Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 1525 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26149
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15804)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10345)
Hodnotenie: (13 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (17)  [Verzia pre tlač] Tlač

Decembrové Maďarsko alebo Majo v škole nesedel, nemecky nevedel 2/3

 Zdieľať

Pridané: 05.12.2006 Autor: MajoKE
Čitatelia: 9349 [Mototuristika - Európa - Cestopis]

 Pekné uličky v Soprone
Pekné uličky v Soprone

Ja som sa už nikde neponáhľal, lebo sa stmievalo a podľa plánu som za tmy mal naplánované dlhšie presuny. Tak som si na námestí pochutnal na čerstvých praclíkoch a klobáske. Atmosféru občas rušili opití rakúšania, ktorí tu míňali svoje dôchodky.

 Dominanta námestia, škoda tých vianočných stánkov
Dominanta námestia, škoda tých vianočných stánkov

Sümeg

Hrad zo 14. storočia patrí údajne k najzachovalejším v Maďarsku, ja som tam prd videl, lebo svetlá rozsvietili až okolo 19 hod. Túlal som sa po starom meste, mal som tam naplánované prespať, nuž ale v troch domoch, nad ktorými sa trónil nápis „Zimmer frei“ ma neubytovali, hoci tam nikoho nemali!!! Tak som si sadol v peknom zakutí jedného z kostolov a len tak sedel a bol som spokojný. Hodinku som tam strávil odpočinkom, hraním sa s fotoaparátom. Škoda, hrad som chcel vidieť za svetla z rána, hoci je v noci pekne nasvietený. Tak som sa pobral ďalej do Hevízu, kde ma pobavila dopravná značka stúpanie a zákruty 2 km.

 Tichúčke námestie Sümog
Tichúčke námestie Sümog

Hevíz

Môže sa pochváliť druhým na svete najväčším jazerom s termálnou vodou o rozlohe 47 500 m2. Za 1 sekundu vytryskne 420 litrov minerálnej vody. Lenže lenže bolo už okolo 21 hod, miliarda hotelov a penziónov a v 8 penziónoch ma neubytovali, všade ma nemčinou odmietli. Žiadne autá vo dvore nestáli. Nebol som špinavý, nesmrdel som, teda na diaľku nie. Mal som však z netu adresu jedného penziónu, bol pár km od Hevízu, ale tam som nedošiel. Pri Balatóne v obci Gyenesdiás bol nápis “Pension Nonstop“. Zastavím sa, očumujem, z vedľajšieho baru vybehne chlapík a nemčinou sa pýta čo chcem. „Spať a mať moto v garáži“: hovorím pochopiteľne v nemčine a slová v základnom tvare - neurčitku. Izba je perfektná (17 euro), ale garáž nem, len prístrešok za domom. Ľutujem. Chlapík ma zastavuje. Rukami odmeria motorku a ide ku dverám do reštaurácie. Hovorí a ukazuje, či bude problém, keď budem mať motorku v reštaurácií a bare. Nie, na tom som zvyknutý, zaspomínam na Poľsko.

Evidentne mu to páli, pretože ešte predtým než som vyklopil stojan, mal v ruke dosť pivových podložiek. Dobre bratku, o pol hodinu v bare. V ľudskom odeve som o 30 min v bare, dohadujem sa na 7 hodinu ráno, kým sa mi ohýba jazyk. Neviem, čo to bolo za víno, vypil som len 4 deci, asi nejaký maďarský vypínač.

6.57 hod som dole. Chlap prichádza o 7.00 hod teda vtedy, keď je veľká ručička na dvanástke a malá na sedmičke. Nasledujúci dotaz neviem odgestikulovať, volám manželke a ona tlmočí: “Jazero Hevíz je voľne prístupné (nemyslím zdarma) a je prírodné? Dvakrát záporná odpoveď. Škoda, nechcem kachličky a vidieť rakúsku babku v zápasnícko-plaveckom kostýme. Škoda, preškoda, mal som na to vyčlenené dopoludnie. Ochota domáceho a úslužnosť si vyžaduje: Campari Grill Garten, Panzion nonstop, ulica Kossuth 102, 0036 203 906 548.

Kaposvár

 Kaposvár, ranný čajík a pečivo
Kaposvár, ranný čajík a pečivo

V podstate ma nič nezaujalo, ani som ho nemal v pláne, ale bolo po ceste. Majú perfektné semafory s časomierou. Zelený displej ukazuje koľko bude zelená, červený koľko bude červená. Super vecička. Neplašíš sa keď Ti ostávajú zelené 3 sekundy, pomaličky predbiehaš stojace autá, keď odčítava červené číslovky, otočíš plynom a kľudne prvý odchádzaš z križovatky, bez magora, ktorý je za tebou a chce sa naháňať, pretože nemôže prežiť, že si ho stojaceho predbehol.

Szigetvár

Hrad dobili turci v roku 1566 po 22 dňoch obliehanie a s 24-násobnou presilou. Padol hradný kapitán Miklos Zrunyi aj sultán Sulejman II. Pamiatkou je z r. 1589 kostol pôvodne turecký, dnes žiaľ barokový, katolícky.

 Szigetvár. Zárva 15 sekúnd predo  mnou
Szigetvár. Zárva 15 sekúnd predo mnou

Považujem za nutné vyhodiť z práce pracovníka mestského úradu, ktorý pripustil rozmiestnenie obrovských plastových kontajnerov okolo tejto pamiatky a toho somára z hradu, ktorý perom na kus papiera napísal predo mnou nápis ZÁRVA a odišiel do parku.

< >

Pridané: 05.12.2006 Autor: MajoKE Zdieľať

Ďalšie články tohto autora:

Hodnotenie: (13 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (17)  [Verzia pre tlač] Tlač

Galéria ku článku:

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria