Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 5164 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 26109
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (15785)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (10324)
Diskusia Diskusia k článku (0)  [Verzia pre tlač] Tlač

MOTOSHOP ŽUBOR CUP – Veľké Uherce

 Zdieľať

Pridané: 11.09.2013 Autor: Milan Mikulík - mikulec
Čitatelia: 4705 [Šport - Motocross]

Po prázdninovej pauze sa stretli quadisti a motokrosári už po šiesty krát v tejto sezóne na pretekoch MOTOSHOP ŽUBOR CUP-u a to v areáli Motoclubu vo Veľkých Uherciach pri Partizánskom.

Seriál článkov - Motoshop Žubor cup:

Nedeľné ráno bolo rušné, viacerí jazdci dorazili na technickú prebierku v poslednej chvíli, tesne pred ôsmou hodinou rannou. Celkovo sa na štart nedeľných pretekov postavilo 174 jazdcov.

Trať bola poctivo popolievaná, dokonca aj vodič cisternovej tatrovky sa veselo šmýkal na svojej práci v údolí pred cieľovou rovinkou. Tréningy, tak zoznamovací ako aj meraný prebehli bez väčších komplikácií, smolu na techniku mal len líder kategórie quad deti Tomáško Pikart /CZ/, ktorému štvorkolka vypovedala poslušnosť a z dráhy ho museli odtlačiť do depa. Žiaľ stroj sa nepodarilo opraviť, takže v Uherciach vôbec nebodoval, prvenstvo si v tejto kategórii vybojoval Kubko Velikovský /CZ/ a to víťazstvom v oboch kvalifikačných jazdách.

Prvú finálovú rozjazdu však odštartovali quadisti v kategóriách Hobby a Senior. Maciej Stachura /PL/ mal štvorkolku aj trať plne pod kontrolou a svoje prvenstvo v hobíkoch potvrdil aj v druhej finálovej runde. V senioroch sa na čele striedali Libor Vittek /SK/ a Jaro Faktor /CZ/. Libor mal kolíziu asi dve kolá pred koncom prvej rozjazdy, keď ho štvorkolka po skoku katapultovala zo sedla a Jaro Faktor havaroval tesne pred koncom prvej rozjazdy. Na začiatku cieľovej rovinky mal hrozivý pád, po ktorom zostal bezvládne ležať pár minút na zemi. Víťazstvo tak v prvej runde zapísal Jaro Dodok /SK/, ktorý skončil aj v celkovom hodnotení prvý, napriek tomu, že druhú finálovú rozjazdu vyhral už Libor Vittek.

Následne sa na štart postavili quadisti juniori a ladies. V junioroch veľmi príjemne prekvapili David Stejskal /CZ/ a Tomáš Rigo /CZ/, ktorí sa o prvenstvo podelili, no bodovo bol na tom vo finálovom rezultáte lepšie Stejskal, ktorý skončil prvý a Rigo tretí.

V kategórii ladies je situácia relatívne stabilná, kraľuje v nej stále Klára Kuběnová /CZ/. Sandra Antalová /SK/ jej síce robila vrásky v technických úsekoch, no Klárina štvorkolka je na rovinkách rýchlejšia, takže Sandra skončila na druhom mieste.

V sekcii motokrosu bolo tiež rušno, v kategórii začiatočníkov MX2 Open sa prestriedali na prvých priečkach Dano Duroška /SK/ a Adrián Srogončík /SK/, no celkové prvenstvo zaknihoval práve Adrián. V kategórii MX2 Z mal obe jazdy pod kontrolou Tomáš Černák /SK/, ktorý ich vyhral systémom štart-cieľ a 50 bodov mu právom patrí.

Po začiatočníkoch sa na štartovaciu rampu postavili ostrieľaní seniori MX4 a mladí junci z MX85. V oboch kategóriách bolo krížové striedanie na prvej aj druhej priečke počas oboch rozjázd. V senioroch to bol súboj Petra Magáta /SK/ a Martina Riga /CZ/, ktorý bol nakoniec celkovo prvý a v najslabšej kubatúre zas súboj slovákov Rasťa Hornáčka a Jakuba Lieskovského, ktorý vo finále stál na najvyššom stupni víťazov.

O prekvapenia nebola núdza ani vo štvorkolkových triedach elit a profi. V elitoch to suverénne v oboch rundách odjazdil Denis Vanko /SK/. V profíkoch príjemne prekvapil nováčik v našich pretekoch, angličan Luke Cooper, ktorý vyhral obe rozjazdy. Líder skupiny Lukáš Studený /CZ/, v ktorého tíme Luke hosťuje, robil čo sa dalo a v druhej rozjazde dokonca jazdil už aj bez funkčných bŕzd, no na prvenstvo Coopera tentokrát nemal. Svoju stíhaciu jazdu zakončil nebezpečným kotrmelcom, no našťastie to skončilo len rozrazenou dolnou perou, aj keď jeho štvorkolka bola vhodná akurát tak na šrotovisko.

V motokrosovej MX2-jke bolo tiež rušno. 125-ky vyhral Dominik Vojtech /SK/, v 250-tke kraľoval Dávid Svitok /SK/ a v hobíkoch zas Róbert Pivarčík /SK/. Všetci traja vyhrali obe finálové rozjazdy.

Finálové jazdy uzatváral štart motokrosárov v triedach MX Profi a MX3 Hobby. V profíkoch to systémom štart-cieľ vyhral v oboch rundách partizánčan Vlado Kasala /SK/, ktorý si prišiel zajazdiť do Veľkých Uheriec v rámci prípravy pred svetovým šampionátom. V hobíkoch sa o prvenstvo podelili Ivan Šípoš /SK/ a Viktor Vodanský /SK/, no celkové prvenstvo si zapísal na svoje konto Šípoš.

Keď sa pozerám späť na uherecké preteky, dovolím si tvrdiť, že boli doslova bojom prvého s druhým a ich striedaním na vedúcich postoch v prvej a druhej finálovej rozjazde vo viacerých kategóriách. Na trati bolo rušno počas celého dňa, bolo čo sledovať a občas aj tajiť dych, ako tie duely dopadnú. Realizačný tím Andrejky Zmajkovičovej odviedol kus poriadnej roboty a pretekári zas odmakali svoju šou na trati. Už sa teším na posledné preteky tohtoročného MOTOSHOP ŽUBOR CUP-u, na ktorých sa stretneme 14. septembra v Dubňanoch na Morave /CZ/

Text: Maroš Palesch
Foto: Ján Buchel

Pridané: 11.09.2013 Autor: Milan Mikulík - mikulec Zdieľať

Seriál článkov - Motoshop Žubor cup:

Súvisiace články:

Ďalšie články tohto autora:

Diskusia Diskusia k článku (0)  [Verzia pre tlač] Tlač

Tričko Motoride.sk

Tričko a šiltovka pre všetkých priaznivcov servera MotoRide...
Zasielanie tovaru obnovené!

Tričko

Šiltovka motoride.sk.
Šiltovka

Vtip

Pridal:
Dzešec učinkoh šľivovici na hlopoh :...
1.- Perše poldeci : - prestaňe ci šmerdzec zos papuľi ...
2.- Druhe poldeci :- prestaňu ce ozjabac nohi ...
3.- Trece poldeci :- prestaňe ce boľec bruh ...
4.- Štrvarte poldeci :- prestaňu še ci kľepac ruki ...
5.- Piate poldeci :- prestaňu ci ciskac boganče ...
6.- Šeste poldeci :- prestaňeš še mračic ...
7.- Šedzme poldeci :- začňeš špivac ...
8.- Osme poldeci :- začňeš mladnuc....
9.- Dzevjate poldeci :- začňu še ci pačic druhe ženi ...
10.- Dzešate poldeci :- začňe še ci pačic Tvoja manželka ..

Ďalšie vtipy »