Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 3062 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 28091
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (16769)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (11322)
Hodnotenie: (32 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (121)  [Verzia pre tlač] Tlač

Otestovali sme zmes do pneumatík UltraSeal

 Zdieľať

Pridané: 23.07.2007 Autor: Tomáš Hajduch - Awia
Čitatelia: 41948 [Testy a predstavenia - Test]

Mnohí z vás sa ma už na výstave Motocykel 2007 v našom stánku pýtali, ako si počínal UltraSeal na ceste do Egypta. V tom čase som mohol len konštatovať, že 3 motorky prešli spolu viac ako 30 000 km bez defektu.

Ako si poradiť s defektom:

10.08.2010 - Peter Fischer Čitatelia: 24623 [Testy a predstavenia - Doplnky]

-

Test defektovej sady Slime

Defekt je jednou z nepríjemností, ktoré vedia pekne skomplikovať výjazd alebo dovolenku. Na trhu je našťastie niekoľko produktov, ktoré defekty dokážu rýchlo opraviť. Naostro sme otestovali jeden z nich – Slime.

 

08.04.2010 - Varan Čitatelia: 43688 [Testy a predstavenia - Doplnky]

-

Test sady na opravu defektov

Defekt. Nepríjemnosť pre každého motorkára o to väčšia, keď na ňu nie je vyzbrojený prípravkom na opravu defektov. Jeden z nich sme vyskúšali...

 

MR Tipy: Oprava defektu knotmi (bezdušová pneu)

MR Tipy: Oprava defetku, vyzutie pneu a výmena duše na cestách

Ak netušíš, čo UltraSeal je, odporúčam si prečítať článok: Ultraseal.

Po výprave do Egypta som UltraSeal zhodnotil nasledovne:

Zaujímavým výstrojom bola náplň pneumatík Ultraseal. Táto zmes by mala ochrániť pred bežnými defektami (diera do 6 mm), ktoré dokáže utesniť bez straty tlaku a naviac prispieva k predĺženiu životnosti pneumatík. To, či Ultraseal fungoval, sa ťažko dokazuje, pretože nikto z nás defekt nedostal. Najazdili sme spolu viac ako 30 000 km v náročných podmienkach a ak nejaký predmet defekt spôsobil, tak sme sa to nedozvedeli. Rozhodne sme radi, že sme nemuseli svojpomocne opravovať defekt niekde v horúcej púšti.

Keďže som ale tvor od prírody zvedavý, už vtedy som sa rozhodol, že UltraSeal otestujem dôkladnejšie. Podotýkam, že UltraSeal nám formou sponzoringu venovali na cestu do Egypta a nie na prevedenie tohto testu. Sám dovozca o teste netušil.

Životnosť pneumatík

Test prebehol na motocykli BMW R 1150 GS, 2002. Testovacie bezdušové pneumatiky značky Continetal TKC 80 sme obuli v Sýrii v meste Homs a naplnili UltraSealom. Stav tachometra: 78 694 km.

 Sýria - Homs, prezúvame pneu a aplikujeme UltraSeal
Sýria - Homs, prezúvame pneu a aplikujeme UltraSeal

Po návrate z cesty (tacho 86 604 km) mali pneu najazdené 7910 km a nejavili známky vážneho opotrebovania. To je dôvod, prečo som na nich jazdil ďalej a až pred výletom na Ukrajinu v júni 2007 som sa rozhodol prezuť zadnú pneu (tacho 92 200 km) Gumy mali teda za sebou 13 506 km a na prednej jazdím doteraz.

 Continetal TKC 80 + UltraSeal po 13 506 km
Continetal TKC 80 + UltraSeal po 13 506 km

Je nutné spomenúť, že nemám skúsenosť s TKC 80 bez UltraSealu ale dvaja moji známi mi nezávisle na sebe potvrdili výdrž týchto pneu okolo 8 000 až 10 000 km pre zadnú pneu (na rovnakej motorke) a čosi viac pre predok. Ide totiž o gumy stavané ako na asfalt, tak aj do terénu. Je teda na tebe, či z tohto usúdiš, či UltraSeal predlžuje životnosť pneu alebo nie.

Ochrana proti defektu

Asi zaujímavejším faktorom aplikovania UltraSealu je propagovaná ochrana proti defektu a úniku vzduchu. Tu som sa rozhodol podrobiť zjazdenú zadnú pneu viacerým testom.

Pomocou viacerých druhov klincov som simuloval defekt na ceste a sledoval prácu UltraSealu. Celý priebeh testov si pozri v priloženom videu:

Video: Otestovali sme zmes do pneumatík UltraSeal

Dĺžka: 8:43 min
Formát: WMV a video.google.com (Shockwave Flash)
Download: VIDEO Test-UltraSeal.wmv

Zhodnotenie:

Žiadny z klincov nebol schopný do pneu spraviť defekt, ktorý by UltraSeal nezalepil. Vyskúšali sme klince od priemeru 1 mm až po 6 mm a dokonca štvoricu klincov naraz. Medzi testami som sledoval tlak pneu, ktorý sa udržoval na približne rovnakej úrovni. Žiaľ presnosť tlakomeru nebola nič extra a tak v jednom prípade tlakomer ukázal dokonca vyšší tlak ako pred simulovaným defektom. Podstatné je, že po testoch so všetkými klincami som skúšobnou jazdou overil tesnosť a k úniku tlaku už nedochádzalo.

Následne som sa pokúsil UltraSeal poraziť a to nie veľmi štandardným spôsobom, ktorý ťa na ceste asi len ťažko postretne - vŕtačkou. Treba pripomenúť, že vŕtanie je neštandardné v tom, že dochádza k odoberaniu materiálu. Výsledok po vrtáku s priemerom 4 mm, bol prekvapujúci, keď bol spočiatku únik naozaj výrazný no po dlhšom točení kolesa UltraSeal defekt zalepil. Toto sa však už nepodarilo po vŕtaní s priemerom 6 mm, kedy bol UltraSeal definitívne porazený.

Skúsenosti s UltraSealom v duši

Počas prvého ročníka Motoride Enduro Rally som mal UltraSeal aplikovaný v duši a počas cesty domov som dostal na asfalte defekt.

Nepríjemné prekvapenie má čaká v stúpaní po hlavnom ťahu na Handlovú. Divný zvuk, sykot a o pár sekúnd ma už vozí. Zastavujem pri krajnici a dívam sa na prázdne zadné koleso...

Oprava defektu
Oprava defektu
Diera ako svet
Diera ako svet

Ultraseal nezabral a tak je nám jasné, že diera musí byť veľká. Nestrácam teda čas a odstrojujem batožinu. Máme výbavu na prezutie kolesa a Majo má náhradnú dušu. Monterpáky som kúpil len pred dvoma týždňami a trénoval som doma prezúvanie kolies z auta. To sa mi vyplatilo. Za 15 minút je moto odstrojená, koleso zhodené a duša vybraná. Odlepenie plášťa od ráfika sme docielili pomocou bočáku na Majovej motorke. V duši je diera cca 1 cm a vnútri v duši nachádzam zdroj mojich problémov: asi 10 cm dlhý hrubý klinec bez hlavičky.

Oprava defektu
Oprava defektu
Asi 10 cm dlhý hrubý klinec bez hlavičky, ktorý defekt spôsobil
Klinec

Vytieram teda zvyšky Ultrasealu a vkladám novú dušu. Začína fúkanie prenosnou pumpičkou. Ide to pomaly, no po cca 30 – 45 minútach plášť zaskočil na svoje miesto a tlak v pneumatike stúpol na zjazdných 1.9 atmosféry. Balíme teda náradie a batožinu a úspešne prichádzame do Handlovej. Celkové zdržanie pri defekte je 1 hodina 15 minút, za ten čas sa pri nás s ponukou pomoci samozrejme nezastavil ani jeden motorkár a ani žiadne auto. Čo už, na Slovensku je to tak.

UltraSeal v duši teda nezabral. Nie je to ani tak chyba UltraSealu ako duše samotnej. Problém totiž spočíva v tom, že duša má v prípade defektu tendenciu roztrhnúť sa. Vidno to aj na obrázku, keď klinec nie veľmi veľkého priemeru spôsobil v duši trhlinu dlhú viac ako 1 cm. UltraSeal teda v tomto prípade prispel maximálne k pomalšiemu stratu tlaku v pneumatike. Som si istý, že ak by boli vtedy obuté bezdušové pneumatiky, žiadny defekt by sa nekonal.

Záver:

Celkovo môžem povedať, že som presvedčený, že UltraSeal je zmes, ktorá naozaj dokáže utesniť a zalepiť väčšinu defektov, ktoré na nás číhajú na cestách. Je účinný hlavne v bezdušových pneumatikách vďaka ich konštrukcii a tie sa našťastie používajú na väčšine moderných motocyklov. Aj preto ho považujem za výrazný príspevok k bezpečnosti na dvoch kolesách. Okrem toho UltraSeal prispieva k predĺženiu životnosti pneumatík.

Pridané: 23.07.2007 Autor: Tomáš Hajduch - Awia Zdieľať

Súvisiace články:

Ďalšie články tohto autora:

Hodnotenie: (32 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (121)  [Verzia pre tlač] Tlač

Galéria ku článku:

tuareg-09-side

Harley-Davidson

Tričko Motoride.sk

Tričko a šiltovka pre všetkých priaznivcov servera MotoRide...
Zasielanie tovaru obnovené!

Tričko

Šiltovka motoride.sk.
Šiltovka

Vtip

Pridal: Toman
"Soudruhu plukovníku, během mé služby se nic zvláštního nestalo. Teda...zlomili jsme násadu od rýče, když jsme zakopávali služeního psa."
"Co se mu stalo?"
"Přejelo ho hasičský auto."
"Co tady dělalalo hasičský auto?"
"Jak bouchnul ten muničák..."

Ďalšie vtipy »