Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1729 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26224
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15843)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10381)
Hodnotenie: (7 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (16)  [Verzia pre tlač] Tlač

VIDEO: Veľká cena Slovenskej republiky preteky cestných motocyklov na okruhu 2011 – na trati pretekári, hasiči, sanitka, ale aj smelý zajac

 Zdieľať

Pridané: 20.06.2011 Autor: Redakcia Motoride.sk
Čitatelia: 8996 [Šport - Cestné Motocykle]

Počas tohto víkendu sa na okruhu Slovakia Ring uskutočnili preteky cestných motocyklov. Na pretekoch sa zúčastnilo viac ako 200 jazdcov z celej Európy.

Sobota:

Czech Open + Slovak Cup 600 a Czech Open + Slovak Cup 1000 pozná svojich víťazov aj napriek malým komplikáciám počas priebehu pretekov. Víťazom Czech Open + Slovak Cup 600 5 laps sa stal Jozef Pončík (CZ) s celkovým časom 2:22.069, druhé miesto obsadil Kurt Tetal (CZ) a tretí skončil Martin Klimits (SR) s poradovým číslom 39. Počas preteku sa stala nehoda Poliakovi Andrejovi Muzsynskemu, ktorý dostal šmyk na mokrej tráve. Pretekár sa našťastie zaobišiel bez zranení. Diváci tak mohli vidieť „len“ letiacu motorku a záchrannú akciu hasičov.

Ani Czech Open + Slovak Cup 1000 7 laps nebol bez komplikácií a nehôd. Tu už to vyzeralo dramatickejšie, keď sa Slovák Samuel Brnula zrazil s českým pretekárom Kurtom Tetalom. Odniesol si to aj Poliak Janik Przemyslaw, ktorý sa zrážke s dvojicou rovnako nevyhol. Slovenský aj český pretekár skončili v nemocnici na krátkom pozorovaní, po ktorom boli poučení a prepustení. Práve Kurt Tetal skončil druhý v Czech Open + Slovak Cup 600.

Video: Veľká cena SR preteky cestných motocyklov 2011 – Slovakiaring

Víťazom Czech Open + Slovak Cup 1000 7 laps sa stal Zbynek Cech s celkovým časom 2:13.269. Druhý skončil Poliak Janik Przemyslaw a tretí Marcin Fraszka.

Počas kvalifikácie si to šinul po trati aj smelý zajac. Našťastie počas jeho výkonu bola trať voľná a tak nebola ohrozená bezpečnosť jazdcov.

Z voľnočasových aktivít bol medzi divákmi najväčší záujem o Centrum bezpečnej jazdy. Pretek poctil svojou návštevou aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič, ktorý oficiálne nad podujatím prevzal záštitu.

Nedeľa:

Nedeľa vyvrcholila pretekom kategórii  125 SP, 125 GP, SST 600 a 1000, SSP a SBK.

V kategórii 125 SP sa na prvom mieste umiestnil výborný Michal Puškár zo Slovenska, ktorý si počas celého preteku udržiaval výrazný náskok oproti ostatným pretekárom. Druhú priečku obsadil Chorvát Renato Novosel a víťazné trio uzatvoril Stefano Schillaci z Talianska.

 Lukáš Jasenský
Lukáš Jasenský

V pretekoch sa pokračovalo kategóriou 125 GP, kde prvú priečku obsadil Tomáš Vavrous z Čiech, druhý bol Talian Alessio Cappella a tretí skončil Adrian Gyutai z Maďarska. Slovenka Barbora Jakubičková obsadila pekné deviate miesto.

Dlho ospevovaný favorit, Slovák Lukáš Jasenský, zabodoval v závode SST 600, z ktorého si odniesol zlato. Druhé a tretie miesto obsadili Michal Prášek a Karel Pešek z Čiech.

Kategória SST 1000 bola šťastná pre Rakúšana s magickým číslom 13, Andreasa Meklausa, ktorý skončil na prvej priečke. Nasledoval ho Čech Michal Filla, tretí bol Martin Choy z Bulharska - obaja zo "stajne" BMW.

Okruh Slovakia Ring tento víkend hostil nielen zarytých fanúšikov motocyklového športu, ale aj rodiny s deťmi, či mladých ľudí, pre ktorých organizátori (tento rok po prvý raz), vo vlastnej réžii pripravili nielen pretek, ale aj sprievodné podujatia. „Účasť odhadujeme na niečo viac ako 4000 návštevníkov, čo je na vyhranené podujatie takéhoto druhu príjemná bilancia. Nebudeme sa však tajiť ambíciou, aby nás v budúcnosti navštívilo čoraz viac ľudí a užili si krásny zvuk motoriek, rovnako ako aj atrakcie, ktoré popri pretekoch prinášame“, hovorí výkonný riaditeľ Slovakia Ringu Tomáš Vranka.

