Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 2366 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26237
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15849)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10388)
Hodnotenie: (8 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (9)  [Verzia pre tlač] Tlač

Supermoto Honda deň v Brne alebo jazda v oblakoch so systémom C-ABS!

 Zdieľať

Pridané: 25.05.2009 Autor: Tomáš Hajduch - Awia
Čitatelia: 8172 [Testy a predstavenia - Test]

Minulý piatok sa na Masarykovom okruhu v Brne konal tradičný okruhový deň pre nadšencov asi najznámejšej značky vo svete vôbec.

Bohovia sa museli zblázniť

Do Brna sme vyrážali deň po solídnej búrke, ktorá zaliala západnú časť našej vlasti v slepej nádeji, že bohovia sa umúdria a na Morave bude nádherne slnečno 25°C vzduch a 30°C asfalt. Teda to som si myslel asi len ja, lebo Kristián Tino Dudík sa ráno objavil v zimnej bunde s čiapkou na hlave a sedel tak v aute skoro celú cestu. Tomáš Hajduch - Awia asi nič prevratné nečakal, pretože predchádzajúci deň zmokol viackrát od hlavy po päty.

 Jazdiť sa dalo na všeličom, len tá voda...
Jazdiť sa dalo na všeličom, len tá voda...

Nádej nám (teda skôr mne) vydržala asi tak po hranice, kedy sa na čelnom skle začali objavovať prvé kvapky a z rádia sa ozvalo príjemné: "na brnensku už lije". Jediná vec, na ktorú sa jazdci mohli tešiť, bolo ošahanie si nového C-ABS systému, ktorý Honda nasadila do ostrého jogurtového používania na svojich cébéerkách.

 Honda Supermoto Day Brno 2009

Situácia s počasím na trati vyzerala ideálne pre polárne medvede a nie šúchanie slidrov po novom brnenskom asfalte. Na cieľovke svietili hodnoty: TRACK - 9°C, AIR - 6°C. Napriek posunutiu štartu akcie o polhodinku sa čísla nezmenili tak sa na trať vydali prví otužilci. Ja (Cacao) som sa na všetko pozeral ako zvyčajne cez objektív. Prvýkrát čo som to nechcel meniť.

Tinove zmrznuté telo zavelilo na ústup (ako všetky ostatné slovenské redakcie) a nikto ho už nedonútil navliecť sa do jazdeckej kože, preto jediný slovenský jazdiaci redaktor na trati zostal Tomáš Hajduch - Awia. Aspoň on ti sprostredkuje prvé dojmy z použitých brzdných systémov v ozajstnej nepriazni počasia.

Honda CBR600RR C-ABS

Štart do prvej jazdy odložili o pol hodiny predstavitelia Masarykovho okruhu, na trati bolo veľa vody a hmla, že traťový komisári nemali dostatočný výjazd. Na semafore z boxov svietila teda červená. Väčšina redaktorov len krútila hlavami, že to nemá zmysel a veru ja som mal rovnaké myšlienky. Nakoniec som to zobral z iného uhla pohľadu. V daždi mám odjazdené tisíce kilometrov, tak kde je problém. A navyše, aké lepšie testovacie podmienky sme si mohli pre nový systém C-ABS priať? Na trať sa teda vydávam ako prvý spolu s Filipom z motorkari.cz a vybral som si CBR 600R s C-ABS.

Motorky sú obuté do bežných cestných gúm, žiadne športové mokré obutie. Po prvej zákrute mám celé plexi mokré a nič nevidím, nezlepšuje sa to však ani po jeho utretí, som totiž v oblakoch. Celá horná časť okruhu bola ráno v jednom mraku, z ktorého neustále mrholilo a miestami som mal problém zbadať aj značky označujúce 200 a 100 metrov pred zákrutami. Pochopiteľne, jazda v zákrutách v kľude, šesťstovka na vyššom kvalte je ľahko dávkovateľná. Svoju pozornosť venujem hlavne brzdám. Najprv opatrne, potom razantnejšie, no na moje prekvapenie necítim žiadne pulzovanie v páčke. Motorka však brzdí veľmi kľudne a uisťujem sa, že som si pred jazdou obzeral snímače ABS na kolesách. V následných rovinkách stále viac zrýchľujem a osud brzdného manévru vkladám úplne do rúk systému C-ABS.

Spôsob akým brzdím, by som si nikdy za týchto podmienok nemohol dovoliť na motorke bez ABS. Systém udržuje šesťstovku stabilne, iba zadné koleso má pri naozaj ostrom brzdnom manévri tendenciu trochu plávať. Nič však čo by jazdca znervózňovalo. Aj keď som si pôvodne myslel, že si dám len pár kôl, ostávam na okruhu až do konca prvej jazdy. Zákrutu za zákrutou zrýchľujem a brzdím čoraz neskôr. Na trati sa dokonca objavili ďalší jazdci a tak predbieham. Je až neuveriteľné ako rýchlo sa dá na mokrom jazdiť.

Honda CBR1000RR C-ABS

Keď nasadám na Fireblada tak sa usmievam. Ľudia si asi musia myslieť, že som blázon, ale jazda na vode ma chytila. Som dobre rozbehnutý a aj hmla sa už potrhala, pokračujem tam, kde som na šesťstovke skončil a beriem zákruty, ale hlavne rovinky čoraz agresívnejšie. S brzdením problém nie je, len zadok litra vo výjazdoch akosi viac tancuje ako šesťstovka.

Na trati je čoraz viac jazdcov a obieha ma aj nejaký závodník, držím sa za ním dve zákruty a potom mi už mizne, zdravý rozum mi zavelil na ústup, veď naháňať sa s niekým, kto má obuté mokré pneu? Ostatných jazdcov obieham neustále, ale dobre som si zajazdil za chalanom z redakcie Motohousu. Z kola na kolo viac riskujem a zrýchľujem a je mi jasné, že čím skôr prestanem hľadať hranice, tým skôr doveziem motorku do boxov celú.

C-ABS si získalo moju dôveru na 100%. Ako dôkaz tohto tvrdenia môže byť aj rýchlosť na cieľovej rovinke, budíkových 240 km/h a plné brzdy niekde za značkou "200". Viem, nie je to až tak veľa vzhľadom na pomalší výjazd z poslednej zákruty, ale stále hovorím o brzdnom manévri, ktorý nebol na hranici rizika.

Testovacia trať na preverenie C-ABSka

 Honda Supermoto Day Brno 2009

Pre záujemcov, ktorí nemali dostatok odvahy a priestoru poriadne zatiahnuť za brzdové páčky na okruhu, bola pripravená testovacia trať vo forme vyhradeného parkoviska pri paddocku. Tu, kde bol bezpečne vyznačený začiatok brzdenia, mali všetci možnosť bez strachu presvedčiť sa o účinnosti nového systému. Povrch bol klasický asfalt, jediné jeho zhoršenie predstavovali biele šmykľavé parkoviskové pruhy. Aj na fotke môžeš vidieť prednú vidlicu potopenú od plného zatiahnutia páčky, ale brzdný účinok bol istý a motorka bez väčších problémov držala pôvodnú stopu.

Trošku teórie systém C-ABS

Honda je prvý výrobca motocyklov na svete, ktorý sa pustil do konštrukcie ABS systému pre superšporty. Prvá otázka, ktorá každého napadne, je:

Prečo superšporty potrebujú iné ABS?

Hlavným dôvodom je krátky rázvor a vysoké ťažisko superšportov, ktoré máju väčšiu tendenciu sa pri brzdení ponárať. Počas brzdenia je dôležité motocykel udržať čo možno najviac v neutrálnej polohe - čo najmenej nakláňania dopredu.

 Rázvor a ťažisko Goldwing vs. Supersport
Rázvor a ťažisko Goldwing vs. Supersport

Ako funguje klasický systém ABS?

Aby som mohol vysvetliť v čom je C-ABS systém iný, pokúsim sa najprv stručne objasniť funkciu klasického systému ABS. Pri štandardnom ABS jazdec prostredníctvom brzdovej páčky tlačí brzdovú kvapalinu do brzdového strmeňa. Ak systém pomocou senzora na kolese zdetekuje zablokovanie, zjednodušene "odsaje" trochu kvapaliny zo systému - teda zníži tlak a koleso sa nezablokuje. Následne systém natlačí kvapalinu späť do kruhu. To je to pulzovanie, čo cítime v brzdovej páčke pri aktivácii ABS. Všetko som tu podal naozaj veľmi stručne a zjednodušene a toto sa v skutočnosti odohráva v zlomkoch sekundy.

Ako funguje kombinovaný brzdový systém (CBS)?

Honda zaviedla aj kombinované brzdové systémy. Tam išlo o jednoduché prepojenie brzdových okruhov prednej a zadnej brzdy, to znamená, že predná brzdová pumpa tlači kvapalinu v istej (mechanicky špecifikovanej) miere aj do zadného brzdového strmeňa a naopak.

 Presná kontrola brzdového tlaku dva konvenčné systémy (hore) vs. C-ABS modulátor (dole)
Presná kontrola brzdového tlaku dva konvenčné systémy (hore) vs. C-ABS modulátor (dole)

Čo bolo cieľom pri návrhu C-ABS?

Konštruktéri si dali pri návrhu systému C-ABS za hlavný cieľ skombinovať výhody ABS a CBS a získať tak najlepšie možné výsledky pri brzdení superšportov, zabrániť zablokovaniu kolesa a zabezpečiť najlepší možný brzdný účinok pri maximálnom zachovaní neutrality motorky (minimalizovať ponáranie).

Ako funguje C-ABS?

Aj túto otázku sa pokúsim zodpovedať čo možno najstručnejšie a zjednodušene. C-ABS je systém "brake by wire" čo sa dá preložiť ako brzdenie po drôte. To znamená, že v tomto systéme sa o všetko stará elektronika - riadiaca jednotka. Akonáhle sa systém aktivuje pri rýchlosti viac ako 6km/h, systém odpojí priame prepojenie brzdovej kvapalilny z pumpy k strmeňu. Jazdec zvyšuje tlak len oproti tzv. simulátoru zdvihu, ktorý mu dáva pocit "tvrdej páčky" ako sme zvyknutí pri konvenčných brzdách. V tomto okruhu je snímač tlaku kvapaliny, ktorý podáva informácie riadiacej jednotke o želanej intenzite brzdenia. Od tohoto okamžiku elektromotor hnacej jednotky kontroluje tlak v brzdovom strmeni s využitím výstupov všetkých rýchlostných a tlakových senzorov.

Čo táto nová brake-by-wire konštrukcia umožňuje?

Keďže riadiaca jednotka kontroluje tlak v brzdnom systéme sama prostredníctvom tzv. hnacej jednotky (pri klasickom ABS kontroluje tento tlak priamo jazdec), umožňuje jej to dávkovať brzdnú silu oveľa presnejšie. Navyše je tu priestor pre kombinované brzdenie na základe nastavenia jednotky, táto môže ovládať obe brzdy. Takže ak jazdec stlačil iba prednú brzdu, jednotka môže na základe všetkých parametrov aktivovať aj zadnú brzdu a zabezpečiť tak menšie ponáranie stroja. Samozrejme systém svojou prácou zabraňuje aj zablokovaniu kolesa. V jednom systéme sú tak spojené ABS a CBS a navyše na plne elektronickej úrovni. Toto umožňuje prispôsobiť "naladenie" riadiacej jednotky parametrom stroja, geometrii a podobne.

V čom teda spočíva hlavný rozdiel oproti klasickému ABS?

Systém je plne elektornický - "brake by wire." To mu umožňuje presnejšie regulovať tlak v systéme, využiť plný brzdný výkon (bez blokovania kolies, alebo odskakovania zadného kolesa) a udržať motocykel v neutrálnej polohe. Takto každý môže dosiahnuť najlepšie možné spomalenie kdekoľvek a kedykoľvek.

Systém C-ABS - komponenty: Vľavo jednotka ventilov (predná) vpravo hnacia jednotka (predná a zadná hnacia jednotka sú rovnaké)
Komponenty C-ABS

Z čoho systém C-ABS pozostáva?

Aby bolo možné komponetny na rôznych motocykloch umiestniť čo najvýhodnejšie je systém rozdelený do viacerých častí: 1. Hnacia jednotka - generuje tlak v systéme prostredníctvom elektormotora, 2. jednotka ventilov - obsahuje simulátor zdvihu, solenoidy a ventily, 3. riadiaca jednotka, 4. senzory rýchlosti otáčania kolies - rovnaké ako pri klasickom ABS. Na jeden motocykel sú potrebné dve hnacie jednotky a dve jednotky ventilov - pre každé koleso zvlášť. Všetky časti sa umiestňujú čo najbližšie k ťažisku motorky.

Čo sa stane v prípade poruchy?

Systém C-ABS prostredníctvom ventilov pri vypnutom zapaľovaní zabezpečuje priame prepojenie brzdovej pumpy so strmeňom. To je východzí stav kým sa neprekročí rýchlosť 6 km/h a diagnostika neaktivuje systém. Takže v prípade akejkoľvek poruchy je k dispozícii konvenčný brzdový systém.

Pevne verím, že sa mi podarilo čo najjednoduchšie vysvetliť technické pozadie systému C-ABS. Teraz už je každému úplne jasné prečo pri brzdení v tomto prípade nepulzuje brzdová páčka aj keď systém pracuje. Z pohľadu jazdca systém zasahuje tak, že jazdca neruší a jazdec má pocit konvenčných bŕzd. Z môjho pohľadu nikto, kto si pri kúpe za C-ABS priplatí neoľutuje, hlavne ak bude jazdiť aj v premávke a tým pádom v rôznorodých podmienkach - voda, dážď, štrk, olejové škvrny, nerovnosti a v neposlednej rade nevyspytateľná premávka.

Plusy a mínusy

Ktokoľvek má k dispozícii brzdy, ktoré poskytnú najlepšie možné spomalenie kdekoľvek a kedykoľvek 10 kg navyše, rozdiel v cene (+ 1 200 € / 36 151,2 Sk pre 1000RR a + 900€ pre 600RR)

Záver

Ako to už býva, pršať prestalo chvíľu potom, čo Awia zliezol z druhej motorky. Trať začala aj vďaka viacerým jazdiacim záujemcom osychať a poobede sa už jazdilo na suchu a v teple. Nie nadarmo sa hovorí, že všetko zlé je na niečo dobré, C-ABS sme prevetrali v tých najhorších možných podmienkach, aké môžu motorkára počas jazdenia stretnúť - hmla, zima, dážď.

V každom prípade tohtoročný Honda deň bol kvôli počasiu vydarený len z polovice a už teraz sa tešíme na ten budúci.

Text: Tomáš Hajduch - Awia, Cacao, Foto: Cacao

Pridané: 25.05.2009 Autor: Tomáš Hajduch - Awia Zdieľať

Súvisiace články:

Ďalšie články tohto autora:

Hodnotenie: (8 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (9)  [Verzia pre tlač] Tlač

Body a Trasy v tomto článku:

Galéria ku článku:

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria