Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1780 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 25650
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 61% (15555)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 39% (10095)

Pridaj videoKTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla - Video

 Zdieľať

Pridané: 12.06.2018 Pridal: Redakcia
Čitatelia: 3467 [Oficiálne videá - KTM] Dĺžka: 03:37

Oba systémy KTM testuje:

Adaptívny tempomat dokáže udržovať bezpečnú vzdialenosť od auta pred vami - okrem plynu dokáže aj jemne pribrzďovať. Nie je to zatiaľ ale systém núdzového zastavenia.

Detekcia slepého uhla pridáva "ďalšie" oči, zobrazuje sa na prístrojovke ale aj formou vysokosvietivých LED diód v spätných zrkadlách. (Poz redakcie: Takýto systém prinieslo BMW ako prvé do skútra C650 GT)

Očakávaný čas príchodu nových technológii do série je modelový rok 2021.

Ďalšie videá od tohto autora:

Diskusia:

Zobrazujem diskusiu k videu: KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

OO Zruš sledovanie Pridaj nový príspevok 
12.06.2018 10:47

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

edott
 Edvenčr 

Ikona

Neviem či to ide dobrým smerom, ale vieme kam smeruje blízka budúcnosť.
Z týchto ftakovin nepolavia, bude to len horšie, otázka času, kedy to bude strážiť jazdné pruhy, brzdiť, pridávať podľa gyroskopu, levitovat bez problému po zadnom, pribudne ESP, vyhrievanie, detekcia tlaku pneu....... A nakoniec keď niečo z toho vypnes, nikam sa to nepohne a nahlasi tá úradom. Aj čierne skrinky sa vyvyjaju, kamery budú povinné jak V rusku atď.
A bude to vážiť pol tony.
Ano, je to pre našu bezpečnosť, ale aj slobodu?


12.06.2018 11:05

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

Tomáš Hajduch - Awia
Darca Krvi  Edvenčr 
Správca
Ikona

Re: edott: ESP už je predsa aj vyhrievanie aj tlak v pneu... ;-)

Áno je to tak, čoskoro aj klopenie bude riadiť elektronika...

Môj názor je pomerne radikálny ale tvrdím že smolu majú ľudia čo začali jazdiť len pred 5 (možno 10 rokmi) keď jazdia na motorkách a trakčnými, ABS-kami atď... Nikdy nedostanú možnosť naučiť sa jazdiť. Z môjho pohľadu sú ochudobnený. Jasné že s tou elektronikou je to bezpečnejšie... ale.
Ako sa môže naučiť brzdiť keď mu stačí v podstate stlačiť obe brzdy na max. Na niektorých moto dokonca aj v náklone... Ako sa naučí dávkovať plyn, keď môže z kruháču za dažďa na 160 koňovej moto zatočiť plyn na doraz a trakčná to za neho porieši...
No a kto si to vypne aby sa učil :-) Nikto, lebo je to drahé a aj to bolí... ;-)


12.06.2018 13:02

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

vypnut to nepojde. A kto to bude mat demontovane, neprejde na STK.

Ja to vidim optimisticky - budeme este radi, ked sa za 30-40 rokov budeme moct len tak povozit. Lebo ja sa obavam, ze bude povolena iba autonomna jazda. Alebo bude jazdenie len pre vyvolenych = drahe PZP, povinne preskolovania bezpecnosti na drahe atd.

Inak k samotnym asistentom - vyrobci motocyklov su na vine! Oni ich museli zacat vyvijat a predavat, lebo tie motorky osadili tak vykonnymi motormi, ze menej skuseny jazdec to napr na mokre proste nedokaze bezpecne ovladat. Aj odtial vietor fuka.


12.06.2018 13:18

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Výrobcovia na vinne nie sú. Boli donútený úradníkmi EU. Keď chcú predávať nič iné im nezostáva.
Len stačí otvoriť oči a popozerať sa po svete koľko modelov sa v EU nepredáva a inde áno len kvôli normám prijatým od stola úradníkmi. Pri autách to platí dvojnásobne.
Niekde stačí zdravý rozum, prirodzený vývoj a prirodzený dobrovoľný výber, a ide to dopredu nenásilne, a niekde to musí nariadiť úradník aby dokázal svoju dôležitosť a potrebnosť.


12.06.2018 13:33

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Baca> EU prikazuje ABS. Suhlasim s tvojou nechutou - malo by to byt dobrovolne. Otvorene hovorim, ja by som si doplatil.

Ale ziadne ine asistencne systemy EU pokial viem neziada. Mapy, antiwheelie, antipreklzy...to vsetko je tu kvoli prilis silnym motorom.


12.06.2018 14:03

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

Tomáš Hajduch - Awia
Darca Krvi  Edvenčr 
Správca
Ikona

Ja sa nesťažujem ja mám moto, kde ma nič neliminutje... Len fyzikálne zákony... a snažím sa posúvať tie svoje limity. Za X rokov som sa ja posunul hodne a motorka stále tá istá... Iný ľudia menia mašiny, za ľahšie, silnejšie, viac elektroniky... Či sa niekam posunuli :-)

ABS je tiež vec, ktorú uznávam, nikdy som proti nič nemal, nehovoriac o tom že dnešné fungujú naozaj super, niektoré dokonca aj v teréne vývoj šiel dobre... Nakoniec ABS mám stále v moto - nevyoperoval som ho i keď ho teraz nepouživam, keď na to hodím cestné kolá bude tam.

Ale áno nebyť elektroniky nemohol by si dnes kadejaký "trtko" čo mu ani nezaschol atrament na vodičákú hneď kúpiť SuperDuka. A dnes môže... Tak dobrá je tá elektrika, je to blbovzdorné...


12.06.2018 14:03

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

janoval
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

...no neviem. Moja moto ma 150 ponikov a mne nijako nebezpecne silna nepride. Mne dokonca tak vykonny motor pride ovela bezpecnejsi, napriklad pri predbiehani, ako 50 ponikovy motor v mojej byvalej moto. Vsak motorka si sama sulcom netoci. Ide tolko, kolko jej pridas. A kto to nema v hlave dobre poukladane, tak sa zabije aj keby tam mal asistenta s umelou inteligenciou.

Priklad: V nedelu som si tak siel z Polska a medzi Cadcou a KNM blikajuca, hukajuca sanitka v protismere. No nic, tak sa stiahnem na kraj a idem dalej. V tom ma predbieha BMW GS, asi 800. Pomyslel som si, ze asi si myslel, ze ho pustam, no prirutil sa tak, ze som si ho ani nevsimol. Ale zeby si nevsimol tu blikajucu sanitku v protismere... Potom ked siel dalej, po stredovej ciare, tak si doslova vynucoval, aby sa mu auta v protismere uhynali a vlastne aj tie v smere jazdy, ak si ho stihli vsimnut v spetaku. A to siel este aj s ladvinkou. Takym kokotom nepomoze ziaden asistent.

Trakcna je v terene na obtiaz. Ak sa da vypnut, tak je dobre. Vacsina jazdcov tu trakcnu mozno nikdy nepouzije. Ale ked sa nad tym zamyslim, tak snimace tam uz su kvoli ABS.(ABS je dobra vec, vypinatelne este lepsia. Predok on, zadok off uz uplne najlepsia...) Motorka ma ride-by-wire. Tak to uz by bol hriech tam tu trakcnu nedoprogramovat, ked to nevazi ani gram na viac. A na nejakej olejovaj skvrne, alebo nafte mozno niekedy pomoze...


12.06.2018 14:29

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

janoval
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Pozeram, ze som k teme nic mudreho nenapisal. Obcas, ked musim ist po dialnici, by sa mi mozno tempomat aj zisiel. Neviem, nikdy som na moto s tempomatom nejazdil. Nechyba mi k zivotu.

Raz sa mi este ako decku zasekol plyn na pionieri, skoro som sa posral, asi par sekundu na to ma napadlo stlacit spojku... a to sa skoro posral motor v pionieri :-D


12.06.2018 15:41

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

Re: matus: za 30-40 rokov mi ta povinna autonomna jazda zrejme padne velmi vhod. lebo bez nej by som sa potom asi nemohol vozit a jazdit vobec :-D


13.06.2018 0:25

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

ChesterTT
 Kávičkár 

Ikona

si zo zoberte tak.. mám dve motky, ktoré asi budem dlhšie držať a nemajú žiadnu takúto elektriku. menej sa má na tom čoho čo posrať. to je výhoda. nevýhoda je, že ked dožijem, za 10 rokov bude ťažké taký stroj bez serepetičiek zohnať.

aj ked nie trakčná (ktorá by napr bratrancovi zachránila riť chvílu potom, čo obul novú gumu a naklopil s plynom) tak skúšať prilnavosť predku mi príde dosť o držku. ja sám neviem brzdiť. mám 100tkm, ale neviem, či by som využil predok pri kolíznej situácii naplno. ked ti niečo behne do cesty a ty potrebuješ V MOMENTE hamovať. a to nehovorím, ked sa niečo také stane za dažďa. a nechodte mi sem so skillmi. lebo to sú situácie, kde ťa zaleje pot a reaguješ na úrovni opice, ktorá je v nás 5000 generácií.
ide to hore a prevrzdiť predok s dvoma M50 čo kúšu do 330mm kotúčov je ľahšie ako sa zdá.

TEMPOMAT? bral by som hned! na oboch strojoch. na MT01 ako prvé! nakvaltuješ päťku, ideš 75, stlačíš gombíček a okresky niekde pri Seredi ideš na kochačku s tým, že sedíš na zadnom sedle a ruky v bok :-D tiež by mi to pomohlo na SDR kde by som nechytal plyn. lebo to sa zrazu povšimneš, že si stále v meste ale nejakým nedopatrením ideš 85 :-D :-D

máme bohužial v rodine aj prípad, kde si chlapec kúpil MV800 RR, nezabudnút kurva na to RR ako prvú motorku a začal machrovať ešte ju ani nemal. veľký motorkár a mačo z neho. nebyť dvoch ton elektriky v tom, tak by asi umrel pred prvou výmenou oleja. čistý egotrip dotovaný spotrebákom a modernými výdobytkami z radov elektronických asistentov.

a toto ma tak trochu sere. že tou poctivou cestou to stará škola ide cez zlomené kosti, lepené plasty, nové rajdy, kapotáže, páčky, motorky a potom sa vedľa teba postaví ucho a na brzdách je s jeho mašinou lepší ako ty a to má najazdené 500km.
ľudia strácajú rešpekt k tým strojom. potom to tak vyzerá..


13.06.2018 8:36

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

matus
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Cesto> mozno na rovine maju s elektronikou vacsie sance vyhrat, ale v zatacke sa ukaze charakter.

Ale mozno by som ani pre "pretekarske" jazdenie elektroniku nedehonestoval. Napr legenda Ayrton Senna sa s elektronikou nedokazal zzit a preto uz na sklonku kariery nestihal mladsim.

Opakujem - pre mna tieto elektronicke barlicky nie su problem, a v zasade ich podporujem. Nie kazdy je vynikajuci jazdec, dnes s motorkami zacinaju aj starsi. Preco by si mal niekto kupovat 80k motorku, potom na rok 100k, potom na rok 120k, ked chce 163k Superadventure? No tak kupi hned superadvika a bude si ho davat do rainmodu.

Co nepodporujem je to, ze EU to chce robit povinne. Ma to byt kazdeho slobodna volba.


13.06.2018 8:37

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

Tomáš Hajduch - Awia
Darca Krvi  Edvenčr 
Správca
Ikona

Re: ChesterTT: Výnimočne dobre si to vystihol... ;-) [dobre]


13.06.2018 8:56

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

Detekciu slepeho uhla by som bral hned. Uz sa mi x krat stalo ze v zrkadle nic nebolo a ked som sa obzrel tak prekvapko + obzeranie sa za jazdy tiez nie je vyhra. A ked sa prepletam pomedzi auta tak sa citim lepsie ked soferom svietia varovania v zrkadlach.


