Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 4809 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26378
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15913)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10465)

Modely motoriek MAISTO? - Diskusné fórum - Len Tak

Diskusia len tak o všetkom okolo motoriek...

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuModely motoriek MAISTO? - Diskusné fórum - Len Tak

OO Sleduj diskusiu Pridaj nový príspevok 

| 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 |

05.11.2013 21:52

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

White Spirit je klasicke riedidlo podla mna ;-)


06.11.2013 16:50

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Nie, White Spirit je rýchlovysychajúce riedidlo určené pre povrchove úpravy. Rychloprchavé látky, ktoré obsahuje zabezpečia, že sa vyparí skôr, ako naruší podklad. A tiež je možné nanášať druhú vrstvu skôr, ako pri použití klasického riedidla. ;-)

Cistic, k filtrom len toľko, že podľa mňa žiaden univerzálny návod nejestvuje. Ja som svoj prvý filter robil podľa návodu z netu: 5% syntetickej farby, 5% synt. lesklého laku, 45% riedidla S6001 a 45% terpentínového oleja. A fungovalo to. Potom som sa na nete dočítal, že chalanovi riedidlo S6001 rozleptalo aj plast a akýsi chemik tam uviedol, že S6001 obsahuje aj toluén. A norma pripúšťa veľké rozpätie jeho obsahu. A tak môžu byť problémy. Tak som ho nahradil klasikou S6006.
Časom mi ale došiel olej a tak v dobrej viere, že robím dobrú vec som si kúpil kvalitný terpentínový olej od Umtonu. A čuduj sa svete, dole nešiel len lak, ale aj farba.
Tak som dal na radu kamaráta technikára, ktorého auta vždy obdivujem, že nech na riedenie filtrov a práce s olejmi používam len syntetické riedidlo od Tamyie. Odvtedy to znova funguje.
Takže moje filtre, nanášané zásadne na lak Tamyia X-22 (na každý lak môže platiť niečo iné) obsahujú cca 5-10% synt. farby, 5% lesklého synt. laku a 85-90% syntetického riedidla Tamyia X-20 (modrý vrchnák).

A k tej čistote nástreku... Musel by som vidieť tvoj povrch, či hovoríme o tom istom...
Ja povrch pred striekaním nijako neupravujem, nečistím, nekúpem, nepoužívam rukavice, rozrobené modely mám voľne pohodené v otvorených krabičkách ny poličke vedľa pracovného stola. Podľa mňa, ak je na povrchu nejaké zrnko prachu, tak prúd vzduchu z pištole ho sfúkne skôr, než ho zaleje farba.
Ja som problém s povrchom mal. Tiež som mal dojem, že farbou zalievam prach a nečistotu na povrchu. Odkedy som začal používať retardér (spomaľovač schnutia), rieditlo Leveôingové riedidlo, ktoré spomaľovač samo o sebe obsahuje a riedil omnoho viac (asi 1,5 - 2-násobne) problém sa stratil. Odvtedy som presvedčený, že to, čo som vnímal ako zrnka či tenké chlpky prachu, boli zaschnuté chuchvalce farby, ktoré na povrch striekla pištoľ.
Pre zmenšenie prášivosti (prašenie vznika hlavne v kútoch) striekam kúty ako prvé zvlášť zriedenou farbou a pri nižšom tlaku. Až po ich nastriekaní nastavím normálny tlak, doplním bežne nariedenú farbu a striekam rovne, či menej členité plochy.
Do jednej vety by sa moja skúsenosť dala formulovať takto: Striekaj takým tlakom, s takej vzdialenosti a tak nariedenú farbu, aby na povrch dopadala ešte v tekutom stave.
A ak by som mal pridať ešte jednu: na tak nastriekaný povrch sa nevracaj do jeho zaschnutia.

Ale to čo som ti popísal, je len moja skúsenosť. Používaš iné farby a iné riedidlá. Ale základné princípy by mali fungovať.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Pilgrim (06.11.2013 16:51)


06.11.2013 17:02

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Lako :-O veď ten chrbát nieje ale že vôbec pripravený na nástrek...
Ani ja túto fázu stavby nemám rád. Veľa práce a málo radosti. Preto to neber ako kritiku. Slušne si na ňom popracoval, ale doveď to už k dokonalosti.
Zober vodný brúsny papier, namoč ho na pár hodín a ideš. 800-ka, 1000-ka, 2000-ka a nakoniec 1000-ka handrička. Až do plastu. Žiadne vystupujúce kopčeky tmelu. Však to po nastriekaní bude všetko vidieť. Kaď na chrbát nastriekaš surf, tak nesmie byť poznať, kde sa trup delí, kde je tmelený a kde nie. A nakoniec prejdi stratené linky paneláže žiletkovou pílkou, aby sa obnovili.
A okienka? Poriadne zamaskovať, aby sa nezababrali a diery v trupe zatmeliť dvojzložkovým tmelom. Pekne ho tam natlačiť hrotom skalpela namočeného vo vode a potom ho týmto hrotom aj uhladiť, aby sa už nemusel brúsiť.


06.11.2013 20:34

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

aaaah,zlata moja technika :-~ tak papier a tmel na stol a ideme dokola :-}
priznam,fotka prezradila viac,ako som unavenym okom videl


07.11.2013 16:47

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Lako, ja to nevidím tak tragicky. Sú aj horšie miesta na brúsenie. Škoda, že sa ti nemôžem pozerať na prsty, lebo niekde robíš chybu.
Tak ako papiere o rôznej zrnitosti, by si mal používať aj rôzne tmele.
Na vyslovene diery a doplnenie materiálu - dvojzložkový tmel.
Na väčšie nerovnosti - klasický tmel v tube. Ten vybrúsiť za mokra papierom zrnitosti 400, 800.
Zostávajúce menšie nerovnosti a poškriabané časti plastu pretrieť neriedeným striekacím tmelom štetcom a po zaschnutí prebrúsiť na mokro papierom 1000.
Ak sa už všetko zdá OK, povrch prestriekať striekacím tmelom zrnitosti 1000, riedeným v pomere cca 1:3. Po zaschnutí leštiť na mokro papierom 2000.
Pri každom brúsení, musíš isť až na plast. Na celom brúsenom povrchu, či už na živom plaste alebo na tmely v špárach musia byť vidieť stopy po brúsení. Žiaden pásik nedotknutého povrchu, lebo v tom mieste je schod, ktorý bude po nastriekaní vidieť.
Ak po nastriekaní surfu je už povrch jednoliaty, bez viditeľných kazov, prelešti ho jemne utierkou 1000 a 2000 a je vymaľované. Pred opravou paneláže...
A ešte jedná vec, ktorú som si všimol. Nevytváraj hroby!!! T.j., nenechávaj nad poškodeným miestom kopček tmelu. Všetok prebytočný tmel musíš zbrúsiť dohladka.

Nie je to také zložité, ako to vyzerá ;-) Len to chce trocha času a trpezlivosti. A čas čakania na vyschnutie x-tej vrstvy tmelu sa dá využiť prípravou ďalších dielov. [dobre]


07.11.2013 16:53

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Ak by niekto hľadal vianočný darček:

Pozri obrázok

Z obsahu:

ČÁST 1

Kapitola 1 - Palubní desky a přístroje
Kapitola 2 - Upínací pásy
Kapitola 3 - Vyvážení modelu s příďovým podvozkem
Kapitola 4 - Vytahování plastových nití
Kapitola 5 - Výplety
Kapitola 6 - Anténní lanka
Kapitola 7 - Poziční světla
Kapitola 8 - Hlavně, pohyblivé a nesené zbraně
Kapitola 9 - Úchyty, madla, instalace z drátků
Kapitola 10 - Základy práce s plastovými profily
Kapitola 11 - Nýtování
Kapitola 12 - Práce s ohýbačkou leptů
Kapitola 13 - Práce s vyrážečkou

ČÁST 2
Kapitola 14 - Preshading, postshading a optické rozbití povrchu
Kapitola 15 - Kovové povrchy
Kapitola 16 - Vysoce lesklé a hladké povrchy
Kapitola 17 - Dřevěné povrchy
Kapitola 18 - Velkoplošné obtisky
Kapitola 19 - Skvrnité kamufláže luftwaffe a italského letectva
Kapitola 20 - Stříkání označení pomocí masek
Kapitola 21 - Stopy po výfukových spalinách a výstřelných plynech zbraní
Kapitola 22 - Úniky paliv a maziv, rez, bahno
Kapitola 22 - Oděrky a škrábance

DODATEK
Kapitola 23 - Tipy, triky a fígle (krátké rady, zevrubný postup tvorby kokpitu krok za krokem)


07.11.2013 18:00

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Ono o cas ani namahu tak nejde ,a ani o lahko narytelnu panelaz.Ale srdce mi krvaca pri kazdom zbrusenom nite :'( Nemam totiz nitovacie kolecko tak to chcem skusit malym vrtacikom podla pasky,tak ze to bude fuska.A cim viac opravujem povrch,tym viac kazov nachadzam nejak a samozrejme nitov ubuda :-~
Ide vlastne len o spoj na chrbte trupu.Inac vsetko sadlo perfekt.Akurat redna kopula strelca,ale tam som to vytmelil fakt zxe nanepoznanie.Lepil som extra thin Tamiyou a predsa na tom chrbte vznikol schod kade tade.Asi koli /nad/rozmerom.
Tmelim len sekundakom ,sposobom aky mam od teba [dobre] Ihla v ceruzke,na nu si naberiem kvapocku lepidla a prejdem nerovnost.Ide to paradne,len asi problem bude v tom,ze sekundak je daleko tvrdsi ako plast.Tak pri bruseni odchadza plast a hroby stale trcia .A ked som skusal orezavat skalpelom,no... vies si predstavit asi :-} .Mal som to robit tym striekacim tmelom co mam od teba vo flasticke.Ved prave na to som ho chcel dorici :-}
Vdaka za postreh samozrejme.Si mojim svetlom na konci tunela ;-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (07.11.2013 18:07)


07.11.2013 18:10

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

BTW modelujem len tak na pol rici.A doslova.Ukazoval som detiskam nejake triky na U-rampe predvcerom a tak so mnou vytlo na ric,ze na pol zadku maximalne polhodinove seanse si davam :-D


07.11.2013 18:25

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Lako Si si ale navaril pekne horúcu kašičku :-( ...presne viem o čom píšeš. Tmelenie lietadiel... strata ritia a nitov :-O :-O :-O hrúza a des. Preto som aj prešiel na techniku a zrazu som objavil čaro a krásu odpočinku pri modelárstve. Preto nech sa na mňa Pilgrim nehnevá ale on by techniku mal zvládnutú po 2-3 modeloch a prestalo by ho to baviť lebo nemôže tmeliť a brúsiť a symetriu dodržať :-D

Pilgrim že Tamiya riedidlo z modrým vrchnákom :-O Keď si prejdeš e-shopy tak si rád že nájdeš s bielim vrchnákom. Žlté som videl raz a modré som teraz počul od teba prvý krát :-O :-O :-O ako že kde nakupuješ???


07.11.2013 18:45

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

M-18 Hellcat

Wash

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


07.11.2013 18:47

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Lako, tak po tejto vete všetkému rozumiem a chápem, prečo ten chrbát vyzerá tak, ako vyzerá:
"Tmelim len sekundakom..."
S ďalším si dovolím nesúhlasiť. Mohol som ti ukazovať ako sekunďákom lepím plast a kovové diely (tak, ako píšeš), ale ja som sekunďakom nikdy netmelil. Práve pre to, či píšeš:
"...problem bude v tom,ze sekundak je daleko tvrdsi ako plast.Tak pri bruseni odchadza plast a hroby stale trcia."
O tmelení sekunďákom som čítal v Modelári aj na Modelfóre, ale mne to nešlo a nerobím to. Aj preto, že chalani sekunďak nebrúsia, ale zmývajú debondérom. Ale ja som mal tu smolu, že som natrafil akurát na taký, ktorý naleptáva aj plast. Dodrbal som loď, na ktorej som robil pár mesiacov a odvtedy sa tomu vyhýbam.
Takže sme prišli na koreň, čakajú nás už len svetlé zajtrajšky [dobre]


07.11.2013 18:52

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

:-D Len ten zlepsovak s ihlo v ceruzke mam od teba,nie sekundak.Sekundak som len nejak automaticky zgrajfol z policky ani neviem preco na tmelenie.Asi preto ze teraz dost citam novu varku Modelar-ov z SK a skoro v kazdom postupe spominaju tmelenie sekundovym.Ale uz som ho tiez "odlozil" a tesim sa tym svetlejsim zajtrajskom uz dnes :-D


07.11.2013 18:54

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

PS jo a po vcerajsej nocnej uz vyzera k svetu celkom.Ale este jednej-dvom operaciam sa nevyhne :-D


07.11.2013 19:00

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic, ja hlavne k technike nemám žiaden vzťah. Lietadla ma priťahujú svojou konštrukciou, históriou, tvarom. Mnohé z nich majú samostatný príbeh. A to sa mi na nich páči. Nie je to len modelárčina pre modelárčinu...
A tiež zo mňa nerob nejakého extra modelára. Na Modelfórum by som svoje modely nemal odvahu zavesiť :'(

K riedidlu som chcel napísať, že klasické syntetické riedidlo od Tamyie, ale keď som chcel nájsť fotku, nebolo v ponuke žiadneho obchodu, kde nakupujem. Naposledy som ho kupoval tak pred dvoma rokmi. Zistím, čo sa s ním stalo. Či len momentálny výpadok, alebo ho zakázali, ako pred rokom riedidlo so žltým vrchnákom.
Extrathin je už asi rok tiež v EU zakázaný, ale že vraj zákaz bol zrušený a v ďalšej dodávke by sa mal v predajni objaviť.

A k tanku už ani neviem, čo napísať [dobre] [dobre] [dobre]

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Pilgrim (07.11.2013 19:03)


07.11.2013 19:21

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic. riedidlo som nakoniec našiel v obchode 100 m od mojej roboty, len nemajú na webe fotku:

www.phk.sk/www-phk-sk/eshop/2-1-Modelarska-chemia...


07.11.2013 20:11

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Na UK modelforach riesili nedostupnost/zakaz predaja extra thin.Bolo stiahnute a zakazane len koli popisu na flasticke.Nebolo v anglictine tak vsetko museli hned stiahnut a co ma prekvapuje,furt sa tu este neobjavilo.Uz asi od 2008??? Lebo vela ludom chyba a zhanaju to po internetshopoch po svete kadetade.Ja som si nasiel k nemu cestu cez kamosa z Kysaku ;-) [dobre]


09.11.2013 15:02

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

M-18 Hellcat

Chipping. Po prvý krát len a len štetcom. Ak si porovnám svoje výsledky s výsledkami v časopise Weathering Chipping tak nechápem ako to robia :-O

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


09.11.2013 15:52

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Ja nechápem, ani ako to robíš ty :-O [dobre] [dobre]


15.11.2013 17:41

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

M-18 Hellcat

Fading
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


17.11.2013 13:48

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

M-18 Hekkcat

Podložka.

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


17.11.2013 14:23

Re: Modely motoriek MAISTO?

vytecny9
 Turista 

Ikona

cistic: pekné !!! a tá podložka : [dobre] aký to je materiál ?


17.11.2013 21:34

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

[dobre] dajaky kanal,stlp, alebo obrunik na spestrenie by tam pasoval


18.11.2013 11:00

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Nemate niekto skusenost s koleckami z foto?
ten druhy je Trumpet
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (18.11.2013 11:02)


18.11.2013 16:20

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Lako, ja to kolečko od Trumpeteru mám.
K nitovaniu som ešte nenazbieraj odvahu a psychickú odolnosť. Raz som ho skúšal, ale nebol som spokojný. Potreboval by som vidieť, ako nitujú borci...
V návode pre prerývanie som písal, že na prerývanie je potrebné použiť nástroj, ktorý material pri ryti odoberá. Pri nitovani sa to nedeje. Hroty kolečka urobia do materialu dierky a material vytlačia von, čím vznikajú škaredé hrbolčeky. Pri brúseni tých hrbolčekov sa material vrátil späť do dierok a bolo po nitoch.
V jednom Bílkovom článku som sa dočítal, že v svojich začiatkoch nitovania sa pasoval z rovnakym problémom a na nitovanie zanevrel. Potom mu ale niekto ukázal nitovanie do tmelu.
Mne to ale nema kto ukázať. Ale už som nažhavený na ďalší pokus, len neviem, aké lietadlo na to obetujem.
Alebo počkám, až nitovanie zvládneš ty a keď prideš na SK, tak ma to naučíš. ;-)


18.11.2013 19:00

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Lako
Ani ja ti neporadím. Ale poviem ti jedno. Nezavar si to viac ako si si to už zavaril. Skúšať pre teba úplne neznáme techológie na tej tvojej lietajúco-plávacej stodole považujem za vážny risk. Čo ak to nevíde :-O Ty potrebuješ teraz stavať overenými spôsobmi aby ti práca pekne odsýpala a hlavne ťa bavila a nezaviedla do slepej uličky :-)


18.11.2013 19:02

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Vytecny9
Je to normálna modelovacia hmota, ktorá schne na vzduchu. Kúpená v papiernictve.

Lako
Máš recht pýta si to nejaký sĺp alebo kanál, ale náš zákazník náš pán. A zákazník sa extra dožadoval aby na podložke bol dominantný model. Dokonca ani ten chodník nechcel len podložku.


18.11.2013 19:12

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

M-18 Hellcat
Podložka.

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


18.11.2013 20:53

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Az tak riskantne to nevidim.Je to chrbat,kde je dobry pristup aj na tmelenie,aj na brusenie.Preto kazdy omyl je lahko opravitelny.A taktiez na vyber nemam.Spoj som opravovat musel a opravou sli nity dole.Musim ich teraz nahradit.
Skusal som tenkym vrtakom,ale total kokotina.Zdlhave a tazke je udrzat rovnu liniu nitovania.Tak som skusil uchopit do tej malej rucnej vrtacky tenku strunu z gitary,nahrieval nad svieckou a nity vtlacal horucim koncom do plastu.Ako Pilgrim spomenul,narobilo to velke a nepekne hrbolceky vytlacenym materialom.Predpokladal som,ze po prebruseni prebytocneho plastu nity ostanu zachovane,kedze vpalene dierky boli dostatocne hlboke.Nepredpokladal som ale,ze pri bruseni sa vsetok ten sajrajt narve spat do dier a zapcha ich.Ako pisal Pilgrim,nity takmer zanikli.Uz ostava len to kolecko,ale nejak mi nejde do hlavy,ze len prejdenim studenym koleckom po studenom plaste sa mozu vyrazit dostatocne hlboke a ciste nity.Nejak tomu neverim,ale tak predava sa to a pouziva sa to hojne,tak nejak to len fungovat musi kua.
Milos keby hodil skusenost.On uz nitoval nejedno lieetadlo,aj ked 32-ku tusim :-~ pri 72-ke to bude trosku o inom asi.
BTW-Pilgrim-ako si sa doteraz mohol vyhnut nitovaniu na tak cistuckych modeloch??? :-O

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (18.11.2013 20:56)


18.11.2013 21:56

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

uz ked sledujem to nitovanie pod lupou,zisla by sa mu kompletka nanovo :-~ ale to uz som asi barz picky a koncil by som ten project 2018 :-D


19.11.2013 8:37

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Lako, to záleži na tom, čo rozumieč pod pojmom "nitovanie".
Kompletnému onitovaniu modelu - t.j. výrobe nových nitovacích rad som sa v merítku 1/72 úspešne vyhol, aj keď mam v pláne sa do toho niekedy pustiť.
Nitovaniu - ako oprave zbrúsených nitov/rychloskrutiek sa samozrejme vyhnúť nedalo. Skúšal som to vrtakom, ale najmenší vrták mám 0,5mm, tak to nebolo dobré. Vyrobil som si preto vrtací prípravok z injekčnej ihly. No vyrobil... Len som zaoblil hrot, aby dierka nebola hlboká. Takto to robím dodnes.
A zachovanie línie... Zoberiem oceťové pravítko alebo kovový prúžok čo mi zostal z eduardich kovakov a podľa neho si do plastu najprv napichám kružitkovou ihlou male dierky, ktoré mi potom slúžia ako voditko na vrtanie.

"Nepredpokladal som ale,ze pri bruseni sa vsetok ten sajrajt narve spat do dier a zapcha ich."Na to pomôže dať model pod vodu a vykefovať ho poriadne zubnou kefkou. Ja som ale písal o tom, že sa do dierok vráti vytlačený, ešte neoddelený material.


23.11.2013 20:01

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

M-18 Hellcat

Podložka - doplnky.

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


26.11.2013 18:39

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

M-18 Hellcat

Doplnky

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


01.12.2013 16:04

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

M-18 Hellcat

Hotovo.
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


01.12.2013 17:45

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Ked ti raz niekto kupi motorku,polamem mu ruky :-D Len ty si pekne sed doma za stolom a krm nas fotkami [dobre]


01.12.2013 17:53

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Taaaak a na kazdu dieru sa najde zaplata :-)))
Bol to zdlhavy postup s tym nitovanim,ale ak to clovek raz chyti do ruky a neponahla,ide to paradne.Cize som ostal pri postupe nahriatej struny uchopenej v rucnej vrtacke.Zistil som ze lajna sa mi dari udrzat ovela lepsie podla oka bez pasky,ako ist podla pasky a ze menej je viac.Fakt to chce cas a cit aby tie nity boli vytopene jemne ,rovnako husto a Rovno v lajne.Mam nieco pofotene,ked dodam mozte posudit sami.skoda ze som nenacvicil najprv na sucho na plaste a az potom sa istou rukou nepustil do lietadla.Usetril by som si kopec casu.
Najviac na tom postupe sa mi paci to,ze nit naozaj vyzera ako nit.Ma tvar ako origo,ze v strede dierka a po obvode vytlaceny material simuluje samotne telo nitu [dobre]


02.12.2013 8:00

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Ja si myslím, že Cistic by si modelmi na motorku mohol aj zarobiť [dobre]
Lako, tak som zvedavý na tie fotky 8-)


02.12.2013 15:50

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Aj ja :-D tu to s fotkami mame ako v zoznamke-Foto vela napovie :-D


05.12.2013 17:47

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

M-18 Hellcat

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


07.12.2013 17:45

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

M-18 Hellcat

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


08.12.2013 9:35

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

M-18 Hellcat

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


08.12.2013 14:06

Re: Modely motoriek MAISTO?

FaDe
 Edvenčr 

Ikona

Tak som po dlhej dobe znovu nakukol do vasej modelarskej temy a vidim ze sa deju velke pokroky.
Cisticko, samorzreme ako vzdy si ma zabil s tou podlozkou [dobre] Ta sa mi zase lubi viacej ako cely model :-D ta pokrkvana plechovka v tom prachu na kraji je uplny koneeeec :-D [dobre] Vidim ze sa stale zdokonalujes, teda z pohladu laika co o modelarstve vie hovno, ten chipping sa mi paci omnoho viac ako predtym tusim to vymyvanie laku na vlasy ci ako si to robil :-))) Pekna praca, ja by som na to nemal nervy... hlavne ani cas... obdivujem vasu trpezlivost chalani [dobre]


08.12.2013 17:58

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

FaDe
:-} :-} :-}
:-*


10.12.2013 7:02

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic, ešte že nerobíš lietadlá, lebo to by som bol popri tebe packal... :'( [dobre] [dobre] [dobre]

Lako, kde je foto, čo veľa napovie? ;-)


10.12.2013 7:27

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Curtis Hawk 81-A-2 (P-40B), Airfix 1/72, Tigri z AVG, Čína

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok


10.12.2013 7:29

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Dokončovacie práce na P-51D

Pozri obrázok

Pozri obrázok


10.12.2013 7:47

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

North American P-51D Mustang, Airfix 1/72, Tuskegee Airmen, Taliansko

Pozri obrázok

Pozri obrázok

Pozri obrázok


10.12.2013 11:25

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic, otázočka. Vo weateringoch dosť používajú prípravok Worn Effects. Je jeho účel obdobný a zameniteľný s lakom na vlasy? Z postupov som vydedukoval, že oddeľuje dve vrstvy farby, aby sa ta horna mohla zmyť. Či..?


10.12.2013 19:41

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Pilgrim
Curtis [dobre] Presne taký mám u rodičov vo vitríne aj s tým lietajúcim Tigrom.

P-51D [dobre] [dobre] [dobre] Ako že to je cukrík medzi cukríkmi. Ten je tak vyleštený že na ňom nebude držať ani prach. Tá odlišná farba na paneloch to super zvýraznila. Ja teda Mustang vôbec nemusím ale táto stavba je prekrásna :-}

Ale aby som len nechválil. Jóóój ako sa tam pýta viac olietania a odrenín :-D Však ani iný názor sa odo mňa nedal ani čakať číííí >:-)

A kukajte aj na tie fotky. Normálne rámik, menovka. Zase "niekto" nastavil laťku o stupienok vyžšie [dobre] :-P

No a odpoveď na tvoju otázku. Prípravok Worn Effects je presne náhrada za lak na vlasy. Je super. Super funguje. Podľa mňa lak na vlasy ďaleko predčil. Silnejší prípravok je AK-089 Heavy Chipping Effect. Je rapídne silnejší. Práve som ho dostriekal na Tigra ;-)

Bože ten Mustang je taký čistulinký :-} :-} :-}


10.12.2013 19:43

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

M-18 Hellcat

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


11.12.2013 7:25

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic, Amíci černochom nedôverovali. Pozri si niektorý z filmov o stíhačoch z Tuskeege na nete. Pri zakladani jednotky normalne vážne viedli na G.Š. rozhovory, či sa opica dokážš naučiť lietať. (Nie som rasista, píčem ako som čítal.) Takže chalani viac Mustangov leštili ako na nich lietali.
Toľko vyhlásenie pre verejnosť.
Medzi 4-mi očami, konečne sa mi podaril kovový povrch ako som si predstavoval, tak som sa ho bál dodrbať experimentovaním s odreninami a zašpinením. Už wash bol pre mňa stres, aby sa ta čierna olejovka nevpila aj do farby...
Ale púšťam sa do druhého Mustanga - F-51D z Koree, a ten už bude mať nárok na fub času. Aj keď aj ten ma tak pekný marking, že neviem, či nakoniec budem mať srdce.

Pozri obrázok


Prišiel mi nový Weatering. Zase len jedno lietadlo :'( , ale parádne. Tak si ten postup zo šťuky skúsim cez sviatky na nejakom škaredšom stroji.
A teším sa na ďalšie číslo "Sneh", lebo od minulích Vianoc mam doma motorové sanky, vhodne na experimenty s hrdzou, odreninami a mastnotou.

Finálne fotky v rámčeku a s popiskami som tu už dával dávno. Musím nejako kompenzovať ich menšiu kvalitu. Lebo na tvoje makra sa nechytám [dobre]

Dôvod úpravy: Doplnené

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Pilgrim (11.12.2013 7:35)


13.12.2013 9:14

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Pilgrim
Nápis "Lollipoop" je ozaj príznačný aj pre ten model. Je to ozaj cukríček. Nádherne kontrastuje červená a žltá s tým ozaj podareným kovovým povrchom. Veľmi sa teším, keď to raz uvidím aj na vlastné oči ;-)


13.12.2013 9:15

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

M-18 Hellcat

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


13.12.2013 13:44

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic, len aby si na "vlastné oči" nebol sklamaný. Je to mierka 1:72. Takých Mustangov sa do tvojho nádherneho tanku zmestia aj zo tri ;-)
Čo maš v pláne stavať cez sviatky, Alebo ideš lyžovať? Lako už asi lyžuje od začiatku mesiaca. Alebo ho zobrala búrka. :'(
Posledne prihlásený: 04.12.2013 00:06 :-O


14.12.2013 15:32

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Pilgrim
Veď práve preto že je taký malý. Ja mám doma Mustang 1/72 od Hasegawy. Postavil som ho asi tak pred 16 rokmi. Keď budem u rodičov tak ti ho odfotím. Bola to fantastická stavebnica v tej dobe. Všetko sedelo a do konca aj šachty mali vnútorné rytie. No a rozpätie má asi ako T-34 v mierke 1/35. Tie tanky sú v mierke 1/35 oazaj veľké ale v mierke 1/72 sú to krabičky od zápaliek.
Cez sviatky plánujem pokračovať v práci na Tiger I čo má byť darček pre brata na vianoce a porpi tom buď začnem Sherman Fireffly alebo niečo čo si vyberie kolega z práce čo by chcel pre seba ako ozdobu na pracovný stôl.
Ja nelyžujem. Kedysi som lyžoval no potom som sa stal motorkárom a všetky peniaze šli tam. Potom sa stalo čo sa stalo a teraz som modelár :-} a je to super relax.
Inak ten nový Weathering Kursk. Včera rom ho prvý krát listoval. A hneď z prvého modelu som úplne na mäkko. Sa mi páči ako som si sám zvolil rovnaký spôsob na prvý podklad pre odreniny bez toho aby som to niekedy bol čítal. A ten chipping a patina čo ten Mig Jimenez stvára to je nemožné. Normálne som mal v noci nočné mory. Snívalo sa mi, že som bol na prvej modelárskej súťažy v triede úplných amatérov a tak ma tam doebali, že to čo staviam, však to nieje vôbec podľa skutočnosti to čo si vymýšľam za označenia a tak ďalej. Normálne som sa ztrhol zo sna.
Teraz keď ti píšem tak pozerám tie obrázky a neverím, že toto je možné postavať. Porovnanie modelu a fotky skutočného stroja a úplne ako keby cez zrkadlo. Musím si kúpiť nejakú knihu podľa ktorej aj ja postaviam presnú kópiu skutočného vozidla.
Alebo hneď druhý model tá T-34 a veľká fotka na strane 26-27 tie stekance na bokoch to je úžas.
Na Stuke ma zase úplne dostalo stvárnenie tých spalín od výfuku to je proste nádhera.
Zase ma sere, že tam používajú farby od AK a pritom sa s nimi tak ťažko robí. Teda veľké plochy paráda ale hada s nimi urobiť to nieje možné. A že neriedené priamo z fľaštičky. To dokážem len s Tamyiami a kvantum riedidla. Alebo používajú väčšiu ihlu ako 0,5 lebo nech robím čo robím musím otvoriť ihlu viac ako na polovicu aby niečo vyšlo a tlak musí byť na 1 bar.
No ešte ma čaká kopec experimentovania. Zase mám kopec inšpirácie.
Lako má rodinu, preto mu nič nenazlievam. Ale teším sa keď tu uvidím fotky tej jeho lietajúco-plávajúcej stodoly :-D


14.12.2013 15:42

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Tiger

Pozri obrázok
Pozri obrázok

Je to pravá nefelšovaná Tamyia. Všetko sedí, kopec detailov. Na veži je krásne znázornená štruktúra válcovaného panciera. Zvary sú skvelé, sem tam som ich ešte viac znázornil a na niektorých miestach aj doplnil.
Dokúpil som si leptanú sadu Eduard pre exterier, Aber pre debňu na veži a článkové pásy od AFC (ja už tie gumenné pásy nemôžem ani videť ani cítiť, strašne na záver pokazia každý model). Ďalej som od Tamyie dokúpil motor a dvoch panáčikov čo motor servisujú. Inak ako pracovať s leptamy by som sa tiež rád naučil. Nechápem ako ich môže niekto zlepiť sekunďákom na tupo aby tam nebola hrča lepidla :-~


14.12.2013 15:48

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Tiger

Pozri obrázok
Pozri obrázok

Ako prvé bolo treba urobiť komplet motor aby sa dal zastavať do korby. Všade kde by bolo vidno som nastriekal čierny tmel ostatné šedy. Všetko Vallejo čiže des a hrôza s ním pracovať.


15.12.2013 10:48

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Tiger

Chipping štetcami.

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


15.12.2013 19:05

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic, ty tie tanky chrlíš ako výrobný závod [dobre]
Mne sa z nového Waetheringu najviac páčila ta figúrka na konci, čo tam je ako reklama na ďalšie číslo - sneh. Ako živá :-D
No a na Šťuku som čumel aj ja. Síce "Španielka" a model je viac o umení ako o realite, ale zaujal. Dokonca tak, že som vyhrabal starú Il-2 od Eduarda, ktorú som pred rokmi zahodil, lebo sa mam rád, ale na experimenty bude dobrá. Chcem na nej skúsiť všetko, čo vyvádzal chlapik na Šťuke. A z realitou sa nebudem zaťažovať :-D
A skúsim aj nitovanie, nech ma Lako nepredbehne vo vývoji ;-) :-)))
Celý víkend som brúsil a obnovoval rytie a mám urobený len spodok. Strašná ta mäkká eduarďacka hmota.

V sobotu som sa bol pozrieť v Košiciach na súťaž. Trend "čím špinavšie a otlčenejšie - tým lepšie" jednoznačne ovládol modelársku obec. :-(
Našťastie tam ešte stále bolo pár krásne a reálne postavených modelov.
Píšem samozrejme o lietadlách, techniku si nedovolím hodnotiť. Ale páčil sa mi jeden tank v púštnych farbách, ktorý sa mne, laikovi, zdal aj prirodzene opotrebovaný.


16.12.2013 0:46

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

sa mne kurvi PC ,alebo panom motorajd? :-((((((

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (16.12.2013 0:55)


16.12.2013 0:50

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Naaaah :-(((((( tak nic.Cele sa to nejak kurvi tu.3x som napisal siahodlhy pripevok a po pokuse o pridani obrazku ma to jebne na "clanky" a vsetko je fuc.Vzdavam to.Skusim zajtra teda


16.12.2013 7:14

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

S**ť na fotky, hlavne že žiješ priateľu ;-) :-D
Už som mal o teba strach... :-}


16.12.2013 22:23

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Vdaka Pilgrim ;-) mal som nejake zdravotne problem minuly tyzden ,ale zijem [dobre]
V prvom rade musim pochvalit uz povestnu cistotu Pilgrimovej prace,ku ktorej sa ja v zivote nepriblizim a taktiez Cisticovu kvalitku aj kvantitku :-D [dobre] Fajne sypes kamos
Ako uz Pilgrimovmu pozornemu oku neuslo,fakt som posledny cas nemal cas ani na motorajd,ani na modelarcenie.Aj zdravie trosku pomenilo plany,aj potesil som sa kupou noveho zosilovaca na gitaru a taktiez jednu novu gitarienku som zakupil.Tak tu som po veceroch zmykal.Ale v praci som sa zato povenoval mojim pokusom o znazornenie vodnej hladiny.
Toto je prva fotka poslednej pokusnej dosky cca 1x1m

Pozri obrázok
Skusal som ako rozne farby,tak aj rozne postupy a materialy.Vysledky su rozne,kazdopadne nie najuspokojivejsie,ale musky vychytame ;-)
Vrchne dve polia a spodne lave su robene transparentnym silikonom a spodne prave pole je robene lepidlom PVA /nieco ako nas Herkules/
Skusal som si ako kludnu hladinu,tak aj rozburene more viac menej zo zvedavosti,kedze potrebovat budem kludnu hladinu

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (16.12.2013 22:28)


16.12.2013 22:33

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Tod detail rozburenej morskej hladiny
Farba olejovka,vrch silicon
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Ta sa mi paci najviac,aj ked ju vobec nepotrebujem,ale mozno pomoze vyskum do buducna ;-)


16.12.2013 22:36

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Pokus o kludnu hladinu tiez silikonom
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Dôvod úpravy: ukladal som obrazky s jednym palcom v nose

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (16.12.2013 22:38)


16.12.2013 22:50

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

A pokus s PVA lepidlom
Ak by mal niekto v plane vodu,a chcel by sa podelit o skusenosti,rad sa podelim.Mam rozne a je na kazdom sposobe par much a nesvarov,ktorym sa da vyhnut ;-)


Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
PS-a-la Nity :-} po zhliadnuti fotiek som sa rozhodol este sa s nimy trosku pohrat,nez ich zverejnim.Pilgrimove zvedave oko vo mne rozochvelo strunu tremy a preciznosti :-)


16.12.2013 22:58

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Kedze ide o prvopokusy ocenil by som vase postrehy/poznamky k obrazkom.
Ktore paci,ktore nie a preco.Pokusim sa to potom zuzitkovat pri dlasich krokoch [dobre]


17.12.2013 0:59

Re: Modely motoriek MAISTO?

Suzuki21
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Pááááni klobúk dolu pred Vašou prácou.... čítam to so zatajeným dychom a sledujem tie detaily :-)

Čistič - ja som ani nemal tušenia, že sa niečomu takémuto venuješ. To už ubehlo toľko času od tej udalosti? (kdesi som to tu čítal že už 3 roky, a odvtedy ani nič nemáš :-( ?).



17.12.2013 14:47

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Žeby si Modelár zobral príklad zo zahraničných časopisov a stavby začal uverejňovať formou postupov - čo krok, to fotka? [dobre]

Pozri obrázok


17.12.2013 14:51

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Občas na ceste stretnem prázdny kamion, ktorého vodič nevie čo s prebytkom výkonu. Ale ako pozerám, občas sa to stane aj pilotom C-čiek. :-)))

Pozri obrázok


17.12.2013 15:02

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Pan bude mat v praci narvaaaano :-D [dobre]


17.12.2013 22:29

Re: Modely motoriek MAISTO?

milosZX9R
 Turista 

Ikona

ahoj pani,

nezahalate ako vzdy [dobre]

lako - ta rozburena hladina vyzera dzivo dobre [dobre] [dobre] [dobre]

ja som sa rozhodol modelarske postupy uplatnit tuto zimu v "realnom" zivote - modelovanie 1:1

vymeriaval som to asi tak dlho jak ked som sa babral s motorovym priestorom Hurricanu - a asi aj dlhsie :-D


zabudovavam motor zx10r do ramu mojej zabky zelenej zx7r

Pozri obrázok
Pozri obrázok

tak to vyzera "na necisto" pred zvaranim ;-)
Pozri obrázok

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil milosZX9R (17.12.2013 22:30)


18.12.2013 10:20

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Lako
Však tá hladina vyzerá úplne že fantasticky [dobre] [dobre] [dobre] Ešte sa pofrať s farbami a je to vymakané!!! Tá rozbúrená vyzerá ozaj najlepšie, ale tá pokojná je podľa mňa dostačujúca. Ešte na dno doplniť nejaké kamienky a je to. Podľa mňa si Lako trafil klinček po hlavičke....zase som si pozrel tú pokojnú hladinu a na fotke na nerozoznanie. Len farbu trošku viac do modrošeda.
Kua Lako. Tak dlho si sa neozval ale týmto si svoju absenciu úplne zmazal. Do triednej knihy ti píšem ospravedlnenku ;-)


18.12.2013 10:30

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Pilgrim

Pri tých postupoch mi ale chýbajú veľmi dôležité detaily. Tlaky, riedenie, množstvá. Práve som dostriekal lesklý lak od vallejo. Po 10 min striekania zaschnutá kvapka na ihle stále čistiť. Nedá sa dávkovať málo len veľa a extra veľa. A čistenie pištole - to ma rovno zastrelte. V kalíšku na stene na betón tvrdá škrupina. Pri použití čistej vody nič nevyčistíte. Pri použití Tamyia Airbrushcleaner alebo Mr.Tool Cleaner sa vytvorí silikónová mazanica a to je potom radosť to dostať z pištole. A pritom ten lak od vallejo je tak pevný. Pri vymývaní laku mi Tamyiacky často zíde aj s farbou. A obdobne sa správajú aj tie AK-farby len sa trošku lepšie čistia.


18.12.2013 10:36

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Tiger
Napatinovaný motor pripravený k zástavbe.

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


18.12.2013 11:37

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Lako, práve že mám narváno :-~
Preto som ani nemal čas poriadne popozerať fotky a zhodnotiť ich. Práve čakám na IT-technika, aby mi odstránil chybu, tak mám trocha čas.
Ta voda je super [dobre] Naučíš ma to, keď budem robiť lode. Mne sedí aj farba. Pokojná hladina nemá chybu. Ta rozbúrenej sa mi vlny zdaju trocha v chaose, ale ty žiješ na ostrove, tak to budeš vedieť lepšie ;-) :-)))

Cistic, ja mam jednu knihu, kde pán udáva tlaky aj pomer riedenia, ale robiť to podľa neho by som nedokázal. (Riedenie 1:1, tlak 2-2,6) Ale modely má pené.
Inak Vallejo má svoj čistič

Pozri obrázok

aj riedidlo. Nebude chyba v tom? Lebo Tamiye a Valleja sú nekontabilné.
Ja zatiaľ valleja používam len na štetec a v pohode štetce čistím v tom ich čističi. A pririeďujem si nim aj farbu.
Tu neďaleko nás je obchod pre figurkárov s celým sortimentom Vallejo. Ak by si chcel, popýtam od chlapíka kontakt a spýtam sa ho, či by ti vedel poradiť ako na velleja.

A s tým opotrebením [dobre] to nepreháňaš. Nielen že motor zhrdzavel, ale aj kable myši zožrali :-D
Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Pilgrim (18.12.2013 11:40)


19.12.2013 17:52

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Pilgrim
Kua kua ty mi ale dávaš do tela. Máš recht ten motor je ozaj totálne zhrdzavený a bez káblov. Ale ja mám pripravené vysvetlenie. A síce mám tam ešte dve figúrky čo sa chystajú akurát niečo s tým motorom robiť. A Tiger je taký dostrieľaný že mám k tomu aj historku. Jedná sa o rannú verziu Tigra. ktorý urputne bojoval ale ostal na bojisku ako nehybný opustený a keď sa zase fronta vracala spiatky tak z neho nemecký mechanici šli vybrať čo sa dá a basta fidli :-P :-P :-P
A vôbec počkajme si na finálny výrobok ;-)

Inak presne tento čistič mám doma a ani sa farby zaschnutej v pištoli nechytí. Možno aj preto ,že je na ňom napísané Restaurador de Pinceles čo je v preklade čistič štetcov a nie airbrush pištolí. Stál nekresťanských 3,3€ a je ho necelé jedno deci :-(((((( A mám aj riedidlo a to je rovnako husté ako samotná farba :-O je ho vo flaštičke 32mk a stojí 3€. Zlatá Tamyia :-* :-* :-* Inak Riedidlo Tamyia bez problémov riedi aj AK aj vallejo akryl farby ale čistiť sa to čističom od Tamyie nedá :-~


19.12.2013 17:58

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Tiger

Zlepený a jemne ozaj veľmi jemne naznačené "opotrebovanie" :-P :-P :-P :-D

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


20.12.2013 8:12

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Tiger

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


20.12.2013 8:20

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Cistic, vsak v pohode, je len aby reč nestála. ;-)
Nepochybujem, že vo finále to bude znova super a znova o krok ďalej ako posledne. Ber to tak, že ja už len tak táram, lebo to čo robíš, ide už mimo moje schopnosti a chápanie [dobre]


20.12.2013 9:26

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Pilgrim

Najhoršie na tom je to že vôbec netáraš ale píšeš pekne k veci. Kabeláž a takéto drobné detaily sú veci , ku ktorým sa neviem donútiť. Nejako ma nebavia ale stále viac a viac cítim, že by som mal pribrzdiť v kavntite a zameriať sa viac na detail. A zase na druhú stranu staviam pre radosť a hlavne aby ma to bavilo a nemusel som sa do toho nútiť. :-}


20.12.2013 12:41

Re: Modely motoriek MAISTO?

Pilgrim
Darca Krvi  Kávičkár 

Ikona

Ja som nezababral Mustanga, ty neťahaš káble ;-) Hlavne, že nás to baví [dobre]
Presne ako vravíš, staviame pre radosť. Toto je už môj tretí modelársky život a 2x som s tým sekol práve pre to, že som si dával priveľke ciele a z radosti sa stala drina.
Keď som videl do čoho a s akým cieľom sa pustil Lako, tak som si na toto obdobie svojej modolárčiny nevdojak spomenul... Ale on je mladý, veľa unesie :-D


20.12.2013 13:27

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Dnes som už nebol v práci tak som mal čas si vyskúšať chipping lúpaním pomocou AK prípravkov Worn Effect alebo Heavy Chipping Effect spôsobom ako to popisujú v publikáciách. V prvom rade na to treba dostatok času. Tým myslím na jeden tank v mierke 1/35 aspoň 2-2,5hodiny naraz. Rátame s tým že máme pripravený model v stave prvá farba a na nej aspoň 24 hodín vyschnutý lesklý lepšie polomatný lak. Priamo z flaštičky nalejeme do pištole jeden zo spomenutých prípravkov. Pri tlaku 0,5 bar nastriekame na 1/2 otvorenou triskou zo vzdialenosti do 30mm na model súvyslú vrstvu. Ak chceme silné olúpanie model musí vyť kompletne pokrytý priam až zaliaty. čím menej pokrytia tým menšie olúpanie. Táto vrstva my vyschla ca. do 30-40min. Následne na to som začal striekať Tamyiackou akrylovou zriedenou Mr.Pilgrim pomerom jemne upraveným pre potreby lúpania. Je nutné vylúčiť lesklý lak. T.j. 0,5ml retardér, 2ml farba a 6ml riedidla. tlak 0,4 bar triska 1/2 vzdialenosť do 30mm. Nevracal som sa na žiadne miesto. Model som sotva zaprášil. Farba bola úplne transparentná. Asi po 15min to bolo suché na dotyk a prišla ďaľšia vrstva. Rovaný tlak aj vzdialenosť ale triska už otvorená na 2/3 a striekanie pomališími ťahmy a detajlenšie. Po nástreku pôvodný povrch už sotva bolo poznať. Po daľších 15min posledná vrstva rovnakým spôsobom ako druhá. Tak že máme za sebou približne 1,5 hodiny a ideme lúpať. Normálna voda z vodovodu žiadna teplá. Jemný štetec plochý. Ja používam daVinci 8. Model som si rozdelil na 7 častí, ktoré som robil postupne. Nerobiť celý model naraz. Nanesená voda zaschne a sko keby to prestalo fungovať. Začal som vecami čo nie sú na modely. Kolesá a všetko čo sa neskôr bude dolepovať. Nanášal som vodu a šúchal z ľahka povrch až kým sa voda nedokázala sama držať na celom povrchu. Jeno koleso som prešiel asi 8x dookola, proste aby sa netvorili kvapky ale ostala zamočená celá plocha. Kým som prešiel všetky kolesá a ostatné bol prvý namočený diel už pripravený. Zobral som plochý hrubý štetec veľkosť 6 pre deti na zš je tvrdý a hnusný. Zostrihol som mu vlas o 1/2 a takto začneme do povrchu kolmo tlačiť, ťukať poprípade udierať a zrazu to začne ísť samo od seba a dá sa to celom aj kontrolovať. Na veľké plochy používam širší štetec. Ak chcem zotrieť celé plochy tak driem a šúcham až to všetko zíde dole. A takto postupujem celým modelom. Predok, zadok boky korba veža. Každú vec samostatne navlhčiť a následne olúpať. Do teraz som na to celkom aj nadával ako to že im to v časopisoch ide tak ľahko. A celá finta je ozaj v tom že netreba to nechať dlho zaschnuté. Ja som to sem tam robil aj po pár dňoch a som sa teda nadrel a často krát zodrel aj predchádzajúcu farbu keď už som bol zúfalý. Na jednu stranu som rád, že som sa to naučil ale na druhú stranu ma hnevá že kedy má človek po sebe 2-3 hodiny v kuse čas na modelovanie. Na budúce to aj pofotím sľubujem. 8-)


20.12.2013 18:12

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

...on je mladý, veľa unesie... :-D [dobre]
faktom je,ze aj ked ma vase palce stale potesili,ani jeden ma neposunul.bola to prave kritika,co ma posuvala vpred


20.12.2013 22:34

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Toto by som si vedel predstavit na policke :-}
Mig-15
www.ebay.co.uk/itm/Retired-Air-Force-Mig-15-Fighter-Pil...

Mig-21
www.ebay.co.uk/itm/Only-179-99-High-Altitude-MIG-21-Fig...


21.12.2013 12:24

Re: Modely motoriek MAISTO?

vytecny9
 Turista 

Ikona

Lako ..tu "21" normalne na motorku a ne na poličku :-D
a ešte k tej vode: [dobre] neviem si vybrať ktorá je lepšia
a Cistic : [zle] ( [dobre] :-D ) nestíham sa diviť ! brutál tempo! a tá "cicka" vyzerá už teraz parádne [dobre]


21.12.2013 12:46

Re: Modely motoriek MAISTO?

vytecny9
 Turista 

Ikona

inak ja som na tom teraz takto : Pozri obrázok
ale snažím sa viac venovať migu 15ke....strašne je na tom roboty :-~


22.12.2013 10:32

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

MODELAR 10/2013 str.8
B-17G od HK Models v 1/32??? :-O
ze rozpetie kridel 98.9cm a dlzka 70.7cm.Hned sa mi lepsie manipuluje s tym mojim drobcekom :-D
Zaujimavostou pri tejto stavebnici je riesenie uskladnenia koli rozmerom.Jedna vychytavka umoznuje kridla od trupu oddelit pomocou zamku na kridlach.Druhym riesenim uskladnenia su plastove uchyty,ktor sa namontuju na stenu a model sa do nich zacvakne do otvorov pumovnice
Vytecny-ani ta kozena z 15-ky by nebula zla na dnepra zo sajdou :-)))

Dôvod úpravy: mladost-pochabost

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lako (22.12.2013 10:36)


22.12.2013 11:06

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Tiger

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


22.12.2013 20:27

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Milý moji modeláry. Na najblyžšie 3 dni si beriem modelárksu dovolenku.
Ako darček som tu pre vás pripravil obrazového sprievodcu Chippingu AK-Interactyve prípravkami.

Chipping

Čo budeme potrebovať.
Pozri obrázok

Predpripravené dve kolieska z Tigra. Už na nich je robený chipping rovnakým spôsobo.
Povrch je nastriekaný polomatným lakom a 24hod vyschnutý
Pozri obrázok

Priamo do pištole nalejeme rozmiešaný prípravok.
Pozri obrázok

Tlak.
Pozri obrázok

Nastriekame na povrch.
V ľavo nastriekané v pravo suché.
Pozri obrázok
Pozri obrázok

Necháme vyschnúť a nastriekame farbu ktorú opäť necháme vyschnúť na dotyk.

Pripravíme si misku s vodou a mäkký štetec.
Pozri obrázok

Príklad ako to vyzerá keď povrch len raz pretriete alebo dlhšie pôsobíte štetcom. Voda má tendenciu utiecť. Prebytočnú vodu na koniec buď odfúknem alebo odsajem papierovou utierkou
Pozri obrázok

Necháme chvíľu pôsobiť a zoberieme štetec s hrubým vlasom.
Pozri obrázok

Výsledok
Pozri obrázok

Toto boli farby AK. šli dole úplne sami od seba a priznám až príliš ľahko. Tamyia sú stále podľa mojich skúseností niekoľko desaťročí ak nie storočí lepšie. Nemajú síce také kvantum odtieňov ako AK, ale ľahkosťou práce, blbovzdornosťouň, priľnavosťou aj možnosťou tieňovať či robiť a dokonca aj cenou sú lepšie.

Prajem vám všetkým prekrásne a šťastné vianoce :-*


22.12.2013 22:16

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Kupujem len to,co nahradit naozaj nedokazem.Nevidim pointu platit niekomu za pripravok,ktoreho uz doma mam na kvanta a pracuje sa mi s nim uplne uzasne ;-)


25.12.2013 13:40

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Wooow :-O :-O :-O
Len tak z jezzu som kupil malej pod stromcek starter kit skladacku od Airfix.Viete ta taka mala krabicka s pribalenou farbou a lepidlom.Je to Spit v 1/72
Cena £3.99 tak vela som neocakaval.Nieco ako ta moja airfix 1/72 z pred 100 rokov P-39 co sme dali ako spolocnu stavbu.Bol to hnus a uturpenie.
Ale hned po rozbaleni tohto Spitu som spomenul na Pilgrimove slova chvali na dnesne Airfix-y.Nadherne spracovana,detailna stavebnica bez akychkolvek otrepov,vad,secko sedi jak ma a prenadherne jemnucke rytie [dobre] [dobre] [dobre]
Je tak milucke,ze mam normalne chut zanevriet na 48micky a pustit sa do tych 1/72 airfixov z ww2


27.12.2013 8:35

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Tak páni máme po vianociach.
Moju sľubovanú dovolenku som nevydržal a ihneď ako sa mi dostala do ruky krabica so Shermanom Firefly od výrobcu TASCA tak som sa do toho pustil. No na tú príšernú cenu 52€ a vychvyľovanie tejto firmy, že je lepšia než Tamiya a Dragon dohromady to zase nie je nijak extra stavebnica. To že tam je len mini planžeta z leptami by som aj zvládol, ale iba gumené pásy sú pre mňa pri stavebnici úplné dno. Jo a boli tam ešte šošovky z číreho skla... po druhom dni stavby som však zistil, že sa pri balení asi pomýlili a dali tam jeden stromček s úplne inými dielmy a teraz som v riti. Stavebnica rozostavaná a tým pádom možnosť na reklamáciu je [zle] [zle] [zle]
Poučenie pre mňa, dokonale prekontrolovať každú stavebnicu pred jej vybalením z igelitu!!!


27.12.2013 9:11

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Tiger

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


27.12.2013 15:06

Re: Modely motoriek MAISTO?

vytecny9
 Turista 

Ikona

tak toď zase niečo od môjho migu... fotky zase vytiahli kopec bordelu ktorý bude treba ešte začistiť ale to až keď dokončím všetkú drôtárčinu ..na obrázkoch sú : tá zadná čas
ť na ktorej bude motor (neviem ako sa tomu hovorí :D ) a motor .
Pozri obrázok
Pozri obrázok
celý kus je uplne prerobený napr. zvečšené prítokové otvory a môj prvý pokus o naznačenie výstuže (ja som spokojný :-) )
origo diel stál za ....

hPozri obrázok
Pozri obrázok


Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil vytecny9 (27.12.2013 15:08)


27.12.2013 16:57

Re: Modely motoriek MAISTO?

Lako
Darca Krvi  Skútrista 

Ikona

Kalbovacka kdekolvek ma furt fascinovala [dobre]
Ja mozem konecne prehlasit,ze s upravami plastu som konecne skoncil a model je komplet hotovy na striekanie.Teda este vyplety ocelovych lan na plavakoch.Neviem,davat to pred,alebo po striekani.Bojim sa ze nebudem po striekani vediet lepit dost precizne,a zababrem to.Preto ma laka najprv vyplet a potom striekat


28.12.2013 9:10

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

vytecny9
Pilgrim bude mať s teba radosť [dobre] konečne niekto komu nezožrali myši káble :-D [dobre]

Lako
Všetky modely o ktorých som čítal a mali výplet tak to robili až na záver. Ale plne chápem tvoje obavy so zababraním modelu.


28.12.2013 9:30

Re: Modely motoriek MAISTO?

Cistic
Darca Krvi  Čoprák 

Ikona

Tiger
Základný nástrek Primer Vallejo

Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok
Pozri obrázok


28.12.2013 12:52

Re: Modely motoriek MAISTO?

vytecny9
 Turista 

Ikona

ešte ma kopec tých káblov čaká :-~ ...aj na zbraniach ktoré budú tiež otvorené ...
včera som sa trochu odreagoval na mojom churchilovi asi hodinu som ho striekal a celú noc potom rozmýšlal či sedí odtieň ( idem robyť verziu z tunisu a na nete som nenašiel žiadni obrázok vo farbe, tak som podla krabičky strekol ).
Pozri obrázok

Pozri obrázok


| 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 |


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.