Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 2079 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26289
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15871)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10418)

2035 koniec spalovacích motorov v EU - Diskusné fórum - Len Tak

Diskusia len tak o všetkom okolo motoriek...

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiu2035 koniec spalovacích motorov v EU - Diskusné fórum - Len Tak

OO Sleduj diskusiu Pridaj nový príspevok 

| 1 2 3 4 5 6 |

12.07.2023 7:57

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

radnate
 Turista 

To nie je nic ine len strach z neznameho v spojeni s obmedzenostou. Skratka nedokazat, alebo nechciet veci pochopit.
Bat sa treba len veci, ktorych ma vyznam sa bat a nie hned z kazdej hovadiny robit vietor aj ked mi to zrovna pasuje do mojej konspiracnej teorie. To je potom clovek za takeho smiesneho hlupacika.

Vela veci bolo v minulosti nepredstavitelnych a voala, uz su beznou sucastou nasich zivotov. Vsetko sa pekne pomalicky vyvinie.

Len jeden priklad, mobil stal kedysi 100 tisic korun a pokrytie ubohe. Kto by si bol vtedy povedal, ze raz bude za kacku a budes na nom dokonca internetovat aj na starkinej latrine na oravskom gruni?

A odborne stranky veci nechajte na profikov, kazdy nech sa drzi svojho kopyta. Ved to je srandovne ked tu napriklad automechanik zarputilo mudruje o vystavbe elektrosiete, alebo ucinnosti vakcin. No co ste pipi? :-D


12.07.2023 7:59

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

radnate
 Turista 

Re: raptor: mobily su VYRAZNE LACNEJSIE, ako pevne linky. Dostuduj si to.


12.07.2023 8:16

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

raptor:
Ja by som si na jazdenie radšej vybral cestný bicykel.
Ty asi statický .
To je tvoje porovnanie osobného výberu medzi pevnou linkou a mobilom.


12.07.2023 9:11

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

egreš takže kým nevynašli mobilný telefón všetci sme bicyklovali na stacionárnych (nie statických) bicykloch? :-))) - nebud smiešny.

Keď prišli prvé mobily v kufríkoch, v cene auta kto išiel zakazovať pevné linky? Nikto. Nebolo treba, pevné linky samé prirodzene upadli lebo ich mobily vytlačili. Presne to iste sa može stať prirodzeným spôsobom pri spaľovacich vs. elektromobiloch. Čo je úplne ok ak sa tak stane prirodzeným spôsobom. Len to treba nechať rovnako ako pri mobiloch a pevných linkách na ľudí a neprikazovať im čo si môžu a čo už nemôžu kupovať.


12.07.2023 9:44

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

radnate
 Turista 

A kto vlastne co zakazuje? Ja nebadam, ze by som si nemohol kupit nove/jazdene neelektricke auto. Nebude to len taka schiza?


12.07.2023 11:17

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Nozdormu
 Kávičkár 

Ikona

Re: raptor: este raz a pomaly...lebo sme sa nepochopili...vsetky zmeny co isli boli pre ludi vyhodne...lebo tvor a hlavne ten slovensky je velmi lenivy pohodlny a hlavne drzgros...cize ano ked mal prejst z kufrika na malu kocku telefon tak isiel...ked mal prejst z kona na parny voz tak isiel...ale tu sa bavime o tom ze (bez ohladu na to co si myslim ja alebo ty) treba prejst od toho maleho fajneho telefonu naspat ku tomu kufriku...a za dvakrt taku cenu...a ze sa to vacsine ludi nepaci no suprprise do pice komu by sa to pacilo :-D :-D :-D :-D jasne zla eu ide prikazovat co si mozes a nemozes kupit no tak ja si chcem kupit automaticku pusku 5000 nabojov a dve atomove hlavice...jaj ci uf ach nemozem? lebo je to zakazane? tak sa proste pridaju benzin auta na ten zakazany zoznam a vybavene...budes kupovat dvakrat drahsie auto ktore je menej prakticke tak si ukrojis aj z penazi aj z pohodlnosti hlavne je sa neposrat [dobre] [dobre]

PS: to ze to tak je neznamena ze s hocicim z toho suhlasim :-D :-D iba ti vysveltujem co tu opkujete a nechapete...ze trh sa nikdy neuberie smerom ze zaplatim viac ze menej pohodlnu vec sam od seba pokial ma do toho niekto nedonuti lebo bohuzial vacsina ludi zije stylom po mne potopa...a co si o tom myslim ja abo ty je uplne jedno aj tak to tak bude...


12.07.2023 11:28

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

Re: Nozdormu: este raz a pomaly

-"hlavne drzgros" presiel pohodlne z lacnych pevnych liniek na drahe mobily.

- "hlavne drzgros" presiel pohodlne z lacnych konskych povozov na drahe automobily

priklad a automatickou puskou a dvoma atomovymi hlavicami je rovnako uleteny ako tvoj avatar... viac k tomu nemam co povedat.

koncim aj v tejto debate, cyklí sa to aj tu

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil raptor (12.07.2023 11:28)


12.07.2023 11:32

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Nozdormu
 Kávičkár 

Ikona

Re: raptor: ano cykli sa to tu a uz neviem ako inak to povedat...s vynimkou par miest na zemi sa ti nikde trh sam od seba neuberie smerom kde mas zaplatit VIAC a dostat za to MENEJ len preto aby bol okolo cistejsi vzduch...vsetky priklady co si uvedol smerovali k tomu ze ludia mozno zaplatili viac ale aj za to ovela viac dostali...porovnaj si aku "vybavu" ponukal kon a aku vybavu ponuka dnesny hoc zakladny automobil a ake moznosti..porovnaj si to potom s cenami v danej dobe a prides na to ze kona na presun nemal teda ani nahodou hocikto kdezto auto ma dneska kazdy gadzo 4 vo dvore...

ak si myslis ze sa niekto bez priameho zakazu rozhodne zaplatit o polovicu viac za auto s ktorym bude mat viac roboty ostaru s nabijanim aktualne celkom dlhym atd...tak si asi vacsi snilek ako ja...ina cesta? no zakazy prikazy >:-)

Dôvod úpravy: mas 12 rokov (minimalne) na to aby si si kupil take motorky a auta po akych tvoje srdiecko tuzi a potom sa o nich pekne staraj a mozes na nich behat do konca zivota...ak tu dobu predlzia tak este viac a ked nechces nove ale jazdene tak mas dobrych mozno aj 30 rokov na kupu toho coho chces...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Nozdormu (12.07.2023 11:34)


12.07.2023 12:09

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

raptor:
Nie som smiešny.
Ty si smiešny.
U mňa je obrovský rozdieľ medzi možnosťou telefónovať na chate kde nie je ani elektrika alebo len a výlučne z miesta, kde sú naťahané káble a fixne položené telefóny. Funkcia je síce tá istá -telefónovať ale tá nadstavba -fotoaparát, diktafón, filmová kamera, kalkulačka , PC, plus stovky ďalších aplikácií v mobile a využívať tieto funkcie skoro na celom svete predsa nemôžeš považovať za rovnocenný s pevnou linkou na účely rozhodovania a prirodzeného výberu.

U spalováku a elektr. auta zostáva viac ako 90% rovnocenných funkcií. Jedinný rozdieľ je, že dedinský čávo nemôže s vyfúkom do ktorého urobil diery klincom, ohurovaj čajočky pred šenkom.

Červený šátečku kolem se toooooooooooč.....


12.07.2023 14:47

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

kemo
 Geriatrik 

Chvíľu vás nechám bez dozoru a už ste sa v debate od 11.7.2023 od 21:28 (môj posledný príspevok) posunuli o hodný kus ďalej (už ani nestíham časovo a asi ani nebudem ďalej sledovať, mám dôležitejšiu prácu, napr. nič nerobiť, iba tak sledovať letnú prírodu).

