Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1625 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 28179
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (16811)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (11368)
Diskusia Diskusia k článku (0)  [Verzia pre tlač] Tlač

Trnavskí študenti postavili vlastný úsporný elektromobil

 Zdieľať

Pridané: 02.06.2016 Autor: Redakcia Motoride.sk
Čitatelia: 6454 [Novinky - Predstavujeme]

Stredoškoláci zo Strednej priemyselnej školy dopravnej v Trnave navrhli a zostrojili extra-úsporné vozidlo. Na medzinárodných pretekoch Shell Eco-marathon Le Mans sa postavili na trať a so svojím elektrickým vozidlom dosiahli spotrebu 158 km na jednu kilowatthodinu.

Shell Eco-marathon Le Mans patrí do kategórie pretekov Shell Eco-marathon Challenger events, ktoré slúžia ako prípravné preteky pre hlavnú súťaž vo vývoji super úsporných vozidiel Shell Eco-marathon. Stredoškoláci nastúpili na štart s vlastným vozidlom na elektrický pohon. S výsledkom 158 kilometrov na 1 kWh majú veľkú šancu sa kvalifikovať na hlavné preteky Shell Eco-marathon Europe pre budúci rok.

Trnavskí študenti postavili vlastný úsporný elektromobil
Trnavskí študenti postavili vlastný úsporný elektromobil

„Študenti na pretekoch nazbierali vzácne skúsenosti a tipy pre zlepšenie vozidla, ktoré môžu zužitkovať budúci rok v hlavnej súťaži. Možnosť prejsť technickou kontrolou a postaviť sa na štart bol pre celý tím vynikajúcou príležitosťou. Navyše takáto príležitosť uplatniť ich teoretické vedomosti v praxi stojí za všetku námahu,“ hovorí inžinier Milan Eliáš, vyučujúci zo Strednej priemyselnej školy dopravnej a vedúci tímu. Študenti jazdili po boku ostrieľaných tímov z európskych stredných škôl a univerzít, od ktorých získali užitočné rady a tipy. Študenti majú teraz rok na zlepšenie svojho vozidla a tiež na získanie finančných prostriedkov pre účasť na hlavných pretekoch.

Trnavskí študenti postavili vlastný úsporný elektromobil
Trnavskí študenti postavili vlastný úsporný elektromobil

Na hlavné preteky Shell Eco-marathon Europe sa tento rok chystajú tri slovenské tímy. Okrem skúsených študentov z bratislavskej STU a košickej TUKE, ktorí preteky poznajú z minulých ročníkov, sa po prvýkrát na štart postaví aj tím zložený zo stredoškolských študentov Spojenej školy Tvrdošín.

23.02.2016 - Redakcia Motoride.sk Čitatelia: 6865 [Technika - Design]

-

Slovenskí študenti sú medzi európskou špičkou mladých konštruktérov vozidiel - Shell Eco-marathon Europe 2016

Tri slovenské študentské tímy dostali tento rok pozvánku na európsku časť súťaže vo vývoji super úsporných vozidiel Shell Eco-marathon Europe 2016 v Londýne. Pri ostrieľaných tímoch Strojníckej fakulty STU a Strojníckej fakulty TUKE sa tento rok predstavia aj nováčikovia – stredoškolský tím Spojenej školy Tvrdošín. Prvýkrát tak slovenskí študenti postavia na štart až tri vozidlá.

 

O súťaži Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon je jednou z najnáročnejších a najinovatívnejších študentských súťaží na svete. Každoročne sa uskutočňuje v Európe, Severnej Amerike a Ázii. Súťaž spája súčasných a budúcich novátorov spolu so širokou verejnosťou zaujímajúcou sa o energetické otázky. Rozvíja diskusiu o udržateľných riešeniach narastajúceho globálneho dopytu po energiách. V rámci Shell Eco-marathon Europe súťaží budúca generácia inžinierov a vedcov vo veku od 16-25 rokov z 28 krajín vo vlastnoručne navrhnutých a vyrobených vozidlách. Hodnotenie tímu sa vyjadruje prejdenou vzdialenosťou na liter paliva alebo kilowatthodinu. Shell Eco-marathon Europe sa snaží zapojiť verejnosť do riešenia súčasných výziev spojených s energiami a mobilitou, a zároveň inšpirovať k inovatívnym riešeniam. Súťaž ukazuje snahu spoločnosti Shell pomáhať pri napĺňaní narastajúcich energetických požiadaviek zodpovednou cestou vďaka spolupráci študentov, partnerov a verejnosti.

31. ročník Shell Eco-marathon Europe sa uskutoční 30. júna - 3. júla 2016 po prvýkrát v anglickej metropole Londýn za účasti 229 tímov z 28 krajín. Sprievodné aktivity na mieste budú zamerané na inšpiráciu a zapojenie verejnosti k téme budúcnosti energie a nových technológií.

Shell Eco-marathon je globálnou iniciatívou so súťažami v Európe, USA a Ázii. Shell Eco-marathon Americas sa uskutočnil 22.-24. apríla v Detroite v USA a Shell Eco-marathon Asia 3. - 6. marca v Manile na Filipínach.

Pridané: 02.06.2016 Autor: Redakcia Motoride.sk Zdieľať

Súvisiace články:

Ďalšie články tohto autora:

Diskusia Diskusia k článku (0)  [Verzia pre tlač] Tlač
yamaha-10-2024-main

Galéria ku článku:

Galéria

Galéria

stelvio-09-side

Horúca jeseň s Yamahou

Tričko Motoride.sk

Tričko a šiltovka pre všetkých priaznivcov servera MotoRide...
Zasielanie tovaru obnovené!

Tričko

Šiltovka motoride.sk.
Šiltovka

Vtip

Pridal: Toman
"Soudruhu plukovníku, během mé služby se nic zvláštního nestalo. Teda...zlomili jsme násadu od rýče, když jsme zakopávali služeního psa."
"Co se mu stalo?"
"Přejelo ho hasičský auto."
"Co tady dělalalo hasičský auto?"
"Jak bouchnul ten muničák..."

Ďalšie vtipy »