Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1671 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26819
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (16139)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10680)

aprilia-day-05-06-2024

Harley-Davidson

Modely motoriek MAISTO? - Diskusné fórum - Len Tak

Diskusia len tak o všetkom okolo motoriek...

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuModely motoriek MAISTO? - Diskusné fórum - Len Tak

OO Sleduj diskusiu Pridaj nový príspevok 

| 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 |

15.10.2012 12:14

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Lako: len tak na rýchlo počas obeda. Ja striekam techniku zásadne už len voľnou rukou. Žiadne válčeky alebo krycie pásky. To je výhoda bojovej techniky oproti leitadlám. Na technike to vždy ešte môžeš nejako zašpiniť. Kúpil som si na to extra ihlu 0,2 a striekam aj šesť vešmi tenkých vrstiev kým to výde. A veľmi slabý tlak na miestach kde je to niekde v dutine ako aj ty ukazuješ na obrázku a kolmo k ploche A striekam od najbledšej farby po najtmavšiu. Ale je zase pravda že zatiaľ som tak striekal iba ten StuG IV čo tu mám a bol to des. Aktuálne staviam T34/85 a máte sa na čo tešiť, Len teda ak mám voľno tak radšej modelárčim ako sem prispievam. Prepáčte. Ale zaprísahal som sa, že keď bude T34ka hotová tak sem dám aspoň aký taký popis ako to robím ja. :-*


15.10.2012 12:46

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Konecne nova strana,uz mi to natahovalo try dni :-((((((
Cistic-Presne to bol moj plan,volnou rukou.Mam aj 0,2 ihlu tak sa to chystam skusit.Vyhodou aj je,ze na tom halftracku si kazdy robil kamuflaz sam a kazda bola ina.Cize nemusim krcovyt kopirovat polia ako pri lietadlach.Ale pytal som preto,lebo robim aj lietadla a nie vzdy to volnou rukou ide,hlavne v miestach dutin a rohov.Ale urcite to skusim aj tam.
Jedna vec mi este vrta v hlave.V magazine modelar casto vidavam jav,ze modelari najprv skompletuju cely model,kolesa,pasy.Nieje mi to po chuti,radsej spinim a upravujem trup tanku osobytne a kolesa ,pasy aj vybavu tiez a az potom to nakoniec nalepujem.Ale ked ze som s lepydlom dost neopatrny a "dzabos",casto vidiet stopy po lepydle,ktore potom musim maskovat.Skusil som teda na tomto halftracku nalepit aspon vybavu na korbu /kolesa a pasy urcite budem robit osobytne / ale teraz na to pozeram a mam trosku strach z malovania a patinovania detailov vybavy.Mam hrajkanie sa s detailmi rad a beriem to ako osobytnu stavebnicu / s takym zdvyhakom,ci lopatov sa viem vyhrat aj tyzden/ tak neviem ci bude mozne dosiahnut pekny efekt ,ked to budem robit na uz nalepenych detailoch.Nieje k tomu bohvie aky pristup :-~
Robil si to uz takym sposobom?Je to normalny sposob,ci to radsej spat povyrezavat,pomalovat a nalepit az potom.Aj nad tym uvazujem este :-}
Dik

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (15.10.2012 12:50)


15.10.2012 12:56

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Nerád vidím smutnú modelársku dušu. Tak ešte pred poradou rýchle odpoviem. Tiež ma to trápilo že majú vždy všetko ako že nalepené zmontované. Ale po tom čo som videl DVD od produkcie Juarez MIG a AK tiež mali najprv všetko namontované a zrazu keď šli striekať všetko čo sa dalo odmontovali a striekali samostatne. Až keď robili patinu tak veľkú časť nalepili ale zase nie všetko. A keď už robili blato tak to bolo komplet ale bez pásov a kolies. Ja osobne som vždy všetko farbil rozmontované. Na spomínanom StuG IV som to vyskúšal všetko okrem kolies a pásov namontovať a vôbec sa mi to nepáčilio a zle sa mi to robilo. T34/85 robim rozmontovanú a postupne prilepujem veci a v miestach lepených spojov dávam Wasch, alebo všakovaké iné chemikálie čo tvoria patinu. A pri tejto technike aj mienim ostať.


15.10.2012 13:17

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

[dobre] Tak nech Ti to rychlo zbehne ;-)
A tesim na foto

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (15.10.2012 13:27)


15.10.2012 13:58

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Lako, skúsim odpovedať.

1) Na prvej fotke mas spodok strieknuty na cierno a polku vymaskovanu.Preco?
Lebo na Mk.I-ke u 38-meho to bolo tak. Polka biela, polka čierna. Viď kus kamuflážnej schémy na treťom obrázku prvého príspevku ;-)
Inak ako som písal, nie som znalcom Spitov a ostrovného letectva WWII. Preto by aj mňa zaujímalo, prečo tie farebné delenie spodných plôch. Každopádne je to zaujímavo aj s krídelkami a výškovkami natretými striebrenkou. Aj preto som si vybral to lietadlo.
Inak je to len taká pracovná fotka, tak to nie je dobre vidieť, ale z tej "čiernej" mám radosť. Po prvý krát som skúsil postup, ktorý vychádza z toho, že skutočná čoerna sa vlastne nevyskytuje. Čiernu som preto zmiešal s cca 1/4 -1/8 červenohnedej. V skutočnosti sú tam tri rôzne "čierne". Efekt je ten, že povrch vyzerá ako čierny, no nie je jednoliatý a naviac 100% čiernou som ešte mohol tieňovať okraje panelov.

2) Maskovanie bokov trupu.
Na to sa nedá jednoznačne odpovedať. Ide o to, či rozhranie má byť ostré, ale je tam prechod. V tomto prípade som maskoval "na ostro" páskov. Ale napr. u Zera či Seirana som to robil valčekom gumy. Valček použijem aj u rozostaveného Hellcata.

3) Maskovanie spodku krídel.Vidiš dobre. Celý spodok krídel je podlepený páskov a papierom rovnako, ako polovica krídla na prvej fotke. Nie je to ale nutnosť. Ono to nie je ani maskovanie, skôr ochrana pred poškodením a neumýselným strieknutím farby na výstupky a chladič na spodku krídla. Proste mám lepší pocit, keď dokončený spodok je chránený.

4) Striekanie polí maskovaných gumou.Prvoradá je zásada rovnakého uhlu. Ak pre malosť poľa (hlavne u 1/72) nie je možné striekať vždy z vonkajšej strany gumy, potom striekam kolmo na plochu. Ale nikdy nie z vnútornej strany! Spit je dosť malý, aj ten som striekal kolmo.
Pri kolmom striekaní ale treba dávať pozor na tlak a množstvo farby, aby sa netvorili pavúky. (Ubrať tlak a striekať úplne tenké vrstvy. Do poľa sa da vrátiť po 15-20 sekundách, kedy je už vrstva takmer zaschnutá.)
Či použiť gumu alebo striekať od ruky záleží aj od mierky. Model lietadla 1/72 striekaný od ruky nie je reálny. U 1/48 s pevnou rukou a dobrou pištoľou sa to dá zvládnuť. Len tam hrozí tmavé ohraničenie polí, ktoré vidieť u mnohých modelov. U techniky 1/35 by som už maskovanie prechodov neriešil a striekal z ruky.

5) Lepiť či nelepiť pred striekanim.V prvom rade neveriť všetkému, čo je na nete. Nie všetko poskladané je aj zlepené! Ako napísal Cistič.
Je dobré si model pred striekaním nasucho poskladať, lebo po nastriekaní už každé brúsenie ide na úkor povrchu. Ale čo prilepiť pred a čo po nastriekaní záleží na vlastnom uvážení. napríklad ja som dlho skoro všetki časti kokpitu maľoval zvlášť a až potom ich kompletizoval. Teraz už kokpit lepím dopredu, strieknem ho základnou farbou a potom ho vymaľovávam štetcom.
Jedna pravdivá poučka hovorí: "Kam oko dohľadne, tam aj pištoľ dostriekne."
Lepenie dopredu namaľovaných dielov si je potrebné pripraviť dopredu. (čap/diera) Je dobré, hlavne u menších dielov nepoužívať lepenie "na plocho".

Upravené 3 krát. Naposledy upravil Pilgrim (15.10.2012 14:07)


15.10.2012 14:44

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Vdaka [dobre]
Asi to kusim malovat uz na korbe,ked som to uz prilepil.Ak nic ine,tak aspon novu skusenost ziskam.Aj tie polia skusim volnou rukou.
S vysledkom sa podelim potom


15.10.2012 15:05

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Lako, ale ak chceš striekať polia voľnou rukou, najprv si nacvič striekanie hadov. Ako písal Cistic - min. tlak, farba rozriedená ako mlieko. Daj dole difúzor a striekaj okraje polí zo vzdialenosti 0,5-1cm. Lebo inak ti vznikne niečo, ako mal Stiki na tom Fw.
Proste to treba skúšať.
Ja teraz po dlhej dobe prežívam takú modelársku radosť. Tie tri Spity som zlepil za pomerne krátku krátku dobu a tým, že mi na nich nezaležalo, som pri striekani a úpravách nebol v strese. A tak sa moje priateľstvo a spolupráca s pištoľou posunuli o hodný kus dopredu. Proste to, čo som si doteraz odmakal, zrazu ide samé.
Dúfam, že mi to dlho vydrží :'(

Včera som sačal babrať do Bf-109ky, no potreboval by som kabínu z verzie E-3 (model je E-4). Ak sa mi do konca týždňa nepodarí niečo poriešiť, budem musieť stavať nemca. :-~

Ale rád by som toto:

Pozri obrázok

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Pilgrim (15.10.2012 15:10)


15.10.2012 19:29

Re: Modely motoriek MAISTO?