13.06.2018 10:19

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

bacaono
Darca Krvi  Veteránista 

Ikona

Trocu pritiahnuté za vlasy, ale možno sa toho v blízkej budúcnosti nejaký vývojár alebo aspoň EU nariaďovač chytí.
Taký asistent poklepávač po pleci "pozor idem ja!!!" by bol ešte účinnejší.
.....a ako superbonusovú nástavbu na tohoto asiststenta by som navrhol utierač riťky. To ak náhodou nejaký nezodpovedný šofér tú kontrolku v zrkadle náhodou prehliadne aebo odignoruje., aby za tebou nešiel moc dlho smrad. >:-) :-D


13.06.2018 10:29

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

edott
 Edvenčr 

Ikona

Awia, viem že sa to používa, skoro všetko z toho. Myslým to tak ako že to bude štandard, časom určite povinné.
Stále hovorim že smerujeme zlým smerom. Vidím to aj v zamestnaniach. Robíme z ľudí nesvojprávne opice.
Dajú vyrobiť antidebil prípravok, aby náhodou operátor nestrkal skrutku hlavičkou do diery, potom sa sťažujú že sa nedá nájsť údržbár ktory vie, ktorým smerom sa povoľuje. .....
Toto všetko vychováva spoločnosť, chlapi si už budú nechty lakovat jak nejaký fotbalisti :-~
Euronaivisti si predsavzali do roku 2050 NULOVÚ úmrtnosť na cestách :-))) :-D >:-)
Preto sa budú montovať radary čoskoro povinne,aj kamery,čierne skrinky. .........
Radar mám a je to dobrá vec :-))) :-*


13.06.2018 10:50

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

janoval
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Re: bacaono: V europskom parlamente schvalili TOTO, ale vraj len na prechodne obdobie 30 rokov, kym vsetky auta nebudu mat detekciu mrtveho uhla...
Pozri obrázok


13.06.2018 15:47

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

ChesterTT
 Kávičkár 

Ikona

Re: matus: áno. v zátačke sa to ukáže. ale tam ti s elektrikou stačí ako tak držať stopu. začneš bzrdiť neskôr a na chuja. dávkovanie brzdy v zátačke? pridávanie plynu v zátačke? to všetko mne a tebe trvalo sezony (teda aspon mne). mladý si za to sadne a jasné, že neni hneď z neho Rossi, ale oproti tvojim krokom on sedí na bicykli a dobieha ťa naozaj rýchlo.

bol som s tým električkovým jazdit na babe. to že sa MV rovnala mojej berte teraz zoberme bokom, ale mal cca taký istý čas. zátačku prešiel na chuja. ale nájazd do nej mal na brzdách rovnaký (ale tak o polku lahšia moto a brembo) prejazd chudobný, ale za zátačkou to narovnal a tých 140 koní jeho 155 kg motorku katapultovalo 15 metrov za zátačkou na to isté miesto, ktoré ja som zbieral od apexu..

a on teraz pôjde von (nehovorím, že konkrétne tento príklad) a povie si, že vau, šak ja viem jazdiť jak česťo, čo má 11 rokov za sebou a cez 100 000 km. tak a už si ho jäbä po okreskách hlava nehlava. dojde na krízovku, kde už nepusti fyzika a sme doma.. :-~

týmto ale chcem takým strelcom popriať krásny a dlhý život bez nehody. bože chrán, nechcem aby si hocikto nabil papulu, ale chýbajú mi časy, ked týpek na litrovom SS budil rešpekt už len tým, že stále žil..

Re: Awia: holt, mávam aj ja svoje chvílky :-D


13.06.2018 17:31

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

Varan
 Jogurťák 

Ikona

To isté sa vravievalo, keď prišli štvortakty, ABS, vstrekovanie, atď atď...

Nič s tým neurobíme, tak si nekazme zbytočne život schýzami a paranojami. Nakoniec, nič ti nebráni kúpiť si motorku akú len chceš s takmer nulovým nájazdom niekde v DE. Bude drahá, ale taká, akú chceš. Máš tú možnosť? Máš. Tak kde je problém? Tak ako si dnes vieš kúpiť čokoľvek z čias Hayabus, Blackbirdov, prvých GSX-Riek alebo 916iek, budeš si môcť kúpiť za 20 rokov motorku bez autopilota.

