Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1418 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26310
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15879)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10431)

Cistit retaz pred kazdym mazanim ? - Diskusné fórum - Moto poradňa

Máte problém s Vaším strojom ? Skúste sa opýtať. Ostatní motorkári Vám možno budú vedieť poradiť.

Značky: Skúsenosti, Problém, Motor, Karburátor, Elektrika, Podvozok, Kolesá, Pneu, Brzdy, Olej, Administratíva.

Pravidlá správania sa na diskusnom fóre motoride.sk

Pridaj novú diskusiuCistit retaz pred kazdym mazanim ? - Diskusné fórum - Moto poradňa

OO Sleduj diskusiu Pridaj nový príspevok 

| 1 2 | Nasledujúce

17.07.2011 10:03

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

baca - dobre, moja dalsia otazka opat ku tebou menovanym O kruzkom

ak maju o-kruzky take vlastnosti ako si popisal preco sa robia ich dalsie modifikacie vo forme X-kruzkov XW- kruzkov?

preco tsubaki myslim ako jedina robi retaze zo samomaznymi puzdrami ktore sa striekaju mazacim sprayom na uplne inaksej baze (myslim silikon) nez su ostatne mazacie spraye?

ked renomovany vyrobca retazi pise na svojej stranke ako striekat "utesnene" retaze tak mas pocit ze je to tam znazornene zle a treba striekat na stred valcekov? :-@ :-O


17.07.2011 10:18

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Z-kruzky, W-kruzky, a X-kruzky su uz len vylepsene verzie O-kruzkov. Kruzok s gumickou profilu O ma iba dve tesniace plosky, teda po jednej na kazdej strane. Z a X kruzky maju tie plosky (vlastne uz take mimiaturne brity) 2x na kazdej strane, no a napokom W kruzky maju nas jednej strane 3 tesniace plosky a na druhej 2.

Priznam sa ze technologiu TSUBAKI zo samomaznymi puzdrami nepoznam, ale myslim si ze medzi capom a vnutornym kruzkom bude nejake plastove, teflonove, alebo neviem ake puzdro ktore nahradza mazaciu napln pod kruzkami a silikonova baza maziva sa pouziva, aby sa ten supermaterial neposlodil a aby bolo zabezpecene mazanie aj vonkajsich valcekov.

Nepoznam suvislosti co pise vyrobca a ci je ten obrazok vobec urceny k "utesnenym" retaziam, ked na obrazku su tesnenia vobec neni. (mimochodom kazdy dnes pise nieco ine). Riadim sa len obycajnym sedliackym rozumom a tym co ma skola a technicke skusenosti naucili. ;-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil bacaono (17.07.2011 10:19)


17.07.2011 10:35

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

riki1
 Kávičkár 

ten "mazaci" obrazok plati rovnako aj pre kruzkove retaze, lebo sa mazu aj kruzky aby nevyschli, X,Z,W kruzky maju aj tu vyhodu (okrem vacsieho poctu zabran proti spine), ze kladu mensi odpor pri otacani clankov ako O a myslim ze O sa uz vyrabaju stale menej.


17.07.2011 10:42

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

riki1
 Kávičkár 

Pozri obrázok


17.07.2011 10:48

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

bacaono - presne.. su to vylepsene verzie O kruzkov s vacsim poctom tesniacich ploch - a presne tu hladat odpoved a zamysliet sa nad tym preco vyrobcovia presli o O kruzkov ku X kruzkom a dalej ku XW atd atd

ked nevies co pise vyrobca (mimochodom napisal som ti ze ide o utesnene retaze) tak preco pises ze ide o bezkruzkove retaze? - ten obrazok je myslim iba schema?

riki - z mojho pohladu nejde len o "vyschnutie" ale aj o dopravenie maziva pod kruzky, pri vysokych teplotach a vysokych obvodovych rychlostiach retaze ma retaz vysoke teploty a teda zo studeneho husteho maziva pod kruzkami sa stava horuce riedke ktore vo vacsej alebo mensej miere ma tendencie unikat a preto ho tam treba opatovne dopravit pomocou mazacich sprayov

rovnako z dovodov nie 100% tesniacej schopnosti klasickych tesniacich kruzkov by sa retaz nemala cistit agresivnymi cisticimi prostriedkami ktore dokazu nielen znicit gumove tesnenia ale aj bez znicenia tesneni navzlinat pomedzi gumu a kov k mazivu vo vnutri clanku nariedit ho a nasledne pri jazde takto nariedene mazivo dostat von

to ze O kruzky ani X kruzky nie su 100% tesniace dokazuju XW kruzkove retaze a ani tie nie su 100% lebo existuju samomazne puzdra

p.s. baca je krasna slnecna nedela odchadzam s frajerkou na motorke margitu-ilonu sa kupat ak mas cas a chut dobehni na jedno nealkoholicke a mozme pokecat priatelu [dobre]


17.07.2011 11:53

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Ano viacmenej ste to vysvetlili, akurat s tym mazanim kruzkov ci uz O, z,w,x celkom nesuhlasim, lebo sa vyrabaju z nejakej grafitovej gumy, ktora teoreticky mazat nepotrebuje. Mala by byt samomazna.
S tymi teplotami retaze tiez niesom cekom stotozneny, lebo vyrobca urcite vie v akych rozmedziach teplot jeho retaze pracuju (naco by mal vyvoj vsakzeano) a dava tam take mazivo aby ho tie teploty neohrozovali a mazivo neodstrekovalo.
Podla mna sa mazivo aj tak obycajnym striekanim zo spreja akokolvek vzlinaveho nema sancu dostat pod tesniaci kruzok a namazat priestor medzi capom a vnutornym kruzkom. Ale myslim ze prestreknutim okrajov "tesnenej"retaze nic nepokazis, len to nieje nutne. Primarnym ucelom je aby mazivo navzlinalo medzi vonkajsi a vnutorny valcek a jemne premazalo aj vonkajsi valcek.

Jany baci vobec nevim ci dojdem, lebo mame normalny nedelny rodinny obed, a dnes idem na nocnu, ale poobede by som niekde mozno vypadol na chvilku vyvetrat hlavu. ;-)

Upravené 1 krát. Naposledy upravil bacaono (17.07.2011 12:00)


17.07.2011 12:22

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

Lorenzo
 Jogurťák 

bacaono, čo myslíš, v akej prevádzkovej teplote pracuje reťaz? berme podmienky bez dažďa za teplého letného dňa. Aká veľká je odstredivá sila, a rýchlosť reťaze hlavne pri náhonovom koliesku?

Preto ten X-ring, resp ZW XW ring

všetko toto je ale veľmi relatívne, každý motorkár je iný, každý sa o motorku stará iným spôsobom, každý ju používa v iných podmiankach.

ale v podstate sa na mnohých veciach zhodneme a to je ok.

niekto reťaz neumyje, niekto sa ani sám neumyje :-)

100 ľudí = 100 názorov


17.07.2011 12:32

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Nemam absolutni sajnu o pracovnej teplote retaze a odstredivych silach, ale spolieham sa na to ze jej vyrobca urcite ano a preto pouziva pri vyrobe mazivo ktore je na tie teploty a odstredive sily urcene.
w, x, z, a xv sa zacali pouzivat hlavne preto ze retaz kladie mensi odpor a teda je mensi ubytok vykonu sposobeneho prevodmi a kruzok ma viac tesniacich ploch, tak ako napisal riki. Proste doba ide dopredu a vyvoj s nou.
V tom poslednom uplne suhlasim a myslim ze kazdy to robi tak ako najlepsie vie a podla toho ako masinku pouziva. ;-)
Niekto moze retaz drhnut a mazat denne, ale viac jej skodi prudkymi rozbehmi a inymi razmi, a niekto na nu nesahne jak je rok dlhy a iba namaze (je mu jedno ci na kraje ci na valcek, proste vsade) a vydrzi mu dlhsie.


17.07.2011 12:49

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

Prepáčte, že vám vstupujem do vedeckej dišputy, ale viete o niekom, kto má takú pevnú ruku, že pri striekaní valčekov nezastrieka aj O, X, W XYW.... no skrátka ktorýkoľvek z krúžkov abecedy? :-O

Edit: Jedného v vlastne poznám.: volá sa Rudu Granec, ale svoje schopnosti využíva len na airbrush, pretože má kardan :-~ >:-)


17.07.2011 14:58

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

no a ja som vcera dosol nato,ze asi uz je nacase menit,to ma len 19000km :-O :-( kua a to scem sa jej zbavit,ale asi sa musim zas buchnut po vacku :-(((
teraz nevim keru vybrat,ale sak ani ta najlacnejsia nemusi byt uplne z blata,ved kuknite poradte.dik
toto je JT retaz,ved kolecka maju dobre,mozno aj retaz,ma niekto skusenosti,kolko vydrzala,cena ma laka cgi.ebay.co.uk/KAWASAKI-KLE-500-06-08-CHAIN-SPROCKET-KI...
druha alternativa cgi.ebay.co.uk/KAWASAKI-KLE500-B6-7F-05-09-DID-VX-GOLD-... ze troska priplatit sa vyplati nee >:-) lebo vobec do teho nevidzim,ci su to neni len reklamne ojeby na zakaznika secko >:-)


18.07.2011 0:15

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

bacaono - dve az tri trecie stycne plochy kladu mensi odpor ako jedna? :-@

myslis ze pri normalnom vyuzivani motoriek beznymi smrtelnikmi sa vobec niekto zapodieva pojmom odpor retaze sposobeny tesniacimi kruzkami?

a tam kde je uz vsetko ostatne poladene a jazdi nadclovek sa pouzivaju bezkruzkove retaze ;-)

myslis ze ak vyrobca retaze odporuca mazat retaz tak ako je znazornene na obrazku tak je tu niekto iny kto vie lepsie ako vyrobca ako tu retaz namazat lepsie


18.07.2011 0:42

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Ano dve az tri stycne plochy v tvare britu kladu o dost mensi odpor ako jedna ovela väcsia plocha stlaceneho O kruzku. Sam si uz urcite neraz spajal tesnenu retaz ci uz nitovacou alebo zavlackovou spojkou a vies ako su tie kruzky stlacene. Tak mi vysvetli ako sa pod ne moze dostat zvonka mazivo?
Pri normalnom vyuzivani motoriek beznymi smrtelnikmi sa zapodieva pojmom odpor retaze sposobeny tesniacimi kruzkami kazdy vyrobca retazi. Inak by tie ostatne kruzky z abecedy vobec nevznikly.
Nemyslim ze niekto vie lepsie ako vyrobca, ako mazat retaze, len som pripomenul ze podla brazelovho obrazku sa mazu bezkruzkove retaze.Mimochodom vobec mi ten obrazok nepripada ako schema ale ako celkom normalny rez.
Pri tesnenych kruzkovych je primarne miesto namazania valcek. Nesnazim sa ani tvrdit ze namazanim tesniacich kruzkov nieco pokazis, ale zivotnost retaze tym nepredlzis.
A okrem ineho vsetci vieme, ze aj iny vyrobcovia cohokolvek niekedy pri doporucovani udrzby a servisu dost prehanaju. ;-)


18.07.2011 6:24

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

Strbinka medzi valcekom a tym onym (na obrazku iba tie vnutorne sipky). Inde namazes leda hovno lebo su tam gumicky :-D

i54.tinypic.com/315ikqq.jpg

Ale ved to vsetci vedia... To aby nevyschli kruzky :-))) zabezpeci sprej a trasuca sa ruka :-D

Upravené 1 krát. Naposledy upravil maTooB (18.07.2011 6:31)


18.07.2011 7:33

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Zatial som sa stretol len s obrazkom miesta aplikacie maziva aky dal brazel, bez ohladu na vyrobcu. Ale v konecnom dosledku principialne suhlasim s bačom. Silne pochybujem, ze sa mazivo dostane zvonka pod kruzky, nech uz su tam akekolvek teploty, roztaznost ci tekutost pripravku. Mazem to sice na tie miesta, aj tak sa to vsetko rozserie po celej retazi. Preto je to podla mna uplne jedno - zaklad je jeden: nech valceky odvaluju tzn. znizenie trenia.
Kto maze ten jede.


18.07.2011 9:01

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

baca ty si naozaj myslis ze novsie (lepsie verzie) tesniacich kruzkov vznikali koli vysokemu odporu O kruzkov a nie koli zlepseniu tesniacej schopnosti?

ked das na svoju africku O-kruzkovu retaz a potom hned X-kruzkovu pripadne XW kruzkovu tak pocitis rozdiel? zmeni sa ti spotreba?

ak pises ze napr XW kruzok ma o dost mensi odpor ako O kruzok tak mi dovol sa ta spytat o kolko? kde to viem najst?

jasne ze som uz retaz nitoval, ale moje oko nema schopnosti mikroskopu aby vedelo posudit nakolko je ta guma tesna naviac pri vysokych obvodovych rychlostiach retazi

a mazivo sa pod ne moze dostat rovnako ako sa moze dostat von z clanku, nie 100% tesniaca schopnost

ak sa podla brazelovho obrazku mazu len bezkruzkove retaze tak ake retaze sa mazu podla obrazku co sem poslal riki? vidis tam ten tesniaci kruzok?

cele toto tu mi pripada ako ked ste ma isli presviedcat o nestlacitelnosti vody hoci nakoniec mi par z vas dalo za pravdu ze predsa len stlacitelna je

skratka neviem pochopit ze sa najdu ludia ktori tvrdia ze treba mazat valcek hoci vyrobca retaze ktory o konstrukcii retaze vie prve posledne (a daleko viac ako my vsetci na motoride dokopy) tvrdi nieco ine

moj posledny prispevok v tejto teme

p.s. riki O kruzkove retaze sa vyrabaju stale rovnako, je stale vela modelov kde sa pouzivaju aj do prvomontaze, paradoxne su to vacsinou rozpoctove motocykle mensich kubatur ktore zrovna nedisponuju prebytkom vykonu a cuduj sa svete, veselo na ne montuju retaze "vacsieho odporu"

Upravené 2 krát. Naposledy upravil raptor (18.07.2011 9:13)


18.07.2011 9:12

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

superflanker
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

raptor: dobre vies ake bludy a archaizmy sa rokmi prenasaju medzi manualmi na udrzbu motoriek a nielen z dôvodu nesprávnosti prekladu. (viď čistenie petrolejom a pod.) Preto by som tieto zarucene informacie bral z rezervou. Cim netvrdim, ze sa nema mazat tak ako je to znazornene. Pravda bude asi zase niekde uprostred. ;-)


18.07.2011 9:14

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

Lorenzo
 Jogurťák 

www.jlt-motoracing.sk/index.php?option=com_content...

pozrite sa ešte na tento obrázok, je pekne vidieť O-krúžky a miesto, kam má byť mazivo aplikované. Zabezpečí to vzlínajúca schopnosť aplikovaného maziva. Preto tvrdím, že mazacie spreje lepiacej bielej konzistencie sú pri prvej aplikácii akože ok ale ich následná aplikácia bude z reťaze pohybom motocykla vyhádzaná, pretože prvá aplikácia zalepí miesta na reťazi kam sa má mazivo dostať a z tohoto dôvodu ja tieto spreje nepreferujem. A presne to je výhoda sprejov PDL alebo Chain Lube od Muc-Offu že dokážu rozpustiť predošlú aplikáciu a znova sa mazacia látka dostáva na miesto určené k premazaniu.

doba ide ďalej a kto s ňou nechce kráčať ostáva pre svoju škodu o level nižšie.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil Lorenzo (18.07.2011 9:20)


18.07.2011 11:52

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

danopanci
 Kávičkár 

Ikona

Odkedy používam chémiu od MUC-OFF, mám vyriešený problém s údržbou a očistou moto.

Pri mazaní klasickými pixovinami mi vyhádzalo O krúžky od 2000 km - pri 8500 km som vymenil reťaz a aplikoval som CHAIN LUBE od MUC-OFF - je to pánske mazanie a ešte ľahšie čistenie.

Dedkovia radia veci a najazdia viac s motorkou na vozíku ako po ceste - čiže u nich aj keby ocikali ŕeťaz - tak účel to plní :-D :-D :-D


18.07.2011 13:05

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

Chlape, aj ked ta lubim, pochybujem, ze ti vyhadzalo O kruzky :-))) A teraz do mna >:-)

Kazdopadne Muc off a Lorenzo [dobre] [dobre] [dobre]


18.07.2011 17:31

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Janko chapem ze si predajca a preto musis tlacit nazor vyrobcu aby zakaznici dodrzovali podmienky vyrobcom stanovene. Asi by bolo dost blbe keby si im radil nieco ine a oni by sa pri pripadnej reklamacii na tvoje rady odvolavali. Mozno si o radach vyrobcu presvedceny a ani to nieje na skodu. Nic sa tym nepokazi. Len mi este povedz ci aj pred kazdou jazdou kontrolujes vsetko co pise manual k motorke? (to len na margo manualov a doporuceni vyrobcov)

K tym O kruzkom. Nemyslis ze prave preto ze tieto retaze su na ustupe a aj ich cena je nizsia sa davaju do rozpoctovych motoriek? Proste sa na tom da usetrit a tym padom vyrobcu väcsi odpor vobec netrapi. Zakaznik musi byt za cenu rozpoctovky spokojny aj s tym.

Neviem co bolo za poziadavkami vyvoja X, W a neviem este akych kruzkov. Podla mna uz pri ich vyvoji vedeli ze zabiju dve muchy jednou ranou. Ale ak neveris ze tieto kruzky maju mensi odpor, tak si len otvor dve krabice. Jednu O kruzkovu a druhu trebars X ci W to je jedno, moznosti na to mas, a skus porovnat silu potrebnu na narovnanie alebo na opätovne zmotanie retaze. Pokial mas v rukach aspon trosku citu a nehadzal si predtym cely den strk do miesacky tak ten rozdiel pocitis a este si ten rozdiel vynasob otackami retaze pri urcitej rychlosti.

A uz vobec netusim preco si stale presvedceny ze mazivo sa pod kruzkami neudrzi. Ved tie kruzky su tam presne na to aby tam to mazivo udrzali a nepustili do vnutra vodu prach a iny bordel. Povedz mi ako ich akurat len to mazivo urcene na retaze presvedci aby pustili dovnura len a len jeho? Jedine co ich presvedci je Wapka, takze ak chces dopravit mazivo pod kruzky musis mat sakra silny spray.
A co potom chudatka retaze na masinach ktore maju vselijake "ubohe mazacie systemy" kde to na retaz len kvapka ovela horsie ako staremu dedkovi s prostatou, a este k tomu vo vela pripadoch iba na jednu stranu valceka. Viem, mozno budes argumentovat vzlinavostou, ale kolko toho maziva tam navzlina cez dost dobre stlaceny tesniaci kruzok za cca 10-15 minut, nez sa odparia prchave latky a mazivo zatuhne? Nieje tato chvilka akurat na to aby mazivo navzlinalo do strbiny medzi vonkajsim puzdrom a valcekom?

A este o tom namahani. Ano retaz je namahana teplotami a vysokymi obvodovymi rychlostami, ale ved je predsa presne na toto vyvinuta a vyrobena. Aj mazivo je presne na tuto zataz vyrobene. Kruzky su az tak strasne namahane neni. Ich najvacsie namahanie spociva v otere o hladky kov. Ved si len spocitaj o kolko sa hybu medzi sebou jednotlive clanky. Dajme tomu ze na nahonovom koliesku sa retaz otoci o 180°(urcite o trosku menej), nahonove kolesko ma 16 zubov, retaz sedi na 1/2 kolieska, teda na 8 zuboch. 180/8=22,5. Takze clanky samedzi sebou lamu max o 22,5°. na rozete je to este cca o 2/3 menej. Tomu hovoris namahanie gumoveho dielu? Taka pneumatika je namahana na oter omnoho viac.

Tiez uz a tuto temu koncim. Myslim ze tu bolo podanych dost informacii. Nech si kazdy vyberie co sa mu pozdava. ;-)


18.07.2011 19:35

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

riki1
 Kávičkár 

pre raptora >

Pozri obrázok


18.07.2011 20:15

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

marek750
 Kávičkár 

Ikona

K tomu čisteniu reťaze ... ja som za 23 rokov jazdenia reťaz ešte nečistil !
Mažem poctivo každých 500km , to úplne stačí ;-)


18.07.2011 20:16

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

raptor
Darca Krvi  Turista 

Ikona

riki - dik je tam cosi na poucenie aj pre mna [dobre] anyway riadky "this keeps the dirt out and lubrication in much better than any o-ring" potvrdzuju moje slova o tom ze o kruzkove retaze netesnia 100% rovnako ani x kruzkove xw kruzkove atd atd - ak sa nieco dokaze dostat von takisto sa to dokaze dostat dnu

suhlas s bacom s tym ze treba okrem ineho mazat aj priestor medzi vnutornym a vonkajsim valcekom ale otazka je ci tam dostanes viac maziva ak budes striekat na stred valceku alebo na vnutornu stenu spojovacich nitov

suche mazanie na ktore sem dal link lorenzo myslim popiera nutnost mazania vonkajsieho valceka vs. rozeta


19.07.2011 6:26

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

Co by sa tam dostavalo dnu? :-O Jedine ze nejakou wapkou brutal z blizka by si to tam natlacil...


19.07.2011 11:38

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

fox001
 Turista 

Ikona

Sa mi zdá, že niektorí viac leštíte a čistíte, ako jazdíte. :-((((((
Keď mám hodinu času, tak radšej jazdím a netrápim sa leštením mašiny či nebodaj reťaze! ;-) Samozrejme "výstavné kusy" na ohurovanie uchechtaných -nástok musia byť pekne odstavené a naleštené! I-GRR Načo na tom jazdiť...
Na SV som čistil reťaz po skončení sezóny, t.j po 12.000 km, mazanie po 800 až 1000.
Na Strome je síce viac "nečistôt", ale čistená reťaz bude tiež len na konci sezóny. Niektorí z toho robíte riadnu vedu.
K výrobcom toľko, že ten istý výrobok, olej, mazivo, čistenie, každého jedného výrobcu je na 99% rovnaké. To znamená, že aj čistením od výrobcu X perfektne vyčistíš olej od výrobcu Y.
A kto čistí reťaz vapkou na 2 cm je chuj. Toť môj názor.

Upravené 1 krát. Naposledy upravil fox001 (19.07.2011 11:39)


19.07.2011 11:44

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

ChesterTT
 Kávičkár 

Ikona

cim viac tu na to kukam, tak tym viac mi napada len jedno.

bud sa tie kruzky mazu z vonka aby boli lubrikovane a nevysychali a nepraskali, potom by nedrzali mazivo vo vnutri.

a tiez asi aby tam bol lubrikant a nie spina na tych kruzkoch, ktora by ich nicila, cize z tohoto celeho mi vyslo to, ze suche mazanie bude lepsie, kedze spinu vobec neviaze lebo nelepi.


19.07.2011 13:05

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

ty si aka hlavicka ;-)


19.07.2011 13:33

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

ChesterTT
 Kávičkár 

Ikona

maTooB - tak ked pisu, ze to mazat nepotrebuje.. je to guma. guma casom praska, ked je vystavovana roznym teplotam. potom tu nejde o znizenie trenia, ale o udrzanie vlhkosti v gumicke. tym padom nepouzivat nist, co vysusuje - tech benzin a podobne.

tebe sa jako osvedcilo to suche mazanie? spokojny? masinu mas cistu? :-)


19.07.2011 13:35

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

PDL používam aj ja.
Všetko (reťaz-motorka) sú čisté.
Ale občas sa objaví poprašok farby "korózie" :-~


19.07.2011 13:39

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

ChesterTT
 Kávičkár 

Ikona

quanto - a ako ho odstranis? ci to je len taky, ze staci utret handrou?

myslim, ze ked retaz obrusujes, tak isto aj rozetu a vyvodove kolecko, tak tam vznikaju jemne piliny. kedze nie su nalozene v oleji, tak hrdzaveju. Alebo to mas sposobene tym, ze to JEDNODUCHO HRDZAVIE? :-)


19.07.2011 13:58

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

Já Ti nevím Karle...
Chlapci z Čiech nad tým "hrdzavým" povlakom (na ich motorkách) iba mávli rukou.
Tak ja to nechám na vyriešenie väčším hlavám.
A čistenie?
Veľa tam toho na čistenie nie je (vidieť).
V návode na použitie spomínali, že treba pri jazde v daždi (vode?) mazať častejšie.
Z toho som si vydedukoval, že keď sa rozhodnem pre čistenie, tak tomu pomôžem vodou.


19.07.2011 15:10

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

Ale zadrbanu ju mam, sak som jazdil v dazdi na Slovakii >:-)

Inak mazanie je to :-* [dobre] Koleso, retaz cistucke...
Dlhodobo este neviem posudit...

Upravené 1 krát. Naposledy upravil maTooB (19.07.2011 15:11)


19.07.2011 15:29

Re: Cistit retaz pred kazdym mazanim ?

Perno
 Kávičkár 

Ikona

da sa vycisti retaz aj fabkou :-) ,len co snou potom bude :-} a kolko vydrzi.


| 1 2 | Nasledujúce


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.