Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1516 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26136
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15797)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10339)
Diskusia Diskusia k článku (0)  [Verzia pre tlač] Tlač

ME a MX Open vo Veľkých Uherciach - dramatické počasie a štartovka nabitá skvelými menami

 Zdieľať

Pridané: 12.04.2019 Autor: Redakcia Motoride.sk
Čitatelia: 2557 [Šport - Motocross]

Uplynulý víkend sa na vynovenej, super pripravenej trati MX Vinohrad vo Veľkých Uherciach uskutočnilo úvodné podujatie medzinárodných majstrovstiev Slovenska v motokrose - MX OPEN 2019 a taktiež úvodné podujatie európskeho šampionátu mládežníckych tried EMX65 a EMX85. Prvý motokrosový víkend sezóny 2019 mal dramatické sobotňajšie počasie a štartovku nabitú skvelými menami.

Keďže aprílové počasie si neodpustilo dážď a krupobitie v sobotu, poobedňajší program musel byť presunutý na nedeľu. Tí, čo prišli fandiť v druhej polovici víkendu teda videli aj kvalifikácie, aj dve ostré jazdy každej kategórie a na záver Superfinále – novinku tejto sezóny, kde sa v jednej jazde stretli najlepší jazdci zo všetkých kategórii. Poďme ale po poriadku.

Jiri Matejec vitaz MX2junior
Jiri Matejec vitaz MX2junior

ME EMX65, EMX85

Sobotňajšie počasie potrápilo hlavne mladých jazdcov štartujúcich v ME mládeže tried EMX65 a EMX85. V sobotu prakticky na trať ani nevyšli a tak 75 mladých motokrosárov z 10-tich krajín Európy mohli v depe utužovať priateľské vzťahy a pripravovať taktiku na nedeľňajšie jazdy. V nedeľu sa počasie umúdrilo a tak mohli chlapci a jedno dievča odjazdiť po dve finálové jazdy na perfektne pripravenej trati. Víťazstvo v triede EMX65 si odniesol český jazdec Víteslav Marek pred jedinou dievčinou v štartovom poli Lotte Van Drunen z Holandska a tretím Ashton Boughen z Veľkej Británie. Medzi 65-tkami SMF reprezentovala trojica jazdcov Jakub Zahradník(CZE), Samuel Chovaník a Samuel Kurňava.

EMX65
EMX65

V silnejšej kubatúre EMX85 v oboch finálových jazdách zvíťazil Sacha Coenen z Belgicka, na druhom mieste skončil Cas Valk z Homadksa a na treťom Ivano Van Erp taktiež z Holandska. Aj v tejto triede mala SMF svojich 4 jazdcov: Stanislav Kopták, Tomáš Kytka, Ľubomír Galandák a Přemysl Zimek(CZE). Pre našich jazdcov v oboch triedach bol štart na týchto ME hlavne veľkou skúsenosťou a možnosťou porovnávania jazdeckej úrovne s rovesníkmi zo zahraničia.

EMX85
EMX85

MX OPEN

Hviezdou najsilnejšej triedy MX OPEN, ako aj záverečného superfinále, sa stal Lukas Neurauter (AT) z Osička MX team, v MX2kách zabodoval jeho teamový kolega Šimon Jošt (SVK), zatiaľ čo medzi Juniormi MX2 zvíťazil Jiří Matejec (CZE) z HT Goup a v MX Junior 125 zasa Tomáš Švirák (CZE).

Lukas Neuruter MX OPEN vitaz
Lukas Neuruter MX OPEN vitaz

Holeshoty aj v tejto sezóne budú prestížnou trofejou vďaka 711 Shop Zone

711 Shop Zone – onlineshop a predajňa v Hornej Strede si aj v tejto sezóne zobrali pod patronát holeshoty, teda finančné prémie vo výške 50€ a vecné ceny, pre najrýchlejšie odpichnutých jazdcov zo štartovacej rampy. Bielu holeshot čiaru v prvej zatáčke po štarte ako prvý preťal Lukas Neurauter v prvej a Filip Neugebauer v druhej finálovej jazde kategórií MX OPEN a MX2. Juniorské holeshoty si rozdelili Jiří Matejec a Adam Dušek. Vyhodnocoval sa aj holeshot v Superfinále, kde si ho vybojoval Jaromír Romančík. Gratulujeme.

Tomas Simko MXOpen
Tomas Simko MXOpen

MX OPEN a MX2

Spoločné rozjazdy v tejto sezóne budú mať kategórie MX2 a MX OPEN. MX2ka je kubatúrne slabšia kategória pre pretekárov na dvojtaktných motocykloch s objemom do 150 cm3 a štvortaktných do 250cm3. Do kategórie MX OPEN spadá všetko, čo je nad. Vo Veľkých Uherciach bola najväčšia pozornosť upriamená práve na MX OPEN, pretože štartovka sľubovala kvalitné medzinárodné súboje. V kvalifikácii dal najrýchlejší čas na kolo Jaromír Romančík (CZE), a tak si v ostrých jazdách vyberal miesto na štarte ako prvý. Ani v jednej však túto výhodu nepremenil na holeshot a celkovo skončil na druhom mieste. V prvej jazde sa mu síce darilo byť zopár kôl na čele, no podľahol tempu Lukasa Neurautera z Rakúska a v druhej jazde sa pred neho dostal okrem Neurautera aj Filip Neugebauer (CZE) jazdiaci za Osička MX team, ktorý si holeshotom naprával chuť po páde v prvej jazde. Víťazná trojica bola teda v zložení: Neurauter na prvom, Romančík na druhom a Neugebauer na treťom mieste. Do súbojov na popredných priečkach sa zapájal aj celkovo štvrtý Petr Bartoš (CZE), František Smola (CZE) , minuloročný majster Slovenska v kategórii MX2, ktorý obsadil piate miesto a aj Slovák Tomáš Šimko z PB racing, ktorý skončil hneď za Smolom na šiestom mieste.