Feri Zubal - zeON
 Turista 

Ikona

Som si zobral robotu na intrák. Ale nezobral som si foťák :-)))

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Skrátka veľa brúsim a tmelím a tak dokola. (fotené nokiou albánskym prachom naplnenou)


16.10.2012 10:57

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

zeON, pekný kus lode. Ak by si ju chcel vylepšiť:

www.prospektor.sk/Doplnky-pre-modely/Kovove-hlavne...

Pozri obrázok


16.10.2012 11:16

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

Pilgrim
" Preto by aj mňa zaujímalo, prečo tie farebné delenie spodných plôch."

ak sa nemylim tak k tejto farebnej uprave pristupilo RAF aby pomohlo UK protileteckej obrane pri rozoznavani svojich lietadiel pocas alebo tesne po Bitky o Britaniu


inac boys, pekne vam to ide [dobre]
moje modely aj pistol sice maju konecne svoju izbu ale modelar zas travi cele tyzdne na druhej strane maleho Slovenska a vikendy stavbou dielne na zahrade takze cas na modelarcinu
nezostava :-~

ale "pride zima, bude mraaaz .... " ;-) tak sa hadam uz k plastic fantastic konecne dostanem aj ja


16.10.2012 11:53

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Milos, to znie logicky, lenže ten Spit čo staviam ako posledný a má delené spodne plochy je tp. Mk.I ešte s dvojlistou vrtuľou a je z roku 1938...
Ja som len tak sám pre seba uvažoval, či to nebolo pre lepšie sledovanie polohy lietadla pri výcviku vzdušného boja. Alebo niečo podobné. Naozaj by som sa rád dozvedel, ako to bolo.


18.10.2012 16:51

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Je načase, aby som sa ozval ohľadne toho sfarbenia lietadiel RAF. V skutočnosti ste sa k pravde priblížili obaja - Pilgrim aj milosZX9R. V čase Mníchovskej krízy (jeseň 193 8) - až do apríla 1940 sa podľa predpisu ministerstva letectva natierali spodné plochy jednomotorových stíhačiek v schéme - pravá polovica strieborná a ľavá čierna (s balančnými krídelkami a výškovkami naopak) - bolo to z dôvodu rýchleho rozpoznania, keďže v tom období sa na spodných plochách nemali používať výsostné znaky. Oficiálne potom nasledovalo sfarbenie spodných plôch svetlo-modrou (Sky Blue) do júla 1940, potom do leta 1941 modrá kačacích vajec (Duck-egg Blue) alebo nebeská typ S (Sky type S), zároveň sa až niekedy do prelomu rokov 40-41 používala anomália s pravou polovicou Duck-egg Blue alebo Sky type S a ľavou čiernou. Pravdepodobne to bolo tiež z dôvodu rýchleho rozpoznania, pričom existovala aj štúdia, že takto sfarbené lietadlo pri pohľade zospodu podlieha optickému klamu, akoby sa posunulo do boku, čo vraj sťažovalo mierenie. No a potom od leta 1941 sa úplne zmenili kamuflážne farby na stíhačkách RAF, kedy sa na spodných plochách začala používať stredná morská sivá (Medium Sea Grey). Na horných plochách sa pôvodná tmavá zemitá (Dark Earth) zmenila na oceánsku sivú (Ocean Grey). Tu tiež bolo akési "prechodné obdobie", keď v čase zavedenia farby Ocean Grey jej nebol dostatok, preto promptne vydali predpis na miešanie, čím vznikla sivá neurčitého odtieňa, nazývaná ako miešaná sivá (Mixed Grey).
Podobne sa vyvíjali aj výsostné znaky, ale to už je rozprávka na ďalšiu noc. Takže teraz si detičky umyte zuby a rýchlo spať :-D

Upravené 3 krát. Naposledy upravil Bocan (18.10.2012 16:58)


19.10.2012 14:15

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Toto síce nezodpovedá žiadnej z uvedených schém, ale fotky ukazujú, že aj také lietadlo lietalo:

Pozri obrázok


19.10.2012 18:45

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Hlásim koniec montáže druhého Spita - tentokrát Mk.IIa (Airfix, 1/72)

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Spolu so Spitom Mk.Ia

Pozri obrázok

Na treťom - Mk.I sa intenzívne pracuje.


19.10.2012 19:20

Re: Modely motoriek MAISTO?

vytecny9
 Turista 

Ikona

zdravím...ja som sa práve pustil do tohto :Pozri obrázok
zakaždým keď otvorím krabicu tak 15 minut do nej kukám a rozmýšlam do čoho sa pustiť :-D ale tak hádam sa rozbehnem

Upravené 1 krát. Naposledy upravil vytecny9 (19.10.2012 19:21)


19.10.2012 19:42

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

osobne ma zaujima hlavne spit co pridal Pilgrim ... Mk1 WZ-T .. zda sa mi alebo ma tato masinka tvar za kabinkou podobny hurricanu ... taka pretiahnuta rovinka sa mi zda na nakrese.

ku mojim modelom.. tod pokrok u mna.. ked toto v mierke 1:1 dokoncim tak pokracujeme v plaste

Pozri obrázok

este je vela dorobkov a upravovaciek :'(


19.10.2012 19:52

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

vytecny-dufam,ze tvoja stavba bude sprevadzana fotodokumentaciou ;-)
Pilgrim-a Tebe naco bude tolko Spitov na policke?Nejak si sa nimi nechal uniest :-))) Bocan si nasiel fajneho partaka so stejnou diagnozou :-D
Nadherne su samozrejme [dobre] Spodna plocha uchvatna.V 72-ke to nechapem [dobre]
Stiki-az mi srdce podskocilo :-} Som stolar a kuch linky su mojou srdcovkou.10 rokov som ich navrhoval,meral,vyrabal a montoval [dobre]
Hned by som sa pustil do tvojej :-))) [dobre]

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (19.10.2012 19:55)


19.10.2012 20:49

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Tak za odpadlíkov tu mame náhradu [dobre] :-)
Vitaj Vytečy. Aj ja dúfam, že tu dáš čo najskôr aj nejaké pracovné foto ;-)

Stiki, dobré vidíš. Ten Spit ma taký rovný vrch kabínky. Inač by si si mal správne určiť priority. Aj moja žena chce novú linku, ale najprv musím dokončiť Spitov.

Lako, máš pravdu, na milovníka povojnového námorného letectva je to poriadny úlet. Chcel som si postaviť niektorého z ranných Spitov, lebo sa mi páči ta zelenkavá Sky farba na spodných plochách. No a nevedel som si vybrať, tak som sa rozhodol postaviť všetkých troch. :-)))
Naviac so začal chodiť na staré kolená do školy, času je znova menej, tak nejaký čas ešte pri tých jednoduchých Airfixoch asi ostanem.
Ty si robil linky :-O To by si mi mohol potom pomôcť navrhnúť kuchyňu, lebo žena už stráca trpezlivosť a ja v tej miestnosti nezdržiavam, tak ani poriadne neviem, čo by tam malo byť :'(


20.10.2012 10:26

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Spitfire Mk.I, Airfix 1/72

Pozri obrázok

Pozri obrázok


20.10.2012 14:28

Re: Modely motoriek MAISTO?

vytecny9
 Turista 

Ikona

Pekné kúsky tu máte!
tá čiernobiela "kamufláž" sa mi velmi páči!
keď postúpim v prácach tak dám aj ja nejaké foto...ale zakial je vonku pekne tak moc toho nebude ;-)


20.10.2012 19:53

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

pekne masinky - aj ta linka ;-) [dobre]

ja tu fotku budy vesat nebudem, ale dnes so makal na prieckach
tak nejak si spominal na casy z pred 10 rokov ked som staval dom ;-)


20.10.2012 20:32

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

milos: ja som dnes obkladal co som musel koli prerabke vody vyburat :-~
foto som dal aby som sa obhajil preco nemodelujem :-D .... aleeeee! sakra sa mi paci ten Pilgrimov posledny spit... juj ta 2listova vrtula bude super... asi ma to dopozenie ku modelom cim skor ;-)

Pilgrim: [dobre] to je mazec!!!

inac ku migom... co poviete na 72ku od eda ;-)


21.10.2012 1:57

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Sice len mobilom ale aby sa nepovedalo,ze lenosim
Pozri obrázok
Nastrek "od pasa" podla predlohy
Pozri obrázok

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (21.10.2012 2:02)


21.10.2012 18:16

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

stiki, robím ho hlavne pre tu dvojlistu vrtuľu. A Edo-MiG 15? No neplánovaná limitovaná séria...

Lesklý lak na Spite musí pár dni vytvrdnúť, tak som sa pustil do Bf 109E-4 od Airfixu. Trojkovú kabínu som nezohnal, ale našiel som fotky aj na ukoristený Messerschmit E-4. Takže idem podľa pôvodného plánu.

Pozri obrázok

Pozri obrázok


26.10.2012 12:35

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

[/b]Ako to robím ja: Časť 1 - Mechanické náradie.[b]

Pozri obrázok
Klasika každému známa pracovná podložka.
Odeľovanie dielov od stromčeka:
-štípacie klieštiky Revell na hrubé oddeľovanie
-klieštiky na nechty na jemné oddeľovanie
Skalpely - moje najobľúbenejšie náradie. Používam ho prakticky na úplne všetko (oddeľovanie, rezanie, čistenie, škarabanie no proste zázračné nástroje najmä ten prvý čo má vyče 30rokov a je ešte z ozaj kvalitnej ocele.
Na oddeľovanie ryhovanie a delenie používam dva druhy Entgraverov (Trumpeter a Olaf PB-450) Používam ich prakticky len na rezanie plechov zo styrénu keď si vyrábam doplnky.
Zubárska špachtla - taktiež môj najobľúbenejší nástroj na všetko možné aj nemožné. Najmä však na nanáčanie tmelu a rozmiešavanie enamel farieb.
Pinzety:
-tenka
-samodržiaca - úžasná pomôcka
-hrubá
Pilníky:
-ihlový
-trojuholníkový
-plochý
Ručné upínadlo na vrtáky
Žiletková pilka
Posúvne meradlo
Plechové pravítko
Brúsne handričky Gunze 400; 600; 800. Najviac ale používam 400vku a brúsny papier 400 a 600. To je výhoda bojovej techniky že netreba nič jemne brúsiť.

Pozri obrázok
Súprava klieští z Lidl-u. Boli lacné a celkom fajn. Len som ich musel rozchodiť, naolejovať a plochy zabrúsiť aby pekne dosadali. Na lepty a diely čo si vyrábam z plechoviek od piva sú úplne super.

Pozri obrázok
Ručná vŕtačko-frézo-brúska z Lidl-a. Za tie peniaze na plast úplne že špica.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Cistic (26.10.2012 12:37)


27.10.2012 11:35

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Ako to robím ja: Časť 2 - Lepidlá a tmely

Pozri obrázok

Od zhora z ľava do prava.
Tamiya Cement: Používam na veľkoplošné spoje a spoje ktoré nieje vidieť.
Tamiya Extra Thin: Super riedké lepidlo s neuveriteľnými možnosťami využitia. Používam ho ako "zváranie". Proste priložím k sebe dva dieli a pretriem spoj. Lepidlo samo zatečie dnu a na vonku nezanechá žiadne stopy. Taktiež ho používam ak niečo prerývam. Tak s ním jednoducho pretriem ryhu a výsledok je super. /plne vyschnuté je ale až po niekoľkých dňoch.
Revell Contact profesionál: Používam najmä na zle dostupné spoje. Super dávkovanie len sem tam zaschne v ihle a ťažko sa to potom čistí.
Loctite 406: jediné sekundové lepidlo, ktoré používam. Som naň zvyknutý z práce.
Herkules: prakticky nepoužívam až teraz pri tvorbe diorámy lebo som kopíroval postup z Modelár 2012/7
Tamiya Craft Bond: Kúpil som lebo odporúčal Pilgrim. Ale asi som ho zle pochopil, lebo som si myslel, že ním budem lepiť lepty. Vôbec nedrží.
Tamiya Puty White: Tmel veľmi príjemný rýchle schnúci. Niekedy schne tak rýchlo že až príliš :-D
Tamiya Epoxy Puty: Dvojzložkový tmel. Najprv som sa ho bál ale teraz neviem vynachváliť. Dá sa z neho urobiť prakticky čokoľvek a keď zaschne super drží a výborne sa opracováva.
Tamiya maskovacie pásky 10mm a 40mm: Ako že nechápem ako im dokázali dať tak super vlastnosti. Vždy a stále zas a znova ma prekvapia.


27.10.2012 17:57

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Cistic-tvoje "ako to robim ja" by sa malo volat skor "s cim robim ja" :-D Pevne verim,ze potom nahodis aj serial "ako" s postupmi ;-) Tesim
Inac k tomu revell lepidielku s tubou-zablokovanu trubicku na 1-2 sekund nad plamienok a je ako nova ;-)
Craft bond Pilgrim tusim odporucal hlavne na lepenie priehladnych casti,a docasne prilepenie poklopov a dvierok pocas striekania,ak ich chces opat vylomit a nechat v otvorenej polohe.A na to sa mi osvedcil,aj ked sa mi doba tuhnutia zda pridlllha :-}


28.10.2012 16:11

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Na Lako-v správny podnet mením názov. [dobre]
Častom prídu aj niektoré z mojich postupov. :-P

Čím to robím ja: Čast 3 - Nanášanie farieb.

Štetce
img259.imageshack.us/img259/3553/nanasaniefarieb001.jpg
Z ľava do prava.
Prvé dva štetce sú obyčajné Noname. Sú extra tvrdé a používam ich na čistenie od prachu a vymývanie laku na vlasy.
Druhé dva štetce sú staré zničené. Ale už majú taký super tvar, že sa presne hodia na nanášanie blata.
Ďaľšie 4 kusy sú pozostatok zo starej éry, keď som ešte modely natieral štetcami. V súčasnej dobe ich využívam na všetko možné kde mi nevadí ak ich náhodou zničím. Sú od výrobcu Mag-Pol a osvedčili sa mi viac ako napr. Revell ktoré sú podľa mňa horšie ako štetce do základnej školy.
Posledné 4 kusy sú moji miláčikovia od výrobcu da Vinci a s tými si prácu ozaj užívam. Či malé detaily alebo nanášanie filtrov, washov atď.
Posledná vec na obrázku je pastelka PROGRESO, ktorú som dlo zháňal. Odreniny alebo vyleštený kov, to je práca ako stvorená pre túto pastelku.

Airbrush
img89.imageshack.us/img89/2153/nanasaniefarieb003.jpg
Na začiatku som začal s jednou pištoľou od výrobcu Fengda typ BD211 triska 0,2. Ako ale bol Mr.Pilgrim poznamenal na veľkých plochách som sa mohol zblázniť. Tak som si dokúpil ešte trisku 0,3. Ale to stále premieňanie trisiek medzi sebou ma tiež nebavilo. Až som si kúpil ďaľšiu rovnakú pištoľ 0,5, ktorú používam asi najviac. Surf, základná farba, lak, lak na vlasy, blato a ak je model z jednej farby tak aj hlavná farba. V druhej pištoli mám 0,3-ku ak by trebalo nejaký detail alebo viacfarebnú kamufláž. 0,2 už prakticky skoro nepoužívam. Zainvestoval som aj do mechanických čistiacich prostriedkov. Kefky rôznych priemerov a oceľová presná ihlová škrabka na trisky. Veký pomocníci pri čistení.
Pozri obrázok
Ani držiak na dve pištole naraz nieje vôbec na zahodenie a pri práci keď je každá ruka dobrá je to super.
Pozri obrázok
Kompresor je s 3L vzdušníkom. Myslel som si že je to až až ale pri kontinuálnom striekaní ide kompresor prakticky v jednom kuse. Jeho hlučnosť je slušná. Bývam v paneláku a vo vedľajšej izbe nieje skoro nič počuť. Urobil som si na ňom však nejaké zmeny. Vymenil som kompletne úpravu vzduchu, ktorá bola veľmi nepresná, zle sa na nej nastavoval tlak, nedal sa kompletne odstaviť vzduch a hlavne odlučovač vody stal za ... Zaobstaral som si priemyselný uzatvárací ventil a odlučovač s manometrom výrobca FESTO. Teraz je nastavovanie tlaku jedna báseň. Napojenie pištolí je cez 3m dlhú hadicu ku ktorej som si napojil rýchlo spojku, tak že výmena pištolí je do 3 sekúnd ;-)


28.10.2012 17:01

Re: Modely motoriek MAISTO?

Feri Zubal - zeON
 Turista 

Ikona

A doma to vyzerá takto

Pozri obrázok


29.10.2012 7:16

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic, pekná zbierka štetcov ;-)
Ja skutočne lepím plechy tamiyackym disperzným lepidlom. Hlavne dlhé a tenké, na ktorých sekunďak po čase praská. (Rozdielna roztiažnosť materialov.) A drží dobre. Problem je s Eduardom a jeho poniklovanými (či čo to na tie plechy dávajú) plechmi. Ale tie bez oškrabania či opálenia niklu nedržia ani so sekunďákom. Teda istý čas sa aj tvária že držia, ale keď odpadnú na už nastriekanom modely, tak to je o to väčšia sranda. :-(
Rovnako nim bodovo lepím diely, ktoré po nastriekaní chcem dať dole. Napr. kabínku, kryty podvozkov..., ktoré nalepím do zatvorenej polohy, model nastriekam, kryty vylúpnem a nalepím ako otvorené.
A rovnako sa pridávam k Lakovi s túžbou čítať a vidieť tu tvoje čo možna najpodrobnejšie postupy stavby. Lebo mnohé veci čo robíš si ani nedokážem predstaviť, ako ich robíš [dobre]

zeON, vidím že bojuješ na mori aj na pevnine. [dobre]
K tomu Tirpitzu by sa ti hodil tento:

Pozri obrázok


29.10.2012 13:37

Re: Modely motoriek MAISTO?

Feri Zubal - zeON
 Turista 

Ikona

Pozri obrázok

Mobilom jaksi nejde zachytiť detaily stavby :-D Ale skúsim požičať niečo čo lepšie fotí tak potom ukážem možno viac. Ešte tam nie sú rebríky, zábradlia a guľomet to dám ale asi až po nafarbení lebo si neviem predstaviť akoby som to potom maľoval.

Pilgrim: Bojujem na vode a vo vzduchu ale bude aj na súši. A BF-110 už nechcem, ten skleník na ňom no otras, kvôli kabíne ma stavba BF-ka normálne prestala baviť, ale maľovanie ma opäť štartlo.


29.10.2012 13:47

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

zeON, pekne [dobre]
Držím palce. Budeš na loď dávať aj zábradlie?

S kabínou ti verím. Ja som na tých malých trojuholníkových sklách 109-ky tiež vyčerpal všetku trpezlivosť. Ale v Eduardovej 110-ke sú aj masky, takže to je o inom. Za hodinku je vymaľované.


29.10.2012 17:28

Re: Modely motoriek MAISTO?

Feri Zubal - zeON
 Turista 

Ikona

Keby len zábradlie :-D

Pozri obrázok

Ale musím veľa dielov modifikovať. Lebo plechy, paluba a samotná stavebnica sú v niektorých detailoch ozaj akoby z iných lodí. Z paluby stavebnicovej som už "sfrézoval" reťaze a tie plochy po ktorých sa ťahali lebo podľa fotiek aj tam bolo drevo a podľa toho je spravená aj drevená paluba.


29.10.2012 18:02

Re: Modely motoriek MAISTO?

vytecny9
 Turista 

Ikona

zeon : [dobre] rešpekt! práve to čo je na fotke vyššie ma odrádza od lodí :-D ale hádam to raz zkúsim . teším sa na pokračovanie.


29.10.2012 19:12

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

zeON: To máš tak stavbu na celý život ako vidím. Tiež som staval lode a veľmi ma to bavilo. Mám postavný Bismarck, Scharnhorst a Graf Spee, ale teda ani z ďaleka v takej kvalite ako na to ideš ty [dobre]

Pilgrim: Neboj všetko bude, len som to zobraz trochu zo široka :-D

Čím to robím ja: Časť 4 - Surf, riedidlá a laky.

Pozri obrázok
Z ľava do prava:
Primery:
Prvé dva na sebe sú každému známe Mr Surfacer. 1000 striekam a jej spotreba je priam neuveriteľná. Mám postavené 4 modely a už som minul jednu celú fľaštičku. Avšak jeho kvalita a blbovzdornosť je ozaj nevídaná. Drží ako pribitý. Často krát keď som vymýval lak na vlasy tak ostal len surf :-D 500-vku som zatiaľ použil len jeden krát. Nanášal som ju štetcom keď som chcel vytvoriť povrch po odlievaní. Ale nič moc. Na koniec som zobral hrubý pilník a výsledok bol lepší.
Druhé dva Surfi som si kúpil na zimné mesiace, keď nemôžem striekať na balkóne. Lebo nalejme si čistého vína ale striekanie Mr.1000 smrdí neuveriteľne a aj bohovsky práši. Zatiaľ som tieto primery od Valejo použil len na drobné diely. Kryjú fajn ale nedržia ani z ďaleka tak dobre ako Mr.1000. porovnal by som ich pokojne s akryl farbamy od Tamiye. Chcel som kúpiť aj šedý ale nemali, tak si ho miešam z bielej a čiernej. Len na DVD od Valejo liali priamo surf bez riedenia do pištole z nádobky. Urobil som to aj ja a totálne som upchal pištoľ :-@ Tak že ich riedim riedilom Tamiya X-20A a bez problémov. Avšak pri čistení pomocou Tamiya Airbrush Cleaner sa zvyšok farby sekol a urobil hnusnú žuvačku a pištoľ som obtiažne čistil. Bolo mi poradené že mám použiť buď originál čistič od Valejo alebo rovnako na čistenie aj riedenie destilovanú vodu. Ešte som neodskúšal. Keď odskúšam dám vedieť. Inak nádobky a kvapkátka od Valejo je super nápad [dobre] [dobre] [dobre]

Pozri obrázok
Laky:
Na začiatku som si zadovážil len laky od Tamiya X-22 leský a X-21 matný. Lesklý je ozaj skvelý lak. Krásne sa nanáša, super drží. Avšak na záver je potrebné model zmatniť. Na to som použil matný ale vždy sa ho bojím lebo aj keď už menej ale robí mi jemné biele mliečko. Neviem koľko mám ešte ubrať na tlaku keď ani 0,6bar nestačí. Momentálne mám však veľký problém zohnať lesklý lak. Ani v čechách sa mi ho nepodarilo kúpiť. Tak som si kúpil aspoň polomatný X-35. Ešte som ho neotestoval. Zo zúfalstva som si kúpil lesklý lak Revell. Ani ten som ešte nevyskúšal. Za to lesklý lak Valejo som otestoval už dôkladne a som s ním ako náhradou za Tamiyu spokojný, len sa nedá pridávať do farieb. S miešaním a šistením bol rovnaký problém ako pri primeroch. Z fľaštičky sa priamo použiť nedá lebo je hustý. neviem ako to že na tých vídeách to vždy hovoria že dať priamo z fľaštičky. Asi majú nie 0,5ku trisku ale 5ku :-D Taktiež som použil aj polomatný a výsledok bol trošku lepší ako pri Tamyi ale aj tak biely povlak je vidieť. Proste nanášanie matného a polomatného laku mi očividne robí problémy a nezvládam ho. Čo je najhoriš vždy ho musím použiť na záver stavby a tým aj všetko do...

Z ľava do prava:
Na nanášanie vodolepiek používam vodičky od Mr. Dá sa povedať že úplne mi do teraz postačil len Mr. Mark Softer. Raz som použil aj Mr.Mark Setter ale vodolepka sa mi roztrhla. Nevadilo mi to tak som to ani neriešil. Na maskovanie som nikdy nepoužíval Maskol. Ale od kedy som ho raz použil chválim tento vynález a jeho vlastnosti. Jeho nanášanie pôsobí síce rozporuplne ale potom zrazu je výsledok super.
Riedidlá sú myslím jasné a nieje o čom. Spomenul by som len pri posledných dvoch ktoré sú vlastne jedno a to isté. Sú ako všetky riedidlá na ich množstvo nekresťansky drahé. Vôňa tých posledných dvoch mi pripomína riedidlo z komunistickej éry pre olejovosyntetické farby. Ak by mal niekto skúsenosť že áno to je to isté riedidlo, tak si z toho urobíme kšeft a budeme to stáčať a predávať po svete za ľudové ceny ;-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Cistic (29.10.2012 19:13)


29.10.2012 19:16

Re: Modely motoriek MAISTO?

stevozz
 Edvenčr 

Ikona

ku kawe pribudla aj huska :-D
Pozri obrázok


29.10.2012 20:23

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic, to ti kto povedal, že X-21 je matný lak? Bodaj by ti nepripadala ako mliečko a nerobila biele fľaky, keď to je zmatňovacia báza, ktorá sa pridáva do lesklých farieb a lakov na ich zmatnenie. A to max. 30% objemu, lebo potom sa vytvárajú tie biele mapy. Matný lak od Tamiye ma číslo XF-86 Flat Clear.

No zeON, tak to budem sledovať. Hlavne som zvedavý, ako si poradíš s plechmi od Eduarda. Okrem paluby mám už tiež všetko doma. Len mi ešte chýba odvaha začať.


29.10.2012 22:47

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Pilgrim,mozno nahoda,ale ked som pred asi rokom nabehol do modelarstva a opytal si Tamiya matny lak,tak mi dal do ruk flasticku X-21.Az od teba potom som sa dozvedel co to je,a ako to vlastne pouzit.Nastastie [dobre]
U mna sa uz hrajem s povrchovkami.Odreniny,stopy dazda a prach hotove.Este milion dalsich povrchovych uprav na vozidle,dorobky,ako vedro,vlajka,nejake tie deky a potom pasy a nakoniec figurky.
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


30.10.2012 6:25

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Pilgrim :-@ :-O
Ja chuj :-} . Asoň vidno ako je dôležité si prebrať aj to s čím to robíme a nie len ako to robíme.


30.10.2012 8:14

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic, zasa taká tragédia to nie je. Stane sa. Matný a polomatný lak Tamiya je na trhu len asi rok. Predtým vyrábali iba lesklú X-22ku, ktorú bolo nutne bázou X-21 zmatňovať. Možna to predavači robili tak nejak automaticky, že pri požiadavke matného laku strčili zákaznikovi do ruky zmatňovač a predpokladali, že bude vedieť čo s ním.
Inak ten zmatňovač je dobrá vecička. Ja si pomocou neho vyrábam matné a polomatné farby zo základných lesklých farieb, lebo majú lepší povrch ako XF-ka.
Gunze napríklad mnohé odtiene ako matné ani nevyrába a v prípade potreby je nutné zmatňovať.

A ako som pochopil z tvojich príspevkov, na riedenie farieb používaš riedidlo X-20A. Píšeš, že striekaš v byte, tak ťa nebudem presviedčať na levelingové riedidlo od Gunze, ale skús do farby pridať 20% retardéru. Zníži to prašivosť a zjemni povrch, lebo X-20A je k prašivosti náchylná.

Ale to sú len take teoreticko-technické poznámky, lebo robíš to naozaj dobre [dobre]


30.10.2012 10:57

Re: Modely motoriek MAISTO?

vytecny9
 Turista 

Ikona

pilgrim: aký retardér je dobrý ? ja striekam revelkami a ukázalo sa že origo riedidlo je dosť dobré, ale stále to neni ono .


30.10.2012 11:23

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

vytecny, ja do farieb Tamiya a Gunze H používam tento:

www.phk.sk/1429-tamiya-87114-acrylic-paint-retarder.htm...

V poslednej dobe som začal používať riedidlo Mr. Color Leveling Thinner, ktoré už retardér obsahuje, lebo klasický retardér som do Gunze C nemal odvahu liať. A je to znova o kus lepšie. (Ale aj drahšie :'( )

www.prospektor.sk/Modelarska-chemia/Riedidla-cistidla-l...

S revellkami skúsenosť nemám, asi to bude chcieť vyskúšať. Alebo ak ma pomäť neklame, tak ich používa Bocan a robí to dobre [dobre] . Tak ti možna poradí.
Každopádne sem niečo daj, nech vidíme, "čo stále neni ono".

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Pilgrim (30.10.2012 11:24)


30.10.2012 17:10

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Čím to robím ja: Časť 5 - Patyna

Pozri obrázok
Na obrázku sú len po jednom reprezantantovi od výrobcu v skutočnosti ich mám viac a nepomestili by sa mi do záberu.
Z ľava do prava.
AK-Interaktiv. Nespočetný výber patinovacích prípravkov na všetko možné. Ale až po tom čo som si pozrel videa ako to robiť som pochopil že sú ozaj skvelé a dá sa s nimi čarovať.
Olejové farby 502 Abteilung. Za cenu jednej farby som si kúpil v obchode sadu 12 kusov. Ale až keď som tú jednu jedinú vyskúšal tak som uvidel ten rozdiel. Mám len základne 4 farby. Ich miešaním vytváram ostatné odtiene.
Filtrov u nás nieje dostatočný výber bez toho aby ich človek nemusel objednať a niekoľko týždňov až mesiacov čakať.
Pigmentov mám tiež len zopár základných odtieňov od Mig a Valejo a ich miešaním vytváram odtiene.
Zvyšok tvoria prípravky od Mig na fixáciu pigmentov a rôzne Wasche.
Môžem pokojne napísať že každým z týchto prípravkov ak ho inak zriedite okrem filtra dokážete urobiť to isté.
Najširší záber sa asi dosiahne olejovými fabami. Tými sa zriedením dá urobiť úplne všetko (filter, wash, streaking grime, stmavovanie zosvetľovanie. Mne na nich vadí dlhá doba schnutia, niekedy aj niekoľko dní. Riedim ich riedidlom White Spirit, žiaden terpentín to by potom mohli schnúť aj mesiace.
Ale aj výsledok olejovkami je asi najkrajší.
Ja najradšej používam Enamel výrobky od AK a Mig. Zaschnú behom pár minút až hodiny. Riedim ich rovnako riedidlom White Spirit.
Pigmety to je kapitola sama o sebe. Dajú sa nimi urobiť nádherné realistické veci do doby kým na ne nenanesiete lak. Vtedy zrazu chytia úplne iný odtieň. Nuž ale o tom ako to robím napíšem v iných kapitolách.


30.10.2012 19:27

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Na olejovky mame spolocny nazor [dobre]
Kupil som nejake to svinstvo,ako fresh mud efect od AK,ci sminky od tamiye,ale s nicim sa mi nepracuje tak skvele,ako s obyc olejovkami.
Ak ich dostanes do ruky,nahradis nimi vsetko to svinstvo z obchodu.
Skusil som,ale ostal som pri oloejovkach.


30.10.2012 19:37

Re: Modely motoriek MAISTO?

vytecny9
 Turista 

Ikona

dnes my došla na 15-ku tryska od aires tak môžem sa pustiť do práce!
Pozri obrázok
akurát že sa mi podarilo konečne doniesť domov novú mašinu tak neviem či sa mám pustiť do migu alebo do hondy :-~ :-D


02.11.2012 7:49

Re: Modely motoriek MAISTO?

eNeM
 Geriatrik 

Síce nie priamo modelárska, keďže nejako teraz skrz mačky v novom byte na to nemám miesto :-D , ale tak trochu súvisiaca z môjho "dušičkového" výletu, s kamošom sme boli zapáliť sviečku na miesto, ktoré som osobne označil za "pomník ľudskej nepoučiteľnosti". malá hádanka, okrem coolermana, ktorý vie, kde som bol, kto z vás to tam pozná?

tinypic.com/view.php?pic=w7lu6w&s=6

tinypic.com/view.php?pic=2mheww2&s=6



Upravené 3 krát. Naposledy upravil eNeM (02.11.2012 7:55)


02.11.2012 18:56

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Ako to robím ja: Vlastné blatníky.
Niektoré zo svojich vlastných postupov stavby vám znázorním na stavbe modelu tanku T34-85 od Tamiye. Predstavte si to že model bol prvý krát vyrobený v roku 1983 :-O V tej dobe som o modelárstve ani nechyroval.
Pozri obrázok
Model bez akéhokoľvek interiéru, veľmi jednoduchý, celkom presný a hlavne v cene tesne na hranici -18,-€ Na učenie úplný ideál. Jedine tie gumené pásy, tie mi vadili.
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Blatníky som sa rozhodol urobiť tak aby čo najviac pripomínali skutočné. Čo podľa mňa znamenalo, že musia byť tenšie aby bola aspoň trochu dodržaná mierka a hlavne aby boli poškodené ba priam zničené >:-)
Pôvodné blatníky keď som zmeral posúvnym meradlom a prepočítal cey mierku tak my vyšlo skoro 5cm hrúbka. Však to už je pancier.

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Ako najvhodnejší materiál a aj najdostupnejší sa mi zdal byť hliníkový plech z plechoviek od nápojov. Tak som si hneď dal Smädného mnícha ;-) a materiálu bolo zrazu dostatok :-D

Najprv som za pomoci žiletkovej pílky odrezal blatníky
Pozri obrázok
a podľa odrezaných kusov orysoval na plech budúce blatníky. Na delenie plechu postačia obyčajné nožničky. Plech som ohýbal cez predznačené čiary opačnou stranou špičky skalpela a kovového pravítka. Plech je veľmi jemný a pri ohýbaní ľahko praskne ak čiaru urobíte ostrím predmetom. Na ohýbanie som použil klieštiky z Lidla, ktoré som tu už bol spomínal.
Pozri obrázok
Časť blatníka ktorou ho prilepím k modelu som si nechal dlhšiu. Na modely som v mieste lepenia ostatnú časť blatníka stenšil. Nový blatník som prilepil sekundovím lepidlom Loctite.
Pozri obrázok
Po dôkladnom zaschnutí som zobral iné kliešte a blatník zdemoloval :-D
Pozri obrázok
Takýto postup som urobil aj na ostatných blatníkoch.
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Jeden blatník som sa rozhodol ponechať ako úplne urvatý.
Pozri obrázok

Pokračovanie n abudúce :-*

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Cistic (02.11.2012 18:58)


02.11.2012 19:45

Re: Modely motoriek MAISTO?

Feri Zubal - zeON
 Turista 

Ikona

Onálepkovaná BF-110 ešte vody ani neuschli.

Pozri obrázok


03.11.2012 10:25

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Ako to robím ja: Vypĺňanie obrovských dier.

Kedysi som takéto veci na modely úplne ignoroval. Ani ma to proste nenapadlo s tým niečo robiť. Proste som si povedal stavebnica bola takto od začiatku vyrobená a tak som ju postavil. V súčasnosti je však pre mňa úplne neprístupné aby tieto otvory kazili vzhľad modelu.

Pozri obrázok

Na ich vypĺňanie používam plastové dosky od firmy Evergreen. Kúpil som si balenie kde boli 3 rôzne hrúbky. Z nich si vyrežem pomocou noža Olfa diel potrebných rozmerov a tvaru.

Pozri obrázok

Na model ho nalepím lepidlom Tamiya Cement.

Pozri obrázok

Škáry ktoré vzniknú vypĺňam tmelom Tamiya Putty White. Veľmi rýchle schne a dobre sa brúsy. Pri príliš hlbokých škárach treba tmel naniesť v niekoľkých vrstvách lebo schnutím sa prepadáva.

Pozri obrázok

Vyplnené a vytmelené otvory pripravené už len striekať.

Pozri obrázok

Pokračovanie...


04.11.2012 8:28

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Spitfire Mk.I, Airfix, 1/72

Podľa môjho estetického cítenia najkrajší z trojice postavených Spitov. (Nie čo do kvality stavby. To musí posúdiť iný.) Dvojlistá vrtuľa,, malé kokardy neprekrývajúce kamuflážne polia, čierno-biely spodok...

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok


04.11.2012 10:50

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

takze: vcera som dokoncil kuchynu, tak mozem zacat dajaky ten model ;-)
idem veru toho spita, kamo by som chcel to nemecke, lenze .. pani, nema niekto naviac nepotrebne nemecke kokardy a svastiky vhodne na stihac v 1/72?
maskovackou to JA neurobim a zasa nebude to model na sutaz

Pilgrim: [dobre] nadherny je, ta 2listovka mu sekne


04.11.2012 16:25

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Ako to robím ja: Madlá a zvary.

Na bojovej technike sa nachádza kopec rôznych držiakov, madiel, uchytov, kabeláží atď, ktoré sa vzhľadom na ich veľkosť nedajú vyrobiť z plastu tak aby vyzerali vierohodne. Ja na ich výrobu používam olovené drôty hrúbky 0,2; 0,4; 0,6; 0,8; 1 mm podľa potreby tak aby sedeli v mierke. Kúpiť by sa mali dať v rybárskych potrebách ale mne sa to nepodarilo. Tak som si ich objednal cez internet.
Olovený drôt má výhodu jednoduchej tvarovateľnosti a aby ste ho zlomili ho musíte veľa krát na tom istom mieste prehnúť. Lepím ho bežným Tamiya lepidlom. Pre jeho lepšie uchytenie predvŕtavam otvor.

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Vytvorené držiaky vyzerajú veľmi efetne a dajú sa hneď aj pretvoriť ako keby sa ozaj aj používali v drsných podmienkach.
Ich prilepením však práca nekončí. Ešte je potrebné vytvoriť zvary, ktorými boli privarené. Na to používam Tamiya Epoxy Putty z ktorého si uvaľkám tenučké rezančeky.

Pozri obrázok

Tie potom namotám na miesto kde chcem zvar vytvoriť. Zvyšok tmelu odrežem.

Pozri obrázok

Pozri obrázok

No a potom už stačí len špičkov skalpela v tmely naznačiť húseničku zvaru.

Pozri obrázok

Pre jednoduchosť práce je dôležité neustále držať náradie vlhké od vody a ruky taktiež aby sa tmel lepil len tam kde je potrebné.

Pozri obrázok

Pokračovanie...


04.11.2012 17:56

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic, pekné. [dobre]

Len jedna nepodstatná technická... Pri obojstrannom kútovom zvare (za ktorý obvodový zvar môžme zjednodušene považovať), by odvesny trojuholníka zvaru nemali presiahnuť veľkosť 0,7 x hrúbka materiálu.
Pri tak tenkých drôtoch realistickejší zvar vytvorí sekundový gel nanášaný hrotom skalpela.

Pozri obrázok

Rovnako si ako strojár s akými - takými skúsenosťami z pevnosti materiálu nedokážem dosť dobre predstaviť, čo a ako by mohlo poohýnať blatníky do tak bizarných tvarov. Ale ak máš fotku, nič som nepovedal. :-}

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Pilgrim (04.11.2012 18:05)


04.11.2012 18:06

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Pilgrim: [dobre] ;-) sa nezdáš ty technik. Samozrejme máš recht, ale ja mám vysvetlenie. Tieto zvary boli dorobené niekde na bojisku len ta na rýchlo, tam sa nik s logaritmíckým pravítkom nebabral :-D .
p.s.: Výrobca, označenie toho sekundového gelu kde ostal???


04.11.2012 18:22

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic, však sekunďák, len nie riedký, ale gel (hustejší). Ja používam sekunďaky výlučne Loctite a ten gel má na tube nápis že: Super Bond - Power Gel. Ma akurát tu správnu viskozitu na také efekty. Ja som nim napr. "zváral" plechy na lodi. Priložil som ich hranami v pravom uhle k sebe a gelom som vyplnil miesto kútového zvaru. Aj to držalo aj to vyzeralo dobre. Teda podľa mňa.


04.11.2012 20:46

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

p.s.: vzhľad svojich modelov nezakladám na absolútne žiadnych existujúcich údajoch. Proste moja fantázia. Všetko si vymýšľam a extra preháňam aby sa model páčil predovšetkým mne mne mne mne mne a potom laickej verejnosti. Profesionálny modelári nech nad mojimi kreáciami ani nepremýšľajú. :-*


04.11.2012 21:19

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

@Pilgrim:
Toho spita si spravil veľmi pekne, i keď ja tým s dvojlistovou nie som veľmi naklonený. Pripomínajú mi jedno smutné obdobie v dejinách...
Mimochodom potrebuješ tú druhú kabínku, čo Ti ostala? A čo Messerschmitt Emilko?
@zeON:
Ten Bf 110 je tiež pekný, ja ho zatiaľ mám rozrobeného v krabici, ale pokukujem po edíkovi, vraj má onedlho vydať aj nočnú verziu G.


04.11.2012 23:01

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Po dnesnej nocnej u mna
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Inac, fajne vam ide,od ruky [dobre] Trosku to tu ozilo :-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (04.11.2012 23:07)


05.11.2012 9:00

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic, nechcel som sa dotknúť tvojich kruhov. :'( Samozrejme že hlavné je, čo sa páči tebe. V modelárskom svete sa dejú aj horšie veci. Viď. španielská škola :-)))

Bocan, ak vymislíš ako sa ta kabínka dostane k tebe, tak je tvoja ;-) Ja by som pre zmenu potreboval 2x RAF kokardy na spodné plochy (s malým červeným kruhom) o priemere 10,3mm +/-. A malé trupové číslice, z ktorých by sa dalo 2x vyskladať AE479. :'(
Emil je v surfe. Myslel som, že včera stihnem strieknuť spodné plochy na žlto, ale nejako ma pohltila semestrálna práca.

stiki, z Bf 109E-4 mi zostanú kríže, môžem ti ich darovať. Svastiky nemám, nakoľko zákon... Ale myslím, že celkom ľahko sa daju vyskladať z pásikov narezaných z dekalov. Ja som takto vyskladal svastiku na 262-ke, ktorej fotka tu niekde bude.

Lako [dobre]

Do nedele som mimo technológii moderného sveta, takže na prípadne požiadavky odpoviem až na buducí týždeň.


05.11.2012 10:27

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

Pilgrim: to by si mi helfol ;-) [dobre]
PS: co ides stvarat s tou Bf? :-D snad nie naozaj to co ja so spitom

inac mozem ti posunut arsik co bol v spitovi

Upravené 1 krát. Naposledy upravil stiki2 (05.11.2012 10:36)


05.11.2012 15:05

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

Pilgrim, ja Ti môžem vytlačiť na dekálový papier to S/N na britského emila. Žiaľ kokardy toho rozmeru nemám, ale Propagteam vydal aršík Cudzinci na cudzích nebiach kat.č. 00172,

Pozri obrázokwww.propagteam.cz/decal_cz_dss172.asp?detail=1
kde sú konkrétne dekály aj na toho emila AE479. Na úvodnej stránke Propagteamu dokonca píšu, že pre záujemcovia zo Slovenska si môžu ich dekály objednávať cez Svet modelov z Košíc.

Upravené 2 krát. Naposledy upravil Bocan (05.11.2012 15:15)


05.11.2012 20:15

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Lako Inšpiroval si ma [dobre]
p.s.:
Nezabudni dať trochu patiny aj na vnútornú stranu svojkolies. Trošku ti to tam svieti ;-)


05.11.2012 20:46

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Ako to robím ja: Nastrek Mr. Surfacer 1000.

Na riedenie používam tzv. Pilgrimov pomer. 1:3 v prospech riedidla. Striekam ihlou 0,5. Tlakom niekde medzi 0,6-0,8 bar. Vzdialenosť tesne okolo 10 cm. Prvú vrstvu ozaj len tak letmo, kedy sa nevraciam na už nastriekané miesta.

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Medzi jednotlivými vrstvami robím na vyschnutie prestávku nie menej ako pol dňa. Väčšinou však celý deň. Poslednú vrstvu striekam krížením. Model si rozdelím na určité polia a to najprv nastriekam z hora na dol a následne z ľava do prava.

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pokračovanie...


05.11.2012 21:07

Re: Modely motoriek MAISTO?

vytecny9
 Turista 

Ikona

Cistic: čím riediš toho mr surfacera?


05.11.2012 21:10

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Cistic-ja sa inspirujem tebou :-) aj ked tiez mam radsej realizmus,ako espanol school.Ale respektujem ten smer /troskuprehanania/ a kocham sa ,nie ako to realne vynikne,ale ako to modelar sikovne vymyslel/vyrobil a snazim sa tazit z cudzich napadov a zurocit na svojich modeloch.Ja som doteraz pracoval uplne bez plechu,blatniky som pred ohybanim pracne ztencoval hlavne na hranach a potom ohybal plast.Urcite skusim na dalsom modele plech,a dokonca ma napadlo vyrobit z neho aj vlajku,ktoru chcem uz davno umiestnit na korbu tanku,len som nevedel z coho ju vyrobit,aby bola realne tenka/tvarovatelna/farbytelna [dobre]
Inac mas oko sokola,ak nieco vypichnes,tak to ma opodstatnenie.Posledne si mi na /pre mna perfektnom/ tanku vysprtol nezaspineny koniec hlavne splodinami.Naozaj som sa toho ani nedotkol.No a teraz vnutro kolies.Ale je to poskladane len na sucho.Este ma caka kopec prace na tych kolesach,aj z vonkajsej strany to je vlastne len podklad na dalsie upravy.


06.11.2012 11:58

Re: Modely motoriek MAISTO?

trosku offtopicu o modeloch motoriek.....dlho som hladala a nikde som nenasla model honda cbf 250....je mozne ze takyto model ani vobec nebol vyrobeny teda neexistuje?


06.11.2012 20:23

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

vytecny9 Nájdi si na strane 45 príspevok odo mňa "Čím to robím ja: Časť 4 - Surf riedidlá a laky" ;-)


06.11.2012 20:36

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Ako to robím ja: Nástrek prvou farbou.

Neviem akú a či Rusi vôbec používali nejakú základnú farbu. Osobne si myslím, že žiadnu. Vôbec sa divím, že nejakú fabru vôbec používali. Moja fantázia si vymyslela, že prvú farbu použijem Tamiya XF-84 Dark Iron. Riedenie, triska, tlak a postup bol rovnaký ako pri nástreku Mr.Surfacer 1000.

Prvá vrstva.
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Tretia vrstva.
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Na záver nástrek polomatným lakom, aby farba vydržala vymývanie laku na vlasy.
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Pokračovanie...


07.11.2012 0:12

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Tema dnesnej nocnej-/konecne/ Vlajka
Step one-vyrezanie,poohybanie,surf,biela,cervena.
Pozri obrázok
Nasledovat bude-vymaskovat a strieknut hakenkrojzen,tiene,zaspinenie a pribit sekundakom
Cistic-vela technikarov strieka model najprv ciernou.Pri nastreku farby to krasne vytahuje detail,a pekne to znazorni hlbku.Take tienovanie uz pred tienovanim [dobre]
Aj na pasy to je fasa trik.VRAJ.Neskusal si?
Ja este nie ,ale planujem :-D
Mi pride osoznejsie nastrek ciernou a odreniny domalovavat,ako nastrek kovom,potom cely model do laku na vlasy a oskrabavat tych par malo miest,kde sa farba olupla.
Jedine ze by si robil straaaasne opotrebeny povrch.Ale vacsinou ta technika "sprej na vlasy" sa pouziva na detaily,ako vyfuk,vrtula,a ine extremne opotrebene casti.Nie model ako celok.Napr ja som tu techniku pouzil akurat na vedro :-)
Len moja uvaha mozno sa zas daco priucim [dobre]


07.11.2012 20:04

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Lako Ja to predtieňovanie zatiaľ nepoužívam. Ja totiž ten model vždy tak doriadim :-D , že by predtieňovanie ani nebolo vidno. Keď sa konečne vybúrim v devastovaní tak dúfam, že to aj ja vyskúšam.


07.11.2012 20:38

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Ako to robím ja: Nástrek farbou kamufláže.

Najprv nástrek lakom na vlasy. Lak na vlasy používam tekutý z rozprašovača, ktorý priamo bez riedenie lejem do pištole. Striekam ho v dvoch hrubých vrstvách, ktoré je potrebné nechať pár hodín preschnúť. Triska 0,5mm; tlak 0,8 bar.

Farba Tamiya XF-61 Dark Green.
Riedenie, triska, tlak a postup bol rovnaký ako pri nástreku Mr.Surfacer 1000.
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Keď že bol podklad tmavý tak zelená veľmi dobre kryla a stačili len dve vrstvy. Potom som však s hrôzou zistil, že model je tmavý ako briketa a po všetkej patine bude zrelý len medzi uhlie. Tak že prišli ďalšie dve vrstvy kedy som ale už farbu dosť riedil s bielou.

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Pokračovanie...


07.11.2012 21:41

Re: Modely motoriek MAISTO?

Feri Zubal - zeON
 Turista 

Ikona

Anton Bruno Caesar Dora

Pozri obrázok

Pozri obrázok


07.11.2012 22:15

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Cistic-Myslim,ze svojou pracou mam co za tebou dohanat a mam sa co ucit nie len od teba,ale kazdeho tu.Ale jednu vec sa ti odvazim poradit.Ked uz pises o tom,ze model je prilis tmavy a ze po patine bude este tmavsi.
1.- model ma byt tmavsi,/myslim tym zakladny nastrek vrchnej farby,lebo to je vhodna poda na zosvetlovanie farbou,co je podla mna nevyhnutna uprava a nicim inym to neuhras.Nastrek jednym odtienom farby bude ten model stale len model/hracka a nedocielis ten efekt rozbijania a lomu svetla na tanku skutocnych rozmnerov,na velkej ploche./k zosvetlovaniu dolozim popis a foto/
2.-tvrdis,ze patinou ti model este ztmavne.Jedine,cim to stmavne,je dark wash,aj ten by mal sluzit len a len na zvyraznenie spar,nerovnosti a z povrchu by mal byt skoro uplne zotrety.
Ale pri dalsich upravach,ako fading olejovkami,prasenim,blatenim,opotrebenim farby to stale len zosvetly.


07.11.2012 22:49

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

toto je tank po komplet nastreku 3 vrstiev origo farby nemecka seda v akej povodne boly
Pozri obrázok
toto je tank po zosvetleni
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázokPovedz mi,ze nevidis rozdiel,povedz mi,ze rozdiel nieje uzasny a ja poviem ,ze klames :-D
Zosvetlovanie-Platia tu niekolko zasady,ktorych sa musis drzat a nieje co pokazit.Samozrejme farbu ktorou si striekal zaklad zosvetlis od oka,to musis trafit,nie prilis svetlu,ale aby bolo vydiet rozdiel.Neboj sa velkeho rozdielu, aj ked to bude vyzerat prehnane a rusivo,po dalsich upravach sa to vsetko pohlti [dobre]
Hlavne zasdy-
1-zosvetlujes cim vyssie,tym svetlejsie,napriklad boky kolo kolies takmer vobec,bok korby viac a na vezi takmer uplne biele.
2-stred pola svetlejsi,ako okraje
3-horizontalne plochy stale svetlejsie,ako vertikalne.Tie nezosvetlujes takmer vobec,len ak stredy velkeho pola.


07.11.2012 22:53

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

A v podstate,aj stmavovanie prinesie paradne ovocie,hlavne po zosvetleni.Namiesas si naopak tmavsi odtien od zakladnej farby a jemnucko prestrieknes
-okraje poklopov
-okraje spojov a panelov
-kuty,hlboke miesta
-vycnelky,ako nity,uchyty,drzadla,haky a kadeco trci
V podstate ak toto prevedies,mas model "len" strieknuty a uz je trojrozmernejsi,ozstnejsi,nadherny skorodopolicky ;-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (07.11.2012 22:55)


08.11.2012 17:34

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Lako píšeš mi z duše. Prsne takto to aj ja robím. Ja som to myslel ale tak ,že som pôvodne chcel aby tá zelená bola bledšia. 8-)
Jediné čo teda nechápem prečo ale mne patina vždy model viac a viac stmavuje. Filtre, oleje, Streaking Grime, odreniny, hrdza, nafta, pigmenty a blato. Všetko toto mi farby na modely dostáva vždy a stále do tmavších a tmavších odtieňov. V modelári som presne takúto poznámku čítal, že aby po patine model nevyzeral ako briketa musel hlavnú farbu urobiť extra bledšiu.


08.11.2012 17:37

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

zeON Keď som bol v nemecku v jednom technickom muzeu tak som stál vedľa náboja s Bismarka teda sesterskej lode Tirpitza. Bolo to strašné teleso. Tie delá vrhali na vzdialenosť 40km kvantum železa.


08.11.2012 20:53

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Ako to robím ja: Vytváranie vyblednutých polí (zosvetľovanie)

Robím ho za účelom vytvorenia tzv. zostárnutia. Proste je to súčasť vytvorenia opotrebovania, ktoré na skutočnom tanku vznikalo.
Ja ho robím farbou kamufláže násobne zosvetlenou bielou farbou.
Riedenie farby je rovnaké ako do teraz. Striekanie robím už ale ihlou 0,2 mm, tlakom pod 0,4-0,5 bar a doraz na ihlu nastavím tak aby som ju sotva mohol otvoriť. Pred striekaním si ale urobím skúšobný nástrek farby aby som zistil jej skutočný odtieň po nastriekaní. Najčastejšie na to používam spodnú stranu modelu alebo vnútorné strany kolies, kde ma to neskôr nebude vôbec trápiť.
Pozri obrázok

Ak je už farba správneho odtieňa idem na vec. Striekam zo vzdialenosti do 20 mm. Je to mravenčia práca ale mne sa výsledok vždy veľmi páčil. Však posúďte sami.

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pokračovanie...


08.11.2012 21:18

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

...a hned je biela belejsia ;-)


09.11.2012 17:27

Re: Modely motoriek MAISTO?

Feri Zubal - zeON
 Turista 

Ikona

Cistic: Na tejto stránke je všeličo a lodiach DKM, tiež som si na rozťahovacom metri názorne predstavoval asi aké veľké falaty železa to strieľalo. www.bismarck-class.dk/tirpitz/tirpitz_menu.html Ale vidieť naživo by to bolo lepšie.


10.11.2012 17:55

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Ako to robím ja: Nápis na vežu.

Raz som nevedel ako pomenovať túto tému :-D Proste v stavebnici bola krásna vodolepka s nápisom na delovú vežu. Bolo mi však jasné že ak tento nápis nenastriekam nebude vyzerať nikdy autenticky. Tak som ju obkreslil na maskovaciu pásku Tamiya šírky 40 mm, nalepil na modelársku podložku a ostrím očným skalpelom vyrezal písmená. Práca teda nič moc. Šlo to celkom zle. Veľa krát som to len tak nechal a neskôr sa k tomu vrátil. Vždy po jednom písmenku som toho mal plné zuby. Na koniec sa to ale podarilo.
Bohužiaľ lepšiu fotku nemám.
Pozri obrázok

Samozrejme som vyrobil hneď nápis dva krát na obe strany veže. Nalepil a zvyšné plochy zamaskoval už maliarskou páskou kvôli šetreniu. Veľký pozor. Odporúčam maliarsku pásku do dvoch dní strhnúť lebo potom prischne a trhá sa.

Striekanie bielou farbou bol des. A to preto, že som neposlúchol rady Mr.Pilgrima, že podklad pre bielu farbu má byť čierny. Tak že som musel dať skoro 10 vrstiev.

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Po odmaskovaní som bol ale s výsledkom spokojný. Mohlo to byť samozrejme aj lepšie, ale na prvý pokus OK. Však posúďte sami.

Pozri obrázok

Pozri obrázok


10.11.2012 18:26

Re: Modely motoriek MAISTO?

vytecny9
 Turista 

Ikona

cistic: [dobre] [dobre] [dobre] velmi pekné ja používam iba tú maliarsku ale ako vidím tak musím zohnat tamiya pásku lebo tá maliarska je nevispitatelná :-D


11.11.2012 15:50

Re: Modely motoriek MAISTO?

Feri Zubal - zeON
 Turista 

Ikona

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Nakonec som to len tak domastil. Stavba bola fajn aj maľovanie farby, no potom čo som zistil, že humbrol lesklý lak mi zatvrdol tak som požil revelácky CHYBA! Ani po týždni nezatvrdol, teda zatvrdol na pohľad no stačilo model dlhšie držať zovretý v prstoch na jednom mieste a už začal lepiť, nehovoriac o tom čo robil po kontakte so zriedenou farbou :-((( No a ešte mi aj riedka farba zatiekla poza pásku na okienkách takže ten skleník je riadne doničený teraz. Tož BeFko 110 poletí v poličke len dakam dozadu. Škoda, lebo vyzeralo to na pekný model.


11.11.2012 17:49

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

zeON Ako že na fotkách to vyzerá veľmi dobre [dobre]
A super že si tam dal aj tú dobovú fotku, lebo by som bol určite napísal, že to zašpinenie od výfukov si teda poriadne prehnal. 8-) A pritom je to presne tak.
No mňa už nič nedonúti sa vrátiť k farbám typu Enamel. Čo ostalo miniem na drobnosti a nové už nekupujem. Vďaka za Airbrush a "vodovky" :-D


11.11.2012 18:03

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Ako to robím ja: Vymývanie laku na vlasy.

Táto metóda u mňa urobila úplný zvrat v stavaní modelov a zatiaľ na každom modely som ju použil. Už si to ani nedokážem inak predstaviť a vždy to aj preženiem. Vždy dopadla dobre a aj pri ďaľšom modely čo akurát staviam. Čo sa však stalo pri T 34-85 si nedokážem vysvetliť. No ale poďme na vec.
Vymývanie laku robím väčšinou priamo v umývadle. Napustím si trochu teplej vody a ponorím tam všetky veci čo som lakoval lakom na vlasy.

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Potom si k tomu pekne kľaknem, zoberiem tvrdý štetec a krúžim, tupujem stieram a hlavne sa modlím aby to výšlo :-D Zo začiatku to vždy vyzerá že sa nič nebude diať a zrazu voda presiakne a už to ide jedna báseň. V súčasnej dobe na to používam tvrdú zubnú kefku. Tá totiž vo vode nezmäkne ako to robia štetce. Keď si už myslím že model je dostatočne "znehodnotený" tak ho opláchnem pod tečúcou vodou a nechám vyschnúť. No a následne netrpezlivo čakám do ďalšieho dňa ako sa to ukáže. Čo sa mi však ukázala na tomto modely som nečakal. Panika, zúfalstvo, smútok a more otázok Prečooo???

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Farba, lak, odtieň proste všetko preč v ťahu. Som si hovoril tak z tohoto môžem urobiť tak maximálne zimnú kamufláž :-@

Ako som to na koniec vyriešil sa ale dočkáte až v pokračovaní. :-P ;-)


11.11.2012 21:51

Re: Modely motoriek MAISTO?

Feri Zubal - zeON
 Turista 

Ikona

Som dnes ešte hodil do farby ďalšieho mesouna. Fľakatý bok si nechávam na inokedy.

Pozri obrázok

Pozri obrázok


12.11.2012 16:07

Re: Modely motoriek MAISTO?

Feri Zubal - zeON
 Turista 

Ikona

Kalkulačkové foto z intráku.

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok


12.11.2012 18:40

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

zeON: Na budúce zober do objektívu aj to pozadie čo tam máš >:-)


12.11.2012 19:00

Re: Modely motoriek MAISTO?

Feri Zubal - zeON
 Turista 

Ikona

Cistic: To je motivačný plagát. Som dopísal k tej tete do bubliny známu vetu "Vieš kto ma j*b*e? JEDNIČKÁRI!!!" Ale nepomaha, itak sa malo učime na izbe :-)))


12.11.2012 19:03

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Ako to robím ja: Návrat

Niekoľko dní som strávil špekulovaním a skúšaním čo s modelom urobiť aby som mu navrátil pôvodné farby pred vymývaním laku na vlasy. Skúšal som všetky možné filtre, ale nič nepomáhalo. Na koniec som sa rozhodol, že urobím teda zimnú kamufláž. Tak som šiel zafixovať povrch lesklým lakom Valejo. A čo čert nechcel, model sa vrátil v plnej kráse spiatky. :-D

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Ani si nedokážete predstaviť tú radosť čo som mal, keď bolo zase všetko v poriadku :-D

Hneď som aj naniesol jedinéé dve samolepky. Na nanášanie používam vodičky Mr Setter a Mr.Softer.
Vodolepku vystrihnem a na desať sekúnd ponorím do teplej vody. Potom ju vytiahnem a položím na papierovú servítku aby som odsál vodu. Tenkou pinzetou odoberiem vodolepku a priloťím ju na povrch, ktorý som ešte pred tým potrel vodičkou Mr. Softer. Priložím vodolepku a jemným štetcom usmerním jej pozíciu.

Pozri obrázok

Vodičky Mr.Softer sa mi osvedčili na vodolepky od Tamiya viac ako Mr. Setter. Po Mr.Setter sa mi zvykli aj potrhať.


12.11.2012 21:02

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Cistic-to vazne davas polep dole z podkladoveho papiera pinzetou?

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (12.11.2012 21:04)


13.11.2012 8:13

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

zeON, 110-ka [dobre]
Vždy žasnem, ako dokážeš taký povrch dosiahnúť štetvovaním. [dobre]

Lako, ak sa mi niededy podarí dostať do Anglicka, tak ma viac ako prehliadka kultúrnych pamiatok bude lákať prehliadka tvojích modelov. [dobre]

Stiki, posielam ti kríže na adresu, ktorú si mi napísal.

Bocan, ďakujem. Netušil som, že PropagTeam vyrába tieto dekály. Ak nájdem vyťahovacie kružítko ešte zo školy, tak sa pokúsim vyrezať si masky podľa tvojho návodu a kokardy strieknuť. Ak sa nepodarí, objednám nálepky.

Cistic, zatiaľ pekné [dobre]

All: rešpektujem právo na fantáziu a vlastnú cestu. Ale otcovská starostlivosť mi nedovolí...
Upozorňujem, že sťahovať dekal väčší ako 5x5 mm z podkladu pinzetou je koledovaním o prúser. Rovnako vám odporúčam používať dekalove vodičký tak ako sa používať majú a tam kde sa majú (napovedá to aj ich názov setter/softer). Predpokladám, že v uvedenom konkrétnom prípade nedošlo k ich zničeniu len preto, že šlo o hrubé dekaly od Tamiya (podobne Hasegawa či stará Academy). U tenučkých dekalov (napr. Eduard či Cartograf, ktoré dáva k svojim modelom Airfix či Academy) by pri uvedenom postupe došlo s veľkou pravdepodobnosťou k ich zničeniu.
Ak sa mi pri lepení dekalov bude chcieť fotiť a písať, dám tu správny postup. Ak nie, skúste si to nájsť na webe, alebo napíšte SS.
Upozornenie: na stránke oficiálneho dovozcu Gunze je v popisoch výrobkov a ich použití práve u dekalových vodičiek sú nesprávne a zavadzajúce informácie.

Rovnako upozorňujem na jeden údaj z čsti o surfe. Autor uvádza, že surf strieka zo vzdialenosti 10 cm. Podľa fotiek mu to funguje. Len malý detail. V inej časti píše, že používa pištoľ 0,5mm! Preto pozor, pri 0,3 mm triske by pri tejto vzdialenosti už vznikala krupica. Z takouto pištoľou striekajte max. zo vzdialenosti 5-6 cm.

Pod čiarou
---------------------------------------------------------------
Kubrt v úvode svojej novej knihy na otázku: "Čo je model?", konštatuje:
"Model je co nejpřesnější zmenšeninou konkrétní předlohy v konkrétním měřítku zmenšení. A je lhostejné, zda se jedná o letadlo, tank, závodní auto či vrtulník." ;-)

Upravené 2 krát. Naposledy upravil Pilgrim (13.11.2012 8:27)


13.11.2012 15:15

Re: Modely motoriek MAISTO?

Bocan
 Ľadvinka 

Ikona

@ Pilgrim - ak si spravíš tie kokardy sám, tak daj vedieť, aby som Ti vytlačil to sériové číslo.
@ zeON - netušil som, že tá 110 je štetcovaná - hlboká poklona [dobre]


13.11.2012 16:13

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Ako to robím ja: Filtre, odreniny a hrzda.

Filtre.
Do včera som robil filtre ale nevedel som prečo. Proste som to videl v postupe, filter si kúpil a použil. Ale až včera keď som si urobil vlastný filter a naniesol ho uvidel som ten rozdiel. Preto Vám k tejto stati pri stavbe T 34-85 ešte nič moc nepoviem. Len toľko že filer ktorý som použil do výrobcu Mig Hnedý pre tamú zelenú.
Pozri obrázok
Model som ním natrel dva krát plochým štetcom tak aby boli všetky plochy mokré ale nie zaliate.
Výsledok na fotkách sotva badateňný. V skutočnosti prestali byť farby také ostré a nadobudli iný odtieň.

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Odreniny a hrdza.
Po tomto modely som sa rozhodol, že takýmto spôsobom budem vytvárať už len odreniny. Na hrdzu už mám zase inú metódu.
Využil som na to staré Enamel farby. Nemecká tanková šedá a hrdzavá. Na nanášanie som použil molitan, ktorý som namočil do farby, utieral o papierovú utierku až po kým skoro nefarbyl a potom tupoval inkriminované miesta. Zo skúsenosti s ďalšieho modelu túto techniku ozaj najviac odporúčam ny vytváranie odrenín.

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


13.11.2012 20:44

Re: Modely motoriek MAISTO?

stiki2
 Kávičkár 

Ikona

Pilgrim: dakujem, mas to u mna ;-)
Cistic: pekne [dobre] normalne cumim


14.11.2012 19:15

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Ako to robím ja: Patina olejovými farbami (ktorú neviem ako nazvať)

Neviem presne či sa to náhodu nevolá aj "Fading". Pre mňa je ale dôležité, že ju robím.
Používam na ňu jeden tenký štetec, jeden plochý fajnový jemný, riedidlo White Spirit a olejové farby 502 Abteilung. Prvý krát som použil obyčajné olejové farby aké som kúpil v papiernictve. Celá sada 12 kusov stála toľko čo jedna od 502 Abteilung ale ten výsledok sa absolútne nedá porovnať.

Pozri obrázok

Najprv si nabotkujem plochu ktorú idem robiť bodkami olejových farieb /hnedá, žltá, biela, modrá/.
Pozri obrázok

Potom plochým štetcom ktorý bol namočený v riedidle plochu pretriem pekne jeden ťah za druhým od zhora dole.
Pozri obrázok

Farby sa premiešajú. Pretieranie robím do vtedy pokým sa mi to zdá že už to stačí :-D

Výsledok sa dá len veľmi ťažko odfotiť. Ten kto túto techniku už použil alebo použije vidí ten rozdiel.
Pozri obrázok

Iná plocha ešte raz.
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pokračovanie...


14.11.2012 22:25

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Cistic-ta uprava olejovkami sa nazyva fading ako pises,ale malo by to len "rozbit" jednofarebny odtien/ton.Nesmie byt vidiet farebne flaky po farbe,aku si pouzil.Len jemnucky rozdiel odtiena v roznych miestach.
Inac tempo mas vrazebne ,to cerpes dovolenku z prace? :-D [dobre]


15.11.2012 0:35

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

mne dnes celu nocnu zabrala vlajka.Vlastne vyrobil som 2 pre istotu,ak by som jednu posral :-}
Ale neviem pre ktoru sa este rozhodnem,lebo na kazdej som posral nieco ine.Samozrejme su len nastriekane,bez tienov a spiny
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Cistic-ten napis na vezi vyzera fakt paradne [dobre]

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (15.11.2012 0:36)


15.11.2012 8:07

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Chlapci, dobre vam ide [dobre]
Ja len dúfam, že tu niekto bude stavať aj lietadlá :'(

Bocan, s tými číslami by si mi pomohol, lebo to je jediná vec, ktorú nemám poriešenú. Cez víkend by som si chcel urobiť jasno v znakoch - či ich budem striekať, alebo budem zháňať dekaly. Tak potom by som ti dal vedieť. Kabínku mam pre teba odloženú. Neviem, ako ti ponáhľa a ako by som ti ju doručil. Možna ešte nento rok pôjdem do Rakúska, tak by sme sa dohodli. Ale ešte nič nemôžem sľúbiť.


| 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 |


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.