Vadí mi, že moja 150k 1190ka má horší zvuk ako rozpočtová 500vka z minulého storočia. A? Môžem si dať výfuk aký chcem. Vadí mi TC? Môžem si ju vypnúť. ABS? Takisto. Ale načo by som to robil? Naučil som sa jazdiť bez ABS a TC, dačo som pojazdil na starej (rozumej prvej) R1 a prežil som to, vďaka bohu. Ale napriek tomu ma baví mať TC zapnuté a sledovať, ako sa s tým motorka vysporiada (pokiaľ je elektronika na úrovni a funguje ako má). A nech mi nikto nehovorí, že ABS ti strááášne predĺži brzdnú dráhu. Aj s ABS vieš jazdiť tak, aby ti ho nezaplo. Ak ti ho zapne, prebrzdil si to, tj bez ABS by si isto nezabrzdil lepšie ;-)

Pozrite sa na to z druhej strany. Ideš si spokojne autom s rodinkou po okreskách, oproti teba sa vyrúti litrový SS, ktorý sa vďaka elektronike udrží vo svojom pruhu. Budeš radšej, keď ti tá motorka cez čelné okno zničí život výmenou za to, že budeš budiť viac rešpektu tým, že máš litrový SS a stále žiješ, lebo to nemá elektroniku a si ,,frajer"? Cesta je pre všetkých, nie je na to, aby si si tam niečo dokazoval.

Skúste sa na to pozrieť málinko pozitívne, veď na mnohých drahších mašinách tá elektronika funguje veľmi dobre a citlivo, takže nie je tak na obtiaž.

Re: ChesterTT: [dobre]


13.06.2018 17:48

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

janoval
Darca Krvi  Edvenčr 

Ikona

Re: ChesterTT: nebude to skor tym, ze mv vazi o 100kg menej a nema motor z chopra, ako tou elektronikou?


13.06.2018 18:29

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

ChesterTT
 Kávičkár 

Ikona

Re: janoval: " to že sa MV rovnala mojej berte teraz zoberme bokom, " to som tu spomenul. bolo to na margo dvojíc - on a raketa, ja a ťažký tank.

áno, mal nepomerne športovejší stroj. a o to citlivejšie s tým treba narábať. môj osobný názor je, že keby tam nemal tolko elektriky, alebo nekopíruje moju stopu, bol by na tom horšie a išiel by opatrnejšie. mať rovnaké stroje, tak skúsenosti to prebijú, to je jasné. o tom ale v tomto konkrétnom prípade nepíšem. Ide mi skôr o to, že v rukách takýchto chlapcov to môže dopadnúť exponenciálnym rastom egotripu, lebo zbadajú, že stíhajú aj vyjazdenejším jazdcom.

podobná vec ako štatistiky, ktoré ukazujú, že mladý nevybujačený chlapec a silné BMW (alebo iné autá) sú základom pre prúser.

ono je to celé dvojsečná zbraň. vie ťa to podržať, ked sa dostaneš do krízovky. ale vie ťa to podržať aj ked robíš pičoviny, na ktoré nemáš.. a tam je otázka akú chujovinu tvojej horúcej hlavy vie ešte tá elektrika upratať..


13.06.2018 20:26

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

SO545
 Kávičkár 

Ikona

zaklad je mat upratane v hlave ked stojime este len na nohach...
potom je jedno na akej moto sedis. ;-)

ja mam predpotopnu /bez elektronicku/ motorku...
kw ma dost a ked napr: zaprsi je cekom sranda...
ale aspon si uvedomujem ze to treba kocirovat VZDY na pohodu.

U mna zaklad vozenia je nehnat to cez hranu moznosti /mojich/
a tesit sa z relaxu na moto ... potom je sanca ze si dam sprchu doma nie po mesiaci v nemocnici... [ciel]


13.06.2018 22:20

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

Tomáš Hajduch - Awia
Darca Krvi  Edvenčr 
Správca
Ikona

Re: Varan: Neviem či si nepochopil pointu môjho príspevku alebo reagoval na iný...

Motorky plné elektroniky sú viac ako playstation - každý asistent rieši niečo za jazdca... Oplatí sa vôbec ísť von, veď nech sa hraje doma na PS... :-) Vonku aj prší a je zima niekedy >:-)

Moja pointa bola že smolu majú ľudia čo začali jazdiť len pred 5 (možno 10 rokmi) keď jazdia na motorkách a trakčnými, ABS-kami atď... Nikdy nedostanú možnosť naučiť sa jazdiť.

Ja som sa na nič nesťažoval...

Awia


13.06.2018 23:15

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

Varan
 Jogurťák 

Ikona

Re: Awia: nereagoval som na teba, ale vseobecne do diskusie. S tym, co pises, ale suhlasim. Ja mam este to stastie, ze som sa naucil jazdit na motorkach bez ABS a TC.


14.06.2018 9:27

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

nechapem, to je taky problem mat niekde v zrkadielku blikac, co sa zasvieti, ked mam niekoho v mrtvom uhle?
alebo ked si budem moct zapnut, ale aj nezapnut tempomat co postrazi, aby som nenadrbal zo zadu do niekoho?
a protipreklzovy system? osobne som ho nikdy neaktivoval, lebo sa nikdy nerozbieham v panike, ale s prehladom. raz som ho len skusal na mokrej trave a aj to som si na dvore urobil trojmetrovy blatovy pas. a ani na 200 konovej motorke, kde protipreklz nie je, som nikdy zadnym kolesom nepretocil, ani pri rozbiehani, ani pri zrychlovani, maximalne mi troska odlahcilo predne koleso, kde by asi protipreklz zasiahol, ale opat by mi to vobec nevadilo.
ABS? ano mierne predlzuje brzdnu drahu, ale aj navzdory tomu s nim motorka brzdi ovela lepsie a ucinnejsie, ako brzdili motorky kedysi a bez neho. a kedze sa stane, ze niekedy na rozdiel od rozbiehania brzdim aj nahle a nepredvidane, tak mi to pomaha, aj ked len velmi malo sa mi to stane. na okruh to samozrejme nepatri, tam ale vacsina z nas nejazdi.

za mna novym techologiam [dobre]

inak sledovanie mrtveho uhla sa da z ciny objednat za nevela evri a dodatocne domontovat. ono zatial to je prioritne pre auta, ale v pripade dakej velkej turistickej masiny to neni problem nahodit aj na nu.


14.06.2018 9:28

KTM vyvíja adaptívny tempomat a detekciu slepého uhla

Tomáš Hajduch - Awia
Darca Krvi  Edvenčr 
Správca
Ikona

Re: Varan: [dobre] [dobre] [dobre] ;-)


Pridať príspevok môže len registrovaný používateľ, člen Motoride Klubu.

Súvisiace videá:

Tričko Motoride.sk

Tričko a šiltovka pre všetkých priaznivcov servera MotoRide...
Zasielanie tovaru obnovené!

Tričko

Šiltovka motoride.sk.
Šiltovka

Vtip

Pridal:
Dzešec učinkoh šľivovici na hlopoh :...
1.- Perše poldeci : - prestaňe ci šmerdzec zos papuľi ...
2.- Druhe poldeci :- prestaňu ce ozjabac nohi ...
3.- Trece poldeci :- prestaňe ce boľec bruh ...
4.- Štrvarte poldeci :- prestaňu še ci kľepac ruki ...
5.- Piate poldeci :- prestaňu ci ciskac boganče ...
6.- Šeste poldeci :- prestaňeš še mračic ...
7.- Šedzme poldeci :- začňeš špivac ...
8.- Osme poldeci :- začňeš mladnuc....
9.- Dzevjate poldeci :- začňu še ci pačic druhe ženi ...
10.- Dzešate poldeci :- začňe še ci pačic Tvoja manželka ..

Ďalšie vtipy »