Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 2098 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26276
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15866)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10410)
Hodnotenie: (7 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (18)  [Verzia pre tlač] Tlač

Moto Zraz Dolná Bzová alebo ako to vyzerá, keď sa zídu motorkári z okolia...

 Zdieľať

Pridané: 11.09.2007 Autor: dusifuk
Čitatelia: 13433 [Mototuristika - Stredné Slovensko - Moto-akcia]

Termín bol istý. Každý rok 1. septemra sa v obci Dolna Bzová, medzi obcami Kriváň a Mýtna, koná malý dedinský moto zraz, kde sa zídu motorkári z okolia a spoločne sa symbolicky rozlúčia s moto sezónou.

Inak tomu nebolo ani túto sobotu, slovo dalo slovo a o pol desiatej sme boli na ihrisku v Dobroči nastupení v počte asi 15 mašín, poniektorí v tandeme. Hodili sme reč, zasmiali sa na maskotovi Kikim, ktorého nie je šanca stretnúť triezveho... Dali sa posledné pokyny pred jazdou a vyrazilo sa.

Šlo sa cez dobročské lazy mierne pohodovým tempom, no pre motorky s tandemistom trošku rýchle, ale v pohode to každý zvládol. Zastavili sme sa na motocrossovej trati nad Dolnou Bzovou. Trošku sme si vydýchli, fajčiari si prišli na svoje a spoločne sme vyrazili na miesto konania zrazu.

Po príchode a rozhovore s organizátorom sme zistili, že sme prišli trošku skôr (o tri hodinky), a tak sme šli do krčmy na kofolu, džús, pivo... každý ako uznal za vhodné. Po asi 3/4 hodinovom rozhovore sa časť z nás rozhodla dať si zahrievaciu jazdičku niekam na kofolu a tak sme sadli na mašiny a vyrazili do Detvianskej Huty. Posedeli sme, dali horalku a pálili späť. Okolo pol druhej sa konečne začal pravý motorkársky zraz.

Zavelili zoradiť mašiny! Povedali sa bezpečnostné pokyny, zohriali motory. Časť zarytých endurákov si zvolila trasu cez hory, no a ostatní poslušne šli naplánovanou trasou. Nasledoval tradičný odpal z dela a už sme postupne za sebou opúšťali ihrisko v strede obce. Nasledovali sme organizátorovu Gran Vitaru, ktorá bola vzadu označená slovenskou vlajkou ako sa patrí a samozrejme nesmeli chýbať výstražné svetlá. Prvých asi 10 km bolo trápenie, nakoľko sa išlo úzkou, kľukatou cestou do neustáleho kopca a to pripomínam, že jazdy sa zúčastnil aj motorkár na Jawe 555! Takže si viete predstaviť ten kúdol dymu, ktorý sa niesol celou dolinou od 2-taktných kolegov. My so silnejšími mašinami sme sa predrali dopredu a nasledovali vedúce auto. Na vrchu tejto doliny bola prvá fajčiarska, vydýchali sme posledné zvyšky M2T v pľúcach, počkali sa a pokračovali ďalej.

Celá jazda bola prispôsobená aj pomalším strojom, takže sa išlo po celú dobu pohodovou jazdou, pri ktorej sme stíhali sledovať krajinu a mávajúcich ľudí. Jazda sa niesla cez celé naše lazy. Na hlavný ťah sme sa napojili na Látkach, kde sa už tempo konečne trošku zrýchlilo a prevetrali sme aj zaprášené karburátory. Miestami som zažil chvíle, keď ma na KLR cvičil na rovinkách simak, a´la úprava streetfighter. Pravidelne sme počas jazdy zastávali, čakali sa, poniektorí fúkali kolesá v strede cesty. Išli sme aj popri vodnej nádrži Malinec, kde sa nám ponúkol výborný asfalt a krasny výhľad na hladinu priehrady. Cieľ jazdy bola obec Malinec, kde sme sa všetci zložili na námestí. V miestnej krčmičke sme si dali občerstvenie, opäť podofukovali gumy, odychli si a asi po hodinovej prestávke sa pobrali rovnakou cestou späť, akurát sme pribrali prestávky v Detvianskej Hute, kde si každý podľa výberu mohol vymeniť lístok, ktorý bol v štartovnom za kofolu alebo pivo. Odtiaľ sme už pokračovali až do cieľa a štartu jazdy, do obce Dolná Bzová.

Do dediny sme vstúpili zoradení za prítomnosti hučiacich trúb a motorov. Odparkovali sme mašiny a asi 150 km, ktoré sa rozniesli asi na 4 hodiny jazdenia sme zajedli výborným gulášom. Popri tom nám do jedla hrala country kapela. Po odychu z jazdy sa už každý venoval zábave. V programe boli pripravené súťaže ako hod kľukovkou a jazda pomalosti a samozrejmosťou bola tombola. Zábava určite pokračovala do rána, no mňa osobne vyhnala zima vo večerných hodinách, a tak sme za šera naštartovali mašinu, rozlúčili sa so známymi a s príjemným pocitom z pekne stráveného času v okruhu ľudí, ktorým bije srdce pre rovnakú vec sa odobrali domov. Organizátori tak ako po minulé roky svojou organizáciou nesklamali a týmto im chcem poďakovať. Tiež chcem poďakovať všetkým, ktorí prišli ráno na dobročské ihrisko, odkiaľ sme mohli ísť ako správna partia motorkárov. Takže o rok znova...

Pridané: 11.09.2007 Autor: dusifuk Zdieľať

Súvisiace články:

Hodnotenie: (7 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (18)  [Verzia pre tlač] Tlač

Tričko Motoride.sk

Tričko a šiltovka pre všetkých priaznivcov servera MotoRide...
Zasielanie tovaru obnovené!

Tričko

Šiltovka motoride.sk.
Šiltovka

Vtip

Pridal:
Pridze Jean Claude Van Damme do Prešova nakrucac film a po calim dňu je lačni jak taki pes.Ta idze hladni do večerki sebe daco pod zub kupic. Predavačka na ňeho kukne a hvari mu: „Ta co vam dam?“

Ďalšie vtipy »