Orechová Potôň sa už v týchto dňoch začína pripravovať na ďalšie podujatie - Veľkú cenu Slovenskej republiky preteky cestných automobilov na okruhu 2011. „Pretek pripravujeme v termíne 18. – 21. augusta. 34. ročník významnej motoristickej akcie prinesie so sebou niekoľko noviniek, ktoré svojim charakterom zaraďujú pretek medzi najatraktívnejšie motoristické podujatia zabezpečené z každej stránky na najvyššej kvalitatívnej úrovni,“ netají nadšenie Ladislav Šnegoň, športový riaditeľ Slovakia Ringu.

Lukáš Jasenský víťazom Veľkej ceny Slovenskej republiky

19-ročný Lukáš Jasenský potvrdil úlohu favorita Veľkej ceny Slovenskej republiky na okruhu Slovakia Ring, piateho podujatia medzinárodného šampionátu Alpe Adria a v mimoriadne dramatických pretekoch triedy Superstock 600 vybojoval víťazstvo. Na podujatí sa predstavil aj Lukášov starší brat Tomáš, ktorý skončil v triede Superstock 1000 s celkom novým motocyklom na 16. mieste, pričom v rámci hodnotenia slovenského šampionátu mu patrilo prvé miesto.

 Lukáš Jasenský
Lukáš Jasenský

Obaja pretekári tímu JLT-motoracing sa predstavili po prvý raz spolu pred domácim publikom s celkom rozdielnymi úlohami. Lukáš bol ako vedúci pretekár alpsko-jadranského šampionátu favoritom a Tomáša čakal prvý tohtoročný štart, navyše prvýkrát na motocykli s obsahom 1000 ccm, a tak bolo jeho úlohou zoznámiť sa s novým náčiním a pripraviť ho predovšetkým na nadchádzajúce podujatia.

Lukášovi sa darilo počas celého víkendu a už v kvalifikácii si vyjazdil pole position. Po štarte pretekov bol spočiatku na treťom mieste, neskôr sa však prebojoval do čela a aj napriek problémom so zadnou pneumatikou sa nakoniec radoval z víťazstva na domácej pôde. Týmto výsledkom si upevnil vedúcu pozíciu nielen v medzinárodnom šampionáte Alpe Adria, ale aj v Majstrovstvách Slovenska.

Lukáš Jasenský: "Štart pretekov sa mi podaril, v prvej zákrute som bol druhý, no v ďalšej ma predbehol Halbich. Trochu som stratil kontakt, nevedel som sa spočiatku dostať do správneho tempa, ale po druhom kole to už bolo lepšie a lepšie, dokázal som sa k obom súperom postupne priblížiť a v jednej zákrute som ich oboch predbehol. Šiel som tempo, ktoré oni nevedeli zachytiť, tak som sa im vzdialil, no vzápätí som začal mať problémy so zadnou pneumatikou, ktorej pravá strana začala strácať priľnavosť a na výjazdoch z pravých zákrut sa mi šmýkalo. Všimol som si potom, že sa ku mne približuje Michal Prášek, no to už bolo posledné kolo a dokázal som prvé miesto udržať. Z víťazstva na domácom okruhu som veľmi šťastný, je to skvelý pocit. Moja vďaka patrí celému nášmu tímu a všetkým ktorí nám pomáhajú. Spoločne sme dosiahli skvelý výsledok.”

 Tomáš Jasenský
Tomáš Jasenský

Tomáš sa spočiatku trápil, na novom motocykli, ktorý dostal do rúk len štyri dni pred podujatím, sa hľadal, no postupne začal nachádzať cestu k nastaveniu stroja aspoň čiastočne podľa svojich predstáv. V pretekoch skončil v hodnotení alpskojadranského šampionátu na 16. mieste, no v rámci Mastrovstiev Slovenska získal hneď pri svojom prvom štarte plný počet bodov za víťazstvo.

Tomáš Jasenský: “S každým tréningom som prichádzal na nové a nové skutočnosti, takže to bolo predovšetkým o zoznamovaní sa s motorkou. Po tom všetkom som nakoniec aj celkom spokojný, aj keď som pôvodne dúfal v lepší výsledok. Aj v pretekoch som však uvidel čo nás ešte s motocyklom čaká a keď odstránime všetky drobnosti, tak aj ten celkový výsledok bude určite ešte lepší. Máme teda pred sebou jasný smer kadiaľ ísť a to je dôležité.”

Zdroj: Slovakiaring, Richard Karnok.

Pridané: 20.06.2011 Autor: Redakcia Motoride.sk Zdieľať

Súvisiace články:

Ďalšie články tohto autora:

Hodnotenie: (7 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (16)  [Verzia pre tlač] Tlač

Galéria ku článku:

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria