Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1370 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26149
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15804)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10345)
Hodnotenie: (4 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (10)  [Verzia pre tlač] Tlač

Prečo platíme povinné zmluvné poistenie na celý rok ? 2/2

 Zdieľať

Pridané: 29.05.2002 Autor: erco
Čitatelia: 15633 [Novinky - Oznam]

Ministerstvo už nebolo také pružné ako Okresný úrad, ale stihlo mi odpovedať do 10 dní, ale keďže sa jedná o ministerstvo, kde majú aj veľa inej roboty ako napríklad rátanie peňazí daňových poplatníkov, dalo sa mu to v tomto prípade prepáčiť.

List štvrtý, alebo gestor zákona sa ozval: - Bratislava 15.2.2002

Ministerstvo financií Slovenskej republiky Kancelária ministra Oddelenie pre vzťahy s verejnosťou Štefanovičova 5 817 82 Bratislava>

vybavuje/ Ing. Tóthová/ 3018 Bratislava 15.2.2002

Vec: odpoveď na žiadosť

Na Vašu písomnú žiadosť zo dňa 5.2.2002 o sprístupnenie informácie na základe zákona NR SR č. 211/2000 Z.z. vám poskytujeme požadovanú informáciu vypracovanú príslušným odborom MF SR.

Podľa § 3 odst. 1 Zákon č. 381/2001 Z.z. o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla a o zmene a doplnení niektorých zákonov, povinnosť uzavrieť poisznú zmluvu má pri tuzemskom motorovom vozidle ten, kto je ako držiteľ motorového vozidla zapísaný v dokladoch vozidla, v ostatných prípadoch ten, kto je vlastníkom vozidla alebo jeho prevádzkovateľom. Osoba, na ktorú sa vzťahuje povinnosť uzavrieť poistnú zmluvu podľa odseku §1, je povinná uzavrieť najneskôr v deň prvého použitia motorového vozidla. Po celú dobu, kým je osoba držiteľom motorového vozidla alebo jeho vlastníkom je povinná platiť poistné. Inštitút dočasného vyradenia vozidla uvedený zákon nerieši.
Poistenie zodpovednosti môže zaniknúť z dôvodov ustanovených v § 9 citovaného zákona, medzi ktoré podľa odst. 1 písmeno c patrí aj vyradenie motorového vozidla z evidencie vozidiel podľa § 91 a §92 zákona č. 315/1996 Z.z. o premávke na pozemných komunikáciách v znení neskorších predpisov. Dočasné vyradenie mot. Vozidla z premávky v zmysle § 103 zákona č 315/1996 Z.z. nie je dôvodom na zánik poistenia zodpovednosti v zumysle zákona č. 381/2001 Z.Z.

S pozdravom Ing. Jozef Myjavec, vedúci oddelenia

Milí motorkári, ak ste po prečítaní týchto riadkov od „gestora zákona“ neboli o nič múdrejší tak ako ja, nič si z toho nerobte, ja som ten list prevracal hore-dole, čítal odpredu aj odzadu, dokonca nahrieval nad sviečkou, či tam niekde náhodou nie je zašifrovaná odpoveď na moju myslím jasne formulovanú otázku, ale nič podobného som tam nenašiel a tak nasledoval...

list piaty alebo mŕtvy chrobák: - 5. februára 2002

adresované:
Ministerstvo financií Slovenskej republiky

Vec: opätovná žiadosť o jasne formulovaný výklad zákona o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu prevádzkou motorového vozidla.

Dolupodpísaný XYZ Vás touto formou opätovne žiadam o poskytnutie informácie v zmysle zákona o slobodnom prístupe k informáciam a to o jasný výklad zákona o povinnom zmluvnom poistení zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla.
Na moju písomnú žiadosť o výklad horeuvedeného zákona som obdržal Vašu odpovedˇ, v ktorej ste síce citovali zákon, ale jednoznačne neuvádzate, či je možné poistiť motorové vozidlo na dobu, počas ktorej ho majiteľ používa a z ktorej jednoznačne nevyplýva, či ako majiteľ motocykla som povinný platiť poistné aj za mesiace, keď motocykel nepoužívam!

Za porozumenie a skoré vyjadrenie Vášho stanoviska Vám vopred dˇa k u j e m .

Bohužiaľ, dnes je 24.5.2002, ale "gestor zákona" akosi pozabudol byť rýchly ako v prvom prípade a zaujal pozíciu mŕtveho chrobáka a odvtedy sa neozval, ale čo sme vlastne od celého toho čakali, že?

Takže rekapitulácia:
Keď Vám aj poisťovňa je ochotná poistiť vozidlo na Vami určenú dobu ( prečo by aj nebola, veď by išla sama proti sebe, nie?), tak stále môže mať k tomu výhrady Váš okresný úrad, ktorý má zo zákona povinnosť kontrolovať dodržiavanie zákona o poistení za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla, ale keď sa ho spýtate, či nejaké výhrady má, odpovie Vám, že nie je oprávnený odpovedať a jediný, kto je oprávnený odpovedať je Ministerstvo financií, ktoré Vám cituje zákon, ktorý ste si mohli sami prečítať napríklad aj v najbližšom stánku PNS a ktorý je dosť nejasne formulovaný.

Milí motorkári, máte dve možnosti ako ďalej postupovať a to, že si poistku zaplatíte na celý rok a možno o pár rokov sa niekto nájde, kto oficiálne skonštatuje, že ste platili zbytočne, alebo sa dohodnete s Vašou poisťovňou a zaplatíte len za obdobie, keď sa vozíte a po celý čas budete tŕpnuť, či na Vás náhodou pri nejakej kontrole nenetrafí Váš okresný úrad a nenasolí Vám mastnú pokutu, keď si bude myslieť, že porušujete zákon. Tak si vyberte!

Veľa šťastných kilometrov Vám želá Erik z Topoľčian.

Vyjadrite svoj názor v DISKUSII !!!

<

Pridané: 29.05.2002 Autor: erco Zdieľať

Súvisiace články:

Hodnotenie: (4 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (10)  [Verzia pre tlač] Tlač

Tričko Motoride.sk

Tričko a šiltovka pre všetkých priaznivcov servera MotoRide...
Zasielanie tovaru obnovené!

Tričko

Šiltovka motoride.sk.
Šiltovka

Vtip

Pridal:
Dzešec učinkoh šľivovici na hlopoh :...
1.- Perše poldeci : - prestaňe ci šmerdzec zos papuľi ...
2.- Druhe poldeci :- prestaňu ce ozjabac nohi ...
3.- Trece poldeci :- prestaňe ce boľec bruh ...
4.- Štrvarte poldeci :- prestaňu še ci kľepac ruki ...
5.- Piate poldeci :- prestaňu ci ciskac boganče ...
6.- Šeste poldeci :- prestaňeš še mračic ...
7.- Šedzme poldeci :- začňeš špivac ...
8.- Osme poldeci :- začňeš mladnuc....
9.- Dzevjate poldeci :- začňu še ci pačic druhe ženi ...
10.- Dzešate poldeci :- začňe še ci pačic Tvoja manželka ..

Ďalšie vtipy »