.




barlac

Príspevok bol zmazaný Moderátorom, pretože porušoval pravidlá fóra, dôvod: Urážanie a osočovanie.

09.05.2023 13:42

Re: Nehody starších vodičov

Merlin00
 Veteránista 

Ikona

Preco si myslite, ze na moto byvaju vseliake artefakty a obrazy smrti?
Niekedy smrtku mozete stretnut realne na tej moto sediet.

Pozri obrázok


09.05.2023 13:03

Re: Nehody starších vodičov

Stromak
 Turista 

Ikona

Re: Explo: naco generalizujes. moj otec je 70nik, je pri sile ako mentalnej tak fyzickej, cele leto jazdi na velkom skutri, bez problemov. Naopak poznam podstatne mladsich, ktorych by som neposadil ani na
babetu. A ako to chces "trocha " obmedzit. 70 rocny dedo nebude lietat na supersporte 200 po meste, tam je riziko skor schopnost adekvatne reagovat - na to su tie testy ktore su povinne. Ak uz ma niekto reflexy lenochoda a vidi na 5 metrov je jedno na aku kategoriu moto ho obmedzis, ci ta zostreli 200 kilovou moto alebo 180 kg skutrom je v podstate jedno.


09.05.2023 12:51

Re: Nehody starších vodičov

egres2
 Bahniak 

Ikona

explo:
Keď ma jebne doma na zahrade a všetci okolo sú v práci tak to máš za jedno. ;-)


09.05.2023 11:30

Re: Nehody starších vodičov

Explo
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: Zosadiť z motocyklov rovno nie, len trocha obmedziť. A mladý vodiči môžu byť kategoricky obmedzený?
Jazdiť sám niekde, kde ti nemôže nikto pomôcť, tiež nieje super nápad. Jedine že nejazdíš sám.

Re: marek750: Zdravotný stav. K tomu napíšem iba toľko, že v okrese máme obvodného lekára ktorý má CENNÍK ÚPLATKOV. Povieš mu čo chces a on ti povie cenu... :-)


09.05.2023 9:57

Re: Nehody starších vodičov

marek750
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: všetci raz budeme starí (teda tí čo budú mať to šťastie) , tiež by som to bral podľa zdravotného stavu a nikoho neodpisoval .


08.05.2023 20:55

Re: Nehody starších vodičov

egres2
 Bahniak 

Ikona

explo:
Jazdím na motorke v pohode ale len mimo asaltu. Na asfalt na motorke kvôli zasranom a sliepkam na autách a motorkách už nepôjdem.
Bol som aj na vyšetrení očnom, internom a ušnom. Jazdiť môžem bez obmedzení. Je pravda že skoro nikto na vyšetrenenie po 65 ťke nejde a možno už nepočuje a nevidí. Dokonca keď som policajtovi minulý rok pri kontrole k dokladom priložil aj potvrdenie od lekára tak sa ma pýtal čo to je.
Ale kategoricky zosadiť starších vodičov z motorky je unáhlené.


08.05.2023 20:33

Re: Nehody starších vodičov

Explo
 Kávičkár 

Ikona

Re: budik1: Ale veď kľud. Vysoký vek a jazda na veľkom - ťažkom motocykli nejdú veľmi dohromady.
Prečo musia mladý chlapci začínať od odrážadlá až kým sa nedostanú na veľkú motorku? Aby sa nezabili?
Veď v takom veku už nemôže človek premýšľať normálne.

Ak už spomínaš mňa, sám si dám (ak dožijem) po 60-tke od motoriek odstup. Možno si nechám niečo v garáži, ale sadnúť na ňu sa neodvážim :-)


08.05.2023 20:16

Re: Nehody starších vodičov

budik1
 Edvenčr 

Ikona

Re: Explo: a čo takto tých ľudí rovno strieľať. Veď už aj tak sú pre spoločnosť len na príťaž. Nepracujú, berú tučné dôchodky, chodia len po doktoroch a zavádzajú na cestách.
Inak si dávaj na seba pozor, aby si náhodou nedopadol tak, že ťa budú po päťdesiatke prebalovať.
Re: egres2: osobne si myslím, že je to skôr dôsledok liberálnej výchovy. A, že Explo nieje až taký úplný pako.


08.05.2023 19:39

Re: Nehody starších vodičov

egres2
 Bahniak 

Ikona

Závery urobené bez záverov.


08.05.2023 19:29

Nehody starších vodičov

Explo
 Kávičkár 

Ikona

spravy.pravda.sk/regiony/clanok/666649-v-priebehu-par-h...

Nerád sem niečo pridávam, ale nad týmto som sa trocha zamyslel.
Vek 75 rokov je už brutál, aj na šoférovanie auta.
Znie to ako čierny humor, ale starým motorkárom by mali postupne odoberať vodičské skupiny. Najprv A nad 35, atď až napokon by ostalo iba AM [ciel]


| 1 2 3 | Nasledujúce


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.