Joscu - si sa pýtal : "a akyze to mas motor ze sa takto vyjadrujes o 4valcoch a 1,2?"
Ja žiadny, ale sú aj také v automobiloch, len si ich treba vyhľadať.
K tomu môjmu AUTO - okienku (zamysleniu) : To je môj pohľad na AUTÁ, automobily a eletričky. Skrátka od detstva som mal rád vôňu motorov vo všetkých vehikloch, aj som si dovolil vyštudovať konštrukciu a spaľovacie motory sú taký môj koníček.
Ešte dodám, že aj motocyklové motory sú mi nesmierne blízke (a to vrátane samorozoberacích s "výtwortovými" skrutkami). V motorkách sú zaujímavé aj jednovalce a dokonca aj dvoj takty, skrátka všetky.
To snáď na vysvetlenie môho vzťahu ku spaľovacím motorom stačí.

Egres - v tom mojom príspevku som sa na Teba neobrátil s mojim pohľadom na AUTÁ, ... ale na tie vývojové možnosti (medzitým sa v téme prešlo ak k telefónom ...)
Napísal som :
"pekná vízia a o (povedzme 10 rokov) to môže byť bežná vec (bezkontaktné nabíjanie, 800 a možno aj 1000 km na jedno nabitie, za hodinu). Super. Otázkou bude, koľkých ľudí a eletričiek sa to bude týkať.
A teraz reál.
Budeme mať za 10 rokov dostatok elektriny na nabíjanie ? Postaví niekto v tejto džamahírii 2 jadrové elektrárne, alebo donesie 100 000 (alebo koľko by bolo treba) tých malých jadrových, čo už chcú predávať usá-ci ? Budú na to peniaze ?
Na tieto otázky tu nikto nepozná odpoveď. Možno sa to podarí a ceny jadrových elektrární tak klesnú, že si ich postavíme aj 10 a naraz za 2-3 roky. Dobrá blbosť, že !
Máš pravdu v tom, že vývoj ide veľmi rýchlo dopredu ale tie ciele tých buz-er-an-tov (myslím ľudí ktorí buzerujú nezmyslami iných) bruselských sú v tejto oblasti (slušne povedané) veľmi optimistické.
Ale je otázne, či sa dokáže infraštruktúra krajín na to za ten čas pripraviť.
Tú elektrinu nevytrhne z biedy ani vietor a ani slnko (s tým slnkom - to je ďalšia debata, ktorá s tým síce súvisí, ale dal by som jej zvláštne vlákno)."

Na to si ma zdrbal, že nemám rád bruselských oných (za tie peniaze, čo im platia budú navrhovať aj "gumenný navŕtávák"), nuž nemám. To je môj názor a voľakedy sa hovorilo, že v raj v demokracii môžeme mať svoj názor a dokonca ho aj vysloviť. V poslednom čase sa to akosi mení, ak vyslovíš niečo, čo nie je v súlade s vládnym názorom, tak konáš "veľmo špatne", hádam až trestuhodne (alebo trestne ?)
Ktosi múdry nedávno povedal " S vašim názorom nesúhlasím, ale budem sa za to, aby ste ho mohol beztrestne vysloviť, biť a maximálne to podporovať. "
Takže k tým autám, vehiklom eklektrickým, Egres, možno budeš prekvapený ale viem o tom podstatne, podstatne viac, ako si napísal (a sú to poctivo naštudované vedomosti, nie toť z Gugeľa).
Keď sa vrátim k tomu pôvodnému, ako to vidíš s tou infraštruktúrou pre eletričky (elektromobily) o 10 rokov? Bude ich čim krmiť, bude dosť a dostupnej el. energie?


12.07.2023 15:18

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

kemo
 Geriatrik 

Ešte by som k tej elektromobilite (alebo elektrodebilite?) doplnil jeden zaujímavý článok. Autori Markus, Macek, ČVUT Praha, fakulta strojní. Stojí za to si ten článok prečítať.

fs.cvut.cz/verejnost/pr-media/pribehy-z-ustavu...

Ak by sa vám to nezobrazilo, dajte si do vyhľadávača : ČVUT, FS, Kam kráčíš elektromobilito".
Je tam viac zaujímavých článkov k tejto problematike.
Ako som už ale skôr uviedol, základ je infraštruktúra. Darmo budeme mať batérie na 1000 km, bezkontaktné nabíjanie a iné s tým spojené veci vyriešené, keď nebude "šťava", čiže elektrina.

Predsa len ešte jedna poznámka.
Elektrina zo slnka - super. Mám na streche 8 panelov s vypočítaným ročným výkonom cca 4000 kW.
Je to reálne, mám to od januára a ku včerajšiemu dňu bolo do virtuálnej batérie odoslaných vyše 1850 kW, spotreboval som zatiaľ za to obdobie cca 1001 kW, včera išla celý deň klíma a aj tak do virtuálnej batérie odišlo 11 kW, večer som odobral zo siete cca 1 kW.
Prečo to uvádzam. Je to super, teraz v lete, dala by sa dobíjať eletrička, jazdiť po meste zadarmo. SUPÉÉÉR. A teraz taký drobný červík - čo v októbri až marci ???
A čo tí, ktorí nemajú na streche fotovoltariku ?
Egres - odkiaľ zoberieme prúd pre elektromobily ? Hin sa ukáže ???


12.07.2023 15:21

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Nozdormu
 Kávičkár 

Ikona

Re: kemo: ten clanok som tu uz pridaval viackrat :D vsetci s na to pozerate zle...jedine co treba spravit je zacat hadzat peniazky do prasiatka...2032-35 nakuipt tolko "final edition" modelov co sa bude dat :-D :-D pekne zagarazovat...a v roku 2040-45 su z vas milionari :-D :-D easy...a kto sa toho nedozije tak to nemusi ani riesit...pozrite sa po kolko idu napriklad nemecke satanwageny z 2000-2010 co maju 6+ litrove V8 a V12...auta maju bezne 200-300-400km najazdenych a stoja 300-350-400+ tisic eur...takze nefrflat ale sporit! :-D :-D


12.07.2023 15:50

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

kemo:
Teba som za nič nezdrbal:A viac menej som predpokladal že sa v tej oblasti pohybuješ profesionálne.
To o prvých autách som si musel vygúgliť ( vedomosť o nich mám) len kvôli rokom (roky si vo všeobecnosti nepamätám) ktoré boli prvé ( rozdieľ pár rokov.)

No a teraz vážne.
Ten "plánovaný" zákaz beriem skutočne ako pohnanie bičíkom včetkých okolo aut.
Tak horúce sa to nebude jesť (ak jedného dňa zabuble posladná bublina ropy).
Na nabíjanie všetkých aut s vysokou pravdepodobnosťou elektriky nebude.
(aj keď len na Slovensku sa spotreba elektriky za 20 rokov znížila o cca 8%)
Tak len tých 8% z ušetrenej elektriky zo všetkých aut bude určite "cítiť"
Prenesené na celú planétu . Riadna úľava.

P.S A keď sa naseriem, tak využijem systém ( niekde to sem hodil Mlhoš) el. motor + generátor prúdu.Žiadne nabíjanie a baterka len na štart elektromotora.A keď na strechu auta šľahnem sol. panek tak perpetum III druhu.
Na tom Mlhošovom videu svietilo 100 žiaroviek, tak keď nebudem napájať 100 žiaroviek. tak pofičím ako vieeeeeeeeetor. :-P


13.07.2023 14:31

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

kemo
 Geriatrik 

Egres - O.K., vývoj nezastavíme.
Toho úžasného cieľa v roku 2050 (sa mi zdá : uhlíkovo neutrálna Európa - Európa svojimi 6-timi %-ami zachráni túto planétu) sa asi nedožijem a ak áno, tak mi to bude asi tak jedno, ako keď sa toho nedožijem. Asi v tom veku už bude pre mňa dôležitejšie udržanie moču a stolice, ak sa bude dať, prípadne aj vedieť, kde som si čo odložil a eventuélne kde bývam, ak by som náhodou ešte ovládal samostatný pohyb, myseľ bude stále mladá, možno aj nejaké pekné spomienky (na dávne trt-kačky) ale prt z toho. :-D :-D :-D
Elektromobily tu asi napokon budú, ľudia sa prispôsobia (asi budú musieť, tí čo budú na tejto planéte). A možno bude ešte horšie, ako si vieme predstaviť.
Možno budú ešte aj nejaké krásne klasické spaľovacie motory, možno aj v nejakých motorkách a ak ich uvidíme tak budeme "uchcávat blahem", ako hovoria naši bratia spoza rieky Moravy. >:-) >:-) >:-) >:-)
Užívajme si život (auto/moto s klasickými motormi) kým sa dá !!!!!
Z mojej strany k tejto théme asi tak všetko.
HOVGH, ako hovorili "rudí bratři" za veľkou mlákou (pred geňovou cídou).


13.07.2023 16:06

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

kemo:
Ja stále tvrdím, že za 100 rokov dostať zo spalováku viac cca o 20% (nepíšem presne na percentá aby sa "rád na to" zase nechytal) je úbohé.
Niekde soudruzi robia chybu alebo chcú robiť chybu.
Ak si to dobre pamätám tak archaický parný motor má skoro 90% účinnosť.


13.07.2023 21:22

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

kemo
 Geriatrik 

Trošku viac, benzínové cca 25 až 30% (f1 až 50 % vstupuje do toho významne rekuperácia), naftové cca 30 až 35 %. Zase vyššie % majú tie motory, kde pomáha napr. turbo a v poslednom čase aj rekuperácia (malý 48 V el-motor systém mild-hybrid). Závisí od výrobcu, niektoré aj mierne cez hornú hranicu, pre naftové je to až 35%.
S tým parným strojom (motorom by som to nenazval) ma skúšaš ? :-D :-D :-D


13.07.2023 21:39

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

kemo:
Bol som na výstave (Brusel- niečo ako zelené energie)) a jedna firma tam predstavovala prototyp (rok 2016) a tvrdili že do 5 rokov bude vyrábaný sériovo parný rotačný piestový motor ( nie wankel).
Predstava bola ohrev vody sol. článkami ( pracovný tlak to malo tuším cca 15 bar) ako pohon generátora. Použitie polné nemocnice, výskumné stanice atď. Tvrdli že účinnosť je vyše 80%.
Neviem či sa dostali ďalej ale vyzeralo to zaujímavo.
Predal som ako som kúpil.


10.08.2023 20:21

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Niekde som to písal ako možnú alternatívu v blízkej budúcnosti a je to tu .

Spoluzakladateľ a generálny riaditeľ firmy Oren Ezer prezradil, že bezdrôtové nabíjanie môže vyriešiť najväčšie problémy, ktoré brzdia revolúciu v oblasti elektrických vozidiel. Sú nimi nedostatočná nabíjacia infraštruktúra, obmedzený dojazd a závislosť od veľkých a drahých batérií.

Potenciál „dynamického bezdrôtového nabíjania“ sa Electreon v máji rozhodol preukázať na hybride Toyota RAV4 Prime. Na testovacej trati s medenými nabíjacími cievkami zabudovanými v asfalte sa Electreonu a tímu 55 vodičov podarilo bez prestávky na nabíjanie prejsť 1207 míľ (1942 kilometrov), čo by bolo v prípade bežného elektromobilu nemožné. Najlepšie elektrické vozidlá dnes dokážu na jedno nabitie prejsť 300 až 500 míľ.

Vozidlo bolo špeciálne upravené na bezdrôtové nabíjanie a po trati sa pohybovalo rýchlosťou približne 20 až 30 míľ za hodinu (30 až 50 km/h), povedal Ezer. Dodal, že aj pri rýchlostiach na diaľnici by mohli cesty od Electreonu udržať batériu vozidla nepretržite nabitú.



11.08.2023 7:51

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Aha...to je presne ono. BLÍZKA BUDÚCNOSŤ. :-D Tak to si viem v našej gubernii presne predstaviť. >:-) Niečo ako Ficova vízia o dialnici BA - KE do roku 2010, alebo to, čo sa robí v súčasnosti v BA, kde "budujú" cyklotrate na stávajúcich komunikáciach spôsobom, že defakto rušia jeden z dvoch jazdných pruhov, čo "výrazne pomôže" najmä v dopravných špičkách, ktoré sú už nejaký ten piatok od rána do večera 8-)

Dôvod úpravy: písmenká

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Jeff (11.08.2023 7:53)


11.08.2023 8:07

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Anton Horváth - Bjorni
 Kávičkár 

Ahojte, v poslednom case som sa viackrat stretol s clankami, ktore poukazuju na to, ze asi ten zakaz spalovakov az tak vazny nebude, ale ak aj bude, tak ich nebude mat co nahradit - kedze okrem spalovakov ma vyt aj ine zakazovanie, ktore sa bije s elektromobilitou:

www.topspeed.sk/novinky/zakaze-eu-sama-sebe-prechod-na-...


11.08.2023 8:42

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

aha takže medené cievky do ciest... :-)))
(to keď sem náhodou niekedy príde tak to sa viacerí spoluobčania potešia)

a celý elektrický okruh imrvére pod prúdom :-D
(hihihi to si pozriem z čoho to budú napájať + straty)

nuž jedna vec sú laboratórne podmienky a druhá reálny svet ;-)

u nás v blízkej budúcnosti nebudeme mať ani dialnicu z BA do KE, ani tunel Višňové. Nieto ešte takúto pokročilú a finančne extrémne nákladnú infraštruktúru.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil raptor (11.08.2023 8:42)


11.08.2023 10:08

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Môj dedo neveril, že raz bude lokomotíva elektrická.


11.08.2023 11:01

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Mishko
 Skútrista 

Ikona

V Japonsku jazdia elektricke vlaky na sekundu presne rychlostami v stovkach km/h od roku 1958 (cca).

Akym sposobom tento fakt ovplyvnil vlaky na Slovensku?


11.08.2023 11:06

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

v 100+1 zahranicnych zajimavosti som v 80 rokoch čítal ako v roku 2000 uz ludia nebudu musiet pracovat, nebude hladomor a choroby, ludia osidlia mesiac atakdalej atakdalej....

- O spoločnosti Apple sa hovorilo, že je to chaotický neporiadok, ktorý nemá žiadnu budúcnosť
- Kniha z roku 1999 písala, že takto bude vyzerať vesmír v roku 2010
Pozri obrázok
- Bill Gates v roku 2004: “Do dvoch rokov vyriešime problém so spamom.”
atd, atd...

čo sa zhodneme tak bude muslím že ak raz tento galantny nezmysel nahodou dostane do praxe a potom raz dorazi na Slovensko, tak ty tu už nebudeš a veľmi pravdepodobne ani ja nie ;-)


11.08.2023 11:39

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Jponsko je z jednéko konca na druhý určite viac ako 3000 km.
Slovensko je cca 500 km.Tak na čo by nám bol rýchlo vlak?
V roku 1958 jazdili el. rušne tuším len Žilina - neviem kam (pamätám, že v Žiline sme čakali na výmenu parnej za elektrickú.) rchlosťou cca 80 -100km.
Dnes už jazdia cca 200km/h ( na niektorých úsekoch)
Je to aj o profile trate.
Trať z BA do KE by mala viac ako 70% tunelov ak by po nej mal jazdiť vlak viac ako 200 km NEPRETRŽITE.
Neviem či si išiel TGV ale úseky kde jazdí pod 200km/h sú tak 1% z celkovej dĺžky trate.
dobre. Beriem do úvahy vaše argumenty a na Slovensku budú max el. kolobežky a bicykle.
Tisíc ľudí na Slovensku vie povedať prečo nie a len jeden prečo áno.( nepíšem o sebe)
900 ľudí v Japonsku vie povedať áno a len 100 prečo nie.
Sa čudujem, že nežijeme na Slovensku v jaskyniach.


11.08.2023 12:07

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Mishko
 Skútrista 

Ikona

Z BA do KE je to vzdusnou ciarou 310km.
Po ceste cca 430km.

Naco je nam na taku kratku vzdialenost dialnica (ktoru staviame od roku 1972)?


11.08.2023 12:12

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Aj keď ju dostaváme tak sa na nej nedá a nebude dať jazdiť 300km/h tak ako na železnici.
A zato aj tak môžu Japonci, Fico, Ukrajinci, marťania a Fero z hornej dolnej.


11.08.2023 12:26

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

pfpf.blog.pravda.sk/2023/08/11/devastacia-slovenskych-z...

V Nórsku sme v obrovskej hmle zabúdili na ľadovci a keď ustúpila a mohli sme zostupovať tak sme zmeškali vlak.

Sedeli sme na maličkej stanici ( skôr autobusová zastávka) a špekulovali ako sa vrátime na hotel . Asi za tri hodiny prišla samotná lokomotíva pre nás. Nori zistili, že tri spiatočné lístky neboli použité tak pre nás poslali lokomotívu.


11.08.2023 14:43

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Vidicon
 Geriatrik 

Ikona

Zaujimavy, ale nudny rozsiahly clanok. Kazdopadne: volte Fica a bude to uz len horsie, bude pokracovat v nicnerobeni a rozoberani ako pocas predoslych vlad...


14.08.2023 10:53

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

marek750
 Kávičkár 

Ikona

Re: Vidicon: tu prítomní eurohujeri (nadšení fantastickým paktom EU) nepripustíte žiadnu pochybnosť ,ani kritiku "úžasných plánov" zeleného slniečkárskeho Bruselu.

Absolútne zbytočné s vami diskutovať :-}

Šaškáreň s Grétkou pre masy :
Video: www.youtube.com/watch?v=JXuHAg6W38k


14.08.2023 10:55

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Na rozdiel od komoušistických hujerov.
Mám krásny pazúrik ak chceš.


14.08.2023 12:37

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

marek750
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: euroobčan nám je jasné , že každý kto okamžite nezožerie seno bludov z Bruselu , je pre teba komouš :-)))


14.08.2023 13:02

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Žerieš ( v prenesenom slova zmysle) západné "seno" a bývaš v v západmom chlieviku ale vychvaluješ to ruské a haníš. to západné.
Nikto ťa tu nedrží a v Rusku nebudeš mať problém s ekológiou, klímou, nejakými príkazmi.
Puťocár ťa navlečie do kostýmu marionetky a priviaže na špagátiky.
A všade do každej témy zaserieš nenávisť voči USA (ani na to neáš vlastný nzor ale si len Jágapap.
Doporučujem pozrieť tento film. Dokonale vystihuje ruskú spoločnosť: Královstvo krivých zrkadiel.


14.08.2023 13:37

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

marek750
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: len ty nie si schopný a možno ani ochotný pochopiť , že my sme tu marionetky na špagáte záujmových skupín , bohatých korporácií a špekulantov z "kráľovstva rovných zrkadiel" !!!

Grétku som tu nedal na parádu ,ale aby ti zaplo konečne ako nás manipulujú.

Aj keby si daroval do každej Slovenskej rodiny elektromobil je nemožné aby to fungovalo.


14.08.2023 13:57

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Situácia, kedy by každý spalovák nahradil el. auto (nikdy som netvrdil že je to možné) nie je v najbližších 30rokov možná.
Ale aj 10% bude mať významný podiel na znížení emisií.A treba pre to uibiť čo najviac.
Radikálny odporca akýchkoľvek opatrení na spomaleni klimatických zmien teraz sedí pred chalupou a strecha je kilometer vo vaľaľe.
Na Slovensku neboli tornáda, prívalové dažde, vysoké teploty všedné.
Za posledných 15 rokov sa stávajú štandartom. O pár rokov budú tornáda také časté ako kritika Grétky.

marečku:
Dal som ti v inej téme otázku. Tak odpovedaj.


14.08.2023 14:41

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: keby všetky osobáky v eu jazdili na sušne z nosa, tak by to aj tak nebolo viac ako 2%, takže strecha by odletela iba o 2% bližšie do VALALU.

Stále je tu otázka ako sa znižuje tých "zanedbateľných" 98% .


14.08.2023 14:55

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

tryskáč:
Máte zvláštnu schopnosť zmeniť podstatu:

kedy by každý spalovák
Ale aj 10%

Ty si z mojich 10% zo všetkých spalovákov urobil 2% osobákov.


14.08.2023 15:14

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: Neviem či mi vykáš, alebo to zase myslíš všeobecne.
1, téma je o zákaze spaľovákov v EU
2, možno sa mýlim, ale týka sa to reálne iba osobákov
Takže výrokom : Situácia, kedy by každý spalovák nahradil el. auto nie je v najbližších 30rokov možná.
si mimo merito Ty.


14.08.2023 15:31

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Ak mám správne info tak za jedná o vozidlá M 1-2 a 3 a N1 . To nebudú asi tie 2%. Skôr 10%.


14.08.2023 21:23

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

marek750
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: samozrejme je potrebné niečo robiť proti zmene klímy, ale s rozumom... naše emisie sú pár % prdom vo vetre = ako píše Tryskáč

Jeden tanker vypustí tolik emisí jako 58 620 690 naftových ...

Autosalon TV
www.autosalon.tv › novinky
26. 9. 2020 — Čísla nelžou - tato kontejnerová loď vypustí tolik emisí síry, jak 58,7 milionu aut. Přesněji - naftových Fordů Focus s motorem o výkonu 77 kW.
Výpočet od konzultanta pro námořní dopravu
Článek, z něhož srovnání emisí síry u lodí a aut vychází, se původně objevil 20. května 2016 v asijském vydání China Daily. Jmenoval se "Ship emissions Choking the region" a pokud vás zajímá, stále je dostupný online. Tyto informace nedaly mnohým spát a patřil mezi ně i odborný konzultant pro námořní dopravu Tomas Aminoff.

Ten si vzal pár technických tabulek, začal počítat a své přepočty zveřejnil na webu Cadmatic.com, kde je popsána i přesná metodologie. Na rozdíl od Číňanů vzal v úvahu modernější tanker s kapacitou 14 000 kontejnerů (TEU), který jako palivo využívá lodní topné oleje s obsahem síry tři procentní. A výsledek? Čísla nelžou - tato kontejnerová loď vypustí tolik emisí síry, jak 58,7 milionu aut. Přesněji - naftových Fordů Focus s motorem o výkonu 77 kW.
Toto extrémní srovnání bylo teoreticky aktuální pouze do začátku roku 2020. Do platnosti totiž vstoupily nové pokyny Mezinárodní námořní organizace (IMO)...


14.08.2023 21:47

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

To sú čísla blbečka.
Koľko motohodím je počítaných u tankeru?
Koľko motohodín u 60 milónov aut.
Tanker 15 000 l/hod
Autá - 350 000 000 l/h
Nejako to nevychádza.


14.08.2023 22:42

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

marek750
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: ano všetci sú blbci len ty si génius :-))) :-D :-D
Tebe nedochádza , že loď nespaľuje mňamkovú naftu zo Shell pumpy , ale sajrajt nejaký mazut plný sýry ?

Takže mne jasne vychádza ,že zelení z Bruselu nato idú zo zlej strany ...

Dôvod úpravy: .

Upravené 1 krát. Naposledy upravil marek750 (14.08.2023 22:43)


14.08.2023 23:09

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: bavíme sa o tom, že eu chce zrušiť spaľováky, lebo vraj chce zachrániť svet.
Viac krát som počul, že "osobáky" v eu tvoria len 1% celosvetových emisií, posledný krát to bolo od Uhríka a tak som to zaokrúhlil radšej na 2% celosvetových emisiíí.
Aby som nekecal po gúglení mi vyšlo toto : EU celkovo produkuje IBA 8-10% celosvetových emisií. Osobná doprava z toho robí 15-25% takže tie 2% zo svetových emisií sú reálom.
Na Slovensku je cca 10% Maďarov, pomohlo by slovenskému ovzdušiu a klíme keby všetci presedlali na bicykle ?
Znova tá istá otázka, čo Ti pomôže ak by Ti strecha odletela aj o tých 8-10% bližšie?
EU chce zákazom spaľovákov, prdenia kráv či už aj obmedzovaním vodných elektrární zachrániť svet?
Alebo sa jej to podarí vyháňaním výroby do ázie, kde to vyrobia asi trikrát "ekologickejšie" a sem to dovezieme plachetnicami?
Komu vlastne EU takýmto prístupom pomáha a komu škodí?
Kto sa bude rozvíjať a bude mať na výskum a kto pôjde dole vodou?


15.08.2023 8:33

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

tryskáč.
Systém kedy ja budem vylievať vyjazdený olej na detské pieskovisko pretože to robia aj iný alebo ja vyhadzujem za dedinu 10 kg odpadu veď sused tam vyhadzuje 100kg je taký....................
Ja si umývam ruky pred obedom aj v reštike a budem to robiť aj keď zbytok návštevníkov si neumýva ruky celý deň.

marečku:
palivo do tankerov obsahuje cca 3% síry. Nafta motoroá cca 0,00001% síry.
Kto vypustí za hodinu do ovzdušia viacej síry keď tanker spáli 15. 000 litrov a autá 350 000 000 litrov?????


15.08.2023 11:13

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Dolman
 Turista 

Ikona

Re: egres2: no ak som dobre pocital (internetovy vypocet percent)
tak 3% z 15000 je 450
a 0,00001% z 350 000 000 je 35


15.08.2023 11:29

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

A koľko paliva spáli tanker za rok a koľko 58 620 690 naftových aut?
To sú všetko hausnumerá bez výpovednej hodnoty.Porovnenie nevychádza z rovnocenných čísiel.
A zase paradox.
Obhajovať spalovacie autá s porovnaním, že veď tankery produkujú viacej emisií je také pokrokové.


15.08.2023 12:22

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Dolman
 Turista 

Ikona

Re: egres2: myslim ze tu nikto neobhajuje spalovacie auta. skor je tu tema (ak som ju dobre pochopil) ze riesenie klimy nemoze byt na pleciach jedneho regionu (EU) ale musi sa urobit celoplosne (cely svet) riesenie. ak to nebude celosvetova otazka/riesenie stale sa tu vynori xyz porovnani ako doteraz. napr ako teraz lod - auta. kto spali viac? 58milionov aut alebo 1lod? alebo 58milionov aut a 100 lodi?


15.08.2023 13:40

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Dolman:
V tom, že úmysel krajin EU naráža na to, že Čína, India, USA a rozvojové krajiny na to kašlu ti dávam za pravdu. Ale vzdať to, znamená, že sa bude ustupovať tým nezodpovedným.
Treba ale začať niečo robiť, pretože nás to zdevastuje.
Tak ako som písal o tornádach. V Európe to bol zjav výnimočný a teraz je to pomaly štandart.
Vidím to aj na tom, že pred desiatkami rokov bolo leto letom , jedeň jeseňou atď. Dnes je to všetko pomiešané. Teraz keď má pršať tak je to výchrica, prietr a záplavové dažde. Normálne už skoro neprší.
A k tým emisiám. Pár krt sa mi stalo, že som sa dostal do blýskosti škody 105 -120. Okamžite som zapol vnútorný okruh pretože som sa rozkašlal a ačali mi slziť očy. Neviem si predstaviť ako by to pri dnešných počtoch aut vyzeralo ak by to boli všetko škodovky, žiguláky, moskviče a wartburgy.
Nie som radikálny optimista ale ani pesimista. S oprimizmom som sa dostal podstane ďalej.


15.08.2023 16:32

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Už aj čína to začína chápať:

Čína však v tomto smere vedie. V minulom roku nainštalovala 107 GW solárneho výkonu,


16.08.2023 9:31

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

radnate
 Turista 

Najekologickejsie je cestovat vlakom. Hotove.


16.08.2023 12:59

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Jeff
 Jogurťák 

Ikona

Re: radnate: To áno, ale zásadne s dieselrušňom >:-)


16.08.2023 13:54

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

radnate
 Turista 

Ked vlakom, tak aj dizlakom. Nech nezerem


16.08.2023 14:06

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Vidicon
 Geriatrik 

Ikona

Egres, ale treba sa aj tu riadit pravidlom 80:20. Cize sustredit sa na tych 20% zdrojov emisiii, ktore vyrabaju 80 emisii. Nie znicit zivot tam, kde inteligencia moze vyriesit tento problem.


16.08.2023 15:02

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Vidicon.
Ale niekto musí začať.
Išiel som do lesa na drevo
drevo sa mi do presta zadrelo...............


16.08.2023 17:06

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Vidicon
 Geriatrik 

Ikona

ale s tou trieskou v prste si doma nezakuris ;-)

Dôvod úpravy: ja som za elektromobilitu - hned ako bude vhodny zdroj elektriny (Nemecke uholne elektrarne nim nie su), ekologicke baterie, bezpecne nehorlave baterie, recyklovatelne baterie, baterie so zivotnostou aspon 20 rokov, elektricka siet vhodna na nabijanie na sidliskach aj dedinach aj dialniciach atd. Ja mam doma uz fotovoltiku. Ale ani mojich 5.5 kWp by mi na auto nestacilo a to mam uz plnu strechu.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Vidicon (16.08.2023 17:11)


16.08.2023 17:20

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Tá pesnička má pokračovanie a pointu v duchu -niečo treba robiť už dnes.
To čo píšeš, ja predpokladám, že to sú kroky, ktoré sa robia dnes aby to bolo o niekoľko -desaťročí skutočnosť.


16.08.2023 18:18

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: "Tá pesnička má pokračovanie a pointu v duchu -niečo treba robiť už dnes."
Na tosi ako prišiel? Pravda však je, že tá pesnička presne vystihuje džihádistický prístup EU.
KVôLI TRIESKE SI ODFAKLÍME RUKU!
Detto Tvoja predchádzajúca odpoved. Ked Ti bude tiecť cez strechu, tak Ty budeš najprv riešiť kvapkajúci kohútik. ;-)
Re: Vidicon: Asi tak zmeny treba zavádzať s rozumom a nie len z ideálmi. Hádam nechceš nahlas povedať, že cisár je nahý, to sa teraz nepatrí. >:-)
Mne by stačilo keby sa napr. miesto ružového pomenovania obnoviteľné energie používalo reálne pomenovanie OD POČASIA ZÁVISLÉ ZDROJE.
Kontrolní otázka: kolik bude stát energie ze záložních zdrojú, když bude pod mrakem a bez vánku? :-O
Re: radnate: "Najekologickejsie je cestovat vlakom."
Bombastik nože daj koľko km si tento rok spravil vlakom, súkromne aj pracovne 8-)


16.08.2023 18:28

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

tryskáč.
Kedže nie som džihádista, tak budem riešiť triesku okamžite a nie keď mi bude hnisať celá ruka.
Mne nebude tiecť kohútik, pretože kupujem tú najvyššiu kvalitu a v momente keď sa mi nezdá, že funguje špičkovo tak si zavolám odborníka alebo kúpim nový.