MXOPEN MX2 start
MXOPEN MX2 start

Do superfinále na konci dňa postúpilo 13 najrýchlejších jazdcov. V rámci MX2ky začal perfektným tempom prvú jazdu Martin Krč (CZE), viedol, no po desiatom kole sa mu začala lepiť smola na päty a kvôli technickému problému dojazdil do cieľa bez zadného blatníka a sedla a skončil až piaty. Druhú jazdu už síce vyhral, no tento výsledok mu vystačil len na celkovo druhé miesto. Za jeho najväčšieho rivala by sa dal považovať Šimon Josť (SVK),ktorý bol najrýchlejší v kvalifikácii a zároveň si za víťazstvo v prvej a celkovo konzistentnejší výsledok vybojoval prvenstvo. Celkovo tretí skončil Čech Dušan Drdaj z Yamaha Čepelák racing teamu. 13 najrýchlejších z MX2 sa stretlo v superfinále.

Neugebauer MX OPEN
Neugebauer MX OPEN

Juniori MX2 a MX125

Juniorskí pretekári sú obmedzení vekom a preto v týchto kategóriách nenájdeme staršieho jazdca ako 21 rokov. Sú vyhodnocovaní aj podľa kubatúry motocyklov, ktorá je jasná z pomenovania kategórii. Juniori na silnejších motorkách v triede Junior MX2 si svoje miesta na stupienku víťazov rozdelili v oboch finálových jazdách rovnako. Víťaz kvalifikácie Jiří Matějec (CZE),si vzal všetky víťazstvá okrem holeshotu v druhej jazde, ktorý mu vyfúkol jeho krajan Adam Dušek. Rivalita z minulej sezóny medzi Matějcom a Samuelom Strukom sa preniesla aj do tejto sezóny, no v Uherciach ťahal Struk za kratší koniec a skončil celkovo na druhom mieste. V tejto sezóne si musí zvykať na novú techniku, vymenil KTM za Hondu a stal sa novým jazdcom zahraničného teamu Mitterback Racing team, pod ktorého patronátom pôjde okrem slovenského aj rakúsky „majstrák“ a nemecký ADAC. Tretie miesto obsadil Adam Dušek. Z MX2 Junior postúpili do superfinále prví deviati. Českí jazdci úplne ovládli kategóriu MX Junior 125, kde Tomáš Švirák zvíťazil, až na druhé miesto sa kvôli nevydarenej prvej jazde dostal Luděk Černý a tretí bol Patrik Příhoda. Prvá pätica postúpila do superfinále.

Struk MX2 junior
Struk MX2 junior

Superfinále – novinka sezóny 2019 40 najlepších pretekárov naprieč triedami dostávajú možnosť zmerať si sily spoločne na jednom štarte. Zatiaľ čo bežne jazdia rozdelení podľa kubatúry či veku, na záver každého podujatia MX OPEN si ich diváci pozrú spoločne v jednej jazde trvajúcej 15 minút plus dve kolá. Každý pretekár, ktorý sa sem dostane, získa finančnú odmenu vo výške štartovného na preteky a prvých 15 najrýchlejších aj čosi navyše. Ďalej aj možnosť získať ďalších 50€ za holeshot a bodovať do rebríčka, v ktorom hlavnou cenou je automobil FORD Focus. Vo Veľkých Uherciach sa z víťazstva tešil Lukas Neurauter (AT- MX OPEN), druhý bol Jaromír Romančík (CZE-MX OPEN), tretie miesto patrilo Filipovi Neugebauerovi (CZE -MX OPEN), štvrté Šimonovi Joštovi (SVK - MX2) a prvú päťku uzatvoril Tomáš Šimko (SVK - MX OPEN).

Druhou zastávkou seriálu MX OPEN bude prvomájový motokros v Myjave

Prvý máj, Sviatok práce, oslavujú všetci motokrosoví nadšenci v Myjave. Motokros sa tam v tento dátum koná už viac ako 50 rokov a nebude to inak ani teraz. V strede týždňa v stredu, 1.5.2019, Vás preto pozývame na tradičnú trať, ktorú majú v obľube ako slovenskí tak aj český jazdci. Pod taktovkou partie okolo Štefana Bučenca z OZ Slovakia motocross action sa môžete tešiť na skvelý športový zážitok overený rokmi.

Motokros Myjava 2019
Motokros Myjava 2019

Viac info o seriály MX OPEN na www.mxopen.sk / FB: www.facebook.com/MXOPENSK/, Instagram: @mxopensk
Kompletné výsledky MX OPEN: www.smf.sk/motocross-vysledky/
Autor článku: Mgr. Radka Kovaľ Mazáková + sekretariát SMF
Foto: Jiří Zaňát (www.jirizanat.com); FB-MX Vinohrad; cvak.sk

Pridané: 12.04.2019 Autor: Redakcia Motoride.sk Zdieľať

Súvisiace články:

Ďalšie články tohto autora:

Diskusia Diskusia k článku (0)  [Verzia pre tlač] Tlač

Body a Trasy v tomto článku:

Galéria ku článku:

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria