Súbory cookie nám pomáhajú poskytovať služby. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s tým, že používame súbory cookie. Ďalšie informácie Dobre

ISSN 1336-6491 | Online: 2238 | Redakcia

motoride.sk :: Články | Videá | Tipy | Foto | Klub | Inzercia | Firmy | Fórum | Kalendár

Motozem.sk

Anketa:

Ako na núdzové brzdenie v krízovej situácii?

Spolu odpovedi: 28166
Intenzívne brzdím oboma brzdami: 60% (16804)
Brzdím iba prednou brzdou aby som nedostal šmyk: 40% (11362)
Hodnotenie: (3 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (126)  [Verzia pre tlač] Tlač

Darujme krv! 1/2

 Zdieľať

Pridané: 19.11.2004 Autor: roentgen
Čitatelia: 18914 [Novinky - Pozvánka]

Sú situácie, keď sa musíme spoľahnúť jeden na druhého. Tento rok bol nešťastný, stratili sme veľa kamarátov. A tí, ktorí, ktorí mali viac šťastia a utrpeli „len“ zranenia rôzneho druhu a potrebovali transfúzie krvi sa museli spoľahnúť na to, že niekto tú krv daroval. Ale vtedy asi na to nepomysleli...

Seriál článkov - Daruj Krv:

| Seriál článkov: Daruj Krv |

Ľudská krv sa totiž nedá kúpiť a je zatiaľ v plnom rozsahu nenahraditeľným liekom, ktorý sa umelým spôsobom vo všetkých zložkách nepodarilo ešte vyrobiť. Potrebujeme ju na na prepravu dýchacích plynov (kyslík a oxid uhličitý), výživných látok (glukóza, mastné kyseliny, aminokyseliny), účinných látok (hormóny, enzýmy, vitamíny), produkov chemického rozkladu výživných látok ako aj tepla. Takisto má funkcie pri zastavovaní krvácania a v obrane organizmu.

Čo už máme za sebou?

 Odznak z prvej akcie
Odznak z prvej akcie

Na jar tohto roka vznikla na Motoride iniciatíva darovania krvi pod „tajným“ heslom „Dobrovoľní darcovia orgánov idú darovať krv“. Už sa konali dve takéto akcie. V marci a júli sme paralelne boli darovať krv v Bratislave a Košiciach. Spolu sa zúčastnilo 34 ľudí a darovali sme približne 12 litrov krvi. Vždy to boli veľmi príjemné stretnutia. Všetci, čo sme tam boli, si myslíme, že takáto akcia má význam a preto chceme osloviť aj ďaľších, nielen v Bratislave a Košiciach, ale aj v ostatných miestach, aby sme rozšírili rozsah tejto, už fungujúcej, „tradície“. Navyše sa blížia Vianoce a tak od nás dostane niekto aj takýto darček... Preto Vás týmto pozývame, pridajte sa!

 Vadim a Peťo pri odbere
Vadim a Peťo pri odbere

Čo nás čaká?

Posledný tohtoročný termín „motodarovačky“ krvi bude 29. novembra. V Bratislave na Transfúznom oddelení vo FNsP Ružinov a v Košiciach vo FNsP, Trieda SNP 1. Podrobnosti upresníme v diskusii, zatiaľ sa plánujeme stretnúť o 8:00 hod.

 Časť Košičanov pred odberom
Časť Košičanov pred odberom

Ako to prebieha?

Tí, čo už boli darovať krv vedia, že to nie je nič strašné. Pre tých, ktorí ešte neboli a chceli by to skúsiť, zopár poznámok, ako to pri odbere prebieha.

Po príchode si každého darcu zaevidujú, preto si treba so sebou zobrať občiansky preukaz a kartičku poistenca. Dajú nám teplomer a vyplniť dotazník, kde sú rôzne otázky o tom, či nie sme rizikoví – aké sme prekonali závažné ochorenia, aké užívame lieky, či nemáme rizkové správanie v zmysle konzumácie drog a neviazaného sexu. V jednej kolonke – máte rizikové zamestnanie alebo koníčky? - píšeme áno. :-) Potom každému odoberú vzorku krvi (či nemá chudokrvnosť alebo prebiehajúci zápal) a každého vyšetrí lekár/ka. Medzitým popíjame čaj alebo džús a čakáme, kým sa dostaneme na odber. Tam každý dostane špeciálne lôžko, poleží si a medzitým mu odoberú jeho najvzácnejšiu tekutinu. Odber zriedka trvá viac ako desať minút. Po odbere si každý chvíľku odpočinie a potom sa čakáme v jedálni, kde nám dajú niečo pod zub, aby sme vládali odísť... A to je všetko.

Dobré je ešte vedieť, že deň pred odberom sa neodporúča jesť nič mastné a vysokokalorické a takisto konzumovať alkohol. Dobré je zvýšiť prívod tekutín. Takisto ráno neraňajkovať, len vypiť čaj, džús alebo minerálku.

Predchádzajúce darovačky:

Viac o našich prvých dvoch darovačkách sa dozviete tu:

Kto potrebuje ešte viac informácii tak www.darujkrv.sk alebo môže napísať na môj mail petersky@crick.fmed.uniba.sk.

Prosíme všetkých, čo sa rozhodnú pridať, aby sa ozvali do diskusie k tomuto článku alebo aspoň na uvedenú emailovú adresu. Keby bol záujem veľmi veľký, tak musíme na to upozorniť príslušné transfúzne stanice, aby sa na nás pripravili. :-) Takisto všetci, čo chcú ísť darovať a nie sú z BA ani z KE, nech dajú vedieť a poradíme im najvhodnejšie odberové miesto. Tešíme sa na Vás!

roentgen a Awia

Pokračovanie: Dotazník pre darcov krvi, plazmy a krvných buniek.

>

Pridané: 19.11.2004 Autor: roentgen Zdieľať

Seriál článkov - Daruj Krv:

| Seriál článkov: Daruj Krv |

Súvisiace články:

Ďalšie články tohto autora:

Hodnotenie: (3 hodnotení) Diskusia Diskusia k článku (126)  [Verzia pre tlač] Tlač

Galéria ku článku:

Galéria

Galéria

Galéria

Galéria

Horúca jeseň s Yamahou

stelvio-09-side

Tričko Motoride.sk

Tričko a šiltovka pre všetkých priaznivcov servera MotoRide...
Zasielanie tovaru obnovené!

Tričko

Šiltovka motoride.sk.
Šiltovka

Vtip

Pridal: Toman
"Soudruhu plukovníku, během mé služby se nic zvláštního nestalo. Teda...zlomili jsme násadu od rýče, když jsme zakopávali služeního psa."
"Co se mu stalo?"
"Přejelo ho hasičský auto."
"Co tady dělalalo hasičský auto?"
"Jak bouchnul ten muničák..."

Ďalšie vtipy »