Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 2106 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 28287
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (16862)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (11425)
Diskusia Diskusia k článku (13)  [Verzia pre tlač] Tlač

Čo trápi slovenských motorkárov, alebo diskriminovaní motocyklisti…

 Zdieľať

Pridané: 10.04.2003 Autor: Tomáš Hajduch - Awia
Čitatelia: 15047 [Novinky - Oznam]

Diaľnice, nie je ich u nás veľa, ale predsa. Motorkári sa im väčšinou vyhýbajú. Jazdia totiž pre radosť a na diaľnici je to nuda. Ale niekedy pri nepriazni počasia, pri turistike, alebo jednoducho, keď majú naponáhlo použijú aj diaľnicu.

V prípade, že by ich odmerali policajti pri rýchlosti 130 km/h museli by zaplatiť pokutu 7000 Sk a rok by si nezajazdili. Taká je slovenská legislatíva. Akosi sa pri úprave zákona č. 315/1996 Z.z. o premávke na pozemných komunikáciách zabudlo na toto nezmyselné obmedzenie motorkárov pochádzajúce pravdepodobne ešte z ďalekej minulosti.

Aj preto vznikla minulý rok z radov motorkárov iniciatíva a snaha niečo s tým spraviť. Ing. Rastislav Záleta zostavil petíciu týkajúcu sa zvýšenia maximálneho dovoleného rýchlostného limitu pre motocykle na diaľnicach zo súčastných 90 na 130 km/h. Vzápätí sa táto aktivita začala propagovať aj na internetovom motorkárskom servri, prostredníctvom ktorého sa pokúsili informovať o nej slovenské médiá a verejnosť. Petičné hárky sa však dostali na pulty slovenských moto-shopov a podpisy sa zbierali aj na motorkárskych akciách. Medzičasom boli kontaktovaní aj niektorí slovenskí poslanci. Odpovedať sa unúval iba pán Jirko Malchárek a to celkom rýchlo. Námet petície síce uznal za opodstatnený, ale zároveň nás informoval, že novelizácia zákona o premávke na pozemných komunikáciách sa mu zatiaľ nevidí reálna.

Odbor dopravnej polície Prezídia Policajného zboru v Bratislave tiež neuznal zákon ako diskriminačný. V čase prijímania uvedenej právnej úpravy bol údajne zohľadnený stavebný a dopravno-technický stav diaľnic a zámerom právnej úpravy je aj ochrana života a zdravia vodičov motocyklov a ich spolujazdcov.

V tejto súvislosti prichádzame k záveru ako hazarduje väčšina európskych štátov so životmi motorkárov… A ešte taký malý detail. Po prekročení hraníc a vstupe na naše územie, by sme márne hľadali informáciu o tom, že motorkári smú u nás jazdiť maximálne 90 km/h. Prípadní zahraniční mototuristi budú pri strete s políciou určite nemilo prekvapení…

TOMÁŠ HAJDUCH, www.motoride.sk

Článok vyšiel dňa 14.3.2003 v Špeciálnej prílohe Autosalón Bratislava denníka SME.

Pridané: 10.04.2003 Autor: Tomáš Hajduch - Awia Zdieľať

Súvisiace články:

Ďalšie články tohto autora:

Diskusia Diskusia k článku (13)  [Verzia pre tlač] Tlač

stelvio-09-side

Horúca jeseň s Yamahou

Tričko Motoride.sk

Tričko a šiltovka pre všetkých priaznivcov servera MotoRide...
Zasielanie tovaru obnovené!

Tričko

Šiltovka motoride.sk.
Šiltovka

Vtip

Pridal: Toman
"Soudruhu plukovníku, během mé služby se nic zvláštního nestalo. Teda...zlomili jsme násadu od rýče, když jsme zakopávali služeního psa."
"Co se mu stalo?"
"Přejelo ho hasičský auto."
"Co tady dělalalo hasičský auto?"
"Jak bouchnul ten muničák..."

Ďalšie vtipy »