Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1283 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26079
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15768)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10311)
Hodnotenie: (16 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (22)  [Verzia pre tlač] Tlač

Ako sa dá ísť cez Švajčiarsko do Chorvátska 2011 2/2

 Zdieľať

Pridané: 18.10.2012 Autor: Brco928
Čitatelia: 9835 [Mototuristika - Európa - Cestopis]

13.08.2011 Lago di Garda - Vinišče 779km

 miesto akurát pre mňa
miesto akurát pre mňa

Vstávam okolo ôsmej a snažím sa čím skôr dostať na cestu. Z kempu vyrážam smerom na Rovento kde vyliezam do Dolomitov a pálim cez najtechnickejší pass z celého výletu menom Fugazze, ktorý konči v meste Schio.

 Lago Di Garda
Lago Di Garda

 Passo Fugazze
Passo Fugazze

Následne prichádza nudnejšia časť cesty a to presun severným Talianskom popri mestách ako Cittadella, Treviso po vedľajších cestách ale keďže tie kilometre ubiehajú pomaly vychádzam na diaľnicu ktorá je aj tak preplnená, lebo celé Taliansko má prázdniny. Pred mýtnicou je asi 20 kilometrový rad ktorý sa absolútne nehýbe. Ešteže som na motorke a môžem sa tlačiť dopredu. Aj napriek tomu som po 2 minútach kompletne spotený, veď kto by nebol v 35 stupňovej horúčave v kompletnom motorkárskom oblečení. Asi za 120 km diaľnice platím astronomických 4,50 €. Po prejazde mesta Terst trochu blúdim pri vstupe do Slovinska no nie dlho. Prechádzam Slovinskom rýchlo a čoskoro som v chorvátskej Rieke. Idem po Jadranskej magistrále až do Zadaru kam prichádzam so západom slnka. Túto cestu som prešiel už 3krát takže ju poznám a beriem ako nutný presun aj napriek tomu, že cesta je pekná. Kamoši sú v Biograde na Moru kde sa stretávame ale v apartmáne nemajú pre mňa voľné miesto tak pokecáme a okolo 10 sa rozhodujem, že v ceste budem pokračovať až do Viniščeho (neďaleko mesta Trogir) kde dovolenkujú spolužiaci zo strednej a tak si vravím, že im urobím prekvapko. Cesta je prázdna a nad hlavou mi svieti neskutočný mesačný spln. Po hodine cesty nachádzam apartmán a s veľkou vodou vtrhávam na terasu kde sa zabávajú. Všetci sú prekvapení okrem kontaktnej osoby ktorá ma udržala inkognito až do konca. Niečo popijeme zbehneme sa zabaviť do mesta a ideme spať.

14.08.2011 Vinišče 0km

Dnes sa na motorke nikam nechystám. Celý deň sa váľam na pláži, šnorchlujem so spolužiakmi a pretekáme sa kto sa ponorí hlbšie. Plavíme sa na člne po zátoke a podobne. Večer čo to popijeme a ideme spať.

15.08.2011. Vinišče 0km

Pôvodne som chcel ostať iba jeden deň no rozhodol som sa ostať ešte deň a užiť si pohodu pri mori. Dnešný deň prebieha ako deň predtým, šnorchlujeme, plávame, opaľujeme sa a plavíme sa na loďke. Večer nepopíjam nič lebo ráno chcem vstať pred 5 a ísť na šupu domov cez Bosnu i Hercegovinu. Ubytko u kamošov stálo 10 € na noc.

16.08.2011 Vinišče - Bratislava 1013km

Vstávam pred piatou ráno, poriadne som sa nevyspal lebo spolužiaci hulákali ale tak čo už dám si kafé na pumpe. Keď balím veci na motorku stretávam ešte spolužiakov ako sa vracajú z mesta. Tak sa rozlúčime a poprajú mi šťastnú cestu. Predtým ako prichádzam do Splitu si vychutnávam východ slnka pri mori.

 východ slnka pri Splite
východ slnka pri Splite

V Splite tankujem a vyrážam cez vnútrozemie do mesta Sijn. Za chvíľu som na hranici z ktorej vychádza colník a hovorí mi, že tento prechod je iba pre domácich. Chvíľu sa ho snažím presvedčiť, že moja prababka bola zo Sarajeva ale nepúšťa ma a radí mi, že mám prejsť cez prechod Kamensko kde je aj lepšia cesta.

 Ranný opar pred Bosnou
Ranný opar pred Bosnou

Prechod je asi 60 km vzdialený a prechádzam bez problémov. Čaká ma kvalitný asfalt a pekná príroda v okolí obrovskej vodnej nádrže, ktorej názov som si bohužiaľ nezapamätal. Bosna mi pripomína Čiernu Horu asi kvôli tomu, že som vo vyššej nadmorskej výške a prechádzam akýmisi náhornými plošinami. Môj cieľ v Bosne je jasný Jajce historické mesto zapísané v UNESCO.

 Jajce
Jajce

Mesto nachádzam ľahko približne okolo obeda. Parkujem na stráženom parkovisku kde si nechávam všetky veci aj napriek tomu, že ma tam otravoval asi 9 ročný žobrajúci chlapec. Beriem foťák a idem na prehliadku mesta. Jajce je hlavne zaujímavé pre kaskádové vodopády tečúce naprieč mestom.

 Kaskády tečú naprieč mestom
Kaskády tečú naprieč mestom

Bohužiaľ hlavný vodopád na konci mesta je v rekonštrukcií. Okrem iného sú v meste historické kostoly a aj mešity. Po hodine strávenej mimo dohľadu motorky si helmu aj ostatné veci nachádzam tam, kde som ich nechal na motorke nezamknuté. Smerujem na Banju Luku ale na prehliadku už nemám čas tak pokračujem ďalej. Popri ceste ako aj v mestách sú stále k videniu pozostatky vojny v podobe rozstrieľaných domov.

 pozostatky vojny
pozostatky vojny

Na Chorvátsko-Bosnianskej hranici je dlhý rad ale ja nečakám. V Chorvátsku sa napájam na diaľnicu a schádzam až v Slovinsku. Slovinskú diaľnicu obchádzam, kvôli znižovaniu nákladov. V Rakúsku ma čaká už iba presun po diaľnici až do Bratislavy.

Záver

Náklady na výlet boli do 300 € vrátane benzínu, ubytovania, stravy, poplatkov a aj pokuty. Priemerná spotreba činila 4,8 litra. Motorka nemala žiaden technický problém. Výlet bol pripravený narýchlo ale za tých 6 dní som stihol prejsť viac ako 3000km a nemal som pocit, že sa niekam náhlim. Išiel som svojim tempom aké mi vyhovovalo a zároveň som si stihol pozrieť všetko čo som mal naplánované.

<

Pridané: 18.10.2012 Autor: Brco928 Zdieľať

Ďalšie články tohto autora:

Hodnotenie: (16 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (22)  [Verzia pre tlač] Tlač

Galéria ku článku:

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria