Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 2288 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26105
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15783)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10322)
Hodnotenie: (23 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (66)  [Verzia pre tlač] Tlač

Porovnávací test Honda XL 1000 Varadero 2007 a BMW R 1200 GS 2007 1/3

 Zdieľať

Pridané: 02.07.2007 Autor: Tomáš Hajduch - Awia
Čitatelia: 64870 [Testy a predstavenia - Test]

Mňam mňam, ochutnávame stroje, ktorých staršie ročníky nám stoja v garážach. Musíme sa dostatočne odosobniť, aby sme na ne vedeli pozrieť očami človeka neznalého, ale práve kvôli tým niekoľkým rokom a desiatkam tisícok kilometrov byť prísni, aby sme vedeli vytknúť aj najmenšiu chybičku.

V testovací deň vychádza naozaj skvelé počasie. Zažili sme všetko, čo sa len dá. Od suchých ciest cez vietor, dážď až po neskutočnú horskú búrku s krupobitím. Normálne to uberie na naláde, ale pri teste dvoch kráľov triedy cestných endúr to príde vhod.

Zoznámenie - BMW R 1200 GS - Tomáš Hajduch - Awia

Nuž v tomto prípade nebolo nutné sa extra zoznamovať. Na jednej strane už skoro dva roky v mojej garáži stojí R 1150 GS (najazdil som na nej viac ako 30 000 km) a na druhej 1200-vku som mal detailne preštudovanú už nejaký ten piatok, vrátane cesty do Egypta, kde bola práve Francúzova R 1200GS. Porovnaniu GS a Varadera sa budeme podrobnejšie venovať na tretej strane, ďalší priestor využijem na porovnanie s predchodcom.

Vizuálne dvanástka výrazne omladla, predné svetlomety dostali takpovediac futuristický vzhľad, aj keď ostal zachovaný nepomer veľkosti medzi stretávacím a diaľkovým svetlometom. Aj 1200-vke tak môžeš naďalej nadávať do škuľavcov. Rozmernú plechovú nádrž nahradil zhluk viacerých plastov, sedlo má mierne pozmenený tvar a podsedlovka je teraz z hliníku. Výrazná inovácia prebehla v motore, ktorý získal na výkone a schudol. Celkovo konštruktéri 1200 popracovali hlavne na diéte jedného z najťažších cestných endúr na trhu.

Jazda v meste

Prvé, čo som spozoroval, bola úspora hmotnosti. Celých 24 kilogramov poslali mníchovský inžinieri do šrotu a to sa dá len pochváliť. Posed zostáva rovnaký a široké riadidlá taktiež. Otáčam kľúčik, sytič už nie je treba a štartujem. Kde sa podel hrozný zvuk starého boxera? Nový motor sa budí k životu so zvukovou kulisou "takmer porovnateľnou" s Japoncami. Mierne vibrácie na voľnobehu, boxer efekt a sme doma. Čo v meste?

 Počasie nám neprialo
Počasie nám neprialo

Nie je žiadnym tajomstvom, že GS je skôr široká motorka, čo pri prepletaní mestom môže byť problém. Určite to nie je skútrik. Neuberá to však na jeho obratnosti. Boxer ma ťažisko naozaj "proklatě nízko" a ten kto si to nevyskúšal neuverí, že s viac ako 220 kg sa dá jazdiť a manévrovať s takou ľahkosťou. GS je ale bežec na dlhé trate, turista a enduro a tak cez mesto vedie len nutný presun.

Šport

Ku športu patrí dobrý podvozok, ktorý musí dopĺňať motor. Ku podvozku môžem povedať, že v BMW použili to najlepšie čo mali a zbytočne neinovovali. Vpredu známy Telelever s centrálne umiestneným tlmičom a vzadu jednoramenná kyvka so zabudovaným kardanom - Paralever. Malou zmenou je vedenie kontry kardanu vrchom oproti 1150, kde to bolo pod kardanom. Podvozok si tak zachoval vlastnosti známe aj z 1150. Drží excelentne stopu, pri brzdení sa neponára, jazdcovi dáva perfektnú istotu za každých podmienok.

Inováciou a diétou prešiel aj motor. Mierne zvýšenie zdvihového objemu spolu s ďalšími zmenami pridali 12 koníkov a 17 Nm aj keď obe hodnoty motor dosahuje vo vyšších otáčkach. 1200-vka sa tak vyrovnala svojim konkurentom aj keď nebolo to zadarmo. Bol som nemilo prekvapený priebehom výkonu 1200. Keď sa odľahčovalo, tak konštruktéri zrejme ubrali aj z hmotnosti zotrvačníka a ďalších častí a motor stratil na sile v nižších otáčkach. Aj keď papier tvrdí niečo iné, je to tak. Kým predchodca 1150 takmer nepozná otáčky v ktorých by ochotne neťahal (od 2000 ot.) 1200-vku je nutné držať aspoň nad 3000 ot. Naviac pri podtočení motor protestuje nepríjemnými zvukmi a proste neťahá. Veľké bolo moje prekvapenie, keď som pri vjazde do obce musel podradiť do trojky.

Sme ale v rubrike šport a je treba povedať, že odľahčený motor ide do otáčok ochotnejšie a posunula sa aj hranica červeného poľa na otáčkomeri. Pre toho kto má športovú jazdu rád, to bude určite prínosom. S týmto súvisí aj zmenené sprevodovanie, 1200 jednoducho jazdí o 500 až 1000 otáčok vyššie ako 1150. Nie je žiadným tajomstvom, že dobrý jazdec na GS nemá žiadny problém kvalitne ponaháňať superšporty, čo som mnohokrát aj využil.

Off-road

Poďme ale do terénu. Napriek tomu, že GS má dobrý potenciál na "bahnenie" je pravda, že mnoho jazdcov si GS kupuje iba na asfaltovú turistiku. Možno aj preto sú v sériovej výbave tisícdvestovky už kolesá z ľahkých zliatin namiesto vypletaných, vhodných do terénu. Ak teda chceš jazdiť aj mimo asfalt, budeš si musieť priplatiť. Toto spolu s motorom je dôkaz toho, že 1200 sa presunula viac na asflat.

Napriek tomu si dovolím tvrdiť, že je GS stále endurom a jeho schopnosti v teréne prevyšuje z 1000 a viackubíkových konkurentov jedine KTM 990 Adventure. GS v teréne zaostáva nižšími zdvihmi (samozrejme je tu aj verzia R 1200 GS Adventure), malým predným kolesom (19-palcové namiesto 21-tky, vzadu tiež 17 oproti 18 palcom). Diskutabilné je aj použitie kardanu, ktorý v trene síce nie je na obtiaž, ale dostáva riadne zabrať. Na KTM sa však dotiahlo výkonom aj hmotnosťou. Podvozok GS, ktorý si zaslúži pochvalu na asfalte, už v náročnejšom teréne nestíha. Je treba povedať, že to chce kopu motohodín v teréne s viac ako 220-kilovou motorkou, aby si našiel hranice tohto podvozku.

Ak si teda priplatíš za vypletané kolesá, na ktoré môžeš vďaka netradičnému uchyteniu špicov obuť aj bezdušové pneumatiky, máš už v sérii motorku pripravenú do náročnejšieho terénu. Spodok motora je hladký a chránený hliníkovým chráničom. Motorka je odolná voči bežným pádom v teréne, ktoré jej neublížia (spätné zrkadla, smerovky atď. sú mimo dosah). Zostáva totiž ležať na valci. Ten sa ale oplatí chrániť padacím rámom. Taktiež dvihnutie GS nie je taký problém, keďže ležiac na valci nie je až tak nízko pri zemi a je sa do čoho aj zaprieť celým telom.

V teréne je nevyhnutnosťou aj vypínateľný systém ABS. Aj v prípade novej 1200-vky je možné ABS vypnúť len pred jazdou (zastaviť, vypnúť motor, tlačidlo ABS - štart motora) Podobne to má aj konkurencia. Naviac brzdový systém je prepojený (ABS Teilintegral) tak, že predná páčka brzdí aj zadné koleso, kým zadný brzdový pedál predok nebrzdí. Toto je pri jazde v teréne veľmi dôležité.

Turistika

Turistika je tou kategóriou, pre ktorú bolo GS vytvorené. Začnem motorom, témou, ktorú som už vyššie spomenul. Ak by som nikdy nejazdil na 1150 GS, asi by som motoru nemal čo vyčítať. Môžem ale povedať, že motor a hlavne záťah 1150 ma rozmaznal a keď si na niečo také zvykneš, tak sa toho nechceš vzdať. Preladenie motora do vyšších otáčok privíta športovec, ale rozhodne nie turista. Je treba častejšie radiť a celkovo držať motor nad 3000 ot. ako na Varadere (ktoré pre zmenu preladili nižšie). Kým 1150 bola mohutným kulturistom, pracujúcim za každých podmienok, tak 1200-vka je už atlétom, ktorého treba k výkonu správne nažhaviť. Z môjho pohľadu je to škoda a krok späť, rovnako ako celkové scivilnenie a zasfaltovanie 1200 GS. Motorky sa však nestavajú podľa mojich želaní a ani sa tak nepredávajú. Je treba zdôrazniť, že GS sa posunula smerom, kde ho väčšina jazdcov využívala.

Po turistickej stránke GS poskytuje porovnateľné pohodlie s konkurenciou, spomínaný pohodlný podvozok a vynikajúcu spotrebu. Tou dokonca môže konkurovať aj strojom s polovičným zdvihovým objemom. Na sledovanie spotreby a porovnanie som mal okrem testu aj vynikajúcu príležitosť na ceste do Egypta. Moja 1150 verzus Francúzova 1200. Tankovali sme naraz a vždy sme do nádrže dali rovnaké množstvo benzínu, plus mínus liter. Všetko záleží od štýlu jazdy a profilu trasy. Pri kľudnej turistike sa dá jazdiť za 5 litrov na stovku, dlhodobý priemer je 5,5 litra. Dobré je, že aj keď začneš GS nakladať, tak sa neulakomí a aj pri naozaj športovej jazde je problém dostať sa nad 6,5 l/100 km. Vyššiu spotrebu som dosiahol iba pri jazde v teréne. Dojazd na jednu nádrž je bez problémov 350 km po kontrolku rezervy.

Čo sa týka batožiny, je GS už v sérii pripravené na všetko. Zadný nosič je tam v základe a na boky nie je problém namontovať plastové alebo hliníkové kufre. Okrem originálneho príslušenstva je tu samozrejme široká ponuka z druhovýroby ako Touratech, Wunderlich a pod. Nádrž je plastová, takže magnetický tankvak môže ísť do koša, ale výrobca ponúka zipsovateľný tankvak na mieru. Spomeniem ešte možnosť odmontovať sedadlo spolujazdca a cestovať na dlhšie trasy bez neho, pričom si na toto miesto môžeš pomocou popruhov prichytiť akúkoľvek batožinu.

Poďme ale trochu kritizovať. Predné plexi nie je vôbec zlé, no predsa jazdec dostáva isté dávky vetra na hlavu, hlavne keď je vyšší. To sa rieši doplnkovým spojlerom alebo iným plexi, teda iba pre toho komu by to vadilo (nie môj prípad). Ďalšia vec je ochrana pred vodou. GS svojho jazdca v tomto smere nerozmaznáva, voda od predného kolesa strieka priamo na nohy vodiča. Spolujazdec zas dostáva dávky vody od zadného kolesa. V tomto smere je na tom 1150 aj 1200 rovnako. Čo sa týka jazdca, na jeho ochranu je možné namontovať plastové deflektory pod valce, spolujazdca pred vodou ochránia aj nahodené kufre.

Turista ocení kardan, dobre vypracovaný bočný stojan, ktorý za každých podmienok podrží aj plne naloženú motorku a samozrejme hlavný stojan v sérii. Vyhodiť motorku na hlavný stojan zvládne každý a naviac moto je tak vyvážená, že nie je problém zmontovať koleso napríklad pri oprave defektu.

Podpultové informácie

Asi najčastejšie montovaným doplnkom na všetky stroje GS (1100, 1150, 1200) je doplnkový doraz riadenia. Ide o hliníkový diel, ktorý sa montuje na predný telelever. Sériové dorazy totiž nemusia pri vážnejšom páde vydržať a riadidlá tak potom páchajú škody na nádrži a naviac môže dôjsť (pri starších modeloch) k strihnutiu brzdových hadičiek medzi teleskop a telelever. Ide o neveľkú investíciu, ktorá sa istotne oplatí. Ďalej sa oplatí určite investovať do protektorov valcov alebo priamo padákov.

Čo sa týka porúch je na tom GS veľmi dobre, má povesť nezničiteľnej motorky, ktorá absolvovala mnoho adventure ciest v tých najtuhších podmienkach. Čo sa týka kardanu, kým niektorí tvrdia, že prežije motorku, druhí spomínajú prípady kedy kardan zlyhal. Tých je však naozaj ako šafránu. Pri bežnej asfaltovej turistike mu nehrozí žiadna porucha. Možno pri krutom narábaní v ťažkom teréne by sa mohlo niečo stať.

1200-vka predstavila brzdy s elektronickým posilovačom, ktoré taktiež rozvírili istú hladinu kritiky. Už 1150 mala brzdy, na ktoré konkurencia nestačila, a tak celkom nechápem, načo bolo dobré s posilovačom experimentovať. Hlavne pri motorke vhodnej aj na extrémnejšiu turistiku do exotických krajín. Niežeby bol tento systém poruchový, ale predstava nejakej elektronickej závady niekde na Sahare by isto nikoho nepotešila, podobne ako cesta domov s totálne chabými brzdami. Pravdepodobne preto majú modely 2007 posilovač upravený tak, že pokiaľ je moto bez kľuča posilovač je odpojený a kvapalina pôsobí klasicky priamo na brzdový okruh.

Konkurencia

Konkurencia je v tejto triede naozaj široká. Varaderu sa budeme venovať podrobnejšie v ďalšom texte. Začnem teda postupne.

Pokiaľ zvažujeme off-roadové vlastnosti tak GS úspešne konkuruje jedine KTM 990 Adventure. V teréne mu to pekne nakladá hlavne lepším podvozkom. Za týmito strojmi je dosť veľké vákuum, lebo všetky ďalšie konkurenčné stroje sú určené skôr na asfalt. Možno môžeme spomenúť Apriliu Caponord, ktorá sa tvári naozaj drsne endurácky.

V asfaltovom porovnaní sa GS nestratí, no stráca hlavne na cene. Mnoho konkurentov poskytuje porovnateľné pohodlie, ba lepšiu ochranu pred poveternostnými vplyvmi. Honda Varadero a KTM 990 majú väčšiu spotrebu, kým Suzuki V-Strom žerie naozaj porovnateľne. Žiaľ, inovovaný Triumph Tiger takisto presedlal z endura na asfalt, a tak ho spomínam v tomto odstavci spolu s exkluzivitkami od Talianov ako Ducati Multistrada a Benelli Tre-K. Svoje pridali aj Amíci v podobe Harleya prezlečeného za cestovné enduro - Buell Ulysses. Čo sa týka japonských konkurentov, na asfalte ponúkajú to isté za oveľa nižšiu cenu.

Záver

GS 1200 sa posunula viac k bežným jazdcom, zvýšením výkonu v pohode konkuruje japoncom ako aj KTM. Pri tom všetkom si však zachovala dobrú prejazdnosť trénom a stále tak zostáva na rozmedzí. Kombinuje totiž vynikajúce pohodlie s nízkou spotrebou a dodáva k tomu off-roadové schopnosti, ktoré ju približujú ku KTM. Vyššia cena (505 000 Sk) sa ťažko ospravedlňuje, hlavne ak uvažuješ iba nad jazdením po asfalte. Ak však hľadáš liter aj do terénu a nechceš extrém KTM (menej pohodlia, vysoká spotreba, nároky na servis), tak voľba univerzálu v pohode osvedčenej GS bude tou správnou cestou.

Plusy a mínusy

hmotnosť, ovládateľnosť, pripravenosť na turistiku, vlastnosti v teréne ochrana pred vodou, preelektrizovanosť, liate kolesá v sérii

Názor druhého redaktora:

Peter Fischer (Peter Fischer):

S poriadne omladeným a vychudnutým géeskom som sa zoznámil začiatkom roku 2004, keď bolo ešte takmer nedotknuté, nedávno vybalené z krabice. Medzičasom som niečo polietal aj na Awiovom 1150 ('02) a na ceste do Egypta sledoval Francúzovu zánovnú dvanástku ('05), takže GS bola pre mňa oblasť prebádaná.

Sadám teda na zohriatu novinku, aby som sa s ňou zarezal do práve schnúcich zákrut Šturca. Prvé, čo človeka prekvapí, je hmotnosť a kompaktnosť - GS sa zmenšilo a schudlo. Posed je motardovejší, sedím viac vpredu a nižšie, akoby si motorka pýtala vystrkovanie nohy do každej zákruty. Po zapnutí zapaľovania trvá čekovanie motora strašne dlho. Ja viem, nemusím čakať a môžem rovno štartovať, ale je mi to proti srsti.

Aha, a ešte jedna vec môže prekvapiť neznalého - nakláňanie celej motorky na pravú stranu pri pridávaní plynu. Je to dané konštrukciou motora, ale netreba sa toho báť, cítiť to iba pri státí alebo nízkych rýchlostiach. Klasické bavorácke zapínanie a vypínanie blinkrov som už opisoval v teste K 1200 R. Chce to zvyk, najprv budeš možno viac blikať než trúbiť, každopádne chcel by som poznať ten dôvod, prečo sa tohto systému Nemci držia za každú cenu.

Zato o motorickej oblasti sa dá hovoriť v oveľa pozitívnejšom duchu. Boxer zaberá v pekne nízkych otáčkach a má krátke stupne. Jazda okolo troch až piatich tisíc mu sedí tak akurát, vyššie síce ide bez problémov, ale ťah postupne slabne. Nie je to žiadny športovec, ale ťahúň. Spotreba sa dá blahorečiť - dvanástkový motor si pýta v priemere 5,5 litra na stovku, čo niekedy nedokážu ani motory s polovičným objemom.

GS sa pohodlne klopí do zákruty, nízke ťažisko zabezpečuje ľahké ovládanie celej motorky nielen počas jazdy, ale aj pri manipulácii na mieste. Plexi sa trasie ako pri Alzheimerovi a vzduch odráža tak priemerne - na tú veľkosť by som očakával viac. Väčšina spolujazdcov sa k zadnému sedlu vyjadruje akosi nemastno-neslano, každopádne je viac pohodlnejších strojov (hlavne odkryté zadné koleso posiela pekné vodopády na spolujazdcove nohy pri mokrej ceste). Šetrenie hmotnosti sa dotiahlo až tam, že nádrž je plastová, takže magnetický tankvak môže ísť do teplých krajín, čo je škoda.

Záver

Ten, kto si kupuje nové géesko, trpí buď chronickým nadbytkom peňazí alebo modrobiela vrtuľa je jeho životná láska. Tento stroj je ako tvrdý chlap, ktorý dokáže prejsť naozaj všetkým, veď nie nadarmo na ňom jazdia najväčší a najznámejší cestovatelia. Dá sa kúpiť aj v rôznych úpravách, počnúc originálnou verziou Adventure, či prekopávkami od Touratechu a Wunderlichu. Pochopiteľne, všetky sú dosť mastné, ale každopádne v nich dostávaš odolný a tvrdý stroj pripravený na všetko od Austrálie cez Saharu až po Island.

Plusy a mínusy

záťah v nízkych otáčkach, spotreba, hmotnosť, brzdy, obojaké stupačky cena, plastová nádrž, malé odkladacie priestory pod sedlom, pretechnizovanosť
Foto:
 BMW R 1150 GS 2003 BMW R 1200 GS 2007
Všeobecné informácie:
Výrobca:BMWBMW
Model:R 1150 GSR 1200 GS
Rok:20032007
Kategória:EnduroCestovné enduro
Motor:
Typ motora:dvojvalcový boxer (4T)dvojvalcový boxer (4T)
Objem:1130 ccm1170 ccm
Max. výkon:86.2 k (63.4 kW) / 6750 ot.98.0 k (72.0 kW) / 7000 ot.
Max. krútiaci moment:98 Nm / 5250 ot.115 Nm / 5500 ot.
Kompresný pomer:10.3 : 111.0:1
Vŕtanie x Zdvih:101.0 x 70.5 mm101.0 x 73.0 mm
Palivový system:vstrekovanievstrekovanie
Rozvod:OHC (4V)OHC (4V)
Chladenie:vzduchom a olejomvzduchom a olejom
Pohon / Podvozok:
Prevodovka:manuálna 6-stupňovámanuálna 6-stupňová
Sekundárny pohon:kardankardan
Zdvih vpredu:190 mm190 mm
Zdvih vzadu:200 mm200 mm
Brzdy vpredu:dvojkotúčovádvojkotúčová
Priemer bŕzd vpredu:305 mm305 mm
Pneu vpredu:110/80-R19110/80-ZR19
Brzdy vzadu:jednokotúčovájednokotúčová
Priemer bŕzd vzadu:276 mm265 mm
Pneu vzadu:150/70-R17150/70-ZR17
Hmotnosť / Rozmery:
Suchá hmotnosť:228 kg199 kg
Hmotnosť s náplňami:249 kg225 kg
Výška sedla:860 mm860 mm
Rázvor:1509 mm1520 mm
Dĺžka:2189 mm2210 mm
Šírka:980 mm915 mm
Výška:1366 mm1430 mm
Objem nádrže:22.1 l20 l
Dynamické Parametre / Spotreba:
Max. rýchlosť:194 km/h208 km/h
Zrýchlenie z 0 na 100 km/h:3.4 s
Zrýchlenie na štvrť míle:13.3 s12.3 s
Spotreba paliva:5.5 l/100km5.5 l/100km
Dojazd po rezervu:cca 301 kmcca 272 km
Poznámka:
Poznámka:Cena: (2.7.2007) 505 000 Sk

>

Pridané: 02.07.2007 Autor: Tomáš Hajduch - Awia Zdieľať

Súvisiace články:

Ďalšie články tohto autora:

Hodnotenie: (23 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (66)  [Verzia pre tlač] Tlač

Galéria ku článku:

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria