Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1159 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26081
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15770)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10311)
Hodnotenie: (19 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (21)  [Verzia pre tlač] Tlač

Koniec vojny o piesok!!!

 Zdieľať

Pridané: 08.06.2012 Autor: Peter Haršáni - Haro
Čitatelia: 6357 [Mototuristika - Západné Slovensko - Moto-akcia]

Po jednostrannom zrušení akýchkoľvek aktivít (moto) športového charakteru na záhoráckom piesku v roku 2010 som oslovil MO SR znovu. Aby sa otvorila zaspatá kauza VEREJNOSŤ SR verzus OZBROJENÉ SILY SR. Výsledok - Ministerstvo Obrany SR pod novým vedením a motorkári našli konečne spoločnú reč.

Pre osvieženie pamäte pripomínam, že na jeseň 2010 vtedajší minister Galko, nominant SaS, jednostranne a prakticky bez logického vysvetlenia iba niekoľko dní pred štartom zakázal dva už povolené a zorganizované preteky. Oba medzinárodné s hojnou účasťou motorkárov a automobilových posádok (spolu cca 400 štartujúcich). Najhoršie bolo, že nazval podujatia technických športov ako PROTIZÁKONNÉ a prakticky navždy zavrel pre nás brány Vojenského výcvikového priestoru Záhorie. Tým samozrejme znemožnil konanie „našej“ veľkej jarnej Sand Baja v rokoch 2011 aj 2012.

Okrem medzinárodnej blamáže veselo rozmazávanej v zahraničných motoristických médiách sa prerušila tradícia Baja Slovakia a Medzinárodných majstrovstiev Slovenska v endure. A navnivoč vyšla aj práca a prostriedky vynaložené na organizáciu. Nasledujúca vzájomná mediálna prestrelka nevyšla úplne do prázdna, chystala sa novela príslušného zákona ale trvalo to roky bez reálneho výsledku.

Ozbrojené sily SR sa otočili verejnosti chrbtom a prestali podporovať naše aktivity, hoci všade vo svete je práve armáda podporovateľkou podobných snáh. Zároveň sme boli nazvaní „Ficovými agentmi“ uplácajúcimi úradníkov s cieľom devastovať vojenské priestory. A tak sme počkali na nové voľby. Po nich prebehli nevyhnutné personálne zmeny a na konci mája 2012 som s podporou enduro legiend znovu oslovil Ministerstvo obrany SR v mene motorkárov Slovenska s otázkou ako ďalej na Záhorí. Po malom nedorozumení na začiatku výzvu k zaujatiu stanoviska dostal na stôl mjr. Mgr. Milan Vanga, hovorca MO SR a OS SR. A čuduj sa svete, odpoveď prišla ihneď a riešenie existuje.

Zo stanoviska MO SR do dňa 31.5.2012 vyberám:

...Predpokladám, že predmetné aktivity neorganizujete ako fyzická osoba, preto by som privítal žiadosť organizátora spomínaných podujatí o spoluprácu v adekvátnej forme. Podujatia, ktoré vo svojom liste spomínate majú masový charakter a vyžadujú si skúseného organizátora. Som presvedčený, že v rámci organizovania pretekov s medzinárodnou účasťou má bohaté skúsenosti s komunikáciou s rôznymi vládnymi i mimovládnymi organizáciami, preto očakávam, že tú „skutočnú“ žiadosť o spoluprácu Ministerstvu obrany SR ešte len zašle....

...Ozbrojené sily SR využívajú výcvikové priestory vojenských obvodov prioritne na výcvik. Ich používanie na iné účely je vymedzené zákonom a na základe oficiálnych žiadostí civilných organizácií, resp. fyzických osôb, Ministerstvo obrany schvaľuje alebo zamieta ich využívanie na civilné účely. Každou žiadosťou sa zaoberáme, a v prípade, že je realizácia navrhnutej aktivity v súlade so zákonom a nemá vplyv na rozpočet Ministerstva obrany SR, schválime jej realizáciu.

Verím, že organizátor pretekov čoskoro osloví Ministerstvo obrany SR štandardnou formou a bez možného nátlaku prostredníctvom médií.

Prajem veľa úspechov

mjr. Mgr. Milan VANGA, hovorca Ozbrojených síl SR a poverený hovorca MO SR

Preložené do reči nášho kmeňa to znamená nasledovné:

Po predložení žiadosti o usporiadanie pretekov vo vojenskom priestore Záhorie v predpísanej forme na príslušný úrad sa bude MO SR týmto zapodievať. Ak nenastanú nejaké iné príčiny v rozpore so zákonom a fungovaním OS SR, tak by nemal byť problém. Čiže výcvikový program v danej lokalite v kolidujúcom termíne znamená stop. Armáda má vtedy logicky prednosť. Aj poľovnícke, ochranárske a lesnícke pohľady treba rešpektovať. Ale pri vhodnej konštelácii hviezd je veľký predpoklad, že motoristické podujatie na piesku ešte v tomto roku bude. Píšem samozrejme o segmente veľkých (prípadne aj malých) endúr.

Momentálne s Vladom Ružičkom spustíme celý mechanizmus a zakrátko Vás poinformujeme čo sme vymysleli, kedy a aké akcie chystáme. Držte palce a šetrite dovolenku, nech je účasť hojná a veselá. Veď jazda bez stresu po rozsiahlych pieskových pláňach je okrem návštevníkov Sahary našincom neznáma, tak prečo si ju neužiť. Preto zborovo MO SR, menovite pánovi ministrovi Martinovi Glváčovi a hovorcovi mjr. Milanovi Vangovi všetci ĎAKUJEME!

Iniciatívu podporili:

  • Štefan Svitko – motocyklový pretekár
  • Jaroslav Katriňák – motocyklový pretekár
  • Zlatko Novosad – motocyklový pretekár
  • Ivan Jakeš – motocyklový pretekár

Haro

Pridané: 08.06.2012 Autor: Peter Haršáni - Haro Zdieľať

Ďalšie články tohto autora:

Hodnotenie: (19 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (21)  [Verzia pre tlač] Tlač

Tričko Motoride.sk

Tričko a šiltovka pre všetkých priaznivcov servera MotoRide...
Zasielanie tovaru obnovené!

Tričko

Šiltovka motoride.sk.
Šiltovka

Vtip

Pridal:
Dzešec učinkoh šľivovici na hlopoh :...
1.- Perše poldeci : - prestaňe ci šmerdzec zos papuľi ...
2.- Druhe poldeci :- prestaňu ce ozjabac nohi ...
3.- Trece poldeci :- prestaňe ce boľec bruh ...
4.- Štrvarte poldeci :- prestaňu še ci kľepac ruki ...
5.- Piate poldeci :- prestaňu ci ciskac boganče ...
6.- Šeste poldeci :- prestaňeš še mračic ...
7.- Šedzme poldeci :- začňeš špivac ...
8.- Osme poldeci :- začňeš mladnuc....
9.- Dzevjate poldeci :- začňu še ci pačic druhe ženi ...
10.- Dzešate poldeci :- začňe še ci pačic Tvoja manželka ..

Ďalšie vtipy »