A toto je presne tá fundovaná otázka kritika, ktorý ale nemá žiadnu alternatívu.
Kontrolní otázka: kolik bude stát energie ze záložních zdrojú, když bude pod mrakem a bez vánku?

A kolik stojí energia keď stavba j. elektrárne stojí miliardy?
A koľko stojí energia z Gabčíkova , ktoré tiež nestálo štyripadesát.......
Dovolím si tvrdiť, že aku. úložište bude stáť zlomok ceny j.elektrárne.


16.08.2023 19:08

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: "Dovolím si tvrdiť, že aku. úložište bude stáť zlomok ceny j.elektrárne."
toto je presne tá džihádistická viera. Pletieš si pi.. teda vagínu s picou.
To vážne si klesol tak hlboko, že si nevieš vygúgliť rozdiel medzi elektroakumulátorom a elektrárňou? :-O :'(

A toto je presne tá fundovaná otázka kritika, ktorý ale nemá žiadnu alternatívu.
Kontrolní otázka: kolik bude stát energie ze záložních zdrojú, když bude pod mrakem a bez vánku?

No daj akú máš Ty alternatívu ....


16.08.2023 19:18

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

tryskáč:
Nemusím si googliť čo je aku. uložište.
Vstupné ceny z úložiska nemôžu vzhladom na množtvo vykrývanej elektriny podstane vstupovať do celkovej ceny a už vonkoncom nie aby som menil tarifu v čase dodávky z úložiska.
Ten pánko si mal googliť ako funguje el. rozvodná sústava, ako sa stanovuje cena konečná.
Ja nemám tarifu z uholnej , vodnej a jadrovej. tak je absolútne scestné tu oponovať cenami z úložiska.
A za ďalšie. Veterné a voltaické nie sú nosné ( dnes) ale len rozširujú dnešné zdroje a pomôžu v určitom momente odstavovať uhlie a plyn.
A ešte .Ak nefúka pri Bergu, tak fúka pri Hambugu.
Detto mraky.


16.08.2023 19:39

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

radnate
 Turista 

Nahodou, ja chodim vlakom pomerne casto. Auto necham na stanici a idem dakam daco pokukat a zas sa vratim. Bavi ma to, si predstav ty bombastik.

Btw a to si akoze predstavujete ze niekto vybuduje hustu nabijaciu siet a potom sa bude cakat pokial si ludia nakupia elektricke auta? [dobre] :-D

Aj benzinky sa tak stavali, ze najprv sa vybudovala husta siet pokial este jazdilo po svete len zopar aut?

Taketo kraviny su prejavom silneho ekonomickeho analfabetizmu. :-D


16.08.2023 21:41

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: nebud taký sebestredný či až detinský, téma nie je o Tebe, tak tu zbytočne píšeš o svojich hygienických návykoch, či ked dám prirovnanie o streche a kohútiku, tak máš potrebu referovať o svojej špičkovej kuchynskej linke, či z čoho máš tarifu.
"... scestné tu oponovať cenami z úložiska"
povedal by som, že najscestnejšie je argumentovať, proti tomu, čo som nikdy nenapísal.
EU už v 2030 navrhuje z tzv. obnoviteľných zdrojov vyrobiť 45% šťavy to sa Ti zdá málo? Takže aby sa to dalo budú musieť frčať vrtuľky nielen pri Bergu a Hamburgri ale možo aj na Gerlachu .
No a džihádistom určite 45% nebude stačiť, takže znova tá istá otázka a prosím prečítaj si ju poriadne a s pochopením:
Kolik bude stát energie ze záložních zdrojú, když bude pod mrakem a bez vánku?
Re: radnate: Bombastikovo schizofrenické dvojča >:-) niežeby som mal niečo proti vlakodoprave, ale je dosť ludí čo z obdivovania vláčikov už vyrástli a nie je to ich koníček.
Tak ako ekonomický vzdelanec daj už konečne čísielka koľko km spravíš po asfalte a kolko po železe.
Inak bolo by zaujímavé porovnať železničné tonokilometre v napr.1988 a teraz, myslím, že to nebude ani polovička. Čo pre zmenu k lepšiemu robia naši džihádisti ? Či to je pre nich ten kvapkajúci kohútik alebo triesočka?


16.08.2023 21:56

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

tryskáč:
Začínaš skĺzať do invektív.
Nie som sebastredný a keď si radšej kúpim najkvalitnejšie Grohe batérie , ktoré som mal 18 rokov plne funkčné.
Položil si otázku a ja som odpovedal.
Ak si niekto kúpi bateriu na Miletičke a za 18 rokov bol 10 x vytopený a kúpil 18 batérií je čo?
Už vám začína švitoriť?
Povedať fakt je chválenkárstvo, sebastrednosť ale ja si kvôli vám nedám urobiť lobotómiu aby som kupoval batérie od vietnamca na Miletičke.

A neargumentujem protiargumentom proti tomu čo si nenapísal.

Keď sme raz išli okolo vrtulového pola v rakúsku s jedným obchodným partnerom, tak zahlásil, že to je kravina pretože vraj má tá jedna vrtula výkon, čo ledva stačí na tri žehličky. Celkový výkon majú niečo cez
3 000 MW. ( presný počet si nepametám ale malo by ich byť okolo 1000 vrtúl.)
Koľko majú teraz Mochovce?


16.08.2023 22:19

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: asi fakt nemáš dobrý deň, pochop, že debata nie je o tom kde a aké kohútiky kto kupuje.
To sú fakt sebestredné kecy.

"A neargumentujem protiargumentom proti tomu čo si nenapísal."
stále nechápeš?
Ja píšem o cene zo záložných zdrojov ked bude ticho a tma t.j. uhlie, ropa, plyn
Ty argumentuješ, že je absolútne scestné tu oponovať cenami z úložiska.


16.08.2023 22:28

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

tryskáč:
každý máme svoj štýl.
Ja sa nerád vozím na väčšinových vlnách.
V momente keď bude ticho a tma ( ja už nie) ale verím, že vnučky si zapnú domácu fúznu staničku namiesto plynového kotla.
Možno ma Verne ovplyvnil Nautilusom ( elektrickým - morská voda) profesor Roch, Barbicane at'd.
A aj tak sa točí.


16.08.2023 22:33

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

šáteček či zemeguľa? :-D
Bol by si u mňa vačší chlap keby si vedel priamo povedať aspoň : toto som pochopil inak.
Aj tak prajem dobrú noc.


17.08.2023 8:19

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

tryskáč:
Toto je problém diskusie keď si nesedíte z očý do očý.
Niekto niečo napíše, ja reagujem na neho a medzitým príde ďalších päť vyjadrení, ktoré zmenia celý zmysel môjho vyjadrenia, pretože nie sú na rovnakej časovj osy.
Povedz čo som mal pochopiť inak a ja to pochopím.


17.08.2023 13:55

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Vidicon
 Geriatrik 

Ikona

Európska komisia (EK) pripomenula, že vo štvrtok vstúpilo do platnosti nariadenie EÚ o batériách, ktoré zabezpečí, že budú mať nízku uhlíkovú stopu, používať minimum škodlivých látok, vyžadovať si menej surovín a že sa budú zbierať, opätovne používať a recyklovať všade v Európe. Informuje o tom spravodajca TASR

Dovidenia, elektromobily >:-)

Všetok zozbieraný odpad z batérií sa musí recyklovať a musí sa dosiahnuť vysoká úroveň jeho zhodnocovania, najmä v prípade kritických surovín, ako sú kobalt, lítium a nikel.

Zase niekto rozhoduje, ale nikto nevie, ako na to...


21.08.2023 8:42

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Nozdormu
 Kávičkár 

Ikona

www.facebook.com/100001137842071/videos/194051124300231...

po spalovakoch pre dedulakov uz len taketo masiny ;-) >:-) :-D :-D :-D


21.08.2023 9:43

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

A čo takto "uzatvorená sústava"?

Dôvod úpravy:

Upravené 1 krát. Naposledy upravil egres2 (21.08.2023 9:44)


21.08.2023 9:55

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Vidicon
 Geriatrik 

Ikona

Re: Nozdormu: [dobre] [dobre] [dobre]


21.08.2023 12:33

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Mishko
 Skútrista 

Ikona

Nozdormu: Toto by sa u nas nedalo praktizovat.

Skoncil by si po par metroch v prvom kanali/obrubniku/diere/popraskanom asfalte/strku (zaskrtnite podla vlastneho vyberu)


21.08.2023 12:42

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: Aj Ty sa váľaš o smiechu?


Hlúposť či nevedomosť mi až tak nevadí, no urážlivé a dehonestujúce výrazy voči starším, hovoria o pisateľovi čosi horšie.


21.08.2023 13:32

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Nozdormu
 Kávičkár 

Ikona

treba si vediet zrobit srandu aj sam zo seba viem o com pisem sam mam 122 rokov aspon podla internetu a predsa by po internetoch ludia nepisali hluposti :-D :-D


21.08.2023 13:40

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

tryskáč.
Nechápem. Skús mi to ozrejmiť.
A neválam sa od smiechu pretože to je blbosť na entú.
Ja sám seba nedokážem zdvihnúť za vlasy od zeme.


21.08.2023 14:34

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Vidicon
 Geriatrik 

Ikona

Re: egres2: Ja mam taky fukac na listy, co nabera vzduch spredu a fuka ho dopredu druhou rurou. Tento fukac je ta uzavreta sustava, ako to volas: ked ho polozis na skate-board, tak sa nepohne. Ale ak zachytis ten vyfukovany vzduch plachtou, tak uz chytas prudiaci vzduch a premienas na svoj pohyb - mohlo by to fungovat, zalezi, ako je ten fukac konstruovany. A vzduch, ktory sa od plachy odrazi/zastavi, zase naberas do fukaca.


21.08.2023 14:54

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona




Vidicon.
Plachtu odfúkneš ale keď ju pripevníš na skajt tak sa nepohne.
Ale možno sa mýlim.
Ako vždy.


21.08.2023 15:04

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Mishko
 Skútrista 

Ikona


Video: youtu.be/CeSxIgiOZio

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Mishko (21.08.2023 15:04)


21.08.2023 15:09

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Mishko
 Skútrista 

Ikona


Video: youtu.be/VzSGKoA7Cus


21.08.2023 15:23

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Prvé video je normál. Nie je to uzatvorená sústava.
V druhom prípáde plocha kartónu " neťahá" vozík tlakom na plochu kartónu ale krabica "odráža" prúdenie vzduchu smerom do zadu a preto vozík ide do predu. Akonáhle by tam dal len rovný kartón tak ten vozík by išiel do zadu ťahom vrtule.


21.08.2023 15:37

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Mishko
 Skútrista 

Ikona

"Plachtu odfúkneš ale keď ju pripevníš na skajt tak sa nepohne.
Ale možno sa mýlim.
Ako vždy."

Ano mylis. Namiesto tej kartonovej krabice tam moze byt plachta v tvare (cca) pologule a pohne sa to rovnako ako s tym kartonom.


21.08.2023 15:54

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

VORman
Darca Krvi  Turista 

Ikona

vy sa musite strasne nudit


21.08.2023 16:08

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

tryskac
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: myslel som to tak, že je až smiešne, akej blbosti sú schopní ludia uveriť, to video je na úrovni tých s tzv. perpetoelektrárňami.
Ak by ten fukár mal aj reálne nejaký ťah, tak bud by vyvrátil dáždnik alebo mu ho vytrhol z ruky - akcia reakcia - uzavretá sústava, nič čo by priamo ťahalo či tlačilo kýbeľ. Nejazdilo by to, vid. 1.video od miška kde aj správne použité dva fukáre vytvárajú málo ťahu. Pravda je však aj to, že takéto usporiadanie sa používa aj v letectve na brzdenie - obracač ťahu, ktorý má však oproti klasickej tryske asi sotva polovičnú účinnosť, takže pri super výkone fukáru a ideálnej geometrii dáždnikového obracača ťahu zostane po obrátení k dispozícii ťah o sile invalidného slimáka.
Re: Nozdormu: "treba si vediet zrobit srandu aj sam zo seba" a kedy začneš? Zatiaľ Ti to ide len na úkor Tvojho fotra a možno jemu podobných.


21.08.2023 16:08

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Pologuľa z plachty je zase len usmerňovač prúdenia vzduchu smerom do zadu.


21.08.2023 16:25

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Mishko
 Skútrista 

Ikona

Ved ok ale tvar nikto pokial viem nespominal.
Reagoval som na vetu:

"Plachtu odfúkneš ale keď ju pripevníš na skajt tak sa nepohne."

No pohne :-D cize sa mylis, alebo?

Inak dnes je dost teplo.


21.08.2023 16:49

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Ak spočtam váhu priemerného chlapa na videu, plus mínus cosínus valivý odpor koliesok a výkon fukaru na úrovni morského koníka, tak to neodfúkne ani ten dáždnik a nie aby to jazdilo (odhad z videa) cca 20-25km/h.
A to som tam nezapočítal odpor dáždnika pri rýchlosti 20km/h.

No pohne :-D cize sa mylis, alebo?
Nebudem to počítať ale bežná rýchlosť z fukarov na llstie a objem tlačeného vzduchu nestačí na to aby bola prekonaná váha samotného fukara + skajt aj keby si tam dal posteľnú plachtu.
Niečo o energii?
Ale možno sa mýlim ako vždy.


21.08.2023 17:13

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Mishko
 Skútrista 

Ikona

Kto tu hovori o nejakom chlapovi? Ved je jasne ze to video s dazdnikom je for, to sa neda brat vazne.

Svojho casu robili podobny pokus v Mythbusters (Bořiči mýtu)s malym modelom.
Kazdemu je jasne ze Newtonove zakony sa ojebabrat nedaju a ze sa posobiace sily navzajom rusia.

Napriek tomu sa im pri miernom zvacseni plachty a zvyseni otacok vrtule podarilo dostat vozicek do pohybu tym spravnym smerom (cize prekonat tah vrtule).


Video: www.youtube.com/watch?v=1QJz-BVXCI4


21.08.2023 17:17

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Mishko:
Napísal som že je to uzatvorená sútava a to video je fejk ako noha.
Ty si mi hodil dve videá, ktorých logiku som spochybnil.
Tvrdil si, že sa mýlim.
Asi som sa nemýlil.


21.08.2023 17:22

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Mishko
 Skútrista 

Ikona

Hore nad tebou mas video v ktorom je plachta na voziku (nazvime ho skateboard alebo po tvojom "skajt").

A pohol sa dopredu.

Takze sa mylis :-D :-D :-D


21.08.2023 17:33

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

Mne je to jedno.
Ja sa mýlim neustále.
Som zvyknutý.


22.02.2024 23:45

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona


Video: www.youtube.com/watch?v=-HVjBuiNthA


23.02.2024 3:48

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

blade
 Kávičkár 

Ikona

Re: egres2: vďaka tvojmu poslednému príspevku som si prečítal príspevky a argumentu chalanov k tebe a ako by môj dedo povedal: hrach na stenu hádzať, proste trosku sa skus uvoľniť a byť otvorený aj iný názorom lebo si podľa mňa veľmi inteligentný chlap čo čítam iné príspevky ale tu si proste "eurohujer" ako vyšitý.

Jeden krásny príklad bol včera večer že elektromobilita v tejto forme je slepá vetva kým to neuchopi spoločnosť inak, idem večer z BA po diaľnici smer SC a zbehnem prvý výjazd Triblavina si kúpiť kávu so sebou do McDonald. Chcem zaparkovať je tam tak 40 parkovacích miest, hneď z kraja sú dva nabíjacie boxy pre elektromobily. No k 2 nabijacim boxom sa snažili dostať 4 elektromobily a pomaly tam došlo k fyzickému násiliu. Hovorím si to je niečo pre mňa ochrániť slabsich ľudí na ktorých si niekto vyskočil. Pozerám značky ešte neboli všetky tie nove ale dve klasika jedno Nitra druhý Košice, tretí, štvrtý neviem. Takže pani z Nitry ide z prace a chodí hore dole NR BA a agresívne sa snažila vyhodiť pana z Košíc co si tam už dlhší čas nabíja svoju Teslu 3, ktorý argumentuje že aby došiel do Košíc musí si to full naplniť a pani že ona chce len trosku aby došla domov večer z prace aspoň. To ze keď krátko nabije bude mať problém ráno cestou do práce ju ešte viacej naštartovalo ze keď ju pán nenechá dlhšie nabíjať. Lebo ona býva v byte a nemá to kde doma nabíjať. Zvyšný dvaja elektrohujeri sa radšej držali stranou a miešali asi tretiu kávu. Ja som sadol do môjho diesla s Euro 6 a pozerám na dojazd v nadrzi 820km a hovorím si fajn, chcel som im pri odjazde zadymit, ale nič z výfuku nedymilo, ale išiel len čistý vánok :-D

Dôvod úpravy: preklep

Upravené 2 krát. Naposledy upravil blade (23.02.2024 3:58)


23.02.2024 7:31

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

radnate
 Turista 

:-D [dobre]


23.02.2024 7:47

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

egres2
 Bahniak 

Ikona

blade:
Ak si myslíš, že nechápem problematiku elektromobility, tak sa mýliš. Som zástanca riešenia problémov v ktorejkoľvek sfére života. To, že si zasierame životné prostredie je fakt a názory " kváziodborníkov" že sa nič nedeje zažívame už skoro každý deň. Treba niečo robiť a elektromobilita je jedna z ciest. Nikdy som netvrdil, že je to jediná cesta vydláždená slnečným svitom. Ako každá dosť radikálna zmena aj táto samozrejme naráža na problémy. Ale postaviť sa k niečomu automatiky , len preto, lebo, nie je to to s čím sa stotožňujem. Súhlasím, že to naráža na problematiku distribúcie el. energie, množstvo dostupnch nab. staníc atď. Ale to neznamená, že postupom sa niektoré problémy odstránia a niektoré zostanú. Nahradili sme sčot PC a nebolo to zo dňa na deň. Keď som kúpil v roku 1992 prvé PC, neboli programi, ovládal som to pomocou 100 cm príručky DOS aĎ. Ale nehodil som ho do koša.
Takých príkladov je veľa a dnes všetko beží v takých reláciach (PC a všetko okolo) že saa nad tým u nikto nezamýšľa. Ja tomu dávam čas. A nie som žiaden eurohujer a nezdielam názory, že EU je pre nás hrozba, zbytočnosť a likvidácia. Nesúhlasím apriori so všetkým čo k nám z únie príde ale veľa vecí si do národných zákonov prenesieme ak, že tomu nerozumieme a urobíme paškvil, niektoré si urobíme po svojom a zase paškvil a vo veľa prípadoch ideme. ďaleko nad rámec noriem EU: Mohol by som ti dať množstvo príkladov, ktoré to potvrdzujú.
Ja to jednoduche beriem ako fakt. Sme v EU. Sme v NATO a mali by sme hrať podľa pravidieľ o ktorých sme vopred vedeli a prijali sme ich dobrovolne.
To sa ale nedá brať tak, e JA jednotlivec som nič neodsúhlasil a to, že to urobili politici ma nzaujíma a preto je všetko na hovno.
Ak by som žil na Pobreží Slonoviny tiež by som bral miestne pomery, beu ohľadu na to, či by sa mi páčili a čo by som s nimý súhlasil.
Taký je život.
Dnes máme možnosti ísť žiť tam, kde si presvedčený, že to je to pravé orechové. Veľa ľudí nedokáže prekonať pocit života v ostnatej klietke nalinajkovaným životom a zrazu sa musí starať o seba a nemá žiadné určené noty.
Veľa ľudí má strach z neznámeho a preto je proti všetkému.
Žijem v krajine , ktoré je v EU a učím sa s tým žiť cestou najmenšieho odpor.
Tak som eurohujer. Neviem síce čo to znamená ale aj tak ma to neuráža.
Žijem medzi antieurohujermi a ani to ma neuráža.
:-P


23.02.2024 7:55

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

radnate
 Turista 

Vsetko sa pekne postupne vyvinie. Neni dobre tlacit na pilu, ale ani kaslat a ignorovat to.


23.02.2024 8:31

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Vidicon
 Geriatrik 

Ikona

Re: blade: super som sa pobavil [dobre] Normalne by som sa do tej debaty asi vmiesal, ale asi by som nakoniec podlahol fyzickemu tlaku v prevahe 4 na jedneho ...

Mna takto vytaca kolega. Obaja mame X5, ale ja mam zakladny diesel 3.0l sestvalec a on ma e45 ci co, benzin plus elektromotor s dojazdom asi 90km. Neustale ma presviedca, ako je on ekologicky voci mne a aj ekonomicky. Az kym nedosla uctovnicka s papiermi a hovori, ze ja mam priemernu rocnu spotrebu 8.0 litra a on asi 10. Pytam sa, a zaratala si do toho elektrinu? Ona ze nie. To zobrala natankovany benzin a celorocne kilometre. To, ze si on ten kram napaja z firemnej elektriny za asi 50 centov za kWh kazdy den a dochadza domov a do prace cisto na elektrinu, to tam nie je a to mu fakticky znizuje tuto papierovu spotrebu. Cize jeho predrazene auto, kvoli ktoreho vyrobe baterie bolo vyrobene tony CO2, je o 400kg tahsie, ma o asi 100l mensi kufor, ma ovela vacsiu spotrebu Euro na kilometer ako moje. Cista chobotina. Ludom chyba matematika zakladnej skoly.


23.02.2024 8:32

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Vidicon
 Geriatrik 

Ikona

Re: radnate: je treba vyvinut ekologicky variant, nie sa tupo tvarit, ze tesla je ekologicke auto.


23.02.2024 8:36

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

radnate
 Turista 

To som nenapisal


23.02.2024 8:39

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

radnate
 Turista 

Mne sa ani tesla nepaci.
Ale dobre je, ze uz sme mnohi zacali.
Mame v autach elektricke okna, radio na elektriku, servo na elektriku, zrkadielka na elektriku, svetla na elektriku a mnoho ineho. A to su take tie prvni vlastovky.
:-D


23.02.2024 9:07

Re: 2035 koniec spalovacích motorov v EU

Vidicon
 Geriatrik 

Ikona

ja som ako dieta mal baterku na baterie, walkman na kazety a auticko na dialkove s kablikom. Tiez som zacinal skoro. To boli prve lastovicky eketromobility >:-) Tesla mi presne to auticko na kabliku pripomina, ked ich vidim. Aj spracovanim I-GRR


| 1 2 3 4 5 6 |


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.